EUROLYGA 2023

Sočio dienoraštis: kas vyks vasario 10-ąją

Pirmadienį Lietuvos sportas įžengs į jam visiškai nežinomą teritoriją. Mūsų šalies sportininkė Agnė Sereikaitė pirmą kartą dalyvaus olimpinėse greitojo čiuožimo trumpame take varžybose. Be to, vasario 10-ąją jau antrą kartą Sočio žaidynėse startuos biatlonininkas Tomas Kaukėnas. Iš viso pirmadienį sportininkai kovos penkių medalių komplektų biatlono, kalnų slidinėjimo, akrobatinio slidinėjimo, greitojo čiuožimo ir greitojo čiuožimo trumpame take arenose.

Pirmadienį bus išdalinti penki medalių komplektai.<br>AP archyvo nuotr.
Pirmadienį bus išdalinti penki medalių komplektai.<br>AP archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Feb 9, 2014, 11:37 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 12:49 PM

Lietuvių startai

Greitasis čiuožimas trumpuoju taku. Moterų 500 m

Per visą olimpinių žaidynių istoriją Lietuvos sportininkai dalyvavo tik penkių žiemos sporto šakų olimpinėse varžybose. Pirmadienį Agnė Sereikaitė atvers visiškai naują šalies sporto metraščio puslapį ir debiutuos greitojo čiuožimo trumpuoju taku turnyre.

Pirmasis lietuvės startas – trumpiausios distancijos 500 m lenktynių atrankos etapas (ketvirtfinalio, pusfinalio ir finalo varžybos vyks vasario 13 d.). Kaip tik šioje distancijoje Čekijoje besitreniruojanti 19-metė yra pasiekusi geriausių rezultatų. Šį sezoną A.Sereikaitė trijuose iš keturių pasaulio taurės etapų per 500 m lenktynes pateko į ketvirtfinalį, o pernai debiutuodama pasaulio pirmenybėse aukščiausią vietą (16-ąją) irgi užėmė trumpiausiame nuotolyje.

Žinoma, nuo pasaulio lyderių lietuvė vis dar atsilieka labai daug. Tačiau šis atsilikimas vis mažėja, o patekimas į olimpinių žaidynių ketvirtfinalį galėtų būti dar vienas žengsnelis elito link.

Favoritės. Praėjusiose olimpinėse žaidynėse net trijų rungčių varžybas, tarp jų ir 500 m, laimėjo kinė Wang Meng. Tačiau 2011 metais ji buvo pašalinta iš Kinijos rinktinės dėl konflikto su komandos vadovu (beje, jis taip pat buvo išmestas iš rinktinės).

Vėliau Kinijos sporto valdžia čiuožėjai atleido ir ji dalyvavo praėjusių metų pasaulio čempionate, kuriame iškovojo keturis aukso medalius, šiais metais laimėjo trumpiausios distancijos pasaulio taurę, bet į olimpinę komandą nebuvo paimta.

Kinijos komanda Sočyje bus labai galinga ir be greičiausios pastarųjų metų pasaulio čiuožėjos. Auksinę estafetę iš Wang Meng pasirengusi perimti kita daugkartinė planetos čempionė Fan Kexin, savo šlovės akimirkos laukia Liu Qiuhong.

Mesti iššūkį kinėms šiuo metu, ko gero, pajėgi tik viena sportininkė – korėjietė Park Seung-Hi. Tarp kitų žemynų sportininkių varžytis su greičiausiomis Azijos sportininkėmis geriausiai sekasi kanadietėms Marianne St-Gelais ir Valerie Maltais bei italėms Ariannai Fontanai ir Martinai Valcepinai.

Vankuveryje: 1. Wang Meng (Kinija), 2. M.St-Gelais (Kanada), 3. A.Fontana (Italija).

Nuo Vankuverio iki Sočio

2011 m. pasaulio čempionate: 1. Fan Kexin (Kinija), 2. A.Fontana (Italija), 3. Liu Qiuhong (Kinija).

2012 m. pasaulio čempionate: 1. Fan Kexin (Kinija), 2. A.Fontana (Italija), 3. L.Gehring (JAV).

2013 m. pasaulio čempionate: 1. Wang Meng (Kinija), 2. Park Seung-Hi (Korėja), 3. Fan Kexin (Kinija), ... 16. A.Sereikaitė.

Pasaulio taurės lyderės

500 m galutinė įskaita: 1. Wang Meng (Kinija), 2. Fan Kexin (Kinija), 3. A.Fontana (Italija), ... 18. A.Sereikaitė.

„Associated Press“ prognozė: 1. Fan Kexin (Kinija), 2. Park Seung-Hi (Korėja), 3. A.Fontana (Italija).

Lietuvių startai

Biatlonas. Vyrų persekiojimas

Sprinto lenktynėse tarp 60 geriausių biatlonininkų patekęs Tomas Kaukėnas iškovojo teisę startuoti 12,5 km persekiojimo lenktynėse.

Jose sportininkai į trasą iššliuožia atsilikdami nuo lyderio tiek, kiek pralaimėjo sprinto varžybose, o T.Kaukėnas starto liniją galės kirsti praėjus 1 min. 53 sek. nuo pirmosios rungties čempionu tapusio norvego Olės Einaro Bjorndaleno.

Anksčiau T.Kaukėnas per persekiojimo lenktynes retai pagerindavo savo sprinto rezultatą. Pavyzdžiui, pernai pasaulio čempionate jis sprinto lenktynėse užėmė 22-ąją vietą, per persekiojimą nukrito į 38-ąją.

Kita vertus, šį sezoną aukščiausią vietą pasaulio taurės etape T.Kaukėnas pasiekė persekiojimo lenktynėse. Sausio mėnesį Rupoldinge lietuvis sprinte užėmė 55-ąją vietą, o per persekiojimą pakilo į 45-ąją (šaudykloje pataikė į 19 iš 20 taikinių).

Favoritai. Persekiojimo lenktynėse dar prieš startą pranašumą įgyja sprinto varžybose pirmąsias vietas užėmę biatlonininkai. Tačiau vytis visada lengviau negu sprukti, o skirtumas tarp pirmų aštuonių startuosiančių šįkart bus labai mažas. Norvegą Olę Einarą Bjorndaleną, austrą Dominiką Landentingerį, čeką Jaroslavą Soukupą, rusą Aleksejų Šipuliną, kanadietį Jeaną-Philippe‘ą Leguellecą, prancūzą Martiną Fourcade‘ą, austrą Simoną Ederį ir čeką Ondrejų Moravecą skiria vos 15 sekundžių.

Nors skirtumas mažas, atimti iš biatlono karaliaus sprinte iškovotas sekundes ir vietas nebus paprasta. O.E.Bjorndalenas visą karjerą kontaktinėse lenktynėse būdavo stipresnis nei atskiro starto, o tiesioginė kova norvegą tik dar labiau įkvepia.

Tiesa, vieną trūkumą turi ir jis. Finišo sprintas, kurio norvegui labai retai prireikdavo, visada buvo silpnoji O.E.Bjorndaleno vieta.

Tarp besivejančių pavojingiausias – po sprinto varžybose patirto fiasko įpykęs M.Fourcade‘as. Labai gero persekiotojo reputaciją yra susikūręs A.Šipulinas, gero – D.Landertingeris.

Vytis puikiai moka norvegas Emilas Hegle Svendsenas, slovėnas Jakovas Fakas ir italas Lukasas Hoferis. Jie atsilieka apie pusę minutės, tačiau šis skirtumas nėra neperšokama praraja.

Vankuveryje: 1. B.Ferry (Švedija), 2. Ch.Sumannas (Austrija), 3. V.Jay (Prancūzija).

Nuo Vankuverio iki Sočio

2011 m. pasaulio čempionate: 1. M.Fourcade‘as (Prancūzija), 2. E.H.Svendsenas (Norvegija), 3. T.Bo (Norvegija), ... 59. T.Kaukėnas.

2012 m. pasaulio čempionate: 1. M.Fourcade‘as (Prancūzija), 2. C.J.Bergmannas (Švedija), 3. A.Šipulinas (Rusija).

2013 m. pasaulio čempionate: 1. E.H.Svendsenas (Norvegija), 2. M.Fourcade‘as (Prancūzija), 3. A.Šipulinas (Rusija), ... 38. T.Kaukėnas.

Pasaulio taurės lyderiai

Bendra įskaita: 1. M.Fourcade‘as (Prancūzija), 2. E.H.Svendsenas (Norvegija), 3. S.Schemppas (Vokietija).

Persekiojimo įskaita: 1. E.H.Svendsenas (Norvegija), 2. S.Schemppas (Vokietija), 3. M.Fourcade‘as (Prancūzija).

Priešolimpinė „Associated Press“ prognozė: 1. E.H.Svendsenas (Norvegija), 2. A.Šipulinas (Rusija), 3. J.Fakas (Slovėnija).

Kovos dėl medalių

Kalnų slidinėjimas. Moterų superkombinacija

Slalomas ir greitasis nusileidimas – kraštutinės, skirtingų savybių reikalaujančios kalnų slidinėjimo rungtys. Kai kurie geriausi slalomo meistrai net nedalyvauja nusileidimo varžybose, o nusileidimo specialistai nekiša nosies į slalomo trasas.

Vis dėlto norintys olimpinio kombinacijos medalio privalo suderinti sunkiai suderinamus dalykus. Tai pastaraisiais metais geriausiai pavykdavo vokietei Mariai Hofl-Riesch, kuri yra sunkiai aplenkiama nusileidimo trasose ir jose sukaupia tokį pranašumą, kurio varžovėms nepavyksta panaikinti slalomo distancijoje.

Jos pagrindinės varžovės – pastaruoju metu greitojo nusileidimo įgūdžius pagerinusi kanadietė Marie-Michele Gagnon bei austrės Nicole Hosp ir Michaela Kirchgasser. Šios slidininkės paprastai nedalyvauja nusileidimo varžybose, bet praplėtė savo spektrą tikėdamosis laimėti olimpinį medalį. Vankuveryje: 1. M.Riesch (Vokietija), 2. J.Mancuso (JAV), 3. A.Parson (Švedija).

Nuo Vankuverio iki Sočio

2011 m. pasaulio čempionate: 1. A.Fenninger (Austrija), 2. T.Maze (Slovėnija), 3. A.Parson (Švedija).

2013 m. pasaulio čempionate: 1. M.Hofl-Riesch (Vokietija), 2. T.Maze (Slovėnija), 3. N.Hosp (Austrija).

Pasaulio taurės lyderės

Bendra įskaita: 1. M.Hofl-Riesch (Vokietija), 2. T.Weirather (Lichtenšteinas), 3. A.Fenninger (Austrija).

Kombinacijos įskaita: 1. M.M.Gagnon (Kanada), 2. M.Kirchgasser (Austrija), 3. M.Hofl-Riesch (Vokietija).

„Associated Press“ prognozė: 1. M.Hofl-Riesch (Vokietija), 2. N.Hosp (Austrija), 3. M.M.Gagnon (Kanada).

Kovos dėl medalių

Greitasis čiuožimas. Vyrų 500 m

Dinamiškiausioje greitojo čiuožimo rungtyje varžovai įprato matyti korėjiečio Mo Tae-Bumo nugarą. Prieš ketverius metus būdamas vos 20-ies jis laimėjo du Vankuverio olimpinių žaidynių medalius (500 m lenktynėse auksą, 1000 m – sidabrą) ir neketina užleisti pozicijų Sočyje.

Sugriauti favorito planus bandys jo pagrindiniai varžovai japonai Joji Kato ir Keiichiro Nagashima, o apie medalius taip pat svajoja per ilgą karjerą ne sykį pasaulio čempionu tapęs, bet ant olimpinės garbės pakylos nė karto nestovėjęs 35 metų korėjietis Lee Kyou-Hyukas bei nutraukti azijiečių viešpatavimą 500 m distancijoje pasiryžę olandai Michelis Mulderis ir Janas Smeekensas. Vankuveryje: 1. Mo Tae-Bumas (Korėja), 2. K.Nagashima (Japonija), 3. J.Kato (Japonija). Nuo Vankuverio iki Sočio

2011 m. pasaulio čempionate: 1. Lee Kyou-Hyukas (Korėja), 2. J.Kato (Japonija), 3. J.Smeekensas (Nyderlandai).

2012 m. pasaulio čempionate: 1. Mo Tae-Bumas (Korėja), 2. M.Mulderis (Nyderlandai), 3. P.Koskela (Suomija).

2013 m. pasaulio čempionate: 1. Mo Tae-Bumas (Korėja), 2. J.Kato (Japonija), 3. J.Smeekensas (Nyderlandai).

Pasaulio taurės lyderiai

500 m įskaita: 1. Mo Tae-Bumas (Korėja), 2. M.Mulderis (Nyderlandai), 3. K.Nagashima (Japonija). „Associated Press“ prognozė: 1. Mo Tae-Bumas (Korėja), 2. K.Nagashima (Japonija), 3. M.Mulderis (Nyderlandai).

Kovos dėl medalių

Greitasis čiuožimas trumpuoju taku. Vyrų 1500 m

Pasaulis įprato, kad greitojo čiuožimo trumpuoju taku madas diktuoja korėjiečiai. Tačiau šios sporto šakos geografija plečiasi, jėgų santykis pamažu keičiasi ir su Korėjos čiuožėjais vis drąsiau varžosi kitų valstybių sportininkai.

Šį sezoną itin gerų rezultatų pasiekė kanadietis Charlesas Hamelinas, laimėjęs dviejų distancijų (1000 m ir 1500 m) pasaulio taurę. Suprantama, jis yra ir vienas pagrindinių olimpinių žaidynių favoritų.

Didelių tikslų turi ir kiti čiuožėjai: šį sezoną atsiskleidęs korėjietis Lee Hanas-Binas, po Vankuverio žaidynių pertrauką karjeroje padaręs, bet po to į didįjį sportą vėl grįžęs amerikietis Johnas Robertas Celski, Rusijos pilietybę gavęs korėjietis Viktoras Anas, kuris anksčiau buvo žinomas kaip Ahnas Hyunas-Soo ir tikruoju vardu atstovaudamas Korėjai laimėjo tris Turino žaidynių aukso medalius.

Vankuveryje: 1. Lee Jungas-Su (Korėja), 2. A.A.Ohno (JAV), 3. J.R.Celski (JAV).

Nuo Vankuverio iki Sočio

2011 m. pasaulio čempionate: 1. Nohas Jinas-Kyu (Korėja), 2. Ch.Hamelinas (Kanada), 3. J.Simonas (JAV).

2012 m. pasaulio čempionate: 1. Nohas Jinas-Kyu (Korėja), 2. Kwakas Yoonas-Gy (Korėja), 3. Sinas Da-Woonas (Korėja).

2013 m. pasaulio čempionate: 1. Sinas Da-Woonas (Korėja), 2. Kimas Yunas-Jae (Korėja), 3. Ch.Hamelinas (Kanada).

Pasaulio taurės lyderiai

1500 m galutinė įskaita: 1. Ch.Hamelinas (Kanada), 2. Lee Hanas-Binas (Korėja), 3. V.Anas (Rusija).

„Associated Press“ prognozė: 1. Ch.Hamelinas (Kanada), 2. Lee Hanas-Binas (Korėja), 3. J.R.Celski (JAV).

Akmenslydis

Pirmadienį startuos akmenslydžio varžybų pirmasis etapas. Kovą dėl medalių pradės po dešimt vyrų ir moterų komandų.

Vyrų turnyre varžysis Rusijos, Kanados, Švedijos, Didžiosios Britanijos, Norvegijos, Danijos, Kinijos, Šveicarijos, Vokietijos ir JAV, moterų – Rusijos, Švedijos, Šveicarijos, Didžiosios Britanijos, Kanados, JAV, Danijos, Korėjos, Kinijos ir Japonijos rinktinės.

Pirmajame etape visos komandos po kartą susitiks tarpusavyje, o keturios geriausios pateks į pusfinalį.

Moterų turnyro finalas bus surengtas vasario 20 d., vyrų – vasario 21 d. Moterys

Vankuveryje: 1. Švedija, 2. Kanada, 3. Kinija.

Nuo Vankuverio iki Sočio

2011 m. pasaulio čempionate: 1. Švedija, 2. Kanada, 3. Kinija.

2012 m. pasaulio čempionate: 1. Šveicarija, 2. Švedija, 3. Kanada.

2013 m. pasaulio čempionate: 1. Škotija, 2. Švedija, 3. Kanada.

„Associated Press“ prognozė: 1. Didžioji Britanija, 2. Švedija, 3. Kanada.

Vyrai

Vankuveryje: 1. Kanada, 2. Norvegija, 3. Šveicarija.

Nuo Vankuverio iki Sočio

2011 m. pasaulio čempionate: 1. Kanada, 2. Škotija, 3. Švedija.

2012 m. pasaulio čempionate: 1. Kanada, 2. Škotija, 3. Švedija.

2013 m. pasaulio čempionate: 1. Švedija, 2. Kanada, 3. Škotija.

„Associated Press“ prognozė: 1. Kanada, 2. Švedija, 3. Norvegija.

Rogutės. Moterys

Rogučių sporto moterų varžybose bus surengti du pirmieji važiavimai. Olimpinės prizininkės paaiškės antradienį.

Šios sporto šakos moterų lyderės, kaip ir vyrų, yra Vokietijos sportininkės. Labai ilgai nenugalima buvo keturis kartus pasaulio čempione tapusi ir Vankuverio olimpinių žaidynių auksą laimėjusi Tatjana Hufner, bet po to ją nuo viršūnės nustūmė truputį jaunesnė Natalie Geisenberger.

Be šių sportininkių laimėti medalius pretenduoja trečia vokietė Anke Wischnewski, kanadietės Alex Gough ir Kimberley McRae bei amerikietė Kate Hansen.

Vankuveryje: 1. T.Hufner (Vokietija), 2. N.Reithmayer (Austrija), 3. N.Geisenberger (Vokietija). Nuo Vankuverio iki Sočio

2011 m. pasaulio čempionate: 1. T.Hufner (Vokietija), 2. N.Geisenberger (Vokietija), 3. A.Gough (Kanada).

2012 m. pasaulio čempionate: 1. T.Hufner (Vokietija), 2. T.Ivanova (Rusija), 3. N.Geisenberger (Vokietija).

2013 m. pasaulio čempionate: 1. N.Geisenberger (Vokietija), 2. T.Hufner (Vokietija), 3. A.Gough (Kanada).

Pasaulio taurės lyderės: 1. N.Geisenberger (Vokietija), 2. A.Gough (Kanada), 3. T.Hufner (Vokietija).

„Associated Press“ prognozė: 1. N.Geisenberger (Vokietija), 2. T.Hufner (Vokietija), 3. A.Gough (Kanada).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.