EUROLYGA 2023

Namo sugrįžo Europos irklavimo čempionate medalius iškovoję Lietuvos irkluotojai

Gėlių puokštės, karšti sveikinimai, šypsenos, padėkos žodžiai bei būrys artimųjų laukė Lietuvos rinktinės, pirmadienį vakare sugrįžusios iš Europos irklavimo čempionato. Jame lietuviai iškovojo aukso ir sidabro medalius. Tik šį sezoną į dvivietę valtį kartu atsisėdusios Milda Valčiukaitė ir Donata Vištartaitė tapo žemyno čempionėmis, o 2011-ųjų čempionai Rolandas Maščinskas ir Saulius Ritteris Sevilijoje liko antri. 

Milda Valčiukaitė (dešinėje) ir Donata Vištartaitė (kairėje) tapo žemyno čempionėmis.<br>V. Balkūnas
Milda Valčiukaitė (dešinėje) ir Donata Vištartaitė (kairėje) tapo žemyno čempionėmis.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 3, 2013, 9:47 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 10:59 PM

Nors Andalūzijos sostinėje vykusiose Europos irklavimo pirmenybėse startavo tik penki Lietuvos rinktinės nariai, tačiau visi jie pateko į finalus, o keturi į namus grįžo su medaliais.

Porinių dviviečių valčių moterų plaukime triumfavo M. Valčiukaitė ir D. Vištartaitė, o vyrų varžybose analogišką valtį irkluojantys R. Maščinskas ir S. Ritteris iškovojo sidabrą.

Sėkmė Guadalquiver upės kanale nusisuko tik nuo vienvietininko Mindaugo Griškonio. Titulą gynęs triskart Europos čempionas vakar finalo plaukime finišavo ketvirtas.

Po pergalingo finišo D. Vištartaitė ir M. Valčiukaitė aistringu bučiniu paženklino savo triumfą.

2013-ųjų Europos čempionėmis tapusios lietuvės tik šį sezoną kartu sėdo į dvivietę valtį.

„Po preliminarių plaukimų, kai atplaukėme pirmos, širdyje kirbėjo, kad galime laimėti. Bet besiruošdamos čempionatui tikrai nesitikėjome tokių rezultatų. Pačios esame labai nustebusios“, - „Lietuvos ryto“ televizijai prisipažino D. Vištartaitė.

Iki šiol 23-ejų kaunietė didžiausias karjeros pergales buvo pasiekusi, irkluodama vienvietę. 2011-ųjų Europos pirmenybėse Plovdive (Bulgarija) ji laimėjo bronzą, o pernai Varezėje (Italija) tapo Europos čempione, tačiau po Londono žaidynių ryžosi vėl išmėginti jėgas dvivietėje valtyje.

Stipriausios Lietuvos vienvietininkės partnere šį sezoną tapo M. Valčiukaitė. 19-metė vilnietė prieš tai dusyk triumfavo pasaulio jaunių čempionate kartu su Ieva Adomavičiūte, bet perspektyvi pora iširo, kai dar 2012-ųjų rudenį Mildos partnerė išvyko mokytis į JAV.

„Tai puiki pradžia, įžengus į suaugusiųjų sportą. Dar pernai atstovavau šalies jaunių rinktinei. Nuostabu, kai pirmasis startas toks įspūdingas, - vakar „Lietuvos ryto“ televizijai sakė M. Valčiukaitė. - Labai džiaugiuosi, kad Donata pasitikėjo manimi ir suteikė man tokį šansą. Tikiuosi, kad tai bus gera pradžia tolesniam mūsų tobulėjimui“.

„Milda labai talentinga. Ji turi pakankamai patirties, irkluojant dvivietę, - savo porininkei komplimentų negailėjo D. Vištartaitė.

- Aš keturis pastaruosius metus irklavau tik vienvietę. Varžytis dviviete labai didelis skirtumas. Tarsi viskas lengviau, gali pajuokauti, viena kitą palaikyti. Tikrai džiaugiuosi, kad dabar esu ne viena“.

Nors lietuvės pirmąsyk kartu irklavo Europos pirmenybėse, jų pranašumas finale atėmė kvapą ir visoms varžovėms, ir šį čempionatą tiesiogiai transliavusios „Eurovision“ televizijos komentatoriams.

„Lietuvės tiesiog neįtikėtinos“, - apstulbę kartojo anglai, kai naujokės dviem valties korpusais finiše aplenkė artimiausias varžoves.

2000 m distanciją D. Vištartaitė ir M. Valčiukaitė įveikė per 7 min. 21,87 sek., daugiau kaip 6 sekundėmis aplenkdamos antroje vietoje likusias lenkes ir daugiau kaip 10 sek. - baltaruses. „Persvara tikrai nemaža. Bet čia – ne pasaulio čempionatas, po olimpiados visi keičia sudėtis ir daug eksperimentuoja, - neslėpė D. Vištartaitė. - Bet dar kartą įsitikinome, kad esame lygiavertės ir galime kovoti su visomis stipriausiomis varžovėmis“.

„Žinojau, kad turim šansų, todėl reikėjo išnaudoti palankią progą“, - draugei pritarė M. Valčiukaitė.

Vyrai pasipuošė sidabru

Pirmąjį medalį Lietuvos rinktinei vakar iškovojo vyrų porinė dvivietė.

2011-ųjų Europos čempionai R. Maščinskas ir S. Ritteris turėjo realių vilčių ir Sevilijos kanale pakartoti Plovdivo triumfą.

Po pirmųjų 1500 m finale lietuvių valtis buvo trumpam išsiveržusi į priekį, tačiau po galingo spurto italai: olimpinis vicečempionas Romano Battisti ir Francesko Fossi finišo liniją kirto 0,6 sek. greičiau.

Treti liko norvegai Nilsas Jakobas Hoffas ir Kjetelis Borchas, kurie ilgai pirmavo pirmoje 2000 m distancijos pusėje. Finale dar plaukė Vokietijos, Danijos ir Austrijos valtys.

Londono žaidynėse R. Maščinskas ir S. Ritteris taip pat plaukė finale ir buvo šešti.

Vieninteliam M. Griškoniui iš Sevilijos šį kartą nepavyko parsivežti medalio.

Titulą gynęs triskart Europos čempionas į vienvietininkų finalą pateko, pusfinalyje parodęs trečiąjį laiką.

Bet per lemiamą plaukimą 27-erių vilnietį pralenkė ne tik du favoritai: olimpinis vicečempionas čekas Ondrejus Synekas ir vokietis Marcelis Hackeris, bet ir olandas Roelis Braasas, Londono žaidynėse irklavęs savo šalies aštunvietėje valtyje.

Europos čempionate Sevilijoje iš viso varžėsi per 500 irkluotojų iš 34 valstybių.

Lietuvos rinktinė šioms varžyboms tris savaites ruošėsi Atėnų olimpiniame kanale ir į Ispaniją keliavo tiesiai iš Graikijos.

Geriausius Lietuvos irkluotojus šį sezoną pirmąsyk konsultuoja italas Gianni Postiglione, oficialiai dirbantis Graikijos rinktinės treneriu. 62-ejų italas dar 2006 ir 2011 metais buvo pripažintas geriausiu pasaulio irklavimo treneriu.

Po tradicinės „Gintarinių irklų“ regatos Trakuose ir Universiados Kazanėje stipriausi Lietuvos irkluotojai rugpjūčio 24-rugsėjo 2 d. dalyvaus pasaulio čempionate Pietų Korėjoje.

Europos irklavimo čempionatas

Moterų porinė dvivietė. 2000 m. 1. Lietuva (D. Vištartaitė ir M. Valčiukaitė) – 7 min. 21,87 sek., 2. Lenkija (M. Fularczyk ir N. Madaj) – 7:28,34 sek., 3. Baltarusija (J. Karsten ir J. Bičyk) – 7 min. 31,94 sek.

Vyrų porinė dvivietė. 2000 m. 1. Italija (R. Battisti ir F. Fossi) – 6 min. 37,05 sek., 2. Lietuva (R. Maščinskas ir S. Ritteris) – 6 min. 37,67 sek., 3. Norvegija (N. J. Hoffas ir K. Borchas) – 6 min. 38, 97 sek.).

Vyrų vienvietė. 2000 m. 1. O. Syneka (Čekija) – 7 min. 36,35 sek., 2. M. Hackeris (Vokietija) – 7 min. 40,75 sek., 3.R. Braasas (Olandija) – 7 min. 45, 95 sek., 4. M. Griškonis (Lietuva) – 7 min. 49,48 sek.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.