EUROLYGA 2023

I. Tobias kilmės šaknys siekia Alytaus apylinkes? (komentaras)

Šalies institucijas pasiekė čiuožėjos Isabellos Tobias mamos dėdės Richardo Tobiaso Kendallo, gyvenančio Hiustone (Teksasas, Jungtinės Amerikos Valstijos) laiškas. Laiške jis ne tik reiškia nusivylimą sprendimu Isabellai nesuteikti pilietybės išimties tvarka, bet ir pateikia informacijos apie lietuviškas Isabellos Tobias šaknis, rašo sportas.info.

Amerikietė I. Tobias kartu su lietuviu D. Stagniūnu pasaulio čempionate Kanadoje užėmė 15-ąją vietą.<br>J. Stacevičius
Amerikietė I. Tobias kartu su lietuviu D. Stagniūnu pasaulio čempionate Kanadoje užėmė 15-ąją vietą.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 23, 2013, 5:25 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 10:55 AM

Sek sporto naujienas socialiniame tinkle „Facebook“! Richardas Tobiasas Kendallas laiške pasakoja apie savo senelį, kuris gimė ir augo Lietuvoje – Alytaus apylinkėse. Prieš karą, baimindamasis vokiečių okupacijos, senelis išvyko į Jungtines Amerikos Valstijas.

Laiško autorius teigia, kad jo senelis niekada nepamiršo, kur gimęs ir augęs ir kad Lietuvos kultūrinis palikimas net ir emigracijoje buvo perduodamas iš kartos į kartą. R. Tobiaso Kendallo teigimu, I. Tobias yra išsilavinusi mergina, labai vertinanti Lietuvos istoriją bei kultūrą, besimokanti lietuvių kalbos – tad ji puikiai atstovautų šaliai tiek kaip profesionali čiuožėja, tiek ir kitose gyvenimo srityse.

Amerikietė I. Tobias kartu su lietuviu D. Stagniūnu pasaulio čempionate Kanadoje užėmė 15-ąją vietą pasaulio čempionato ledo šokių varžybose ir iškovojo olimpinį kelialapį. Tačiau juo negali pasinaudoti, kol neturi Lietuvos pilietybės.

„Jei ji turi lietuviškų šankų – tai keičia situaciją. Reikia nustatyti ar tie lietuvių kilmės asmenys su ja susiję kraujo ar svainystės ryšiu. Jei kraujo – tai keičia jos situaciją. Jei pavyktų tai įrodyti, tai pilietybė būtų suteikiama visai kitu pagrindu – nebe išimties tvarka, bet supaprastinta.

Vis dėlto, mamos dėdė gali būti ir mamos mamos sesers vyras ir mamos brolis. Pirmuoju atveju būtų svainystė, o antruoju – kraujo ryšys“, - lrytas.lt sakė Seimo narys, teisininkas Stasys Šedbaras.

Jei I. Tobias pavyktų įrodyti, kad turi lietuviškų šaknų ir jai būtų suteikta Lietuvos pilietybė, jai greičiausiai tektų atsisakyti JAV pilietybės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.