EUROLYGA 2023

Sočio dienoraštis: kas vyks vasario 16-ąją

Lietuvos Nepriklausomybės dieną olimpinėse žaidynėse debiutuos tarptautinė pora: amerikietė Isabella Tobias ir lietuvis Deividas Stagniūnas. Mūsų šaliai atstovaujantys ledo šokėjai dailiojo čiuožimo varžybose atliks trumpąją programą.

I.Tobias ir D.Stagniūnas ruošiasi bene svarbiausiam Lietuvos startui Sočyje.<br>AP nuotr.
I.Tobias ir D.Stagniūnas ruošiasi bene svarbiausiam Lietuvos startui Sočyje.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Feb 16, 2014, 12:25 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 6:21 AM

Iš viso sekmadienį sportininkų lauks penki medalių komplektai. Dėl jų bus kovojama biatlono, slidinėjimo, kalnų slidinėjimo, greitojo čiuožimo ir snieglenčių varžybose.

Lietuvių startai Dailusis čiuožimas. Ledo šokiai

Deividas Stagniūnas iškovojo kelialapį jau į antrąsias olimpines žaidynes. Tačiau prieš ketverius metus jam nepavyko nukeliauti į Vankuverį, nes lietuvio partnerei amerikietsi Katherine Copely nebuvo suteikta Lietuvos pilietybė. K.Copely iškart po to baigė sportininkės karjerą, o D.Stagniūnas pradėjo kelionę su kita amerikiete Isabella Tobias.

Lietuvai atstovaujanti pora jau debiuto sezoną (2011 metais) užėmė 12-ąją vietą Europos ir 14-ąją vietą pasaulio pirmenybėse, o 2012-ųjų žemyno čempionate įsiveržė į geriausiųjų dešimtuką ir finišavo 9-ojoje pozicijoje. Tiesa, tų metų pasaulio čempionate I.Tobias ir D.Stagniūnas liko tik 18-ieji, o 2013 metais praleido abejas svarbiausias sezono varžybas dėl D.Stagniūno patirtos nugaros traumos.

Šiais metais rengdamiesi olimpinėms žaidynėms Lietuvos ledo šokėjai dalyvavo Europos čempionate ir pakartojo geriausią karjeros rezultatą – užėmė 9-ąją vietą. Tiesa, tikėtis panašios pozicijos Sočyje nerealu. Per olimpines žaidynes prie europiečių prisidės po tris pajėgias JAV ir Kanados poras, be to, žemyno pirmenybėse irgi varžėsi ne visi stipriausi.

Sekmadienį I.Tobias ir D.Stagniūnas bei jų varžovai atliks trumpąją programą. Olimpiniai ledo šokių prizininkai paaiškės pirmadienį poroms parodžius laisvąją programą.

Favoritai. Nuo 2010 metų visuose pasaulio čempionatuose dėl aukso medalių kovojo ir viršūnėje viena kitą paeiliui keitė dvi Šiaurės Amerikos poros. 2010 ir 2012 metais pasaulio čempionais tapo kanadiečiai Tessa Virtue ir Scottas Moiras, 2011 ir 2013 metais – amerikiečiai Meryl Davis ir Charlie White‘as. Abu geriausi ledo šokių duetai atvyko ir į Sočį, kur žada surengti dar vieną dailiojo čiuožimo spektaklį.

Kanadiečiai anksčiau įsiveržė į elitą ir turi Vankuverio olimpinį auksą. Amerikiečiai trumpiau čiuožia kartu, bet jau ne kartą įrodė, kad nėra prastesni. Šią žiemą M.Davis ir Ch.White‘as laimėjo svarbiausią priešolimpinę repeticiją – Didžiojo prizo finalą, o jau Sočyje aplenkė pagrindinius varžovus per komandų turnyrą.

Pretendentų užimti trečiąją vietą – daugiau. Olimpinių medalių labai norėtų šiais metais Europos čempionais tapę rusai Jekaterina Bobrova ir Dmitrijus Solovjovas, žemyno pirmenybes praleidę, bet Didžiojo prizo finale rusus aplenkę prancūzai Nathalie Pechalat ir Fabianas Bourzat, per svarbiausias varžybas didelį pergalių badą jaučiantys italai Anna Cappelini ir Luca Lanotte, antrosios Kanados, JAV ir Rusijos poros.

Lietuvių rezultatai praėjusiose žaidynėse 1992 m. – 16. M.Drobiazko ir P.Vanagas. 1994 m. – 12. M.Drobiazko ir P.Vanagas. 1998 m. – 8. M.Drobiazko ir P.Vanagas. 2002 m. – 5. M.Drobiazko ir P.Vanagas. 2006 m. – 7. M.Drobiazko ir P.Vanagas.

Vankuveryje: 1. T.Virtue ir S.Moiras (Kanada), 2. M.Davis ir Ch.White‘as (JAV), 3. O.Domnina ir M.Šabalinas (Rusija).

Nuo Vankuverio iki Sočio 2011 m. pasaulio čempionate: 1. M.Davis ir Ch.White‘as (JAV), 2. T.Virtue ir S.Moiras (Kanada), 3. M.Shibutani ir A.Shibutani (JAV), ... 14. I.Tobias ir D.Stagniūnas (Lietuva).

2012 m. pasaulio čempionate: 1. T.Virtue ir S.Moiras (Kanada), 2. M.Davis ir Ch.White‘as (JAV), 3. N.Pechalat ir F.Bourzat (Prancūzija), ... 18. I.Tobias ir D.Stagniūnas (Lietuva). 2013 m. pasaulio čempionate: 1. M.Davis ir Ch.White‘as (JAV), 2. T.Virtue ir S.Moiras (Kanada), 3. J.Bobrova ir D.Solovjovas (Rusija).

Didžiojo prizo finalo nugalėtojai: 1. M.Davis ir Ch.White‘as (JAV), 2. T.Virtue ir S.Moiras (Kanada), 3. N.Pechalat ir F.Bourzat (Prancūzija).

Associated Press“ prognozė: 1. M.Davis ir Ch.White‘as (JAV), 2. T.Virtue ir S.Moiras (Kanada), 3. N.Pechalat ir F.Bourzat (Prancūzija).

Kovos dėl medalių

Slidinėjimas. Vyrų estafetė

Jei Kanada ar Rusija iškovos kalną medalių, bet nelaimės vyrų ledo ritulio turnyro, olimpinių žaidynių sėkmingomis nevadins. Austrijai toks pat sėkmės veidrodis yra kalnų slidinėjimo vyrų slalomo varžybos, Norvegijai – slidinėjimo vyrų estafetė. Norvegai vyrų estafetę laimėjo visuose šiame amžiuje surengtuose pasaulio čempionatuose (tai yra – jau septynis kartus iš eilės), tačiau dvejos praėjusios olimpinės žaidynės jiems buvo nesėkmingos.

Turine norvegai liko visai be medalių, Vankuveryje pralaimėjo aršiausiems varžovams švedams ir tenkinosi sidabru. Prieš Sočio olimpines žaidynes norvegai buvo įsitikinę, kad šįkart pavyks numalšinti aukso troškulį. Bet žaidynėms įsibėgėjus optimizmo liko labai mažai. Sočyje per trejas vyrų lenktynes Norvegijos slidininkai vietoj prognozuotų trijų ar keturių medalių laimėjo vos du ir gali tik pavydžiai žiūrėti į kaimynus švedus, kurių sąskaitoje – jau penki apdovanojimai.

Norvegija ir Švedija šiuo metu gali sudaryti pajėgiausias komandas. Nuo jų nedaug atsilieka Rusija, o įkvėpti Dario Colognos pergalių pastaraisiais metais ženkliai pasitempė Šveicarijos slidininkai. 

Dėl traumos kelias savaites nesitreniravęs ir iki olimpinių žaidynių pasveikti vos spėjęs D.Cologna Sočyje jau laimėjo du aukso medalius. Galima tik įsivaizduoti, ką šveicarų lyderis gali nuveikti savo estafetės etape. Suomijos, Prancūzijos, Italijos, Vokietijos slidininkai pavieniui nėra tokie stiprūs. Bet vos iššliuožus į estafetės trasą sportininkams kartais užauga sparnai.

Kita vertus, kartais kojas pakerta netinkamai parinkti tepalai, todėl šių varžybų atomazga gali prieštarauti bet kokiai logikai. O pavyzdžių toli ieškoti nereikia – šeštadienį moterų slidinėjimo estafetėje fiasko patyrė norvegių ketveriukė, prieš tai net ketverius metus iš eilės užimdavusi tik pirmąją vietą.

Vankuveryje: 1. Švedija, 2. Norvegija, 3. Čekija.

Nuo Vankuverio iki Sočio 2011 m. pasaulio čempionate: 1. Norvegija, 2. Švedija, 3. Vokietija. 2013 m. pasaulio čempionate: 1. Norvegija, 2. Švedija, 3. Rusija.

Pasaulio taurės lyderiai Bendra įskaita: 1. M.Johnsrudas Sundby (Norvegija), 2. Ch.A.Jespersenas (Norvegija), 3. A.Legkovas (Rusija).

Associated Press“ prognozė: 1. Norvegija, 2. Rusija, 3. Švedija.

Kovos dėl medalių

Biatlonas. Vyrų bendro starto lenktynės

Nors Tomas Kaukėnas asmeninėse lenktynėse užėmė 23-ąją vietą, jo visų olimpinių varžybų rezultatai nebuvo pakankamai geri, kad lietuvis galėtų dalyvauti 15 km bendro starto lenktynėse, kuriose teisė startuoti suteikiama tik 30 stipriausių pasaulio biatlonininkų. Jose visas biatlono elitas iš starto pozicijų pajudės kartu, bet varžybų dalyvių nuotaika bus labai skirtinga.

Geriausiai Sočyje kol kas jaučiasi prancūzas Martinas Fourcade‘as. Šio sezono lyderis tik per pirmąsias olimpines lenktynes nepateko ant garbės pakylos, o kitose dvejose – persekiojimo ir asmeninėse – iškovojo aukso medalius. Sustabdyti varžybų ritmą pajautusį ir įsibėgėjusį M.Fourcade‘ą yra nepaprastai sunki užduotis, todėl trečia jo pergalė yra daugiau nei tikėtina.

Daug prasčiau olimpinėse trasose sekasi kitai šių dienų superžvaigždei norvegui Emilui Heglei Svendsenui. Jis tarp prizininkų dar nepateko nė karto.  Žinoma, E.H.Svendsenas turės gerų galimybių estafetėse, tačiau pasaulio taurės įskaitoje antrąją vietą užimantis norvegas norėtų iš Sočio išsivežti ir asmeninį medalį. Nepasiektų tikslų liko ir daugeliui kitų sportininkų. O rusas Antonas Šipulinas, italas Lukasas Hoferis, slovėnas Jakovas Fakas, švedas Fredrikas Lindstromas, austras Simonas Ederis turi gerų įgūdžių, kad petis į petį grumdamiesi su varžovais kovotų dėl bendro starto olimpinių medalių.

Šių įgūdžių netrūksta ir Sočyje po sykį ant garbės pakylos patekusiems norvegui Olei Einarui Bjorndalenui, austrui Dominikui Landentingeriui bei prancūzui Jeanui-Guillaume‘ui Beatrixui.

Vankuveryje: 1. J.Ustiugovas (Rusija), 2. M.Fourcade‘as (Prancūzija), 3. P.Hurajtas (Slovakija).

Nuo Vankuverio iki Sočio 2011 m. pasaulio čempionate: 1. E.H.Svendsenas (Norvegija), 2. J.Ustiugovas (Rusija), 3. L.Hoferis (Italija).

2012 m. pasaulio čempionate: 1. M.Fourcade‘as (Prancūzija), 2. B.Ferry (Švedija), 3. F.Lindstromas (Švedija).

2013 m. pasaulio čempionate: 1. T.Bo (Norvegija), 2. A.Šipulinas (Rusija), 3. E.H.Svendsenas (Norvegija), ... 29. T.Kaukėnas.

Pasaulio taurės lyderiai Bendra įskaita: 1. M.Fourcade‘as (Prancūzija), 2. E.H.Svendsenas (Norvegija), 3. S.Schemppas (Vokietija).

Bendro starto lenktynių įskaita: 1. M.Fourcade‘as (Prancūzija), 2. A.Volkovas (Rusija), 3. T.Bo (Norvegija).

Associated Press“ prognozė: 1. M.Fourcade‘as (Prancūzija), 2. J.Ustiugovas (Rusija), 3. T.Bo (Norvegija).

Kovos dėl medalių

Kalnų slidinėjimas. Vyrų supermilžinas

Vyrų slidinėjimo rinktinė per šias žaidynes yra didžiausias Norvegijos nusivylimas. Tačiau yra ir kitas. Tai – per Sočio olimpinių žaidynių atidarymą šalies vėliavą nešęs kalnų slidininkas Axelas Lundas Svindalas. Jis buvo laikomas vienu favoritų tiek per greitojo nusileidimo, tiek per superkombinacijos varžybas, bet abukart nepateko ant garbės pakylos. O vienintelį kalnų slidinėjimo medalį Norvegijai iškovojo nusileidimo rungtyje trečiąją vietą užėmęs Kjetilas Jansrudas. 

Greitąsias rungtis keičiant techninėms norvegų vėliavnečio galimybės mažėja. Bet iš favoritų sąrašo jis neišbraukiamas.  Tame sąraše netrūksta ir kitų pavardžių. Supermilžino varžybose gerų rezultatų yra pasiekę italas Christofas Innerhoferis, šveicarai Patrickas Kungas ir Didier Defago, austrai Georgas Streitbergeris ir Otmaras Stiedingeris.

Kad nėra sugniuždytas traumų, per superkombinacijos varžybas parodė kroatas Ivica Kosteličius, o netikėtai Sočio olimpinių žaidynių greitojo nusileidimo čempionu tapusio austro Matthiaso Mayerio stipriausioji rungtis visada buvo slalomas supermilžinas.

Skaičiai. Trejose praėjusiose olimpinėse žaidynėse slalomo supermilžino aukso medalius laimėjo Norvegijos kalnų slidininkai. 2002 ir 2006 metais stipriausias buvo Kjetilas Andre Aamodtas, 2010 metais – A.L.Svindalas.

Vankuveryje: 1. A.L.Svindalas (Norvegija), 2. B.Milleris (JAV), 3. A.Weibrechtas (JAV).

Nuo Vankuverio iki Sočio 2011 m. pasaulio čempionate: 1. Ch.Innerhoferis (Italija), 2. H.Reicheltas (Austrija), 3. I.Kosteličius (Kroatija).

2013 m. pasaulio čempionate: 1. T.Ligety (JAV), 2. G.de Tessieres‘as (Prancūzija), 3. A.L.Svindalas (Norvegija).

Pasaulio taurės lyderiai Bendroji įskaita: 1. M.Hirscheris (Austrija), 2. A.L.Svindalas (Norvegija), 3. A.Pinturault (Prancūzija). Supermilžino įskaita: 1. A.L.Svindalas (Norvegija), 2. D.Defago (Šveicarija), 3. P.Kungas (Šveicarija).

Associated Press“ prognozė: 1. A.L.Svindalas (Norvegija), 2. P.Kungas (Šveicarija), 3. J.Hudecas (Kanada).

Kovos dėl medalių Greitasis čiuožimas. Moterų 1500 m

Nyderlandai šiose varžybose laukia dar vieno aukso medalio. Olandė Ireen Wust jau daug metų karaliauja 1500 m distancijoje, o „oranžiniams“ Sočyje semiant apdovanojimus net tose rungtyse, kuriose anksčiau atsilikdavo nuo lyderių, tėvynejė niekas nesuprastų, jei sekmadienį laimėtų ne I.Wust. 

Olandžių apetitas dar didesnis. Ši rungtis yra vienintelė, kurioje Nyderlandų moterys gali tikėtis laimėti visus tris medalius. 

Neatsilikti nuo I.Wust stengsis praėjusių metų pasaulio vicečempionė Lotte van Beek, Marrit Leenstra ir Jorien ter Mors, kuri taip pat sėkmingai varžosi greitojo čiuožimo trumpajame take. Tačiau yra daug sportininkių, nenorinčių matyti olandiškos garbės pakylos.

Planų laimėti medalį turi ir 2012 metų pasaulio čempionė kanadietė Christine Nesbit, ir šį sezoną greičiau čiuožti pradėjusios amerikietė Brittany Bowe, rusė Julija Skokova bei lenkė Katarzyna Bachleda-Curus, ir netgi šioje distancijoje retai startuojanti geriausia pasaulio ilgų nuotolių čiuožėja čekė Martina Sablikova.

Skaičiai. Iki Sočio žaidynių I.Wust laimėjo tris olimpinius medalius, tarp jų du – 1500 m lenktynėse. Turine olandė buvo apdovanota bronza, Vankuveryje – auksu. Šiose žaidynėse I.Wust jau iškovojo du medalius: aukso – 3000 m distancijoje ir sidabro – 1000 m.

Vankuveryje: 1. I.Wust (Nyderlandai), 2. K.Groves (Kanada), 3. M.Sablikova (Čekija).

Nuo Vankuverio iki Sočio 2011 m. pasaulio čempionate: 1. I.Wust (Nyderlandai), 2. D.Valkenburg (Nyderlandai), 3. J.Voorhuis (Nyderlandai).

2012 m. pasaulio čempionate: 1. Ch.Nesbitt (Kanada), 2. I.Wust (Nyderlandai), 3. L.de Vries (Nyderlandai).

2013 m. pasaulio čempionate: 1. I.Wust (Nyderlandai), 2. L.van Beek (Nyderlandai), 3. Ch.Nesbitt (Kanada).

Pasaulio taurės lyderės 1500 m lenktynių įskaita: 1. I.Wust (Nyderlandai), 2. B.Bowe (JAV), 3. L.van Beek (Nyderlandai).

Associated Press“ prognozė: 1. I.Wust (Nyderlandai), 2. B.Bowe (JAV), 3. Ch.Nesbit (Kanada).

Kovos dėl medalių Snieglentės. Moterų krosas Vankuveryje:

1. M.Ricker (Kanada), 2. D.Anthonioz (Prancūzija), 3. O.Nobs (Šveicarija). 

Nuo Vankuverio iki Sočio 2011 m. pasaulio čempionate: 1. L.Jacobellis (JAV), 2. N.Moenne-Loccoz (Prancūzija), 3. D.Maltais (Kanada).

2013 m. pasaulio čempionate: 1. M.Ricker (Kanada), 2. D.Maltais (Kanada), 3. H.Olafsen (Norvegija).

Associated Press“ prognozė: 1. L.Jacobellis (JAV), 2. D.Maltais (Kanada), 3. M.Ricker (Kanada).

Bobslėjus. Vyrų dvivietės

Karjerą baigus legendiniam vokiečiui Andrei Langei, laimėjusiam keturis olimpinius aukso medalius, pasaulio bobslėjus nebeturi aiškaus lyderio. Užimti A.Langės vietą kėsinosi ir keli vokiečių ekipažai, vadovaujami Francesco Friedricho, Thomaso Florschutzo bei Maximiliano Arndto, ir šveicaras Beatas Hefti, ir amerikietis Stevenas Holcombas, ir rusas Aleksandras Zubkovas. 

Per trejus praėjusius metus pasaulio čempionais tapo trys skirtingi ekipažai, o pernai triumfavo labiausiai tikėtinu A.Langės įpėdiniu laikomas jaunasis bobslėjaus talentas F.Friedrichas. Šią žiemą penkiuose iš aštuonių pasaulio taurės etapų greičiausiai ledo trasomis skriejo 2012 metų pasaulio čempiono S.Holcombo valdomos rogės. Tuo tarpu 2011 metų pasaulio čempionas A.Zubkovas pasaulio taurės galutinėje įskaitoje užėmė tik penktąją vietą. 

Tačiau rusai jau per rogučių sporto ir skeletono varžybas parodė, kad savoje trasoje yra labai stiprūs, o į jų užimtas vietas kitur vykusiuose pasaulio taurės etapuose nereikia kreipti daug dėmesio. Sekmadienį bobslėjaus dviviečių rogių varžybose įvyks du pirmieji važiavimai. Trečiasis ir ketvirtasis – pirmadienį.

Vankuveryje: 1. A.Lange (Vokietija), 2. Th.Florschutzas (Vokietija), 3. A.Zubkovas (Rusija).

Nuo Vankuverio iki Sočio 2011 m. pasaulio čempionate: 1. A.Zubkovas (Rusija), 2. Th.Florschutzas (Vokietija) ir M.Machata (Vokietija).

2012 m. pasaulio čempionate: 1. S.Holcombas (JAV), 2. L.Rushas (Kanada), 3. M.Arndtas (Vokietija).

2013 m. pasaulio čempionate: 1. F.Friedrichas (Vokietija), 2. B.Hefti (Šveicarija), 3. Th.Florschutzas (Vokietija).

Pasaulio taurės nugalėtojai: 1. S.Holcombas (JAV), 2. B.Hefti (Šveicarija), 3. F.Friedrichas (Vokietija).

Associated Press“ prognozė: 1. S.Holcombas (JAV), 2. A.Zubkovas (Rusija), 3. B.Hefti (Šveicarija).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Kaune liftas mirtinai sužalojo moterį