EUROLYGA 2023

Kas laukia „Nykštietiško Triatlono“ dalyvių šiemet?

Kaip suderinti kultūrinį krašto pažinimą su sportu ir paversti visa tai pramoga? Atsakymą į šį klausimą greičiausiai ras tie, kurie sudalyvaus jau kitą savaitgalį Anykščių krašte vyksiančiose Nuotykių lenktynėse „Nykštietiškas Triatlonas“.

„Nykštietiškas Triatlonas“ kasmet sugeba nustebinti šiais laikais atrodo jau visko mačiusius dalyvius iš Lietuvos ir užsienio.<br>organizatorių nuotr.
„Nykštietiškas Triatlonas“ kasmet sugeba nustebinti šiais laikais atrodo jau visko mačiusius dalyvius iš Lietuvos ir užsienio.<br>organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 12, 2013, 4:42 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 9:38 PM

Vizitinė kortelė – nuotaikingos užduotys

„Nykštietiškas Triatlonas“ kasmet sugeba nustebinti šiais laikais atrodo jau visko mačiusius dalyvius iš Lietuvos ir užsienio. Prieš 2 metus vykusiose lenktynėse, nepaisant eilės dviračiu, baidare ar pėsčiomis įveiktų kilometrų, knygnešių L. S. Didžiulių sodyboje dalyvių komandos ieškojo draudžiamos spaudos slėptuvės, ūkininkų laukuose turėjo atskirti gervuogių stiebus nuo aviečių, „Siauruko“ muziejuje išbandė rankinę dreziną. 2012 m. Nuotykių lenktynėse beveik visoms komandoms teko įsijausti į prosenelių medkirčių role – su liaudyje vadinamu „Družba 2“ pjūklu reikėjo perpjauti rąstą. O Elito trasos dalyvių organizatoriai nepagailėjo ir senojoje Vaižganto mokykloje-muziejuje juos pernykščių lenktynių metu parklupdė ant žirnių už neva neatliktus namų darbus.

Skirtingi pomėgiai – skirtingos nuotykių trasos

Pasak organizatorių, vieni nuotykių lenktynėse atranda sportą, o kiti – pramogą. Trumpesnes (baidarių regatos arba dviračių rogainingo) trasas dažnai renkasi ne tiek sportuojantys, kiek aktyvų laisvalaikį mėgstantys asmenys, kuriems svarbiausia buvimas gamtoje, nauji įspūdžiai ir turiningai praleistas savaitgalis.

Nepaisant skirtingų pomėgių, populiariausios tarp „Nykštietiško Triatlono“ dalyvių yra kombinuotos 5 arba 8 valandų nuotykių trasos, kurių dalyviai orientuodamiesi pagal žemėlapį bėga, važiuoja dviračiu, plaukia baidare ir atlieka parengtas užduotis.

Pavyzdžiui šokėjui Deividui Meškauskui, pernai su broliu dalyvavusiam Mėgėjų trasoje, labiausiai patiko baidarių rungtis ir mini užduotys trasoje. Tuo tarpu pernai Elito trasoje nugalėjusios komandos atstovas Uldis Žimants (Latvija), pasakojo, kad jiems labiausiai įstrigo dviračių etapas, kurio metu teko orientuotis pagal seną karinį žemėlapį, važiuoti pagal legendą ir „foto orientacinis“.

Baidarių regata - pėščiomis

Viena iš „Nykštietiško triatlono“ trasų – baidarių regata. Jos dalyviams plaukiant upe teks įveikti 18 km maršrutą su baidare. Dalis trasos eis Virintos kraštovaidžio draustiniu, tačiau, pasak organizatorių, dalyviams mėgaujantis vaizdais visiškai atsiplaiduoti nepavyks – teks nuolat sekti žemėlapį, nes pakeliui jų lauks kontroliniai punktai ir specialios užduotys, o pirmoji jų – surasti išplaukimo vietą ir baidarę.

Dviračių rogainingas – aplankyti kuo daugiau punktų per 3 val.

Visiška sprendimo laisve pasižymi dviračių rogainingo trasa. Jos dalyviai (komandą sudaro 2 žmonės) gauna žemėlapį su jame pažymėtais ir atitinkamu balų skaičiumi įvertintais punktais. Komandos tikslas – surinkti kuo daugiau balų per 3 val. Kuriuos punktus ir kokia tvarka aplankyti, sprendžia patys dalyviai. Didžiausią vertę dažniausiai turi tie punktai, kuriuose yra dalyviams numatytos nuotaikingos užduotys. Pasak organizatorių, trasa būna paruošta taip, kad per 3 val. visus punktus surinkti būtų neįmanoma, todėl komanda lenktynių metu turi stebėti laikrodį, vertinti savo galimybes ir neviršyti duoto laiko limito, nes už kiekvieną pavėluotą minutę skaičiuojami baudos balai.

Kombinuotos trasos rekomenduojamos sportuojantiems

Kombinuoti „Nykštietiško Triatlono“ maršrutai reikalauja fizinio pasiruošimo. Šiemet mėgėjams skirtoje „Armijai ir Civiliams“ trasoje dalyviams teks įveikti ne mažiau 48 kilometrus, o „Elito“ trasos dalyviai ties finišo linija bus įveikę ne mažiau 75 km., iš jų virš 21 % pėsčiomis, iki 16 % plaukiant baidare, o likusius dviračiu. Pasak organizatorių, šias trasas įveikę dalyviai aplankys gražiausias Kavarsko ir Kurklių seniūnijų vietas, bei atliks tikrai netikėtas užduotis. Kokios jos – organizatoriai neatskleidžia – apie jas dalyviai sužinos tik atėję į žemelapyje pažymėtą spec užduoties vietą.

Lenktynėms pasibaigus renginys tik įpusės

Lenktynių dalyviai pasiekę finišą paklius tiesiai į pramoginės renginio dalies verpetą – renginio centre White Lies koverius atliks grupė Fear of Lying, pasirodys 2011 ir 2012 Eurovizijos atrankų dalyviai The Independent, taip pat The Second Hand ir kiti muzikiniai projektai. Po vidurnakčio renginio gyvenimas persikels į palapinių miestelį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.