EUROLYGA 2023

Rusijos plaukimo treneris J.Jefimovos dopingo skandale kaltina ir anglų kalbą

Julija Jefimova kol kas tyli, o Rusijos plaukimo bendruomenė ošia. Po žinios apie tai, kad geriausios Rusijos plaukikės, Europos ir pasaulio čempionės, organizme rasta draudžiamųjų preparatų, Rusijoje netyla kalbos ir svarstymai, kaip ir kodėl 21-erių J.Jefimovos karjerą aptemdė dopingo šešėlis.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 20, 2014, 9:51 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 8:28 AM

Rusų spaudoje neskubama smerkti įkliuvusios plaukikės, nuolat kalbama apie sąmokslą ir aiškinamasi, kas nutekino šią informaciją.

Buvęs Rusijos plaukimo treneris Andrejus Voroncovas, duodamas interviu Rusijos žiniasklaidai, tvirtino, kad J.Jefimova negalėjo specialiai vartoti draudžiamųjų papildų, tačiau pripažįsta, kad Rusijos sportininkų švietimas dėl dopingo – netikęs.

Dėl tokio nusižengimo sportininkei gresia diskvalifikacija mažiausiai vieniems metams.

– Treneri, kaip jūs sutikote žinią apie J.Jefimovą?rsport.ru paklausė A.Voroncovo.

– Jeigu atvirai, man labai skaudu stebėti visą šią situaciją. Su Julija mes visada gerai sutardavome, visada buvau pasiryžęs jai padėti ir, jei atvirai, padėdavau. Labai skaudu ir nemalonu matyti tai, kas dabar vyksta aplink ją. Žinoma, dabar visi ją niekina, tačiau būtina išklausyti pačią Juliją.

– Ji kol kas nieko nekomentuoja.

– Esu įsitikinęs, kad šiuo metu jai šokas. Šokas nuo to, kas įvyko. Neabejoju, kad ir jos treneris Davidas Salo artimiausiu metu susilaikys nuo komentarų.

– Buvusi J.Jefimovos trenerė Irina Viatčanina pareiškė, kad nereikėjo plaukikės siųsti į JAV.

– Žinau, kad akmenys bus mėtomi ir į mano daržą. Juk aš prisidėjau prie to, kad ji ten išvyktų. Išsiųsti ją į JAV nebuvo mano iniciatyva, bet mano užduotis buvo rasti kontaktą su D.Salo ir padėti Julijai patekti į jo grupę. Ir aš nemanau, kad šis sprendimas buvo klaida.

– Jūs gerai pažįstate Juliją. Dauguma plaukimo ekspertų ją palaiko ir teigia, kad ji protinga plaukikė, gera mergina.

– Todėl ir sakau, kad jai galėjo įsiūlyti tą priedą. D.Salo juk negali visko kontroliuoti. Sportininkai treniruojasi keliose salėse ir visi mes žinome, kokia ten publika. Jai galėjo patarti „geri žmonės" ar nesąžiningi sportininkai.

Be to, ji galėjo pasitarti su savo gydytoju, plaukimo federacija, su kuria ji puikiai sutaria. Galbūt ji to ir nedarė, kas žino... Juk viskas šiuo metu – spėlionės. Beje, plaukimo federacija turi išsiaiškinti, iš kur nutekėjo tokia informacija (apie teigiamą mėginį – Red.). Tai nepriimtina.

– Draudžiamojo preparato (dehidroepiandrosterono – Red.), apie kurį dabar kalbama, pasak ekspertų, niekas sąmoningai nevartotų.

– Žinoma. Juk jį labai lengva aptikti, jis visiems gerai žinomas. Jis naudojamas ir siekiant atsikratyti antsvorio. Tačiau Julija paprasčiausiai galėjo nežinoti, kad šios medžiagos yra šiame priede. Ji anglų kalbos idealiai nemoka, tad paprasčiausiai galėjo nesuprasti, kas ten parašyta.

– Kalbama, kad sportininkai nedaug eksperimentuoja.

– Nežinau, ką jie eksperimentuoja, bet faktas, kad Rusijos sportininkai gauna mažai informacijos apie dopingą. Tai, kad dopingas yra blogas dalykas, žino visi, tačiau trūksta paprasčiausios disciplinos. Tad diskvalifikuojama dėl taisyklių pažeidimų, dėl paprasčiausių dalykų. Pavyzdžių ieškoti nereikia.

– Ar ten, kur dabar dirbate, kyla panašių problemų?

– Švedijoje dėl to man mažiausiai skauda galvą. Galiu pateikti ir Didžiosios Britanijos, kur yra tekę dirbti, pavyzdį. Didžiojoje Britanijoje vos tik plaukikui sukanka 13-a, 14-a, 15-a metų ir jis patenka į rinktinę, jam iš karto pateikiama instrukcija dėl dopingo, šalyje įsteigta griežtų komisijų. Visi viską supranta. Jie turi viešai prieinamą draudžiamųjų preparatų sąrašą. Viskas daroma sąmoningai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.