EUROLYGA 2023

Japonijoje – naujos I.Tobias ir D.Stagniūno viltys

Pasaulio dailiojo čiuožimo čempionate Isabella Tobias ir Deividas Stagniūnas kupini naujų vilčių. Lietuvos ledo šokėjų pora Saitamoje tikisi pasirodyti sėkmingiau negu Sočio žiemos žaidynėse, rašo  dienraštis „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Janonis

Mar 25, 2014, 4:20 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 3:20 AM

Trečiadienį Japonijoje prasideda pasaulio dailiojo čiuožimo čempionatas, kuriame pasirodys ir Lietuvos atstovai.

Saitamos ledo rūmuose ketvirtadienį trumpąją programą moterų varžybose atliks Inga Janulevičiūtė, o penktadienį pasirodymą ledo šokių turnyre pradės I.Tobias ir D.Stagniūnas.

Po trumpiojo šokio Lietuvos ledo šokėjai tikisi patekti tarp 20 stipriausių porų, kurios šeštadienį pratęs kovą dėl medalių, jau atlikdamos laisvąjį šokį.

„Nėra net jokių kalbų, kad jie liktų už borto. Mūsų pora tikrai pasiruošusi kovoti ir užimti kuo aukštesnę vietą“, – tvirtino Lilija Vanagienė, Lietuvos čiuožimo federacijos prezidentė.

2013 metų pasaulio čempionate Londone (Kanada) I.Tobias ir D.Stagniūnas užėmė 15-ą vietą.

Amerikietė išsigydė traumą

Isabella ir Deividas dar pirmadienį pradėjo ilgą kelionę į Saitamą iš Novi miesto Mičigano valstijoje (JAV), kur intensyviai ruošėsi startui pasaulio čempionate.

Su Lietuvos ledo šokėjais tuo pačiu lėktuvu iš Detroito skrido ir jų treneris Igoris Špilbandas, ir jo grupėje Novi ledo arenoje besitreniruojanti kita pora – prancūzai Nathalie Pechalat ir Fabianas Bourzat.

Keliaudami į pasaulio pirmenybes I.Tobias ir D.Stagniūnas neslėpė geros nuotaikos – 22 metų amerikietė pagaliau išsigydė čiurnos traumą, kuri sutrukdė porai sėkmingiau debiutuoti žiemos olimpinėse žaidynėse.

Po olimpiados atidarymo vasario 6-ąją eidama į atletų kaimelį I.Tobias stipriai pasitempė čiurnos raiščius, todėl D.Stagniūnas tris dienas net buvo priverstas treniruotis vienas, kol jo partnerė vėl galėjo užsidėti pačiūžas.

Žiemos žaidynėse Lietuvos ledo šokėjų pora užėmė 17-ą vietą, tačiau tik po paskutiniojo šokio Sočyje viešai prakalbo apie nuo teisėjų slėptas amerikietės bėdas.

„Labai apmaudu, kad dėl Isabellos traumos olimpiadoje jiems nepavyko parodyti to, ką jie buvo pasiruošę parodyti. Bet visos traumos pagaliau išgydytos, – džiaugėsi L.Vanagienė. – Pernai būtent pasaulio čempionate jie iškovojo kelialapį į olimpines žaidynes, kai Kanadoje užėmė 15-ą vietą. Dabar visi labai tikimės, kad ta vieta bus aukštesnė“.

Dvylikai porų – premijos

Lietuvos porai pakilti aukščiau 2014 metų pasaulio čempionate turėtų padėti ir mažesnė konkurencija.

Ledo šokių varžyboms Saitamoje užsiregistravo 33 poros, tačiau čia nepasirodys du stipriausi pastarųjų metų duetai: Sočio olimpiniai čempionai amerikiečiai Meryl Davis ir Charlie White'as, taip pat triumfavę 2013-ųjų pasaulio pirmenybėse, ir 2010-ųjų Vankuverio olimpiniai čempionai kanadiečiai Tessa Virtue ir Scottas Moiras, ir Sočyje, ir pernai Londoje laimėję sidabrą.

Pagrindiniais favoritais užlipti ant garbės pakylos dabar vadinami Jelena Ilinych ir Nikita Katsalapovas, laimėję olimpinę bronzą, už rusų nugaros Sočyje likę I.Tobias ir D.Stagniūno treniruočių partneriai N.Pechalat ir F.Bourzat, 2013-ųjų metų pasaulio čempionato prizininkai Jekaterina Bobrova ir Dmitrijus Solovjevas (Rusija), 2014-ųjų Europos čempionai Anna Cappellini ir Luva Lanotte (Italija) bei kanadiečiai Kaitlyn Weaver ir Andrew Paje.

Saitamoje visi kovos ne tik dėl pasaulio čempionato medalių, bet ir solidžių piniginių prizų.

Pirmąją vietą užėmusi pora gaus 67 500 , antrąją – 40 500, trečiąją – 27 tūkst., ketvirtąją – 19 500, penktąją – 15 tūkst., šeštąją – 10 500, septintąją – 9 tūkst., aštuntąją – 7 500., devintąją – 5 250, dešimtąją – 4 500, 11-ą – 3 750 ir 12-ą – 3 tūkst. JAV dolerių.

Keturių rungčių (vyrų, moterų, sportinių porų ir ledo šokių) premijoms iš viso bus skirta 710 tūkst. JAV dolerių.

Neatvyko daug čempionų

2014 metų pasaulio čempionate dalyvaus 177 čiuožėjai iš 38 valstybių.

Pirmieji kovą Saitamoje šį trečiadienį pradės sportinės poros ir vyrų varžybų dalyviai, atliksiantys trumpąją programą.

Po šiandienos pasirodymo teisę toliau varžytis laisvoje programoje gaus tik 16 porų ir 24 vyrai.

Vyrų varžybose nedalyvauja triskart pasaulio čempionas kanadietis Patrickas Chanas, todėl daugiausiai galimybių perimti iš jo sostą turi namuose startuosiantis Sočio olimpinis čempionas Yuzuru Hanyu. 19-metis japonas 2012-ųjų pasaulio čempionate jau yra iškovojęs bronzą.

Kiti favoritai: dukart Europos čempionas ispanas Javier Fernandezas, du japonai Tatsuki Machida ir Takahiko Kozuka, kinietis Han Yan, rusas Maksimas Kovtunas, vokietis Peteris Liebersas ir amerikietis Jeremy Abbottas.

Moterų varžybų favoritė – italė Carolina Kostner, Sočyje laimėjusi bronzą ir tapusi pasaulio čempione dar 2012-aisiais. Pagrindinės jos varžovės – 2014-ųjų Europos čempionė rusė Julia Lipnickaja, dukart pasaulio čempionė japonė Mao Asada, jos tautietės Kanako Murakami ir Akiko Suzuki, dvi amerikietės Gracie Gold ir Ashley Wagner.

Sportinių porų varžybose Vokietijai atstovaujantys Aliona Savčenko ir Robinas Szolkowy sieks penktą kartą laimėti pasaulio pirmenybes. Bet olimpiniai vicečempionai rusai Ksenija Stolbova ir Fiodoras Klimovas mėgins juos dar kartą aplenkti kaip ir Sočio žaidynėse.

Po Sočio skandalo – protestas

Aistros po dailiojo čiuožimo moterų varžybų Sočio žaidynėse iki šiol nenurimo.

Pietų Korėjos olimpinis komitetas (KOC) galiausiai pateikė skundą Tarptautinei dailiojo čiuožimo federacijai (ISU).

Iki šiol pietų korėjiečiai buvo parašę tik atvirą laišką Tarptautiniam olimpiniam komitetui (IOC), piktindamiesi moterų varžybų žiemos žaidynėse rezultatais.

Jie reikalavo paaiškinti, kodėl rusė Adelina Sotnikova Sočyje gavo geresnius balus už Yuna Kim  (Pietų Korėja) ir tapo olimpine čempione.

Nesiginčydami dėl Rusijos čiuožėjos technikos dailiojo čiuožimo ekspertai buvo priblokšti, jog Sočyje ši pranoko 2010-ųjų Vankuverio žaidynių čempionę ir už artistiškumą gautu įvertinimu.

KOC galiausiai ryžosi pateikti skundą, prašydamas atlikti oficialų tyrimą dėl Sočyje dirbusių teisėjų brigados sudėties.

„Mes buvome labai atsargūs, nes mūsų skundas gali kelti grėsmę mūsų santykiams su ISU ir dailiojo čiuožimo teisėjais, o mūsų čiuožėjai po to gali sulaukti nepalankių vertinimų tarptautinėse varžybose, – sakė KOC atstovai, norėdami paaiškinti, kodėl taip ilgai delsė po Sočio žaidynių.

KOC dabar reikalauja, jog ISU disciplinos komisija patikslintų, ar moterų finalo varžybų teisėjai nepažeidė etikos kodekso.

Moterų varžyboms Sočyje teisėjavo Rusijos dailiojo čiuožimo federacijos prezidento žmona ir viena ukrainietė, kuri buvo metams diskvalifikuota dėl sukčiavimo po 1998 metų olimpinių žaidynių. Netrukus po A.Sotnikovos pergalės buvo išplatinta nuotrauka, kurioje matosi, kaip abi teisėjos atvirai džiaugiasi ir sveikina rusę.

Pietų Korėjoje buvo surinkta per 2 mln. parašų po peticija, reikalaujančia anuliuoti moterų varžybų rezultatus Sočio žaidynėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.