EUROLYGA 2023

Europos čempionate I.Tobias ir D.Stagniūnas taikosi į dešimtuką

Europos čempionate Isabella Tobias ir Deividas Stagniūnas tikisi vėl patekti į pirmąjį dešimtuką. Lietuvos ledo šokėjų poros rezultatai Budapešte atskleis, kokios yra jos perspektyvos Sočio žaidynėse, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Europos dailiojo čiuožimo čempionate dalyvaujanti Lietuvos ledo šokėjų pora I.Tobias ir D.Stagniūnas šįvakar Budapešte atliks trumpąją, o rytoj – laisvąją programą.<br>AP
Europos dailiojo čiuožimo čempionate dalyvaujanti Lietuvos ledo šokėjų pora I.Tobias ir D.Stagniūnas šįvakar Budapešte atliks trumpąją, o rytoj – laisvąją programą.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Janonis

Jan 15, 2014, 12:53 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 12:32 PM

Lietuvos prezidentė jiems įteikė geriausią Kalėdų dovaną, bet dabar I.Tobias ir D.Stagniūnas jau patys turi įrodyti savo vertę.

22 metų amerikietei išimties tvarka suteikdama Lietuvos pilietybę Dalia Grybauskaitė atvėrė Lietuvos ledo šokėjų porai duris į žiemos žaidynes, iki kurių atidarymo liko vos 23 dienos.

Ko galima tikėtis iš debiutantų ant olimpinio Sočio ledo pirmiausiai atskleis 2014 metų Europos dailiojo čiuožimo pirmenybės. Tai bus pirmasis ledo šokėjų startas po to, kai niujorkietei buvo suteikta Lietuvos pilietybė.

Budapešte vykstančiose varžybose I.Tobias ir D.Stagniūnas šį vakarą atliks trumpąją, o rytoj – laisvąją programą.

„Mūsų nuotaikos – pačios geriausios. Tokių tikrai dar niekada nebuvo, - „Lietuvos rytui“ teigė Lietuvos čiuožimo federacijos (LČF) prezidentė Lilija Vanagienė. - Pagaliau visos Isabellos ir Deivido mintys gali būti sutelktos tik sportui. Jų niekas nekamuoja – nei traumos, nei pilietybės reikalai. Labai tikiuosi ir linkiu, kad iš pradžių Europos čempionate, o po to ir olimpiadoje jie pagaliau parodytų viską, ką gali ir moka“.

Taikosi į dešimtuką

I.Tobias ir D.Stagniūnas į Budapeštą atskrido tiesiai iš Bostono, kur pastarąjį mėnesį kasdien šlifavo olimpiniam sezonui sukurtas naująsias savo programas.

Ketvirtą sezoną kartu čiuožianti Lietuvos ledo šokėjų trečiąsyk dalyvaus Europos pirmenybėse. 2011 metais jie užėmė 12-ą, o 2012-aisiais – devintąją vietą.

„Bus nelengva, nes pernai jie praleido Europos čempionatą dėl Deivido traumos. Bet nesinori atsidurti žemiau negu jau buvome, - neslėpė L.Vanagienė, prisimindama sėkmingiausią poros pasirodymą prieš porą metų Šefilde (Didžioji Britanija). - Mūsų tikslas dabar – dešimtukas. Nesinori jų be reikalo spausti ir reikalauti daugiau, bet jeigu būsime nors dešimti, bus labai gerai“.

Trūksta varžybų patirties

Daugiau negu metus užtrukusi nežinia dėl pilietybės neišvengiamai įtakojo ir abiejų čiuožėjų kasdienybę, ir poros treniruotes.

Laukdami prezidentės sprendimo šį sezoną I.Tobias ir D.Stagniūnas tik tris kartus dalyvavo oficialiose varžybose.

Lietuvos ledo šokėjai liko ketvirti tarp dešimties porų per pirmąjį šio sezono startą – „Finlandia Trophy” varžybas Espoo ir užėmė septintąją vietą „Skate America” – pirmajame ISU „Grand Prix” etape Detroite.

„Buvo labai daug visokių įvykių ir labai daug negerų nuotaikų. Jie praleido labai daug treniruočių. Visa tai atsiliepia, - pripažino L.Vanagienė, vertindama poros startus šį sezoną. - Galbūt jiems trūko įprasto pasitikėjimo savimi.

Bet pastarąjį mėnesį jie labai daug dirbo. Žymiai daugiau negu bet kada iki šiol. Prezidentės sprendimas jiems tikrai užaugino sparnus“.

Stipresnė – laisvoji programa

Europos čempionato išvakarėse I.Tobias ir D.Stagniūnas per treniruotes jau galėjo atlikti dvigubą laisvąją programą – jie be jokio atokvėpio čiuožė du kartus po 4 minutes.

Sparčiai gerėjančia sportine forma liko patenkinti ne tik patys čiuožėjai, bet ir poros treneris Igoris Špilbandas.

„Aišku, abejose programose dar reikia daug ką valyti ir švarinti, bet jiems jau pakanka ištvermės, - džiaugėsi ir L.Vanagienė. - Pirmąsyk du kartus iš eilės pračiuožta laisvoji programa visiems suteikė papildomo optimizmo“.

Šį sezoną Lietuvos šokėjų pora persikūnijo į Merilyn Monroe ir Jamesą Bondą. Trumpajai programai ji pasirinko fokstrotą („A Fine Romance“) ir kvikstepą („Diamonds Are a Girl’s Best Friends“) pagal legendinės amerikietės aktorės dainas, o laisvajai programai – neįveikiamo filmų herojaus temą pagal kino filmo „Skyfall“ garso takelį.

„Visada jų laisvoji programa būna stipresnė, - neslėpė L.Vanagienė, prisimindama 2013 metų pasaulio čempionatą Kanadoje, kai po trumposios programos šokėjai buvo 18-ti, bet po laisvosios užėmė 13-ą vietą ir galiausiai pakilo į 15-ą vietą, padovanojusią bilietą į Sočio žaidynes. - Ir dabar jų laisvoji programa yra labai stipri ir įdomi. Tik šį sezoną varžybose jie dar neparodė, ką gali“.

Svarbiausia – čiuožti stabiliai

2013 metų pasaulio pirmenybėse D.Stagniūnas ir I.Tobias ne tik iškovojo olimpinį kelialapį.

Ant kanadietiško Londono ledo pora tuomet pasiekė ir asmeninį rekordą, už dvi programas surinkusi 141,64 taško.

Ar Budapešte Lietuvos šokėjai nusiteikę surinkti dar daugiau taškų?

„Aišku, kad tai įmanoma. Juk viskas eina pirmyn, - vylėsi L.Vanagienė. - Ledo šokiuose labai svarbu nepadaryti klaidų. Ypač atlikdamas privalomus elementus. Jeigu per trumpąją programą nepadaryti nors vieno privalomo elemento, gali prarasti net 10 taškų. Todėl čia svarbiausia labai tvarkingai viską sušokti ir viską padaryti.“

Pasak ledo šokių ekspertų, Lietuvos porai iki šiol varžybose labiausiai pristigdavo stabilumo.

2012 metų Europos pirmenybėse I.Tobias ir D.Stagniūnas net buvo užkopę į penktąją vietą po trumposios programos, bet po to nusmuko žemyn į devintąją, kai per laisvąją padarė klaidų.

„Tuomet į viršų jie iššoko truputį per anksti. Laisvąją programą jau šoko kartu su stipriausiomis poromis ir tai juos pražudė, - neabejojo L.Vanagienė. - Isabella labai norėjo užlipti ant pakylos ir padarė klaidą, kuri jiems labai daug kainavo“.

Per prestižines „Skate America“ varžybas 2011-aisiais I.Tobias ir D.Stagniūnas užėmė trečiąją vietą – pirmąsyk per pastarąjį dešimtmetį nuo Povilo Vanago ir Margaritos Drobiazko laikų Lietuvos ledo šokėjai vėl užlipo ant garbės pakylos. Bet vilčių kupiną naujos poros startą netrukus pristabdė šeimyninės čiuožėjų bėdos, traumos ir vėl auganti nervinė įtampa dėl pilietybės.

„Isabella ir Deividas kartu čiuožia tik ketvirtą sezoną. Šokiuose tai tikrai dar labai nedaug. Kai jie kartu praleis 8 metus, dar pamatysite, kaip šoks“, - žadėjo L.Vanagienė, prisimindama P.Vanago ir M.Drobiazko porą, kuri profesionaliajame sporte praleido 15 sezonų ir iki šiol dalyvauja ledo šou projektuose.

Budapešte – mažesnė konkurencija

Europos čempionate ledo šokių varžybose dalyvaus 29 poros.

Po šiandien vyksiančios trumposios programos 20 stipriausių porų jau rytoj pratęs kovą dėl medalių.

Į Budapeštą neatvyko trijų pastarųjų metų žemyno čempionai – Prancūzijos pora Nathalie Pechalat ir Fabianas Bourzat, triumfavusi 2011 ir 2012 metais, ir rusai Jekaterina Bobrova ir Dimitrijus Solovjovas, iškovoję auksą pernai Zagrebe.

Apie medalius Sočyje svajojančios poros bijo pralaimėti ir anksčiau laiko atskleisti savo kortas, todėl nusprendė praleisti Europos pirmenybes.

„Bėgti nuo konkurencijos niekuomet nėra gera. Atsisakė poros iš pirmojo dešimtuko, todėl mums tai tik į naudą“, - neslėpė L.Vanagienė.

Pasak LČF prezidentės, pagrindiniai I.Tobias ir D.Stagniūno varžovai dėl vietos pirmajame dešimtuke bus dvi Vokietijos poros (Tanja Kolbe ir Stefano Caruso bei Nelli Zhiganshina ir Aleksandras Gazhi), britai Penny Coomes ir Nicholas Buckland, antroji Prancūzijos pora Pernelle Carron ir Lloyd Jones ir Azerbaidžanui atstovaujantys Julija Zlobina ir Aleksejus Sitnikovas.

„Bet viskas priklauso tik nuo Isabellos ir Deivido čiuožimo. Europos čempionatas jiems bus lyg tramplinas į žiemos žaidynes. Kuo geriau jie pasirodys Budapešte, tuo lengviau bus čiuožti Sočyje“, - neabejojo L.Vanagienė.

Viliasi olimpinės malonės

Ant Budapešto ledo šiandien pasirodys ne tik Lietuvos ledo šokėjų pora, bet ir Inga Janulevičiūtė.

18-metė vilnietė pernai pirmąsyk debiutavo Europos čempionato moterų varžybose, bet nepateko į finalą.

2013-ųjų rudenį I.Janulevičiūtė užėmė 13-ąją vietą tarp 39 dalyvių turnyre Vokietijoje, kur buvo dalinami paskutinieji kelialapiai į Sočio žaidynes.

Olimpinius bilietus Oberstdorfe užsitikrino 6 čiuožėjos, o lietuvė liko pirmoji atsarginė.

„Jeigu kas nors atsisakytų važiuoti į Sočį, turėtume gauti tą vietą. Vis dar nepraradom vilties, kad Ingai nusišypsos sėkmė, - neslėpė L.Vanagienė. - Dabar ji yra puikios formos. Lietuvos čempionate per trumpąją programą atliko visus trigubus šuolius“.

Iki sausio 22-osios turėtų paaiškėti, ar kartu su I.Tobias ir D.Stagniūnu ant olimpinio Sočio ledo pasirodys dar viena Lietuvos čiuožėja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.