EUROLYGA 2023

I.Tobias istorija – nuo dvejonių iki džiaugsmo ašarų

Kelionė iš Niujorko į Sočį bus ilga. Tačiau jos nė lyginti negalima su ta, kurią amerikietė Isabella Tobias perėjo, norėdama patekti į žiemos olimpines žaidynes.

I.Tobias su D.Stagniūnu šoka nuo 2010-ųjų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
I.Tobias su D.Stagniūnu šoka nuo 2010-ųjų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

2014-01-27 13:26, atnaujinta 2018-02-17 01:34

Gimusi ir augusi Niujorke 22 metų I.Tobias nuo 2010 metų su Deividu Stagniūnu atstovauja Lietuvai. Šoktelėję pasaulio reitinge jie sutelkė dėmesį į olimpinį kelialapį. Kai kovą pasaulio čempionate jie užėmė penkioliktą vietą, bilietas į Sočį buvo jų kišenėje, rašo „The New York Times".

Tačiau tam buvo viena kliūtis. Lietuvos valdžia nesuteikė amerikietei Lietuvos pilietybės ir daužė olimpinę svajonę.

Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC), skirtingai nei Tarptautinės čiuožimo federacijos (ISU), taisyklės reikalauja, kad šokėjas turėtų pilietybę šalies, kuriai atstovauja.

„Į Lietuvą atvykau 2012-ųjų žiemą ir turėjau pokalbį su migracijos tarnyba. Verkiau ir meldžiau, kad duotų man pilietybę. Išmokau kalbą, o ji labai sudėtinga. Jie mane pasodino su lietuvių kalbos mokytoja, kuri uždavė apie 60 klausimų. Angliškai visai negalėjau kalbėti. Dar niekada gyvenime nebuvau tokia išsigandusi.

Aš išlaikiau egzaminą. Mes išvykome tikėdamiesi geriausio“, - pasakojo šokėja.

Tačiau sulaukė blogiausio. 2013-ųjų sausio 7 dieną jos prašymas suteikti pilietybę buvo atmestas, motyvuojant tuo, kad negalima skirti pilietybės už „būsimus nuopelnus“.

Jaunai šokėjų porai išbandymai nesibaigė. D.Stagniūnas patyrė traumą, nuo krūties vėžio mirė jo mama, vėliau I.Tobias palaidojo senelį. Šokėjai ėmė svarstyti ar verta toliau siekti olimpinės svajonės.

„Su Deividu susitikome ir tikrai apie tai pasikalbėjome. Svarstėme ar galėsime toliau čiuožti be apmaudo? Bet nusprendėme. Ko nori kiekvienas sportininkas? Būti čempionu. Sportininkas ir čempionas niekada neleis, kad jį sužlugdytų. Tiesiog parodykime jiems, kad jie klysta. Padarykime taip, kad jie norėtų mūsų olimpinėje komandoje. Įrodykime, kad nusipelnėme dalyvauti olimpinėse žaidynėse ir įveikime atranką“, - apie jaudinančias akimirkas kalbėjo I.Tobias.

Tai jie padarė kovą, tačiau veiksmų iš Lietuvos nesulaukė. Lietuva turi didingą krepšinio istoriją, tačiau tai – viskas. Nekalbant apie žiemos sporto šakas, rašo AP.

I.Tobias ir D.Stagniūnas grįžo ant ledo su nauju treneriu – Igoriu Špilbendu, kuris juos skatino toliau siekti olimpinės svajonės.

Tačiau sezonas prasidėjo kukliu pasirodymu varžybose JAV. Tuomet I.Tobias sakė, kad jaučiasi nusiminusi dėl nejudančių pilietybės reikalų. Ji dar kartą įteikė prašymą.

„Tai buvo jiems vienintelė galimybė turėti porą olimpinėse žaidynėse. Nebuvo lietuvės šokėjos, kuri galėtų šokti su Deividu“, - sakė Isabellos mama Maddie.

Gruodžio 2 dieną I.Tobias prabuvo nuo skambančio mobilaus telefono. Plaukė žinutės su sveikinimais. Ji paskambino mamai ir prašė patikrinti Lietuvos naujienų portalus.

Kaip ji ir tikėjosi, Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė pranešė, kad suteikia I.Tobias Lietuvos pilietybę išimties tvarka.

Isabella paskambino Deividui, kad praneštų nuostabią žinią.

„Aš rėkiau: „Mums pavyko, mums pavyko!“ Jis pasakė: „Gerai. Tai puiku. Aš einu miegoti. Susitiksime čiuožykloje“, - nusijuokė I.Tobias.

I.Špilbendas neslėpė jaudulio ir didžiavosi poros atkaklumu.

„Mes tokie laimingi ir dėkingi. Tai buvo šokas. Iki tol mes jautėmės tokie nelaimingi. Atrodė, kad esame vieninteliai, kuriems tokia situacija trukdo išvažiuoti. Taip būna, kai kažkas kitas sprendžia tavo likimą. Jeigu iškovojai kelialapį, turi važiuoti į olimpines žaidynes. Tai sportas. Ir tai neturi nieko bendro su pasu“, - sakė I.Tobias.

„Lietuvos ryto“ televizija – 2014 metų žiemos olimpinių žaidynių Sočyje oficiali transliuotoja. Jau nuo vasario 8 dienos stebėkite įdomiausias varžybų transliacijas gyvai ir internete: https://tv.lrytas.lt. Karščiausias naujienas apie Sočio olimpiadą sekite jau dabar „Lietuvos ryto“ televizijos laidose „Olimpinių žaidynių pirmadieniai“ kiekvieną pirmadienį 21 val. 45 min. ir „Ar žinai, kad?“ darbo dienomis 17 val. 20 min. ir 18 val. 30 min.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.