EUROLYGA 2023

Karatė meistrui L. Kubiliui mokinių pergalės svarbesnės už asmenines

„Rytais treniruojuosi pats, per pietus dirbu su vaikais, o vakare vėl pats sportuoju“, - nusišypso kiokušin karatė kovotojas Lukas Kubilius. Tokį ritmą Europos čempionas vadina rutina. Tačiau nesiskundžia. Sportas jam – visas gyvenimas, o auklėtinių pergalės – saldesnės už savas.

L. Kubiliui emociškai pasirengti varžyboms labiausiai padeda treneris, su kuriuo sportininkas dirba daug metų.<br>A. Barzdžius
L. Kubiliui emociškai pasirengti varžyboms labiausiai padeda treneris, su kuriuo sportininkas dirba daug metų.<br>A. Barzdžius
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Motužytė

Apr 7, 2013, 7:57 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 4:50 PM

Sek sporto naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

Dvi treniruotės per dieną – šešis kartus per savaitę. Viena - skirta poilsiui. Tokia rutina – 30-mečio sportininko kasdienybė.

Tiesa, dabar jis kasdien treniruojasi tik kartą. L. Kubilius prieš artėjantį pasaulio čempionatą mažina krūvį.

Kovo 13-14 dienomis į Vilnių rinksis pajėgiausi pasaulyje kiokušin karatė kovotojai. Klaipėdietis sieks pergalių sunkaus svorio (virš 80 kg) kategorijoje.

Kiekviena kova - lemiama

Iki čempiono titulo – penki žingsniai. Pirmajame rate L. Kubiliaus laukia varžovas iš Mauricijaus Bilaalu Ghanty.

Šį barjerą klaipėdietis tikisi įveikti be didesnio vargo. Tuo tarpu antroje kovoje – priešininkas gerokai rimtesnis.

Lietuvis turėtų susitikti su 19-mečiu 115 kg sveriančiu japonu Atzuki Mizuno, jei šiam pavyks įveikti varžovą iš Pakistano.

Sunkaus svorio kategorijoje pavojingiausi Japonijos, Rusijos kovotojai ir dukart pasaulio čempionas bulgaras Valerijus Dimitrovas.

„Mano tikslas – kiekviena kova. Labai paprasta. Pradedant nuo pirmosios, kiekviena kova yra lemiama.

Japonai nuo europiečių skiriasi mentalitetu. Jie ryžtingesni, labiau“ užsidegę, kovingi. Jie nėra linkę pasiduoti iki paskutinio momentu.

Aš stengiuosi daug dirbti galva, nes nesu tas kovotojas, kuris gali kaip laikrodukas atidirbti ant tatamio 7 minutes ir jaustis žvalus. Toks yra V. Dimitrovas - jis ir po penkių kovų nebūna pavargęs. O man reikia protingai kovoti, norint gero rezultato“, - kalbėjo L. Kubilius.

Savos sienos gali nepadėti

Pasaulio čempionatas pirmą kartą vyks Lietuvos sostinėje. Savos sienos ir pilna arena sirgalių sportininkams gali ne tik suteikti papildomų jėgų, bet ir pakišti koją.

Artėjant čempionatui sportininkai sulaukia vis daugiau žiniasklaidos dėmesio ir artimųjų klausimų. Su šiuo spaudimu kovotojams padeda susitvarkyti stiprus psichologinis pasiruošimas.

L. Kubiliui emociškai pasirengti varžyboms labiausiai padeda treneris Vladimiras Silvaško, su kuriuo sportininkas dirba daug metų.

„Visiškai juo pasitikiu“, - patikino jis.

Prieš dvejus metus Vilniuje vyko Europos čempionatas. Žemyno pirmenybėse L. Kubilius užėmė antrąją vietą, finale nusileidęs tituluočiausiam Lietuvos kovotojui Donatui Imbrui.

Tiesa, šį kartą tokio scenarijaus nebus. Prieš čempionatą D. Imbrui treniruotės metu trūko kairės kojos Achilo sausgyslė.

„Kai reikėjo kovoti Europos čempionate buvo dviprasmiškas jausmas: žiūrovai palaiko, tačiau atsakomybė – didesnė. Bet jei gerai sekasi, tai dar daugiau jėgų atsiranda“, - svarstė L. Kubilius.

Svarbiausi sirgaliai - mokiniai

Tarp kelių tūkstančių sirgalių „Siemens“ arenoje – L. Kubiliui svarbiausi bus keli šimtai iš uostamiesčio ketinančių atvykti jo auklėtinių.

Jau daugiau nei dešimtmetį L. Kubilius Klaipėdoje kiokušin karatė paslapčių moko vaikus.

„Pamenu, pabandžiau treniruoti vieną grupę. Patiko. Tada surinkome kelias grupes, paskui dar daugiau. Taip ir plėtėmės.

Mūsų mokiniai jau penktus metus iš eilės yra stipriausia Lietuvoje tarp 10-18 metų moksleivių. Turime stiprią jaunąją kartą, kuri jau ir suaugusiųjų tarpe galėtų gerų rezultatų pasiekti.

Darbas su vaikais suteikia dvasinio peno. Labai smagu matyti kaip jie auga, tobulėja, sustiprėja psichologiškai, sutvirtėja fiziškai, galiausiai kažkuo tampa. Tai dar labiau motyvuoja.

Be sportininko ir jo artimųjų jo pergalės daugiau niekam naudos neduoda. Tai trumpalaikis dalykas. O dirbant su vaikais, galima kažką gero visuomenei nuveikti, geresnį žmogų užauginti“, - pasakojo sportininkas.

Sūnus seks tėvo pėdomis?

Kantrybė – viena pagrindinių savybių, dirbant su vaikais. Svarbu mylėti savo darbą ir dirbti iš visos širdies, įsitikinęs L. Kubilius.

„Aišku, vien noro nepakanka, reikia ir žinių. Mokytojas turi būti pats praėjęs tą kelią. Karatė kovos meno patirtis yra perduodama iš kartos į kartą“, - sakė klaipėdietis.

Paklaustas kieno pergalės, asmeninės ar auklėtinių, labiau džiugina jis nusišypsojo.

„Didesnį džiaugsmą man suteikia vaikų pergalės. Už savo rezultatus esu atsakingas pats, o darbo su vaikais procesas yra daug įdomesnis. Kartu su juo augi, tobulėji, esi atsakingas už jo rezultatus“, - sakė sportininkas.

Su žmona Viktorija jis augina dvejų metų sūnų Vykintą. Sportininkas prasitarė, norėtų, kad sūnus žengtų jo pėdomis, tačiau pasirinkti leis pačiam.

Juk pats ant tatamio pirmą kartą žengė būdamas keturiolikos. Prieš tai šešerius metus žaidė futbolą.

„Komandinėje sporto šakoje negali taip greitai tobulėti. Pergalės nuo įdėtų vieno žmogaus pastangų nepriklauso.

Kiokušin karatė man patiko kovos dvasia, bendruomenė, kolektyvas. Galimybė keliauti, dalyvauti varžybose ir stovyklose užsienyje. Pati filosofija.

Savo mokykloje stengiamės ugdyti pagarbą, išmokyti nuosekliai siekti tikslo, pabaigti pradėtą darbą, nuolat kelti sau tikslus. Tai labai svarbios savybės, kurias vaikams būtina diegti“, - įsitikinęs sportininkas.

13-14 dienomis Vilniuje vyksiančio pasaulio karatė čempionato kovas rodys „Lietuvos ryto" televizija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.