EUROLYGA 2023

Kodėl I.Tobias ir D.Stagniūno pora pasuko skirtingais keliais?

Gandai apie Isabella Tobias ir Deivido Stagniūno skyrybas pasitvirtino. Lietuvos ledo šokėjų pora oficialiai iširo, nes 28-erių kaunietis vakar paskelbė apie profesionalo karjeros pabaigą.

Sočio žiemos olimpinėse žaidynėse I.Tobias ir D.Stagniūnas užėmė 17-ą, o 2014-ųjų pasaulio čempionate – 15-ą vietą.<br>AP nuotr.
Sočio žiemos olimpinėse žaidynėse I.Tobias ir D.Stagniūnas užėmė 17-ą, o 2014-ųjų pasaulio čempionate – 15-ą vietą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Janonis

May 2, 2014, 4:37 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 9:39 AM

Jie įgyvendino savo svajonę dalyvauti olimpinėse žaidynėse, tačiau daugiau kartu jau neatstovaus Lietuvai dailiojo čiuožimo varžybose, rašo "Lietuvos rytas".

„Kaip visi dalykai gyvenime, taip ir sportas turi pradžią ir pabaigą. Noriu pranešti, kad baigiu sportinę karjerą dėl atsinaujinusių traumų, – vakar paskelbė D.Stagniūnas, kurio oficialų pranešimą išplatino Lietuvos čiuožimo federacija (LČF). – Jau kurį laiką gydausi, todėl nesitreniruoju.

Nenorėjau skubėti priimdamas tokį sprendimą, dar norėjosi šiek tiek palaukti, tačiau atsiradus dideliam žiniasklaidos spaudimui, nusprendžiau tai pranešti šiandien.

Gerai viską apgalvojęs bei pasvėręs gydytojų rekomendacijas ir norą čiuožti, nusprendžiau, kad sveikata yra svarbiausia“.

Bate – speciali plokštelė

Lemtingo sprendimo išvakarėse – balandžio 28-ąją – D.Stagniūnas paminėjo 28-ąjį savo gimtadienį.

Pastaruosius 13 metų už Atlanto gyvenančiam kauniečiui likimas nepagailėjo sudėtingų išbandymų.

Beveik pusę 2012-2013 m. sezono 182 cm ūgio čiuožėjas buvo priverstas praleisti dėl staiga paūmėjusių nugaros skausmų, kol jų tikrosios kilmės nenustatė Lietuvos olimpiečių gydytojas Dalius Barkauskas.

Nuo 2013-ųjų pasaulio čempionato, kur Lietuvos pora iškovojo kelialapį į olimpines žaidynes, D.Stagniūnas visose varžybose jau čiuožė su specialiai jam pagaminta ir į batą įstatyta plokštele.

„Kad ir kaip norėčiau dar čiuožti ir dalyvauti 2018 m. Pjongčango olimpinėse žaidynėse, jaučiu, kad anksčiau ar vėliau, tektų sustoti dar nesulaukus olimpiados, – pripažino D.Stagniūnas, nusprendęs baigti karjerą. – Skausmai tampa per dažni ir per daug nenuspėjami. Jau iki šiol dėl jų yra tekę atšaukti keletą varžybų“.

Sprendimas išsklaidė gandus

D.Stagniūno pareiškimas galutinai išsklaidė gandus, kurie jau porą savaičių kėlė aistras ne tik Lietuvos sporto pasaulyje.

Dar prieš savaitę Rusijos agentūra „ITAR-TASS“ pirmoji paskelbė, jog Lietuvos ledo šokėjų pora byra, o naujuoju I.Tobias partneriu gali tapti 27-erių rusas Ilja Tkačenka. Netrukus šią informaciją pakartojo ne tik Lietuvos žiniasklaida, bet ir Italijos, Prancūzijos ir JAV žurnalistai, rašantys apie dailųjį čiuožimą.

Dar 2013-ųjų gruodį prezidentė Dalia Grybauskaitė 22-ejų amerikietei išimties tvarka suteikė Lietuvos pilietybę, kad ši galėtų dalyvauti Sočio žaidynėse, todėl žinia apie naują partnerį iš Rusijos akimirksniu įgavo išdavystės prieskonį.

„Aš pati asmeniškai susisiekiau su Isabellos Tobias mama JAV, ji lygiai taip pat buvo nustebusi nepagrįstais gandais, kuriuos išplatino Rusijos, o po to ir Lietuvos žiniasklaida, – prieš savaitę dar piktinosi LČF prezidentė Lilija Vanagienė. – Tokios kalbos galėjo pasigirsti dėl to, kad D. Stagniūnas šiuo metu gydosi senas traumas ir nesitreniruoja. Lietuvos čiuožimo federacija jokių žinių apie pasikeitimus neturi, todėl nemanau, kad į tokius nepagrįstus gandus reikėtų rimtai reaguoti“.

Treniruojasi su nauju partneriu

Bet vos per savaitę „nepagrįsti gandai“ jau virto realybe.

Buvęs Lietuvos ledo šokėjų poros treneris Igoris Špilbandas patvirtino, jog be partnerio likusi I.Tobias jau treniruojasi kartu su į JAV atvykusiu I.Tkačenka.

27-erių rusas liko laisvas, kai iširo jo ir Jekaterinos Riazanovos pora, kuri Rusijos dailiojo čiuožimo pirmenybėse tris kartus yra laimėjusi medalius, tačiau nepateko į olimpinę šios šalies rinktinę ir nedalyvavo Sočio žaidynėse.

„Ilja jau atvyko ir pradėjo čiuožti ant ledo. Kol kas tikriausiai dar per anksti kalbėti, kokiu būdu Tkačenka pratęs savo karjerą dailiajame čiuožime, – aiškino I.Špilbandas, kalbėdamasis su „ITAR-TASS“ korespondente. – Bet jis jau mėgina čiuožti su Isabella Tobias. O paskui bus matyti.“

D.Stagniūnas pritarė buvusios partnerės bandymams rasti naują partnerį.

„Jaučiuosi atsakingas ne tik už save, bet ir už savo partnerę Isabellą. Ji niekada nežino, kada ir kiek vėl teks manęs laukti, kol pagerės ir vėl galėsiu treniruotis kartu, – aiškino D.Stagniūnas, asispręsdamas baigti karjerą. – Isabella yra labai jauna sportininkė ir jai viskas prieš akis, todėl negaliu jos stabdyti“.

Lietuvis nukonkuravo rusą

Prieš penketą metų I.Tobias jau yra čiuožusi su I.Tkačenka, kai ieškojo naujo partnerio. Bet po pirmųjų bandymų ant ledo JAV tuomet rusą galiausiai nukonkuravo D.Stagniūnas.

2009-ųjų vasarą lietuvis mėgino čiuožti kartu su 2009-ųjų Europos čempione Jana Chochlova. 24 metų rusė lyg tyčia taip pat ieškojo naujo partnerio, nes iš didžiojo sporto dėl sveikatos problemų pasitraukė senasis. I.Tobias tuo pačiu metu bandė jėgas su I.Tkačenka.

„Jie anksčiau šiek tiek čiuožė kartu iki tol, kol Ilja nesudarė poros su Katia Riazanova. Bet tuomet pora (I.Tobias ir I.Tkačenka – Red.) nesulipo dėl skirtingų priežasčių, – aiškino I.Špilbandas. – Galbūt šį kartą pavyks. Man atrodo, kad Ilja dar nori toliau čiuožti – kaip sportininkas jis dar nerealizavo visų savo galimybių. Jis dar turi ką pasakyti, ir tai jaučia“.

Pastarąjį sezoną I.Špilbandas treniravo ne tik Lietuvos ledo šokėjų duetą, bet padėjo kurti programas ir I.Tkačenka su J.Riazanova porai.

„Jis yra vienas iš stipriausių ledo šokėjų pasaulyje. Dabar yra ne tiek jau daug gerų partnerių, o Ilja be jokių abejonių priklauso stipriausiųjų dešimtukui“, – tvirtino ledo šokių madas pasaulyje diktuojantis treneris.

Pirmasis partneris – gruzinas

Pirmuoju amerikietės partneriu ledo šokiuose buvo gruzinas Otaras Japaridzė.

I.Tobias neprašė Gruzijos pilietybės, bet porą sezonų Kaukazo šaliai atstovavusi pora, kurią treniravo olimpinis čempionas rusas Jevgenijus Platovas, 2008-ųjų pasaulio jaunimo čempionate liko keturiolikta.

„Jaučiau, kad kažkas ne taip. Neradau savo vietos ir net dvejojau, ar apskritai verta toliau čiuožti“, – prisipažino Isabella, 2009-ųjų vasarą vėl atsidūrusi gyvenimo kryžkelėje, kol galiausiai stojo į vieną porą su D.Stagniūnu.

Pora atstovaus Lietuvai?

Jeigu antrasis I.Tobias ir I.Tkačenkos mėginimas čiuožti kartu bus sėkmingesnis už pirmąjį, kuriai šaliai atstovauti gali naujoji Lietuvos pilietybę turinčios amerikietės ir ruso pora?

„Negaliu komentuoti ar spėti, kokį kelią pasirinks Isabella. Bet tikiuosi, kad ji liks atstovauti Lietuvai“, – vakar lrytas.lt teigė LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

Rusijos žurnalistai „Lietuvos rytui“ vakar taip pat patvirtino, jog į JAV išvažiavęs I.Tkačenka jiems taip pat neatmetė galimybės ateityje atstovauti Lietuvai.

Dailiojo čiuožimo Europos ir pasaulio čempionatuose sportininkai gali atstovauti kitai šaliai, net neturėdami tos šalies paso.

„Lietuvos pilietybės paskyrimas Isabellai nebuvo pririštas prie Deivido, pilietybė skiriama vienam asmeniui, o ne porai, todėl ir Deivido sveikatos problemos negali atšaukti Lietuvos pilietybės, – vakar teigė L.Vanagienė, išplatinusi dar vieną LČF pareiškimą. – Žinoma, situacija, kurioje atsidūrė Isabella, tikrai sudėtinga, todėl prašau susilaikyti nuo nereikalingų emocijų ir kritiškumo tai vertinant, ir palaukti jos pačios sprendimo dėl sportinės karjeros tęsimo.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.