EUROLYGA 2023

Gamtos saugojimas Sočyje: žaliųjų beveik neliko

Nuo kalno slenkantys namai – viena iš Sočio žaidynių pareikalautų aukų, griaunančių paprastų žmonių gyvenimus. Už rekordinės pinigų sumos, pirmyn ir atgal zujančių sunkvežimių bei garsių Vladimiro Putino pažadų, kad amžiaus statybos gamtai nekenks, slepiasi korupcija ir melas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-01-26 20:23, atnaujinta 2018-02-17 02:05

Tonos šiukšlių, sukelta kalnų žemės erozija, daugybė žalos, į neviltį puolę žmonės. Tai vaizdai ir žinios, kurių spalvotuose lankstinukuose nerasite, rašo spiegel.de.

Nerasite taip pat, kaip ir aplink zujančių įvairiausių žaliųjų organizacijų, kurių įprastai būna daugybė.

Žadėjo nešiukšlinti

Kai 2007-aisiais šių metų žiemos olimpinės žaidynės buvo patikėtos Sočiui, Kremlius pareiškė, kad gamta dėl statybų nenukentės. Kai spalį pasklido naujienos, jog Rusijos geležinkeliai laisvai išmeta statybų atliekas, atsirandančias per didžiulį projektą, skirtą pastatyti greitkelį ir geležinkelį, jungiantį Sočio oro uostą ir olimpinius objektus, Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) reagavo piktai.

Tada akivaizdžiai paaiškėjo, kad, pasirengti olimpiadai išleidžiant milžiniškas sumas, pateisinti „žalių žaidynių“ pažadą  neįtikėtinai sunku. Juk Sočyje reikėjo perstatyti kone viską.

Rusija Juodosios jūros kurorte pastatė šešis stadionus. Buvo nugriauti čiuožimo takai, keletas penkių žvaigždučių viešbučių. Netrukus kalnuose išdygo nauji pastatai, kuriuos kartu su pajūriu sujungė neseniai nutiestas kelias. Šalia jo važinėjo ir nauja traukinių linija.

Nori užčiaupti

Aplinkos sergėtojai turi labai mažai galių prieš milžinišką ir dabar vieną svarbiausių Rusijos projektų. Tad dauguma gamta besirūpinančių organizacijų jau paliko Sočį. Išimtis - „Environmental Watch“ grupė, kurios aktyvistai kartu su Vladimiru Kimajevu ir toliau domisi situacija.

Jie jau protestavo prieš upių taršą, miškų naikinimą, bet sulaukė labai mažai sėkmės. Grupė taip pat kovojo prieš bet kokias statybas prie paplūdimių. Į organizaciją prieš porą metų dėmesį atkreipė žiniasklaida. Tada aktyvistai įsiveržė į keletą prabangių vilų, kurios išdygo saugomose gamtos zonose. Vienas namų buvo pastatytas regiono valdytojo. Kita rezidencija  su kazino ir vieta sraigtasparniui, manoma, priklauso pačiam V.Putinui.

Aktyvistai netrukus buvo apkaltinti, kad sugadino valdžios rezidencijos tvorą. Jiems netgi buvo skirta lygtinė trejų metų kalėjimo bausmė. O po metų „Environmental Watch“ organizacijos vadovas Surenas Gazarianas pateko į teisėsaugos akiratį. Buvo pradėtas tyrimas,  S.Gazarianą apkaltino pasikėsinimu nužudyti.

Buvo tvirtinama, kad S.Gazarianas grasino nužudyti sargybinį, saugojusį galimai V.Putinui priklausiusį pastatą. Policija tvirtino, kad aktyvistas mojavo akmeniu.

S.Gazarianas tada kreipėsi į Estiją ir paprašė politinio prieglobsčio.

Nepaisant persekiojimų, kitas aktyvistas V.Kimajevas nusprendė likti Sočyje.

Norėdamas išvengti spūsčių, V.Kimajevas dažniausiai keliauja motoroleriu. Tačiau paaiškėjo, kad net ir tokia transporto priemonė aktyvistui pavojinga. Kartą nesuveikė jos stabdžiai. V.Kimajevas yra įsitikinęs, kad jie buvo sugadinti tyčia.

„Jie mėgina mane užčiaupti“, – sakė jis.

„Lietuvos ryto“ televizija yra 2014 m. olimpinių žaidynių Sočyje oficialus transliuotojas. Žinias, reportažus ir įdomiausią informaciją apie Sočio olimpiadą galite sekti „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Olimpiniai pirmadieniai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.