EUROLYGA 2023

R. Navardausko komandą „Tour de France“ sveikino Prancūzijos prezidentas

Nors jau po pirmosios lenktynių savaitės „Garmin“ dviratininkų gretos išretėjo, Ramūno Navardausko komanda nesiruošia susitaikyti su išankstiniu „Tour de France“ scenarijumi.

“Garmin” dviratininkas airis D.Martinas laimėjo 9-ąjį “Tour de France” etapą Pirėnų kalnuose.<br>AP
“Garmin” dviratininkas airis D.Martinas laimėjo 9-ąjį “Tour de France” etapą Pirėnų kalnuose.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Janonis

2013-07-08 18:16, atnaujinta 2018-03-04 19:53

Ar 2013-ųjų „Tour de France“ čempionas aiškus jau po pirmosios lenktynių savaitės?

Kai „Sky“ dviratininkai tiesiog nokautavo pagrindinius savo varžovus vos atvažiavus į Pirėnų kalnus, atrodė, jog visa intriga prestižiškiausiose pasaulio dviračių lenktynėse pasmerkta žlugti.

Po 8-ojo etapo Chrisas Froome'as apsivilko geltonus lyderio marškinėlius, o 28-erių brito ginklanešys Richie Porte'as net buvo užkopęs į antrąją vietą bendroje „Tour de France“ įskaitoje.

Pragariško „Sky“ tempo tuomet Pirėnuose nesugebėjo atlaikyti nei beveik 2 minutes nuo lyderių atsilikęs 2007 ir 2009 metų „Tour de France“ čempionas ispanas Alberto Contadoras, nei 5 minutėmis vėliau finišavęs 2011-ųjų nugalėtojas australas Cadelas Evansas.

„Froome'as diktuoja savo valią lyg Lance'as Armstrongas. „Sky“ iš karto pažymėjo savo teritoriją, – britų jėga žavėjosi „Tour de France“ ekspertai, 2013-ųjų lenktynių favoritą lygindami su į dopingo skandalus įklimpusiu legendiniu amerikiečiu. – Dabar viskas priklausys, ar „Sky“ tik sugebės išlaikyti tokį intensyvų tempą ir trečiąją lenktynių savaitę Alpėse, kai vėl bus daug kalnų“.

Atakavo lietuvio komanda

Bet “Sky” neįveikiamumo mitas pradėjo aižėti jau Pirėnuose.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as dar sekmadienį po finišo spaudė ranką ne tik C.Froome'ui, bet ir “Garmin” dviratininkui Danui Martinui.

Po įspūdingos atakos R.Navardausko komandos draugas laimėjo 9-ąjį lenktynių etapą.

Bet 26-erių miniatiūrinio (176 cm ūgio ir 62 kg svorio) airio pergalę nukalė visi “Garmin” vyrai.

“Ar matėte šį pavyzdinį etapą? Mes parodėme, kaip galima priešintis “Sky” diktatui”, – didžiuodamasis “L'Equipe” aiškino kanadietis Ryderis Hesjedalas.

Su sulaužytu šonkauliu važiuojantis 2012-ųjų “Giro d'Italia” čempionas 9-ąjį etapą baigė tik 59-as, bet už nugaros į finišą atsivežė geriausią trofėjų – nuolatinių “Garmin” atakų neišlaikiusį R.Porte'ą.

C.Froome'o ginklanešys šį kartą finišą pasiekė vos 60-as, net 17 min. 59 sek. atsilikęs nuo pagrindinės grupės ir iš antrosios vietos bendroje įskaitoje smukęs į 33-iąją vietą.

“Sky” taip pat turi silpnų vietų. Mes žinojome, kad norint tai įrodyti būtina atakuoti, atakuoti ir dar kartą atakuoti. Bet ne vienam”, – aiškino R.Hesjedalas.

Susivienijo prieš favoritus

Nuo pat pirmųjų metrų “Garmin” dviratininkai įvykdė savo pažadą.

Jie vienas po kito: R.Navardauskas, Jackas Baueris, Davidas Millaras, Tomas Danielsonas, R.Hesjedalas ir galiausiai D.Martinas – keisdamiesi atakavo, kol pasiekė savo tikslą.

Nuolatinių atakų estafetę iš “Garmin” vėliau pėrėmė “Movistar” dviratininkai su savo lyderiu A.Valverde. Kitą ispaną A.Contadorą vežantis “Saxo Bank” traukinys kaitino tempą pagrindinėje grupėje, ir monolitinė “Sky” komanda netrukus subyrėjo, neišlaikiusi susivienijusių varžovų spaudimo.

Nors vienui vienas likęs C.Froome'as finišą pasiekė kartu su pagrindine grupe, paskutinis etapas Pirėnų kalnuose įrodė, jog net su “Sky” galybe įmanoma kovoti.

“Mūsų komanda visuomet sakė, jog mėgins atakuoti. Mes tiesiog esame priversti taip daryti, nes neturime tokių dviratininkų, kad kaip “Sky” galėtume kontroliuoti lenktynes, – pripažino “Garmin” kapitonas D.Millaras. – Praėjusį sezoną mes pirmąsyk susidūrėme su tokia jų taktika. Dabar mes žinome, kaip reikia kontratakuoti”.

Prarado du komandos draugus

Per pirmąją “Tour de France” savaitę R.Navardausko komanda neišvengė nuostolių.

Dėl vietos pirmajame bendros įskaitos dešimtuke turėjęs kovoti R.Hesjedalas dar pirmajame etape po griūties susilaužė šonkaulį, todėl vienas “Garmin” lyderių dabar tik padeda komandos draugams.

Po septintojo etapo lenktynes baigė 37-erių amerikietis Cristianas Vande Velde, o po devintojo – 23-ejų australas Rohanas Dennisas.

Jeigu ankstyvą jaunojo australo pasitraukimą jau po pavienio starto komandinių lenktynių JAV ekipos vadovai planavo iš anksto, dusyk į griūtis patekęs vyriausias “Garmin” dviratininkas neslėpė savo nusivylimo, anksčiau laiko grįžęs namo.

Vienuoliktą kartą “Tour de France” startavęs C.Vande Velde tikėjosi paskutinįsyk per karjerą pasiekti finišą Paryžiuje, bet po šio sezono paliks profesionalų sportą neįgyvendinęs savo svajonės.

Remiasi mokslo išradimais

Pirmadienį  “Garmin” dviratininkai turėjo progos išsilaižyti žaizdas ir apsvarstyti savo taktiką lenktynėse per likusias dvi savaites, nes vakar  “Tour de France” buvo pirmoji iš dviejų poilsio dienų.

“Dviračių sportas vis labiau remiasi mokslu. Anksčiau lenktynės buvo tapusios savotiškomis chemijos industrijos varžybomis, kuriose medicininis pasiruošimas lemdavo nugalėtoją, – neslėpė D.Millaras. – Dabar jau neliko buvusios dopingo sistemos ir visi naudoja tuos pačius treniruočių metodus, techniką ir vis daugiau mokslo. Visi kalba apie galią, svorį. Iš šių skaičių dar prieš “Tour de France” galima sužinoti, kas yra pasiekęs gerą formą ir bus lenktynių lyderis”.

“Garmin” kapitonas neabejoja, jog dabartinį “Sky” pranašumą prieš kitas komandas lėmė būtent ypatingas dėmesys nepastebimoms detalėms ir mokslinėms studijoms.

“Jie pirmieji teisingai įvertino mokslinių tyrimų reikšmę. Remdamiesi skaičiais “Sky” žino, kaip žmogaus kūnas reaguoja į krūvius ir kaip gali važiuoti varžovai. Jie nepanikuoja, kai kažkas pabėga, nes patys visąlaik važiuoja netoli žmogaus galimybių ribos. Jie žino, kad varžovas taip ilgai neištvers iki pat finišo, – analizavo D.Millaras. – Galima piktintis, kad tai žudo sportą, bet komanda pati privalo turėti tokių pajėgių dviratininkų, kurie galėtų įgyvendinti tokią strategiją”.

Neatsisakys romantiško stiliaus

“Garmin” dviratinkams Pirėnų kalnuose jau pavyko įrodyti, kad net “Sky” matematika ir moksliškai racionalus požiūris į lenktynes dar negarantuoja pergalės.

“Norėdami juos įveikti, privalome apgauti skaičius. Reikia nuolatos atakuoti, – kartojo D.Millaras.

– Pirėnuose mes nuolat dviese ar trise bėgome į priekį. Kai mane pavijo pagrindinė grupė, čia važiavo jau tik trys “Sky” dviratininkai. Aš net buvau nustebęs, kaip gerai suveikė mūsų planas. Galbūt “Sky” buvo išsekę, nes išnaudojo per daug savo rezervų jau per pirmąjį etapą kalnuose”.

R.Navardausko komandos draugas tvirtino, jog “Garmin” dviratininkai ir po poilsio dienos neduos ramybės lyderiams.

“Mes tikrai laikysimės tos pačios strategijos ir Alpėse. Tikiuosi, kad daugiau komandų paseks mūsų pėdomis, – vylėsi D.Millaras.

– Akivaizdu, kad “Saxo Bank” komandai (kuriai atstovauja vienas lenktynių favoritų A.Contadoras – Red.) sunku atsisakyti savo įprastos strategijos. Bet ji neefektyvi. Mes parodėme pavyzdį, kai laimėjome etapą, visą dieną važiuodami lyg senais gerais laikais”.

„Tour de France“ rezultatai

8-asis etapas. Castres – Ax 3 Domaines. 195 km. 1. C.Froome'as (Didžioji Britanija, “Sky”) – 5 val. 3 min. 18 sek., 2. R.Porte (Australija, “Sky”) – atsiliko 51 sek., 3. A.Valverde (Ispanija, “Movistar”) – 1 min. 8 sek.,...181. R.Navardauskas (“Garmin”) – 31 min. 15 sek.

9-asis etapas. Saint-Girons – Bagneres de Bigorre. 168,5 km. 1. D.Martinas (Airija, “Garmin”) - 4 val. 43 min. 3 sek., 2. J.Fuglsangas (Danija, “Astana”) – tas pats laikas, 3. M.Kwiatkowskis (Lenkija, “Omega Pharma”) – atsiliko 20 sek., ...178. R.Navardauskas („Garmin“) – 26 min. 20 sek.

Bendroji įskaita. 1.C.Froome'as (Didžioji Britanija, „Sky“) - 36 val. 59 min. 18 sek., 2. A.Valverde (Ispanija, “Movistar”) – atsilieka 1 min. 25 sek., 3. B.Mollema (Olandija, “Belkin”) – 1 min. 44 sek., ...125. R.Navardauskas („Garmin“) – 1 val. 24 min. 32 sek.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.