EUROLYGA 2023

Sočio žaidynių nuodėmės: dėl statybų nuo kalno slenka gyventojų namai

Vladimiras Putinas visam pasauliui pažadėjo, kad Sočio olimpiada bus „žalia“ – draugiška gamtai. Tačiau  Baku gatvės gyventojai priversti pajusti ir stebėti, kaip brangiausių istorijoje žiemos žaidynių statybos daro siaubingą žalą aplinkai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 25, 2014, 3:10 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 2:58 AM

Šioje gatvėje stovinčiuose namuose įsikūrę gyventojai tapo žemės erozijos aukomis, o už tai atsakingi – Sočio žaidynių organizatoriai, rašo spiegel.de.

Namai slenka žemyn

Kai 52 metų Tigranas Skiba sėsdamasis į savo krovinių pristatymo sunkvežimį kiekvieną rytą palieka namus, kad į Sočį atvežtų šviežios duonos, jis stebi naujas sporto arenas. Slėnyje – naujasis olimpinis stadionas, prieš akis – ir didžiulė čiuožimo arena, kuri lyg perlas atspindi mėnesienos šviesą. Atrodo, kad šie didingi ir nuostabūs vaizdai – prieš pat jo namus.

Olimpinis parkas yra tik šiek tiek arčiau nei už poros kilometrų nuo T.Skibos namų. Tačiau jis tuo nesidžiaugia. T.Skibai nerimą kelia tai, kad tas atstumas tarp jo namų ir stadiono nuolat mažėja. Lėtai, tačiau akivaizdžiai.

Pakalnė, ant kurios stovi jo namas, leidžiasi žemyn, slėnio link. Per metus ji pajuda apie 1,5 metro, tikina T.Skiba.

Baku gatvės gyventojai ilgai suko galvą dėl žemės erozijos, dėl kurios jų namai leidžiasi žemyn.

Už T.Skibos kaimynų namų prasideda miškas. Kartais gyventojai čia renka malkas. Būtent jame ir slypi pagrindinė problema, dėl kurios juda namai.

Čia ne be valdžios žinios ekskavatoriai iškasė didžiulę duobę, į ją vežamos ir pilamos statybinės šiukšlės. „Atliekos pakeitė požeminių vandenų sroves, kurios dabar plauna kalną, – sako gamtos priežiūros grupės narys Vladimiras Kimajevas. – Todėl namai ir slenka.“

Namas – kaip Pizos bokštas

Didžiausią smūgį patyrė daugiabutis namas kitoje gatvės pusėje nuo T.Skibos namų. Per keletą mėnesių penkių aukštų pastatas nusileido nuo kalno. Dar prieš tai, kol buvo nugriautas, jis spėjo sunaikinti kaimynystėje stovėjusią medinę pašiūrę.  

T.Skiba sako, kad šis daugiabutis iš viso neturėjo iškilti Baku gatvėje. Atsakinga už tai statybų kompanija,  kaip ir daugelis Sočyje, neturėjo oficialaus leidimo įrengti tokį pastatą.

T.Skiba tvirtina, kad į savo namus investavo apie 62 tūkstančius eurų. Dalis lėšų buvo skirta iš santaupų, o dalis – paėmus paskolą. „Ji mane kankina ir šiandien“, – sakė jis.

Rusijos valdžia statybų planą patvirtino 2010 metais ir patikino, kad dviejų aukštų pastatas, kuriame gyvena dvi šeimos, problemų nekels.

Tačiau šiandien, kai vyro anūkas žaidžia namuose, kamuolys visada rieda į tą patį kampą. Žemės judėjimas kilstelėjo namą. Jis pasviręs maždaug keturiais laipsniais. Taip pat pasviręs yra ir Pizos bokštas Italijoje. T.Skiba viename iš kampų šaldytuvą yra parėmęs lentomis, kad neišsilietų žmonos virtas kompotas.

Maldos – V.Putinui

Vietos valdžia žada T.Skibai ir kitiems Baku gatvės gyventojams kitus namus, skirtus avariniams atvejams. Tačiau vienai šeimai siūlomas tik vienas kambarys. Tad T.Skiba nutarė likti savo slenkančiame name. Jis sako, kad dažnai naktį nemiega ir klausosi namo girgždesio. Kodėl? Dėl saugumo – jeigu namas imtų griūti ir staiga reikėtų pažadinti žmoną, vaikus ir anūkus.  

Šeima tiki, kad paskutinė jų viltis – V.Putinas.

T.Skibos kaimynė Svetlana Afansijeva stovi kieme. 60 metų moteris vilki chalatą. Ji anksčiau gyveno apačioje – pakrantėje. Tačiau tada prasidėjo sporto kompleksų statybos.

Svetlanai ir jos vyrui buvo sumokėta nemaža suma – 250 tūkst. eurų, kad jie išsikeltų. Už šiuos pinigus jie nupirko namus savo dukrai. Tai – medinis Baku gatvės namas, kuris dabar griūva.

S.Afansijeva neseniai parašė asmeninį laišką V.Putinui: „Gerbiamas Vladimirai Vladimirovičiau, aš rašau jums iš Sočio, kuris buvo žydintis, kol neatkeliavo kiaulės.“

Laiškas baigėsi maldavimu: „Galbūt kitą kartą, kai lankysitės nuostabiame naujame mieste apačioje, jūs atkreipsite dėmesį į tai, kas vyksta viršuje – ant kalno.“

„Lietuvos ryto“ televizija yra 2014 m. olimpinių žaidynių Sočyje oficialus transliuotojas. Žinias, reportažus ir įdomiausią informaciją apie Sočio olimpiadą galite sekti „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Olimpiniai pirmadieniai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.