EUROLYGA 2023

Rusaitė įsuko dar vieną dailiojo čiuožimo teisėjų skandalą

Kai teisėjai paskelbė balus, sirgaliai neteko amo, o netrukus Rusija pašėlo. Naująja olimpine dailiojo čiuožimo karaliene tapo septyniolikmetė rusė Adelina Sotnikova, anksčiau tūnojusi dar jaunesnės tautietės pašonėje. Gėlės, džiaugsmingi šūksniai, aplodismentai, favoritės iš Pietų Korėjos ašaros ir mandagus nusilenkimas.

A.Sotnikova Rusijai padovanojo išsvajotąjį auksą.<br>AP nuotr.
A.Sotnikova Rusijai padovanojo išsvajotąjį auksą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP, „Reuters“ ir lrytas.lt inf.

Feb 21, 2014, 1:08 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 1:45 AM

Ketvirtadienio A.Sotnikovos pergalė buvo palydėta didžiulio emocijų pliūpsnio. Rusijai po ledo ritulio rinktinės fiasko reikėjo aukso ir šalis jį gavo. „Bet ar teisingai?“ – pradėjo klausinėti sirgaliai.

Netrukus visų akys nukrypo į teisėjus.

„Iki šiol maniau, kad jau suprantu naują teisėjavimo sistemą, bet dabar jau nesu tokia tikra“, – po moterų varžybų Sočyje prisipažino kanadietė Joannie Rochette, Vankuverio žaidynėse iškovojusi bronzos medalį, o dabar dirbanti televizijos konsultante.

Skirtumas – per didelis?

A.Sotnikova tapo pirmąja ruse, iškovojusia moterų asmeninėse varžybose auksą. Ji tai padarė per laisvąją programą gavusi net 149,95 balo. Iš viso surinkusi 224,59 balo, ji aplenkė favoritę Yuna Kim, nors anksčiau nebuvo laikyta realia pretendente į medalius. Visi to tikėjosi iš penkiolikmetės rusės Julijos Lipnickajos, likusios penktojoje vietoje.

Yuna Kim auksinę karūną prarado laisvojoje programoje surinkusi 144,19 balo, nors po trumposios programos buvo pirma. Būtent po laisvosios programos paaiškėjęs sportininkėms skirtų balų skirtumas ir sukėlė daugybę su teisėjų darbu susijusių klausimų, kurie buvo pateikiami ir anksčiau.

A.Sotnikova varžovę pranoko 5,76 balo, o trečiojoje vietoje likusią italę Carolina Kostner – 7,34 balo, nors abi sportininkės pasirodė puikiai, palikusios be žado ne tik gerbėjus, bet ir dailiojo čiuožimo ekspertus.

„Tai  labai didelis skirtumas. Tikrai pasitarnavo buvimas Rusijoje ir prieš Rusijos sirgalius. A.Sotnikova pasirodė gerai, bet aš nežinau, ar taip geriau  už C.Kostner“, – kalbėjo triskart JAV čempionas Johny Weiras, komentuodamas varžybas per NBC.

„Mėginu galva pateisinti šiuos rezultatus, tačiau mano širdis ir akys tuo netiki ir rėkia apie kitus dalykus“, – sakė keturiskart pasaulio dailiojo čiuožimo čempionas kanadietis Kurtas Browningas.

Jau siūlo permainas

Katarina Witt manė, kad ji greitai 2010 metų čempionę Yuna Kim pasveikins, kaip apgynusią titulą olimpietę. Bet, kai pasirodė taškai ir paaiškėjo, kad laimėjo Rusijos sportininkė, vokietė neteko amo.

„Mane pribloškė rezultatai. Nesuprantu tų taškų“, – sakė 1984 ir 1988 metų čempionė, pasirodymą Vokietijos televizijai komentavusi iš „Iceberg“ arenos.

Tad kodėl rezultatas privertė atvipti visų žandikaulius?

Todėl, kad A.Sotnikova buvo viena iš trijų sportininkių, kurias  po trumposios programos skyrė nedidelis 0,8 balo barjeras.  

Devyni teisėjai gali durti pirštu ir sakyti, kad Yuna Kim atliko šešis trigubus šuolius, kai A.Sotnikova padarė septynis. Tačiau tai nepaaiškina, kodėl C.Kostner taip atsiliko nuo nugalėtojos. Juk jai pavyko atlikti visus savo vienuolika šuolių, tarp jų – ir septynis trigubus.

„Mačiau labai daug gražių, nuostabių Kim nusileidimų. Tad neturiu ką pasakyti, – sakė amerikietė Ashley Wagner, užėmusi septintąją vietą. – Žmonės nenori stebėti varžybų, kuriose sportininkai griūva. Jie nenori žiūrėti sporto, kur atletas gauna gerokai daugiau taškų už tą, kuris pasirodo nuostabiai. Tai iš tiesų painioja visus. Reikia atsisakyti anoniminio balsavimo. Šiame sporte turi įvykti nemažai permainų, jeigu norime turėtų daug sirgalių.“

Korėjiečiai įsiuto

Kai paaiškėjo, kad A.Sotnikova pranoko favoritę, daugybė Pietų Korėjos žmonių įsiuto ir ėmė svarstyti, ar teisėjai tinkamai atliko darbą. Viena televizijų nuolat kartojo Yuna Kim ir A.Sotnikovos pasirodymus ir lygino įvairias vietas.

„Buvau piktas, – teigė Pietų Korėjos SBS televizijos komentatorius Bang Sangh-ah. – Tikėjausi kažko tokio, bet tas namų pranašumas buvo tikrai per didelis.“

Daugumos Pietų Korėjos laikraščių pirmuosius puslapius puošė vaizdai iš dailiojo čiuožimo varžybų. Yuna Kima mėgino tapti pirmąja titulą dailiojo čiuožimo varžybose apgynusia sportininke nuo 1988 metų, kai tai padarė K.Witt. 23 metų sportininkė dabar pasitraukė sakydama, jog jai palengvėjo, kad olimpiada baigėsi.

„Sudie, Čiuožimo karaliene... Mes džiaugėmės, nes visada buvai su mumis“, – buvo parašyta „Maeil Business“ laikraščio antraštėje.

Skundas arba nieko

Yuna Kim Pietų Korėjoje nesulaukė nė vieno blogo žodžio. Tauta ją myli ir mylės, tačiau apie teisėjus, dirbusius Rusijoje, to pasakyti negalima. Nepasitenkinimo audra auga, bet panašu, jog tai nieko nepakeis. Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) atstovas spaudai Markas Adamsas teigė, kad teisėjavimas – hipotetinis dalykas.

Jis pabrėžė, kad jeigu nori, korėjiečiai turi rašyti oficialų skundą Tarptautinei dailiojo čiuožimo sąjungai.

„Esu tikras, kad nebuvo jokio skundo, – sakė jis iš Sočio. – Bet toks turėtų būti pirmas žingsnis. Jeigu skundo nėra, klausimas nenagrinėjamas.“

Aukso medalį prieš ketverius metus Vankuveryje (Kanada) iškovojusi Yuna Kim metams buvo pasitraukusi. Tuomet netgi kilo kalbos, kad ji nepasirodys Sočyje, bet sportininkė sugrįžo 2012–2013 metų sezonui ir laimėjo dar vieną titulą. Gegužės mėnesį Yuna Kim čiuoš Pietų Korėjoje, tačiau daugiau planų neturi.

„Manau, kad man pritrūko motyvacijos“, – po paskutinio pasirodymo Sočyje sakė ji.

Pasisakyti nenorėjo

Kilęs skandalas pajudino ir senas žaizdas. Dar prieš metus Patrickas Chanas vyrų pasaulio čempionate iškovojo auksą, nors atrodė, kad jis daugiau laiko praleido ant ledo gulėdamas nei stovėdamas. Dabar A.Sotnikovos pergalė pabudino kritikus.

Dar likus keletui sekundžių iki teisėjų sprendimo socialiniame tinkle „Twitter“ gerbėjai pasidalijo į skirtingas stovyklas. Vieni buvo įsitikinę, kad rusė turi laimėti, kiti sakė, jog jeigu ir laimės, tai tik dėl to, kad teisėjai bus šališki.

Netrukus sirgaliai išsiaiškino, kad vienas iš teisėjų  buvo vieniems metams nušalintas už sukčiavimą. Jis mėgino susitarti dėl 1998 metų olimpiados varžybų rezultatų. O kita buvo įvardinta, kaip Rusijos dailiojo čiuožimo federacijos prezidento žmona.

Praėjo daug metų nuo 2002-ųjų olimpiados teisėjų skandalo. Po jų buvo pristatyta kitokia taškų skyrimo sistema. Iki tol galiojusi buvo labai lengvai paveikiama korupcijos, galimybių sukeisti taškus. Tačiau naujoji sistema – sunkiai suprantama, tad padėtis tik blogėja. Teisėjams leidžiama slėptis po anonimų kauke, tad niekas niekada nežino, kiek kuris teisėjas skyrė taškų.

Teisėjų darbas visada aptariamas, tačiau dailiajame čiuožime mažai kas tiki, kad visi anonimai balus skiria profesionaliai.

Ar Kim ketvirtadienį teisėjai įvertino tinkamai?

„Mano situacija nėra tinkama, kad tai komentuočiau. O ir mano žodžiai nieko nepakeistų“, – sakė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.