EUROLYGA 2023

Sočio dienoraštis: kas vyks vasario 17-ąją

Pirmadienį pasirodymą Sočio olimpinėse žaidynėse baigs Lietuvos ledo šokėjai Isabella Tobias ir Deividas Stagniūnas. Jie žiūrovams ir teisėjams pristatys laisvąją programą.  Vasario 17 dieną turėjo būti išdalinti šeši medalių komplektai, bet prie jų prisidės dar vienas. Į pirmadienį perkeltos vyrų biatlono bendro starto lenktynės, kurių sekmadienį nepavyko surengti dėl tiršto rūko. Dėl kitų medalių sportininkai kovos dailiojo čiuožimo, biatlono, šuolių su slidėmis, bobslėjaus, akrobatinio slidinėjimo ir snieglenčių varžybose.

I.Tobias ir D.Stagniūnas bandys pagerinti poziciją dailijo čiuožimo varžybose.<br>AP nuotr.
I.Tobias ir D.Stagniūnas bandys pagerinti poziciją dailijo čiuožimo varžybose.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 16, 2014, 10:54 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 5:43 AM

Lietuvių startai

Dailusis čiuožimas. Ledo šokiai

Olimpinių žaidynių debiutantai Isabella Tobias ir Deividas Stagniūnas trumpojoje programoje nepagerino asmeninio šio sezono rekordo ir užėmė 17-ąją vietą.

Sočyje jų pasirodymas buvo įvertintas 56,40 balo, o prieš kelias savaites per žemyno pirmenybes Budapešte – 56,76 balo. Lietuvos atstovai neaplenkė nė vienos poros, buvusios aukščiau per šių metų Europos čempionatą, tačiau patys į priekį praleido dvi poras, kurių rezultatai Budapešte buvo prastesni. Sočyje I.Tobias ir D.Stagniūną aplenkė prancūzai Pernelle Carron ir Lloydas Jonesas bei ispanai Sara Hurtado ir Adria Diazas. Kaip ir prognozuota, varžybų lyderėmis tapo dvi Šiaurės Amerikos poros.

Po trumposios programos pirmąją vietą užima pasaulio čempionai amerikiečiai Meryl Davis ir Charlie White‘as, antrąją – Vankuverio olimpiniai čempionai kanadiečiai Tessa Virtue ir Scottas Moiras. 

Dėl vietos ant garbės pakylos taip pat kovoja rusai Jelena Iljinych ir Nikita Kacalapovas, prancūzai Nathalie Pechalat ir Fabianas Bourzat, rusai Jekaterina Bobrova ir Dmitrijus Solovjovas bei šių metų Europos čempionai Anna Cappelini ir Luca Lanotte.

Lietuvių rezultatai praėjusiose žaidynėse

1992 m. – 16. M.Drobiazko ir P.Vanagas. 1994 m. – 12. M.Drobiazko ir P.Vanagas. 1998 m. – 8. M.Drobiazko ir P.Vanagas. 2002 m. – 5. M.Drobiazko ir P.Vanagas. 2006 m. – 7. M.Drobiazko ir P.Vanagas. 

Vankuveryje: 1. T.Virtue ir S.Moiras (Kanada), 2. M.Davis ir Ch.White‘as (JAV), 3. O.Domnina ir M.Šabalinas (Rusija).

Nuo Vankuverio iki Sočio

2011 m. pasaulio čempionate: 1. M.Davis ir Ch.White‘as (JAV), 2. T.Virtue ir S.Moiras (Kanada), 3. M.Shibutani ir A.Shibutani (JAV), ... 14. I.Tobias ir D.Stagniūnas (Lietuva).

2012 m. pasaulio čempionate: 1. T.Virtue ir S.Moiras (Kanada), 2. M.Davis ir Ch.White‘as (JAV), 3. N.Pechalat ir F.Bourzat (Prancūzija), ... 18. I.Tobias ir D.Stagniūnas (Lietuva).

2013 m. pasaulio čempionate: 1. M.Davis ir Ch.White‘as (JAV), 2. T.Virtue ir S.Moiras (Kanada), 3. J.Bobrova ir D.Solovjovas (Rusija).

Didžiojo prizo finalo nugalėtojai: 1. M.Davis ir Ch.White‘as (JAV), 2. T.Virtue ir S.Moiras (Kanada), 3. N.Pechalat ir F.Bourzat (Prancūzija).

Associated Press“ prognozė: 1. M.Davis ir Ch.White‘as (JAV), 2. T.Virtue ir S.Moiras (Kanada), 3. N.Pechalat ir F.Bourzat (Prancūzija).

Kovos dėl medalių

Biatlonas. Vyrų bendro starto lenktynės

Nors Tomas Kaukėnas asmeninėse lenktynėse užėmė 23-ąją vietą, jo visų olimpinių varžybų rezultatai nebuvo pakankamai geri, kad lietuvis galėtų dalyvauti 15 km bendro starto lenktynėse, kuriose teisė startuoti suteikiama tik 30 stipriausių pasaulio biatlonininkų.

Jose visas biatlono elitas iš starto pozicijų pajudės kartu, bet varžybų dalyvių nuotaika bus labai skirtinga.  Geriausiai Sočyje kol kas jaučiasi prancūzas Martinas Fourcade‘as.

Šio sezono lyderis tik per pirmąsias olimpines lenktynes nepateko ant garbės pakylos, o kitose dvejose – persekiojimo ir asmeninėse – iškovojo aukso medalius. Sustabdyti varžybų ritmą pajautusį ir įsibėgėjusį M.Fourcade‘ą yra nepaprastai sunki užduotis, todėl trečia jo pergalė yra labai tikėtina. Daug prasčiau olimpinėse trasose sekasi kitai šių dienų superžvaigždei norvegui Emilui Heglei Svendsenui.

Jis tarp prizininkų dar nepateko nė karto. Žinoma, E.H.Svendsenas turės gerų galimybių estafetėse, tačiau pasaulio taurės įskaitoje antrąją vietą užimantis norvegas norėtų iš Sočio išsivežti ir asmeninį medalį.

Nepasiektų tikslų liko ir daugeliui kitų sportininkų. O rusas Antonas Šipulinas, italas Lukasas Hoferis, slovėnas Jakovas Fakas, švedas Fredrikas Lindstromas, austras Simonas Ederis turi gerų įgūdžių, kad petis į petį grumdamiesi su varžovais kovotų dėl bendro starto olimpinių medalių. Šių įgūdžių netrūksta ir Sočyje po sykį ant garbės pakylos patekusiems norvegui Olei Einarui Bjorndalenui, austrui Dominikui Landentingeriui bei prancūzui Jeanui-Guillaume‘ui Beatrixui.

Vankuveryje: 1. J.Ustiugovas (Rusija), 2. M.Fourcade‘as (Prancūzija), 3. P.Hurajtas (Slovakija).

Nuo Vankuverio iki Sočio

2011 m. pasaulio čempionate: 1. E.H.Svendsenas (Norvegija), 2. J.Ustiugovas (Rusija), 3. L.Hoferis (Italija).

2012 m. pasaulio čempionate: 1. M.Fourcade‘as (Prancūzija), 2. B.Ferry (Švedija), 3. F.Lindstromas (Švedija).

2013 m. pasaulio čempionate: 1. T.Bo (Norvegija), 2. A.Šipulinas (Rusija), 3. E.H.Svendsenas (Norvegija), ... 29. T.Kaukėnas.

Pasaulio taurės lyderiai Bendra įskaita: 1. M.Fourcade‘as (Prancūzija), 2. E.H.Svendsenas (Norvegija), 3. S.Schemppas (Vokietija).

Bendro starto lenktynių įskaita: 1. M.Fourcade‘as (Prancūzija), 2. A.Volkovas (Rusija), 3. T.Bo (Norvegija).

Associated Press“ prognozė: 1. M.Fourcade‘as (Prancūzija), 2. J.Ustiugovas (Rusija), 3. T.Bo (Norvegija).

Kovos dėl medalių

Biatlonas. Moterų bendro starto lenktynės

Per visą karjerą tik viename pasaulio čempionate (2009 metais) ir dviejuose pasaulio taurės etapuose (abukart 2012 metais) į bendro starto lenktynes patekusi Diana Rasimovičiūtė šįkart daug atsiliko nuo lyderių ir baigė pasirodymą Sočio olimpinėse žaidynėse.

Pirmadienį 12,5 km bendro starto lenktynėse varžysis tik pasaulio biatlono elitas – 30 geriausių sportininkių. Per trejas pirmąsias varžybas Sočyje geriausia tarp jų buvo baltarusė Darja Domračava. Ji tik sprinte nelaimėjo medalio, o persekiojimo ir asmeninėse lenktynėse aplenkė visas varžoves.

Kai D.Domračava pajaučia varžybų ritmą, jos apetitas tik didėja. Todėl galima neabejoti, kad pirmadienį baltarusę, kaip ir vyrų biatlono lyderį prancūzą Martiną Fourcade‘ą, tenkins tik pirmoji vieta.

Į bendro starto trasą iššliuoš nemažai sportininkių, kurios užima aukštas vietas pasaulio taurės lentelėje, bet Sočyje kol kas nelaimėjo nė vieno medalio. Tai – čekė Gabriela Soukalova, suomė Kaisa Makarainen, vokietė Andrea Henkel, ukrainietė Valentina Semerenko.  Šiuo metu turbūt labiausiai nusivylusi ir įpykusi yra G.Soukalova. Čekė dukart užėmė ketvirtąją vietą (persekiojimo ir asmeninėse lenktynėse). Tik vieną medalį (persekiojimo sidabrą) laimėjo pasaulio taurės lyderė norvegė Tora Berger.

Tačiau tai nėra didelė staigmena, nes ji geriausių rezultatų pasiekia termometro stulpeliui nusileidus gerokai žemiau nulio. Tuo tarpu šiltas oras labiausiai palankus prancūzėms, ukrainietėms ir D.Domračavai.

Vankuveryje: 1. M.Neuner (Vokietija), 2. O.Zaiceva (Rusija), 3. S.Hauswald (Vokietija).

Nuo Vankuverio iki Sočio

2011 m. pasaulio čempionate: 1. M.Neuner (Vokietija), 2. D.Domračava (Baltarusija), 3. T.Berger (Norvegija).

2012 m. pasaulio čempionate: 1. T.Berger (Norvegija), 2. M.L.Brunet (Prancūzija), 3. K.Makarainen (Suomija).

2013 m. pasaulio čempionate: 1. D.Domračava (Baltarusija), 2. T.Berger (Norvegija), 3. M.Hojnisz (Lenkija).

Pasaulio taurės lyderės

Bendra įskaita: 1. T.Berger (Norvegija), 2. D.Domračava (Baltarusija), 3. K.Makarainen (Suomija), ... 57. D.Rasimovičiūtė, 76. N.Kočergina.

Bendro starto lenktynių įskaita: 1. T.Berger (Norvegija), 2. S.Solemdal (Norvegija), 3. D.Domračava (Baltarusija).

Associated Press“ prognozė: 1. T.Berger (Norvegija), 2. O.Zaiceva (Rusija), 3. S.Solemdal (Norvegija).

Kovos dėl medalių

Šuoliai su slidėmis. Komandų turnyras

Kelis praėjusius sezonus antroji vieta komandų varžybose Austrijos šuolininkams būdavo didelė nesėkmė. Šią žiemą jiems net ir trečioji vieta yra pergalė, o bet kurie olimpiniai medaliai būtų didelis laimėjimas. Dėl to, kad Austrijos komanda prarado vienvaldės lyderės poziciją, neutraliems žiūrovams tik įdomiau. Sočyje jie gali tikėtis itin atkaklios kovos dėl medalių, kuriuos laimėti beveik vienodai pretenduoja net šešios komandos.

Tarp jų vis dar yra ir Austrija, kurios ketveriukė laimėjo Vankuverio žaidynių auksą ir buvo pirma net penkiuose pastaruosiuose pasaulio čempionatuose. Tačiau į austrų vietą kėsinasi ir Lenkija (jai atstovauja Sočyje abu asmeninių varžybų aukso medalius iškovojęs Kamilis Stochas), ir Slovėnija (ji laimėjo abu šią žiemą surengtus komandų turnyrus per pasaulio taurės etapus), ir Vokietija, ir Japonija, ir Norvegija.  Lenkija ir Slovėnija turi šiuo metu labai gerai pasirengusius lyderius (K.Stochą ir Peterį Prevcą), bet ko gero lygiausia yra Japonijos komandos sudėtis.

O kol kas labiausiai nusivylę savo rezultatais Sočyje yra Vokietijos ir Austrijos šuolininkai. Komandų varžybos jiems bus paskutinis šansas pasiekti savo tikslus. Daugiau šuolių su slidėmis rungčių olimpinėje programoje nėra.

Skaičiai. Šuolių su slidėmis nuo didelio tramplino varžybose sidabro medalį laimėjęs japonas Noriaki Kasai šią žiemą gerina ilgaamžiškumo rekordus. Prieš kelias savaites 41 metų N.Kasai tapo vyriausiu šuolininku, laimėjusiu pasaulio taurės etapą, o šeštadienį Sočyje tapo visų laikų vyriausiu olimpinių žaidynių prizininku šuolių su slidėmis varžybose.

Apie karjeros pabaigą nė negalvojantis japonas, kuris pusiau juokais, pusiau rimtai pareiškė, kad norėtų dalyvauti ne tik 2018-ųjų, bet ir 2022-ųjų žaidynėse, olimpinį medalį laimėjo po 20 metų pertraukos.

Pirmą sykį ant garbės pakylos N.Kasai lipo 1994 metais per Lilehamerio žaidynes, kai Japonijos šuolininkai iškovojo komandinių varžybų sidabrą. Tačiau jo kolekcijoje dar nėra olimpinio aukso, dėl kurio japonų veteranas su komandos draugais kovos pirmadienį.

Vankuveryje: 1. Austrija, 2. Vokietija, 3. Norvegija.

Nuo Vankuverio iki Sočio

2011 m. pasaulio čempionate: 1. Austrija, 2. Norvegija, 3. Slovėnija.

2013 m. pasaulio čempionate: 1. Austrija, 2. Vokietija, 3. Lenkija.

Pasaulio taurės lyderiai Tautų įskaita: 1. Austrija, 2. Vokietija, 3. Slovėnija.

Associated Press“ prognozė: 1. Slovėnija, 2. Vokietija, 3. Austrija.

Kovos dėl medalių Bobslėjus. Vyrų dvivietės Rusijos rogučių sporto bei skeletono atstovai jau pasinaudojo savos trasos privalumais ir Sočio olimpinėse žaidynėse pasiekė geresnių negu prognozuota rezultatų. Atrodo, jų pavyzdžiu paseks ir kolegos iš rusų bobslėjaus komandos.

Sekmadienį abu pirmuosius dviviečių ledrogių važiavimus laimėjo Aleksandro Zubkovo ekipažas, kuris šią žiemą pasaulio taurės varžybose dažniausiai atsilikdavo nuo lyderių ir nelaimėjo nė vieno etapo. A.Zubkovas ir antrasis komandos narys Aleksejus Vojevoda per du važiavimus prieš antrąją vietą užimančius šveicarus Beatą Heftį ir Alexą Baumanną įgijo 0,32 sek. pranašumą.

Tuo tarpu antrąją ir aštuntąją vietas skiria vos 0,29 sek. Už B.Hefti rikiuojasi amerikiečio Steveno Holcombo, kanadiečio Justino Krippso, ruso Aleksandro Kasjanovo, latvio Oskaro Melbardžio, vokiečio Francesco Friedricho ir kanadiečio Chriso Springo vadovaujami ekipažai.  Pirmadienį įvyks trečiasis ir ketvirtasis važiavimai, po kurių paaiškės olimpiniai prizininkai.

Vankuveryje: 1. A.Lange (Vokietija), 2. Th.Florschutzas (Vokietija), 3. A.Zubkovas (Rusija).

Nuo Vankuverio iki Sočio

2011 m. pasaulio čempionate: 1. A.Zubkovas (Rusija), 2. Th.Florschutzas (Vokietija) ir M.Machata (Vokietija). 2012 m. pasaulio čempionate: 1. S.Holcombas (JAV), 2. L.Rushas (Kanada), 3. M.Arndtas (Vokietija). 2013 m. pasaulio čempionate: 1. F.Friedrichas (Vokietija), 2. B.Hefti (Šveicarija), 3. Th.Florschutzas (Vokietija).

Pasaulio taurės nugalėtojai: 1. S.Holcombas (JAV), 2. B.Hefti (Šveicarija), 3. F.Friedrichas (Vokietija).

Associated Press“ prognozė: 1. S.Holcombas (JAV), 2. A.Zubkovas (Rusija), 3. B.Hefti (Šveicarija).

Kovos dėl medalių

Snieglentės. Vyrų krosas Vankuveryje: 1. S.Wescottas (JAV), M.Robertsonas (Kanada), 3. T.Ramoinas (Prancūzija).

Nuo Vankuverio iki Sočio

2011 m. pasaulio čempionate: 1. A.Pullinas (Australija), 2. S.Wescottas (JAV), 3. N.Hollandas (JAV).

2013 m. pasaulio čempionate: 1. A.Pullinas (Australija), 2. M.Shaireris (Austrija), 3. S.Sivertzenas (Norvegija).

Associated Press“ prognozė: 1. M.Shaireris (Austrija), 2. N.Baumgartneris (JAV), 3. O.Visintinas (Italija).

Kovos dėl medalių Akrobatinis slidinėjimas. Vyrų slidžių baletas Vankuveryje: 1. A.Gryšynas (Baltarusija), 2. J.Petersonas (JAV), 3. Liu Zhongqing‘as (Kinija).

Nuo Vankuverio iki Sočio 2011 m. pasaulio čempionate: 1. W.Souldice‘as (Kanada), 2. Qi Guangpu (Kinija), 3. A.Kušniras (Baltarusija).

2013 m. pasaulio čempionate: 1. Qi Guangpu (Kinija), 2. T.Gerritsas (Kanada), 3. Jia Zongyanas (Kinija).

Associated Press“ prognozė: 1. Qi Guangpu (Kinija), 2. Liu Zhongqing‘as (Kinija), 3. T.Gerritsas (Kanada).

Ledo ritulys. Moterys

Olimpinė Sočio garbės pakyla nebus tokia pat nei kaip prieš ketverius metus Vankuverio žaidynėse, nei kaip pernai pasaulio čempionate. 

Trečioji Vankuverio prizininkė Suomija ir bronzinė praėjusių metų komanda Rusija šeštadienį patyrė nesėkmes ketvirtfinalio rungtynėse. Suomės nusileido kaimynėms švedėms 2:4, rusės – šveicarėms 0:2. 

Dviem stipriausioms pirmojo etapo komandoms Kanadai ir JAV žaisti ketvirtfinalyje nereikėjo. Pirmadienį pusfinalyje kanadietės kovos su šveicarėmis, amerikietės – su švedėmis. Finalas ir rungtynės dėl bronzos įvyks vasario 20 dieną.

Vankuveryje: 1. Kanada, 2. JAV, 3. Suomija.

Nuo Vankuverio iki Sočio 2011 m. pasaulio čempionate: 1. JAV, 2. Kanada, 3. Suomija.

2012 m. pasaulio čempionate: 1. Kanada, 2. JAV, 3. Šveicarija.

2013 m. pasaulio čempionate: 1. JAV, 2. Kanada, 3. Rusija.

Associated Press“ prognozė: 1. JAV, 2. Kanada, 3. Suomija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.