EUROLYGA 2023

Sočio korupcijos žaidynės: įspūdingasis skolinimasis

Įgauni teisę statyti objektą, vystyti kitokį projektą, o tada skoliniesi iš valstybinio banko. Tokia paprasta formule pasinaudojo ne vienas korumpuotas Rusijos valdininkas ar verslininkas. Būtent per paskolas iš valstybinių bankų korupcijos mastas Sočyje gerokai paaugo. O paskolas verslininkai ir funkcionieriai ėmė ne tūkstančiais. Didžiausia užfiksuota suma – 2,6 milijardo JAV dolerių.

Rosa Chutor kurortas.<br>AP archyvo nuotr.
Rosa Chutor kurortas.<br>AP archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 23, 2014, 12:21 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 12:35 AM

Pateikiame įspūdingojo skolinimosi varžybų nugalėtojus.

Čia galite rasti klasikinio švaistymo varžybų nugalėtojus.

Čia galite rasti laisvojo melavimo varžybų nugalėtojus.

Čia galite rasti gamtos naikinimo sporto nugalėtojus.

Čia galite rasti suktosios partnerystės nugalėtojus.

Bronza. Olegas Deripaska. (1 milijardo paskola).

O.Deripaška – „Basic Element“ kompanijos vadovas. Jis stato olimpinį kaimelį, sportininkų šeimoms skirtus pastatus, Sočio oro uostą bei krovinių uostą. 84 proc.šių projektų vertės padengta paskolomis. Tai – apie 1,2 milijardo JAV dolerių.

Ir tik oro uostą galima laikyti sėkminga investicija. Štai 2010 metais buvo manoma, kad iki dabar krovinių uostas priims 16 milijonų tonų medžiagų. Tačiau tikrasis skaičius – gerokai skurdesnis – tai tik trys milijonai tonų.

„Basic Element“ jau buvo sulaukusi kreipimosi į teismą dėl 97,9 milijonų JAV dolerių iššvaistymo, tačiau bausmės nesulaukė. O.Deripaškos kompanija dabar nori gauti dar vieną paskolą, kad krovinių uostą paverstų prieplauka.

Sidabras. Achmedas Bilaovas (2,4 milijardo paskolų)

Buvęs Rusijos olimpinio komiteto (NOC) viceprezidentas yra įsivėlęs į, ko gero, didžiausią statybų skandalą olimpinių žaidynių istorijoje. Jo brolis Magomedas Bilalovas statė Krasnaja Poliana kurortą, kurį pilnai finansavo valstybės bankai. „Vnešekonombank“ padengė 70 proc. sumos, o „Sberbank” - 30 proc.

2013 metų vasario 6 dieną kurorte apsilankė V.Putinas. Prezidentas sukritikavo projektą, pareikšdamas, kad konstrukcijų kokybė – per prasta. Kitą dieną A.Bilalovas buvo nušalintas nuo visų savo pareigų. Netrukus abu broliai sulaukė kaltinimų dėl pasinaudojimo savo padėtimi. Prokurorai tvirtina, kad broliai „Sberbank“ pinigus kaip depozitą padėjo į NBB banką, kuris priklauso M.Bilalovui. Nė centas iš 30 procentų nebuvo išleistas statyboms.

Abu broliai iš šio projekto uždirbo 1,4 milijono JAV dolerių. Dabar jie gyvena užsienyje.

Auksas. Vladimiras Potaninas (2,6 milijardo JAV dolerių paskolų)

Kompanijos „Interros“ savininkas bei prezidentas milijardierius V.Potaninas stato tris galingus objektus: slidinėjimo kurortą Roza Chutor, olimpinį universitetą ir viešbutį. Statybų biudžetas – 3,1 milijardo. 82,6 proc. šios sumos dengia paskola iš valstybinio banko „Vnešekonombank“ (privatūs bankai retai sutinka finansuoti daugiau nei 66 proc. sumos).

Projektas – labai brangus, tačiau jis pernelyg nerūpi nei olimpiados organizatoriams, nei pačiam V.Potaninui.

2013 metų interviu verslo laikraščiui „Vedomosti“ V.Potaninas pareiškė, kad Roza Chutor kurorto projektas neatsipirks. „Dabartinėje stadijoje jis gali generuoti tik išlaidas“, - sakė V.Potaninas.

*Korupcijos lenktynės – viena iš sochi.fbk.info portalo skilčių. Čia penkiose korupcijos sporto šakose varžėsi daug Rusijos valdininkų ir verslininkų, tačiau, kaip ir įprasta sporte, medaliai buvo dalinami trims geriausiems. Sochi.fbk.info portalas – Rusijos opozicijos projektas, kuriame viešinama informacija apie korupciją, žiemos žaidynių biudžetą nuo 12 milijardų iki 51 milijardo JAV dolerių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.