EUROLYGA 2023

Sočio žaidynės - sklandesnės, nei daugelis tikėjosi

Sočį drebins teroristų sprogmenys, garsūs protestai dėl gėjų teisių ir rusiškų kultūros ypatumų skandalai. Ne vienas Sočio olimpinėmis žaidynėmis bent kiek besidomėjęs žmogus prieš septyniolikos dienų žiemos sporto šventę kėlė tokias hipotezes. Tačiau visos šios prognozės nepasitvirtino. Tai Rusijai kainavo 51 milijardą dolerių.

V.Putinas po Sočio olimpiados geria pergalės šampaną, bet turės sunkiai pagiriotis dėl Sočio keliamų rūpesčių.<br>AP nuotr.
V.Putinas po Sočio olimpiados geria pergalės šampaną, bet turės sunkiai pagiriotis dėl Sočio keliamų rūpesčių.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BBC ir lrytas.lt

Feb 24, 2014, 2:31 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 11:54 PM

„Rusija – puiki, nauja, atvira“, – Sočio olimpinių žaidynių šūkį „Karšta. Šaunu. Tavo“ pakeitė entuziazmu trykštantis BBC žurnalistas Richardas Conway. Nepaisant kai kurių nesklandumų, brito teigimu, Sočis išlaikė olimpinį testą geru pažymiu.

Terorizmas

Rusija surengė didžiausią saugumo operaciją per visą olimpinių žaidynių istoriją. Ir buvo dėl ko. Nerimą dėl galimos teroristinio akto Sočyje grėsmės padidino du išpuoliai Volgograde gruodį, nusinešę 34 žmonių gyvybę.

Rusijos atsakas į teroro aktus buvo aiškus – 50 tūkst. pareigūnų Sočyje ir jo prieigose, karinio jūrų laivyno parama iš vandens bei oro pajėgų dėmesys.

„Kiekvienas didžiulio masto renginys šiais laikais sulaukia grėsmės dėl galimo teroro akto. Turėjome į tai labai rimtai reaguoti, nes pralaimėti teroristams – paskutinis dalykas, kurio norime“, – sakė dešimtis kartų visus dėl saugumo Sočyje turėjęs raminti Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) prezidentas Thomas Bachas.

Nė vieno išpuolio, jokių teroristinių aktų Rusijoje žaidynių metu. Net gatvėje BBC žurnalisto sutikta amerikiečių šeimynėlė iš Kanzaso tikino, kad Sočyje jaučiasi taip pat saugiai, kaip ir bet kur kitur.

Tai puikiai parodo, kokį didelį darbą atliko Rusijos saugumo pajėgos, leidusios susikoncentruoti į svarbiausią žaidynių aspektą – sportą. Vladimirui Putinui palengvėjo – saugumo Sočyje testas išlaikytas aukščiausiu balu.

Protestai

Prieš žaidynes dauguma tikėjosi skambios sportininkų kovos prieš Rusijos politiką dėl seksualinių mažumų. Tačiau atletams Sočyje labiau rūpėjo jų sportinis nei politinis pasirodymas.

Kur kas daugiau įvykių buvo toli nuo olimpinių bazių, kur didžiausią sumaištį kėlė garsiosios „Pussy Riot“ protestuotojos. 

Penkios kaukėtos pasaulyje gerai žinomos grupės narės susimušė su vietos pareigūnais ir liko gerokai aptalžytos. IOC po incidento teko atsiprašinėti už pareigūnų panaudotą smurtą. Aišku, rusai gynėsi, kad moterys pačios viską išprovokavo. 

Buvo ir kitų incidentų, kur pareigūnai sulaikė keletą protestuotojų. Nieko labai rimto, nieko labai masiško, bet viskas baigėsi suėmimais. Išlaikiusi terorizmo egzaminą, Rusija nesugebėjo idealiai atlikti tolerancijos testo. Kam reikės, tas prisimins, kad Rusija yra valstybė, kurioje negalima prieštarauti valdžios politikai.

Sportinis aspektas

Rusija pasipuikavo žaidynių pompastika ir, dideliam V.Putino džiaugsmui, – sportininkų laimėjimais. Rusai Sočyje iškovojo 13 aukso, 11 sidabro ir 9 bronzos medalius (iš viso – 33). Dar prieš ketverius metus Vankuveryje V.Putinui rusai atvežė vos tris auksinius apdovanojimus.

Tiesa, Rusija auksą rinko ir su legionierių pagalba. Du natūralizuoti sportininkai – greitojo čiuožimo atstovas Victoras Anas ir snieglenčių sporto meistras Vicas Wildas savo antrajai tėvynei padovanojo po du aukso medalius.

Pietų Korėjoje gimęs V.Anas dalyvavo individualiose 500 metrų čiuožimo greitajame take varžybose ir 5000 metrų estafetėje. Rusijos snieglentininkę Aleną Zavarziną (Sočyje iškovojo bronzą. – Red.) vedęs amerikietis V.Wildas triumfavo lygiagrečiojo slalomo ir lygiagrečiojo didžiausiojo slalomo varžybose.

Bet negalima sakyti, kad Rusijai pirmąją vietą medalių lentelėje atnešė tik užsieniečiai. Žibėjo ir vietiniai.

Daugiausia medalių ir auksinių apdovanojimų olimpinių žaidynių šeimininkams buvo pavykę iškovoti prieš 52 metus. Osle rengtoje olimpiadoje pagal auksinių apdovanojimų ir medalių skaičių triumfavo Norvegija.

Todėl tokia medalių gausa ir neįtikėtinas šuolis nuo nevykusio Vankuverio tramplino Rusijai leido pamiršti netgi ir nacionalinės ledo ritulio rinktinės tragediją, kai NHL žvaigždžių būrys taip užklimpo, kad ketvirtfinalyje krito nuo suomių lazdos.

Iššūkiai

Nepaisant kai kurių aspektų, dėl kurių V.Putinas turi teisę labai plačiai šypsotis, Rusijos laukia dar daug iššūkių.

Darbas Sočyje buvo atliktas gerai, bet kritikai valdžios veiksmus dėl kurorto ateities stebės pro didinamąjį stiklą. Ne vieną šalį milžiniškos investicijos į olimpines žaidynes vėliau gerokai nugramzdino į dugną, todėl vienos galingiausių šalių pasaulyje laukia rimtas testas, kaip tvarkytis su 51 milijardu Rusijos piniginę patuštinusia sporto švente.

Specialistai pateikė virtinę niūrių prognozių. Esą Rusijos laukia didelis sunkmetis. Bet juk skeptiškų atsiliepimų buvo ir prieš olimpines žaidynes. Bus įdomu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.