EUROLYGA 2023

Sočio dienoraštis: kas vyks vasario 22-ąją

Šeštadienį Sočio olimpinės žaidynėse startuos vienas lietuvis – kalnų slidininkas Rokas Zaveckas. Tai bus paskutinis mūsų šalies sportininkų pasirodymas 2014 metų žiemos žaidynėse. Iš viso vasario 22-ąją sportininkai kovos dėl septynių medalių komplektų slidinėjimo, biatlono, greitojo čiuožimo, kalnų slidinėjimo ir snieglenčių varžybose.

Sočyje - priešpaskutinė olimpinių žaidynių diena.<br>AP nuotr.
Sočyje - priešpaskutinė olimpinių žaidynių diena.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Feb 22, 2014, 12:06 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 1:13 AM

Lietuvių startai Kalnų slidinėjimas. Vyrų slalomas

Šeštadienį negausi Lietuvos delegacija baigs pasirodymą Sočio olimpinėse žaidynėse. Paskutinis startuos jauniausias mūsų šalies olimpietis Rokas Zaveckas, kurio laukia dvi slalomo trasos. Iš viso šiose varžybose dalyvaus 117 sportininkų. Trečiadienį 17-metis vilnietis dalyvavo slalomo milžino varžybose ir jose užėmė 62-ąją vietą.

Favoritai. Sočio žaidynių kalnų slidinėjimo trasose daugiausia medalių iškovojo Austrijos atstovai, tačiau jų taupyklę daugiausia pildė moterys. Vyrų varžybose kol kas ant garbės pakylos stovėjo tik greitojo nusileidimo čempionas Matthiasas Mayeris. Austrijos vyrams žūtbūt reikia taisyti reputaciją, juo labiau kad slalomas jiems tradiciškai yra svarbiausia ne tik kalnų slidinėjimo, bet ir visų olimpinių žaidynių rungtis.

O Sočyje austrų kraują dar labiau kaitina visai nesena istorija: 2006 metais Turine jie laimėjo visus tris slalomo medalius, bet 2010 metais Vankuveryje liko tuščiomis rankomis. Prieš startą Austrijos sirgalių žvilgsniai labiausiai krypsta į Marcelį Hirscherį. Jis pernai tapo pasaulio slalomo čempionu, o šią žiemą pirmauja ir pasaulio taurės bendroje, ir slalomo įskaitoje. Yra ir atsarginis variantas – šį sezoną vieną pasaulio taurės etapą laimėjęs Mario Mattas. 

Tuo tarpu Reinfriedo Herbsto ir veterano Benjamino Reicho rezultatai pastaruoju metu yra kuklesni negu norėtų jų gerbėjai. Savų kozirių pateiks ir kitos stipriausios pasaulio kalnų slidinėjimo valstybės. Vokietija tikisi į pirmąjį trejetą deleguoti Felixą Neureutherį, Norvegija – Henriką Kristofferseną, Švedija – Mattiasą Harginą arba Andre Myhrerį, Italija – Patricką Thalerį arba Manfredą Mollgą, Prancūzija – Alexis Pinturault, Kroatija – Ivicą Kosteličių. 

Pastarųjų olimpinių žaidynių prizininkai 1992 m.: 1. F.Ch.Jagge (Norvegija), 2. A.Tomba (Italija), 3. M.Tritscheris (Austrija).

1994 m.: 1. Th.Stangassingeris (Austrija), 2. A.Tomba (Italija), 3. J.Koširas (Slovėnija). 1998 m.: 1. H.P.Buraasas (Norvegija), 2. O.K.Furusethas (Norvegija), 3. Th.Sykora (Austrija).

2002 m.: 1. J.P.Vidalis (Prancūzija), 2. S.Amiezas (Prancūzija), 3. B.Raichas (Austrija).

2006 m.: 1. B.Raichas (Austrija), 2. R.Herbstas (Austrija), 3. R.Schonfelderis (Austrija).

2010 m.: 1. G.Razzoli (Italija), 2. I.Kosteličius (Kroatija), 3. A.Myhreris (Švedija). 

Nuo Vankuverio iki Sočio

2011 m. pasaulio čempionate: 1. J.P.Grange‘as (Prancūzija), 2. J.Byggmarkas (Švedija), 3. M.Molggas (Italija).

2013 m. pasaulio čempionate: 1. M.Hirscheris (Austrija), 2. F.Neureutheris (Vokietija), 3. M.Mattas (Austrija). 

Pasaulio taurės lyderiai Bendroji įskaita: 1. M.Hirscheris (Austrija), 2. A.L.Svindalas (Norvegija), 3. A.Pinturault (Prancūzija). Slalomo įskaita: 1. M.Hirscheris (Austrija), 2. F.Neureutheris (Vokietija), 3. H.Kristoffersenas (Norvegija).

Associated Press“ prognozė: 1. M.Hirscheris (Austrija), 2. F.Neureutheris (Vokietija), 3. M.Mattas (Austrija).

Kovos dėl medalių

Slidinėjimas. 

Moterų 30 km laisvuoju stiliumi  Norvegijos slidininkės patyrė skaudžią nesėkmę estafetėje, bet Sočyje per penkerias lenktynes laimėjo daugiau medalių (šešis) negu Vankuveryje per visas šešerias (penkis). Šeštadienį Norvegija turės gerų galimybių dar padidinti apdovanojimų skaičių – šliuožiant 30 km laisvuoju stiliumi pagrindinės favoritės yra dvi šios šalies slidinėjimo žvaigždės Marit Bjorgen ir Therese Johaug.

Ilgiausioje moterų slidinėjimo distancijoje labai stiprios dar dvi startuoti besirengiančios norvegės Heidi Weng ir Kristin Stormer Steira, tačiau galvoti apie visą garbės pakylą būtų per drąsu. Sočyje labai greitai šliuožia viena geriausių laisvojo stiliaus specialisčių švedė Charlotte Kalla, o favoritėms lengvai nepasiduos ir dvi labiau klasikinį stilių mėgstančios slidininkės lenkė Justyna Kowalczyk ir suomė Aino Kaisa Saarinen.

Skaičiai. Vankuverio žaidynėse daugiausia kartų ant garbės pakylos lipo M.Bjorgen. Prieš ketverius metus ji laimėjo tris aukso (skiatlono, sprinto ir estafetės), vieną sidabro (30 km lenktynių) ir vieną bronzos (10 km lenktynių) medalį. Sočyje norvegė šio rezultato nebepakartos, bet vis dar gali iškovoti tiek pat aukso medalių, kiek Vankuveryje. 2014 metų olimpinėse žaidynėse M.Bjorgen laimėjo skiatlono ir komandų sprinto lenktynes. Vankuveryje: 1. J.Kowalczyk (Lenkija), 2. M.Bjorgen (Norvegija), 3. A.K.Saarinen (Suomija).

Nuo Vankuverio iki Sočio

2011 m. pasaulio čempionate: 1. Th.Johaug (Norvegija), 2. M.Bjorgen (Norvegija), 3. J.Kowalczyk (Lenkija).

2013 m. pasaulio čempionate: 1. M.Bjorgen (Norvegija), 2. J.Kowalczyk (Lenkija), 3. Th.Johaug (Norvegija). 

Pasaulio taurės lyderės

Bendra įskaita: 1. Th.Johaug (Norvegija), 2. A.Jacobsen (Norvegija), 3. M.Bjorgen (Norvegija). Nuotolinių lenktynių įskaita: 1. Th.Johaug (Norvegija), 2. M.Bjorgen (Norvegija), 3. A.Jacobsen (Norvegija).

Associated Press“ prognozė: 1. M.Bjorgen (Norvegija), 2. A.Jacobsen (Norvegija), 3. J.Kowalczyk (Lenkija).

Kovos dėl medalių

Biatlonas. Vyrų estafetė

Vyrų biatlono varžybose Sočio olimpinių žaidynių čempionais tapo tik dviejų šalių sportininkai. Prancūzas Martinas Fourcade‘as laimėjo persekiojimo ir asmenines lenktynes, o du norvegai iškovojo kitų dviejų rungčių auksą: Ole Einaras Bjorndalenas – sprinto, Emilas Hegle Svendsenas – bendro starto lenktynių. Be to, O.E.Bjorndalenas ir E.H.Svendsenas dalyvavo mišrios estafetės varžybose, kuriose kartu su dviem norvegių moterimis irgi laimėjo aukso medalius. Gali būti, jog kitų šalių vyrams Sočio auksu pasidžiaugti neteks. Norvegai ir prancūzai gali sudaryti pakankamai pajėgias ketveriukes, kad neleistų kitoms komandoms kovoti dėl pirmosios vietos.

Pastaraisiais metais ypač galinga buvo Norvegijos rinktinė, aplenkusi visus varžovus Vankuverio olimpinėse žaidynėse ir net ketveriose pastarosiose pasaulio pirmenybėse. Tiesa, Sočyje norvegų padangė nėra šviesi. Jei du lyderiai patvirtino savo išskirtinį statusą, tai kitų dviejų biatlonininkų – brolių Tarjei ir Johanneso Bo – rezultatai stipriai nuvylė. O kartu sukėlė didelių abejonių, ar Norvegijos vyrų komanda gali kovoti dėl estafetės aukso.

Prancūzijos pozicijos daug tvirtesnės. Jeanas Guillaume‘as Beatrixas laimėjo persekiojimo bronzą, o ir kiti prancūzai nuo lyderių atsiliko anaiptol ne beviltiškai. Lygiausią ir stipriausią komandą gali sudaryti Austrija. Tačiau šios šalies biatlonininkams estafetės yra tarsi užkeiktos: kai reikia kovoti ne vien už save, austrai ir šaudo prasčiau, ir šliuožia lėčiau. Kita vertus, viena nedaugelio išimčių, kada Austrijos komanda pasirodė pagal galimybes, buvo per praėjusias olimpines žaidynes – Vankuveryje austrų ketveriukė pasidabino sidabru.

Periodiškai estafetėse gerų rezultatų pasiekia Čekijos, Italijos, Švedijos ir Slovėnijos ketveriukės. Tačiau jos tarp prizininkių patenka tada, kai neįprastai daug klaidų pridaro favoritai.

Sočyje kol kas labai prasti Rusijos ir Vokietijos komandų rezultatai (šių šalių vyrai laimėjo tik po vieną medalį). Tačiau iš rusų ir vokiečių staigmenų galima laukti net tada, kai atrodo, jog jie neturi nė mažiausio šanso. Tai penktadienį ne pirmą kartą patvirtino virš galvos iššokusi ir moterų estafetėje antrąją vietą užėmusi Rusijos rinktinė. 

Istorija. Vyrų estafetės varžybose labai ilgai dominavo SSRS komanda. Nuo 1968 metų, kai ši rungtis debiutavo olimpinėse programoje, iki 1988 metų SSRS biatlonininkai laimėjo visas šešias estafetes (1984-aisiais tarp čempionų buvo ir lietuvis Algimantas Šalna). Subyrėjus SSRS, čempionėmis tapo tik Vokietijos ir Norvegijos ketveriukės. Vokiečiai aukso medalius iškovojo keturis kartus (1992, 1994, 1998 ir 2006 metais), norvegai – du (2002 ir 2010 metais).

Skaičiai. O.E.Bjorndalenas trečiadienį tapo daugiausia istorijoje žiemos olimpinių medalių iškovojusiu sportininku. Dabar jo kolekcijoje yra 13 apdovanojimų (8 aukso, 4 sidabro, 1 bronzos). Iki Sočio žaidynių „turtingiausias“ žiemos olimpietis buvo norvegas slidininkas Bjornas Dahlie, praėjusio amžiaus paskutiniajame dešimtmetyje laimėjęs 12 medalių (8 aukso, 4 sidabro). Šeštadienį O.E.Bjorndalenas gali aplenkti B.Dahlie ir pagal olimpinius aukso medalius.

Vankuveryje: 1. Norvegija, 2. Austrija, 3. Rusija.

Nuo Vankuverio iki Sočio

2011 m. pasaulio čempionate: 1. Norvegija, 2. Rusija, 3. Ukraina.

2012 m. pasaulio čempionate: 1. Norvegija, 2. Prancūzija, 3. Vokietija. 

2013 m. pasaulio čempionate: 1. Norvegija, 2. Prancūzija, 3. Vokietija. 

Pasaulio taurės lyderiai Bendra įskaita: 1. M.Fourcade‘as (Prancūzija), 2. E.H.Svendsenas (Norvegija), 3. S.Schemppas (Vokietija). Vyrų estafetės įskaita: 1. Vokietija, 2. Švedija, 3. Austrija. Vyrų tautų taurės įskaita: 1. Rusija, 2. Norvegija, 3. Austrija.

Associated Press“ prognozė: 1. Rusija, 2. Vokietija, 3. Norvegija.

Kovos dėl medalių

Greitasis čiuožimas. Komandų persekiojimas

Komandų persekiojimas yra jauniausia greitojo čiuožimo olimpinė rungtis, debiutavusi tik 2006 metais, tačiau labai greitai pamėgta ir sukelianti, ko gero, daugiausia sirgalių emocijų. Greitojo čiuožimo persekiojimas panašus į dviračių treko persekiojimą.

Kaip vienoje, taip ir kitoje sporto šakoje individualiai stipresni sportininkai gali ženkliai pralaimėti varžovams, kurie pavieniui yra lėtesni, bet specialiai rengiasi šios rungties startams ir geriau suderina veiksmus (pastarasis pavyzdys – penktadienį Sočio žaidynių ketvirtfinalyje lenkų pasiekta pergalė prieš norvegus). Arba vieno sportininko šiurkšti klaida gali sugriauti visos komandos pastangas (pastarasis pavyzdys – penktadienį rusių padaryta klaida, kuri brangiai nekainavo tik dėl to, kad paskutiniame rate taip pat suklydo jų varžovės kanadietės). 

Stipriausia pasaulio greitojo čiuožimo valstybė Nyderlandai į persekiojimo lenktynes žiūrėdavo gana atsainiai ir pasikliaudavo vien greičiu. Todėl olandų olimpinių apdovanojimų kraitis kol kas yra labai kuklus – vos du vyrų iškovoti bronzos medaliai. Vyrų komanda su medaliu grįš ir iš Sočio. Olandai penktadienį laimėjo ketvirtfinalio bei pusfinalio čiuožimus ir finale kovos su Korėjos trijule.

Mažajame finale dėl bronzos medalių varžysis Kanados ir Lenkijos komandos. Garbės pakylos link čiuožia ir Nyderlandų moterys. Penktadienį ketvirtfinalyje jos pagerino olimpinį rekordą ir šeštadienį pusfinalyje susitiks su japonėmis. Kitame pusfinalyje kovos daug dėmesio persekiojimui skiriančios Rusijos ir Lenkijos rinktinės. Beje, Turino ir Vankuverio žaidynių aukso medalius laimėjusi Vokietijos komanda neiškovojo kelialapio į Sočio žaidynes. 

Moterys

Praėjusių olimpinių žaidynių prizininkės 2006 m.: 1. Vokietija, 2. Kanada, 3. Rusija. 2010 m.: 1. Vokietija, 2. Japonija, 3. Lenkija.

Nuo Vankuverio iki Sočio 2011 m. pasaulio čempionate: 1. Kanada, 2. Nyderlandai, 3. Vokietija.

2012 m. pasaulio čempionate: 1. Nyderlandai, 2. Kanada, 3. Lenkija.

2013 m. pasaulio čempionate: 1. Nyderlandai, 2. Lenkija, 3. Korėja. 

Pasaulio taurės lyderės Komandų persekiojimo įskaita: 1. Nyderlandai, 2. Lenkija, 3. Kanada.

Associated Press“ prognozė: 1. Nyderlandai, 2. Kanada, 3. Vokietija.

Vyrai Praėjusių olimpinių žaidynių prizininkai

2006 m.: 1. Italija, 2. Kanada, 3. Nyderlandai.

2010 m.: 1. Kanada, 2. JAV, 3. Nyderlandai.

Nuo Vankuverio iki Sočio

2011 m. pasaulio čempionate: 1. JAV, 2. Kanada, 3. Rusija.

2012 m. pasaulio čempionate: 1. Nyderlandai, 2. Italija, 3. Vokietija. 

2013 m. pasaulio čempionate: 1. Nyderlandai, 2. Švedija, 3. JAV. 

Pasaulio taurės lyderiai Komandų persekiojimo įskaita: 1. Nyderlandai, 2. Korėja, 3. JAV.

Associated Press“ prognozė: 1. Nyderlandai, 2. JAV, 3. Rusija.

Kovos dėl medalių Snieglentės. Lygiagretus slalomas 

Šios rungties varžybos olimpinėje programoje yra pirmą kartą. 

Moterys Nuo Vankuverio iki Sočio

2011 m. pasaulio čempionate: 1. H.K.Engeli (Norvegija), 2. N.Sauerbreij (Nyderlandai), 3. C.Riegler (Austrija).

2013 m. pasaulio čempionate: 1. J.Tudegeševa (Rusija), 2. P.Kummer (Šveicarija), 3. A.Kober (Vokietija). 

Associated Press“ prognozė: 1. J.Iliuchina (Rusija), 2. J.Tudegeševa (Rusija), 3. J.Dujmovits (Austrija).

Vyrai Nuo Vankuverio iki Sočio

2011 m. pasaulio čempionate: 1. B.Karlas (Austrija), 2. S.Schochas (Šveicarija), 3. R.Margucas (Slovėnija).

2013 m. pasaulio čempionate: 1. R.Margucas (Slovėnija), 2. J.Reiteris (JAV), 3. R.Fischnalleris (Italija). 

Associated Press“ prognozė: 1. S.Schochas (Šveicarija), 2. V.Wildas (Rusija), 3. B.Karlas (Austrija).

Bobslėjus. Vyrų keturvietės

Šeštadienį bus surengti du pirmieji keturviečių ledrogių važiavimai. Trečiasis ir ketvirtasis įvyks sekmadienį. Šiose varžybose tarp favoritų minimas ir latvio Oskaro Melbardžio vadovaujamas ekipažas. Latviai šį sezoną laimėjo du pasaulio taurės etapus, o galutinėje įskaitoje užėmė šeštąją vietą. Kovoti dėl aukštesnės pozicijos O.Melbardžiui sutrukdė tai, kad vienose lenktynėse (iš viso buvo surengti aštuoni etapai) jo komanda buvo diskvalifikuota, dar vienose dėl šiurkščios klaidos užėmė tik 23-ąją vietą. Š

ią žiema net keturias pergales pasaulio taurės etapuose iškovojo Vankuverio olimpinių žaidynių čempiono amerikiečio Steveno Holcombo ekipažas, dvi – galutinėje įskaitoje nugalėjusio vokiečio Maximiliano Arndto komanda. Vis dėlto Sočyje geriausiai vertinamos penkiskart pasaulio taurės laimėtojo ruso Aleksandro Zubkovo galimybės. Šį sezoną jis nepasiekė gerų rezultatų pasaulio taurės etapuose, bet geriausiai pažįsta olimpinę trasą ir pirmadienį triumfavo dviviečių ledrogių varžybose. 

Pastarųjų olimpinių žaidynių prizininkai

1992 m.: 1. I.Appeltas (Austrija), 2. W.Hoppe (Vokietija), 3. G.Wederis (Šveicarija). 

1994 m.: 1. H.Czudajus (Vokietija), 2. G.Wederis (Šveicarija), 3. W.Hoppe (Vokietija). 

1998 m.: 1. Ch.Langenas (Vokietija), 2. M.Rohneris (Šveicarija), 3. B.Mingeonas (Prancūzija) ir S.Olssonas (Didžioji Britanija).

2002 m.: 1. A.Lange (Vokietija), 2. T.Haysas (JAV), 3. B.Shimeris (JAV).

2006 m.: 1. A.Lange (Vokietija), 2. A.Vojevoda (Rusija), 3. M.Annenas (Šveicarija).

2010 m.: 1. S.Holcombas (JAV), 2. A.Lange (Vokietija), 3. L.Rushas (Kanada). 

Nuo Vankuverio iki Sočio

2011 m. pasaulio čempionate: 1. M.Machata (Vokietija), 2. K.Angereris (Vokietija), 3. S.Holcombas (JAV).

2012 m. pasaulio čempionate: 1. S.Holcombas (JAV), 2. M.Arndtas (Vokietija), 3. M.Machata (Vokietija).

2013 m. pasaulio čempionate: 1. M.Arndtas (Vokietija), 2. A.Zubkovas (Rusija), 3. S.Holcombas (JAV). 

Pasaulio taurės nugalėtojai: 1. M.Arndtas (Vokietija), 2. S.Holcombas (JAV), 3. Ch.Springas (Kanada) ir Th.Florschutzas (Vokietija).

Associated Press“ prognozė: 1. A.Zubkovas (Rusija), 2. O.Melbardis (Latvija), 3. S.Holcombas (JAV).

Ledo ritulys. Vyrų mažasis finalas

Šeštadienį dėl Sočio olimpinių žaidynių bronzos medalių kovos JAV ir Suomijos ledo ritulininkai. Abi šalys XXI amžiuje jau yra laimėjusios olimpinių apdovanojimų. JAV rinktinė 2002 ir 2010 metais buvo antra, Suomijos komanda 2006 metais – antra, 2010 metais – trečia. Iš viso JAV ledo ritulininkai iki šiol iškovojo 11 medalių komplektų (2 aukso, 8 sidabro, 1 bronzos), Suomijos – 5 (2 sidabro, 3 bronzos). 

Pastarųjų olimpinių žaidynių prizininkai 1992 m.: 1. Jungtinė komanda, 2. Kanada, 3. Čekoslovakija. 1994 m.: 1. Švedija, 2. Kanada, 3. Suomija. 1998 m.: 1. Čekija, 2. Rusija, 3. Suomija. 2002 m.: 1. Kanada, 2. JAV, 3. Rusija. 2006 m.: 1. Švedija, 2. Suomija, 3. Čekija. 2010 m.: 1. Kanada, 2. JAV, 3. Suomija.

Nuo Vankuverio iki Sočio

2011 m. pasaulio čempionate: 1. Suomija, 2. Švedija, 3. Čekija.

2012 m. pasaulio čempionate: 1. Rusija, 2. Slovakija, 3. Čekija.

2013 m. pasaulio čempionate: 1. Švedija, 2. Šveicarija, 3. JAV. 

Associated Press“ prognozė: 1. Kanada, 2. Rusija, 3. Švedija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.