EUROLYGA 2023

Atsipalaidavęs saugumas Sočyje ir galimi teroristų taikiniai

Viešbučio svečiai vaikšto netikrinami per nenaudojamus metalo detektorius. Apsaugos darbuotojai daugiau nebetikrina kiekvieno į Sočio olimpinius objektus patenkančio žiūrovo kišenių ar batų. Į pastatus galima įsinešti ir kolos, nors tai dar prieš daugiau nei savaitę buvo uždrausta.

Saugumiečiai Sočyje patikėjo pergale prieš teroristus?<br>AP nuotr.
Saugumiečiai Sočyje patikėjo pergale prieš teroristus?<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 18, 2014, 1:03 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 4:15 AM

Po visų įspėjimų, kad apsauga Sočyje bus rimta ir agresyvi, po truputį vietomis ji mažėja ir atsipalaiduoja. Tiesa, organizatoriai tikina, kad saugumas išlieka intensyvus.

Nuo Sočio olimpinių žaidynių atidarymo praėjo jau 11 dienų, o Rusijoje neįvyko nė vienas išpuolis. Viso pasaulio dėmesį kausto slidinėjimo ar čiuožimo varžybos, ne Sočio saugumas.

Vis dėlto grėsmė išlieka. Vos už kelių šimtų kilometrų nuo žiemos olimpiados sostinės slypi tikras teroristų lopšys. Saugumą tarp šių vietovių Rusijos saugumas bando užtikrinti dešimtimis tūkstančių karių.

„Associated Press“ pateikia įspūdžius apie saugumą Sočyje po dešimties olimpiados dienų.

Įveikti apsaugos punktą – lengviau

Prieš pat žaidynes, olimpinio parko prieigų apsaugos punktuose pareigūnai labai kruopščiai tikrindavo kiekvieną kuprinę, automobilį, asmenį. Kai kurie svečiai prieš įeidami turėdavo suvalgyti visas maisto atsargas, nes su maistu į vidų jie nebuvo įleidžiami.

O dabar lankytojai praeina metalo detektorius ir su visais raktais, laikrodžiais, diržais, kreditinėmis ar monetomis.

Viename populiariame Sočio viešbutyje metalo detektoriai apskritai nebenaudojami. Kai viena lankytoja net nereikalaujama norėjo parodyti kuprinės turinį, apsauga tiesiog mostelėjo ranka ir praleido ją į vidų.

Klausosi muzikos

Tiesa, kalnuose šiek tiek sudėtingiau. Ten kai kurie apsauginiai vis dar tikrina kiekvieną daiktą, pradedant lūpų balzamu ir baigiant Valentino dienos balionais. Ieškoma sprogmenų.

Bet ne visi tokie griežti. Kai kuriuose punktuose kuprinėje gali prasinešti kišeninį peilį, vandens buteliukus, vaisių, šampūno. Nereguliariai kai kurie autobusai stabdomi ir su specialia įranga aiškinamasi, ar ten nėra sprogstamųjų medžiagų.

Už saugumą atsakingi ne Sočio žaidynių organizatoriai, bet Rusijos valdžia. O ji teigia, kad kai kurių saugumo priemonių imamasi nenuosekliai. Esą taip siekiama suklaidinti galimus užpuolikus.

Bet „Associated Press“ žurnalistams akivaizdu – saugumas nebe toks įtemptas. Tai akivaizdžiai matosi iš pačių apsauginių, kurie postuose ramiai klausosi muzikos per mp3 grotuvus užuot įtariai stebėdami potencialius teroristus.

Teroristai taikysis į prekybos centrus?

Vienintelis incidentas kilo žaidynių atidarymo ceremonijos vakarą, kai ukrainietis nesėkmingai bandė užgrobti Turkijos lėktuvą. Vis dėlto dar prieš Sočio olimpiados pradžią atsiradęs pavojus išliko.

Į saugumą negalima žiūrėti pro pirštus, kai dar pakankamai neseniai po dviejų išpuolių Volgograde žuvo 34 žmonės.

Saugumo ekspertai samprotauja, kad užpuolikai gali taikytis į ne taip nuodugniai saugomus objektus. Pavyzdžiui, prekybos centrus. Kai kurie iškėlė galimybę, kad teroristai infiltravosi Sočyje dar prieš maksimaliai sustiprinant apsaugą šiame regione.

„Galime patikinti, kad Sočyje yra saugu, – sakė tarptautinio olimpinio komiteto prezidentas Thomasas Bachas. – Pareigūnai elgiasi labai draugiškai siekiant nepakenkti olimpinei atmosferai.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.