EUROLYGA 2023

Skambiausi metų sporto įvykiai: aukso medaliai, pilietybė I.Tobias bei V.Romanovo „sudie“

2013-aisiais Lietuvos sporto pergalėmis džiaugėsi net ir tie, kurie įprastai sportui abejingi. Juk kas galėtų niurzgėti, kai Rūta Meilutytė skina vieną po kito medalius? Pasižymėti spėjo nemažai sporto šakų – krepšinio rinktinė Europos čempionate pasidabino sidabru, Ričardas Berankis pasiekė karjeros aukštumas, irkluotojai dalijosi medalius. Sužibėjo ir futbolas, kuris atgijo, kai Vilniaus „Žalgiris“ pradėjo žygį atrankoje į Europos lygos turnyrą.

2013-ieji Lietuvos sportui atnešė daug pergalių.<br>lrytas.lt montažas
2013-ieji Lietuvos sportui atnešė daug pergalių.<br>lrytas.lt montažas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 25, 2013, 8:28 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 5:06 PM

Pateikiame dešimt skambiausių 2013-ųjų sporto pergalių ir momentų.

1. Lietuvos krepšinio rinktinės sidabras

Rugsėjo 22 dieną Jono Kazlausko treniruojama Lietuvos krepšinio rinktinė stojo į paskutinį išbandymą Europos čempionate. Ne kartą pasinervinti sirgalius privertusi, bet padovanojusi daugybę nepamirštamų gerų emocijų nacionalinė komanda kovojo su Prancūzijos krepšininkais. Europos krepšinio čempionato finale lietuviai pralaimėjo 66:80, tačiau ant kaklo nešiojo sidabro medalius, kuriuos mažai kas prognozavo, prieš prasidedant pirmenybėms Slovėnijoje.

2. Irkluotojos iškovojo auksą

Rugsėjo 1-ąją Pietų Korėjoje skambėjo Lietuvos himnas, plevėsavo trispalvė, o džiaugsmo ašaras palydėjo draugiškas sportininkių bučinys. Pasaulio irklavimo čempionate lietuviškų emocijų netrūko. Čia aukso medalius iškovojo Donata Vištartaitė ir Milda Valčiukaitė.

„Iš tiesų pergalės labai troškome. Puikiai žinojome savo varžoves. Tikimybė laimėti buvo tokia pat, kaip ir pralaimėti. Džiaugėmės, kad viskas susiklostė būtent taip“, - sakė į Lietuvą sugrįžusi D.Vištartaitė.

Šiame čempionate sidabro medalius laimėjo Saulius Ritteris ir Rolandas Maščinskas.

3. Penkiakovininkai užkariavo aukščiausią pakylą

Rugpjūčio 24 dieną Taivane vykusiame pasaulio šiuolaikinės penkiakovės čempionate aukso medaliai buvo kabinami tik Lietuvos sportininkams. Pirmąją vietą užėmė ir Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė, ir Justinas Kinderis.

„Laura – pasaulio čempionė!“ - socialiniame tinkle „Facebook“ džiaugėsi J.Kinderis. O netrukus kukliai papildė: „Ups ir aš.“

4. Vilniaus „Žalgirio“ žygis Europos lygos atrankoje

Šįmet Lietuvos čempionais tapęs Vilniaus „Žalgiris“ sugebėjo trumpam atgaivinti šalies futbolą. Tai Vilniaus klubui pavyko padaryti tiesiant kelią Europos lygos – antrojo pagal prestižą Senojo žemyno klubų – turnyre. „Žalgiris“, kaip praėjusių metų vicečempionas, savo kelią pradėjo pirmajame etape, kur bendru rezultatu 4:3 įveikė Airijos komandą Dublino „Saint Patrick's Athletic“. Antrajame etape Mareko Zubo auklėtiniai stojo prieš Jerevano „Piunik“ iš Armėnijos. „Žalgiris“ pergalę po dviejų mačų šventė 3:1. Trečiasis etapas į Vilnių pašaukė Lenkijos chuliganus ir Poznanės „Lech“. Didelių konfliktų tarp aistruolių buvo išvengta, o „Žalgirio“ ekipa žengė į kitą etapą, tačiau šįkart – dėl praleistų ir įmuštų įvarčių skaičiaus.

Lemiamas etapas, kur pergalę švenčiantis žengia į pagrindinį turnyrą, „Žalgirį“ suvedė su „Salzburg“. Čia jau tvirtai sužaisti nepavyko – bendru rezultatu Austrijos klubas laimėjo 7:0.

Dėl skandalų kituose mačuose „Žalgiriui“ buvo atsiradusi nedidelė tikimybė automatiškai žengti į Europos lygos grupių etapą, tačiau UEFA Lietuvos klubui vietos čempionate neskyrė.

5. Išimties tvarka suteikta pilietybė Isabellai Tobias

Gruodžio pirmosios rytą, kai JAV ramiai miegojo šokėjai ant ledo Isabella Tobias ir Deividas Stagniūnas, Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė priėmė sprendimą suteikti pilietybę išimties tvarka amerikietei. Ilgą laiką vykusi sportininkės ir jos gerbėjų kova už teisę pasinaudoti iškovotu kelialapiu į Sočio žaidynes buvo laimėta.

„Aš nenuvilsiu Lietuvos. Pilietybės suteikimas užaugino sparnus man ir Deividui“, - sakė I.Tobias. Kitą savaitę ji su tėvais ir D.Stagniūnu sugrįžo į Lietuvą. Čia šokėja ant ledo prisiekė Lietuvai, atsiėmė pasą.

6. Vladimiro Romanovo pasitraukimas

Vasario 8 dieną Kauno „Žalgirio“ savininkas Vladimiras Romanovas pranešė žinią, kuri netrukus pakeitė visą klubą. V.Romanovas atskleidė savo ketinimus kitiems asmenims perleisti jo turimas klubo akcijas. Vasario pabaigoje dabar jau buvęs „Žalgirio“ sporto direktorius Vitoldas Masalskis viešai pranešė, kad V.Romanovas pasitraukė iš klubo valdymo, perdavė visas akcijas. Taip baigėsi verslininko era „Žalgiryje“, kurio 75 proc. akcijų jis įsigijo 2009 metais.

Per tą laikotarpį klubą drebino ne vienas skandalas, pasibaigęs finansine griūtimi. Tačiau laikinosios sostinės klubo naujieji valdytojai sugebėjo sukontroliuoti situaciją. Šį sezoną „Žalgiris“ žengė į Eurolygos „Top 16” etapą.

7. Dviratininkas Ramūnas Navardauskas pasiekė aukščiausią tašką

Gegužės 15 dieną R.Navardauskas atsimins visam laikui. „Garmin-Sharp“ komandos narys daugiadienėse „Giro d'Italia“ lenktynėse iškovojo skambiausią pergalę savo karjeroje. Jėgų negailėjęs lietuvis gavo progą ir ja pasinaudojo, tapdamas vienuoliktojo etapo nugalėtoju. Tai – pirmoji tokia pergalė asmeninėse lenktynėse.

„Net Chuckas Norrisas verktų, susidūręs su juo. Niekas taip sunkiai nedirba kaip Ramūnas“, - socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje rašė „Garmin-Sharp“ vadovas Jonathanas Vaughtersas.

R.Navardauskas dar dviejuose etapuose kovojo dėl nugalėtojo vardo.

8. Ričardas Berankis pasiekė aukščiausią karjeros tašką

Nors metus geriausias Lietuvos tenisininkas baigia už ATP reitingo šimtuko ribų (131), šįmet – gegužės 6-ąją - jis užlipo į savąjį Olimpą. R.Berankis pirmą kartą karjeroje pasiekė 67 pasaulio reitingo vietą. Vienai savaitei jis buvo praradęs poziciją, tačiau į 67-ąją vietą sugrįžo ir išbuvo iki birželio dešimtosios dienos atnaujinimo.

„Noriu, kad pergalių būtų daugiau nei pralaimėjimų. Nes peržvelgęs šiuo metus matau, kad ne tiek daug mačų pavyko laimėti. Žinau, kad visiems būna pakilimų ir nuosmukių. Tikiuosi, kad su nauju treneriu pavyks sustiprinti kai kurias žaidimo detales“, - apie kitų metų planus „Lietuvos rytui“ kalbėjo R.Berankis.

Jam pavyko veržliai pradėti metus, kai nukeliavęs tris etapus Australijos čempionate netrukus pavasarį buvo užkopęs į karjeros aukščiausią – 67 vietą pasaulio teniso reitinge.

9. Delegacija į Sočį

2014-ųjų Sočio žiemos žaidynėse dalyvaus rekordinis Lietuvos olimpiečių skaičius. Į olimpiadą vyks aštuoni Lietuvos sportininkai. Į vasario 7–23 dienomis vyksiančią žiemos olimpiadą keliaus: šokėjai ant ledo Isabella Tobias ir Deividas Stagniūnas; čiuožėja Agnė Sereikaitė, biatlonininkai Tomas Kaukėnas ir Diana Rasimovičiūtė, slidininkė Ingrida Ardišauskaitė bei Vytautas Strolia, kalnų slidininkai Rokas Zaveckas bei Ieva Januškevičiūtė.

10. Rūtos Meilutytės plaukimai

Medaliai ir rekordai. Šie žodžiai visuomet lydi R.Meilutytę. Londono žaidynėse pernai auksą iškovojusi olimpinė čempionė apsukų nemažino ir šiemet gerokai padidino kraitį įvairiausio lygio varžybose. Rūta pergalėmis džiaugėsi ir komercinėse varžybose, ir Europos bei pasaulio čempionatuose, o metus baigė Lietuvoje, kur iškovojo penkis aukso medalius.

Po įvairių varžybų ji ėmėsi rimčiausių.

Liepos 29-ąją ji pasaulio vandens sporto šakų čempionate Barselonoje pagerino 100 m plaukimo krūtine pasaulio rekordą, distanciją įveikdama per 1 min. 04,35 sek. Kitą dieną ji tapo šios rungties nugalėtoja.

Vėliau ji pagerino 50 m plaukimo krūtine pasaulio rekordą, pusfinalyje distanciją įveikdama per 29,48 sek. Šioje rungtyje lietuvei atiteko sidabras. Lietuvos komanda pasaulio vandens sporto šakų čempionate laimėjo du medalius – auksą ir sidabrą. Abu – R.Meilutytės.

Po jaunių čempionato R.Meilutytė dalyvavo plaukimo trumpame baseine pasaulio taurės etape Maskvoje, kur pagerino 100 m plaukimo krūtine rekordą – 1 min. 2,36 sek.

Svarbiausi išbandymai laukė gruodį – Europos plaukimo trumpajame (25 m) baseine. Čia R.Meilutytė iškovojo tris medalius – du aukso (100 m krūtine ir 100 m kompleksinio plaukimo varžybose) bei vieną sidabro (50 m krūtine).

„Jei būčiau atplaukusi 50 metrų pirma, 2013-ieji būtų puikūs. Bet ir šiuo atveju metus vertinu labai gerai“, – į Lietuvą sugrįžusi sakė R.Meilutytė, kurios dar laukė Lietuvos čempionatas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.