EUROLYGA 2023

Žvilgsnis atgal – ką Lietuvai žadėjo D.Stagniūnas ir I.Tobias

Dramatiška Isabellos Tobias ir Deivido Stagniūno poros susikūrimo istorija, kančios siekiant Lietuvos pilietybės ir galimybės atstovauti mūsų šaliai Sočio olimpinėse žaidynėse, jaunų sportininkų viltys ir pažadai prezidentei Daliai Grybauskaitei. Portalas lrytas.lt siūlo prisiminti I.Tobias ir D.Stagniūno lūkesčius dar prieš tai, kai mergina ruošėsi vykti į Vilnių duoti priesaiką Lietuvai. 

D.Stagniūnas prieš Lietuvos pilietybės įteikimo I.Tobias ceremoniją sakė, kad ant ledo žada palikti širdis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
D.Stagniūnas prieš Lietuvos pilietybės įteikimo I.Tobias ceremoniją sakė, kad ant ledo žada palikti širdis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Janonis

2014-05-02 23:46, atnaujinta 2018-02-14 09:23

*******

Amerikietė Isabella Tobias tapo pirmąja užsieniete, kuriai Dalia Grybauskaitė išimties tvarka suteikė Lietuvos pilietybę. Prezidentės malonės sulaukusi ledo šokėja kartu su Deividu Stagniūnu pagaliau galės įgyvendinti olimpinę savo svajonę.

Dar niekas pasaulyje tikriausiai taip nesidžiaugė Lietuvos pilietybe kaip Isabella Tobias.

„Apsiverkiau ir aš, ir mano tėvai“, – neslėpė Niujorke gimusi 22-ejų amerikietė, jau ketvirtus metus dailiojo čiuožimo varžybose šokanti kartu su Deividu Stagniūnu.

Kitą savaitę I.Tobias ir D.Stagniūnas ruošiasi atvykti į Vilnių, kuriame amerikietė duos priesaiką Lietuvai ir susitiks su šalies prezidente D.Grybauskaite.

„Aš nenuvilsiu Lietuvos. Lietuvos pilietybės suteikimas užaugino sparnus man ir Deividui“ – lietuviškai kartojo laiminga amerikietė. -Būdami olimpiadoje sieksime maksimumo. Pažadu“.

Pora dėkojo prezidentei

Bet ankstų pirmadienio rytą I.Tobias pirmiausiai išsigando, pamačiusi nuo žinučių perkaitusį mobilųjį telefoną.

Apie 40 km į šiaurės vakarus nuo Detroito nutolusiame Mičigano valstijos Novi mieste, kuriame pastaruoju metu treniruojasi ledo šokėjų pora, dar buvo gili naktis, kai Lietuvos prezidentė oficialiai paskelbė apie savo dekretą.

Pirmąsyk per savo kadenciją Dalia Grybauskaitė pagaliau ryžosi išimties tvarka suteikti Lietuvos pilietybę užsienietei, nors dar 2013-ųjų sausio 7-ąją buvo atmetusi pirmąjį I.Tobias prašymą.

„Aš buvau rimtai sunerimusi. Juk kai pirmąsyk buvo atmestas mano prašymas dėl pilietybės, taip pat buvo pirmadienio rytas, – prisiminė amerikietė, paėmusi į rankas telefoną. – Bet visose žinutėse buvo vien tik sveikinimai.

Akys iš karto pritvinko ašarų. Kai paskambinau Deividui, jau tik šaukiau į ragelį“.

Partnerės pažadintas D.Stagniūnas ilgai negalėjo patikėti, jog ir jis tikrai nesapnuoja. Jau du kartus olimpinį kelialapį per karjerą iškovojęs 28-erių kaunietis prieš ketverius metus liko už Vankuverio žaidynių borto, kai Lietuvos pilietybės negavo buvusi jo partnerė kita amerikietė Katherine Copely.

„Mes abu esame labai laimingi ir nepaprastai dėkingi prezidentei, – džiaugėsi D.Stagniūnas. – Dabar reikia tik sunkiai dirbti. Ant ledo mes paliksime širdis“.

Vietoj mirties – šypsena

Apie šokius ant olimpinio ledo Sočyje svajojusiai porai pirmadienio žinia iš prezidentūros tapo atpildu už visus likimo smūgius, kuriuos iki šiol teko patirti.

D.Stagniūno ir I.Tobias karjerą jau spėjo paženklinti ne tik vargai dėl pilietybės, bet ir artimiausių žmonių netektys, sudėtingos traumos, skausmingos skyrybos su buvusiais partneriais ir treneriais.

Bet kai pirmadienį Isabella ir Deividas pradėjo kasdienę treniruotę ant „Novi Ice“ arenos ledo, jiems pirmąsyk buvo taip sunku suvaldyti savo emocijas.

Ledo šokėjų porai talkinantis mimas Michaelis net supyko, kai I.Tobias nusižengė per lemiamą sceną laisvosios programos pabaigoje: nors jos herojė privalo mirti ant ledo, amerikietė tądien nė akimirkai nenustojo šypsotis.

„Mes tiek daug kartu su Deividu išgyvenome, buvo tiek daug ašarų ir tiek daug streso, jog net sunku patikėti, jog viskas taip laimingai baigėsi, – pripažino I.Tobias. – Kartais privalai ištverti tiek daug dalykų, kad pagaliau sulauktum gero. Bet net sunkiausiomis akimirkomis tikėjau, kad mums pavyks įgyvendinti svajonę“.

Įvykdė pažadą mamai

Pirmadienį šampaną savo namuose Niujorke atkimšo ir I.Tobias tėvai, ir Čikagoje gyvenantys D.Stagniūno tėvas Arūnas su čiuožėjo broliu Donatu.

Vienintelė Deivido mama Zita jau nesulaukė tos dienos, kada jos sūnui pagaliau atsivėrė durys į olimpines žaidynes.

Penketą metų ji kovojo su klastingu vėžiu, o 2011-ųjų lapkritį JAV patyrė insultą. Jaunatviškos kaunietės gyvybė užgeso Čikagoje iš karto po to, kai 2012-ųjų pavasarį D.Stagniūnas ir I.Tobias baigė savo pasirodymą pasaulio pirmenybėse Nicoje.

„Ji sunkiai sirgo, bet labai norėjo, kad Deividas važiuotų į tas varžybas. Išlydėjo jį iš ligoninės ir leido jam sušokti paskutinįjį šokį, – apie visus sukrėtusią šeimos tragediją pasakojo Lilija Vanagienė, pirmoji D.Stagniūno trenerė ir dabartinė Lietuvos čiuožimo federacijos prezidentė, čia pat prisimindama paskutinįjį savo pokalbį už Atlanto su čiuožėjo motina. – Kai K.Copely negavo pilietybės ir Deividui buvo užtrenktos Vankuverio olimpiados durys, ji prašė sūnaus tik nenuleisti rankų.

„Tikiu, kad tu tikrai nuvažiuosi į Sočį“, – tuomet kartojo. Deividas pažadėjo mamai, kad būtinai dalyvaus olimpinėse žaidynėse“.

„Tikiuosi, ji bus laiminga, žiūrėdama į mane iš viršaus“, – ištarė D.Stagniūnas, pagaliau sulaukęs progos įgyvendinti ne tik savo, bet ir mamos svajonę.

Amerikoje – nuo 15 metų

Geriausias Lietuvos čiuožėjas pastaruosius 13 metų gyvena už Atlanto.

Vardan tos pačios svajonės Z.Stagniūnienė nepabijojo išleisti sūnaus iš Kauno į svetimą amerikiečių šeimą JAV, kai šiam buvo vos penkiolika metų.

„Deividas labai norėjo čiuožti. Jam niekaip nepavyko tapti Lietuvos čempionu vaikinų varžybose, nes sunkiau sekėsi daryti 2,5 apsisukimo šuolius. Bet jis buvo nepaprastai artistiškas, – neslėpė L.Vanagienė. – Po vienų varžybų Rygoje pažadėjau, kad jį padarysiu ledo šokėju, nes toks talentas tiesiog negalėjo pražūti“.

Lyg tyčia netrukus patyrusi trenerė sužinojo, jog amerikiečiai ieško perspektyvių vaikinų, nes JAV iki šiol ypač trūksta talentingų ledo šokėjų.

L.Vanagienei neteko ilgai įkalbinėti Stagniūnų šeimos priimti lemtingą sprendimą, ir Deividas kartu su savo tėčiu iškeliavo už Atlanto.

JAV baigęs vidurinę mokyklą kaunietis iš pradžių porą sezonų šoko poroje su Kayla Nicole Frey, o 2007-2009 m. – jau su antrąja savo partnere K.Copely.

Vankuverio žaidynėse pora buvo pasiruošusi ant ledo sutrypti polką, o amerikietė net spėjo pasisiūti tautinius lietuviškus rūbus, bet neišsprendžiami pilietybės reikalai ir sunki partnerės trauma galiausiai visam laikui išardė šį duetą.

Nupiešė savo likimą

I.Tobias buvo vos penkeri, kai ji save nupiešė čiuožėja, paprašyta mokykloje įsivaizduoti ateitį.

„Dar parašiau, kad čiuošiu olimpinėse žaidynėse“, – prisipažino amerikietė, prieš keletą metų namuose Niujorke atradusi tą vaikystės piešinį.

Manhatene užaugusi vienturtė akcijomis prekiaujančio verslininko ir namų šeimininkės duktė atėjo į dailųjį čiuožimą, susižavėjusi penkiolikmete amerikiete Tara Lipinski – 1998-ųjų Nagano olimpinių žaidynių čempione.

Sulaukusi penkerių Isabella pirmąsyk užsidėjo pačiūžas, bet vėliau net septynerius metus lankė Amerikos baleto mokyklą, kol vaikystės svajonė galiausiai nugalėjo.

„Stebėdama Turino žaidynes supratau, kad labiausiai vis tik noriu būti ledo šokėja, – pasakojo I.Tobias. – Jaučiau, kad šiam sportui esu labiau tinkama negu baletui, todėl vėl grįžau ant ledo“.

Pirmiausiai šoko su gruzinu

Pirmuoju amerikietės partneriu ledo šokiuose tapo gruzinas Otaras Japaridzė.

I.Tobias neprašė Gruzijos pilietybės, bet porą sezonų Kaukazo šaliai atstovavusi pora, kurią treniravo olimpinis čempionas rusas Jevgenijus Platovas, 2008-ųjų pasaulio jaunimo čempionate liko keturiolikta.

„Jaučiau, kad kažkas ne taip. Neradau savo vietos ir net dvejojau, ar apskritai verta toliau čiuožti“, – prisipažino Isabella, 2009-ųjų vasarą vėl atsidūrusi gyvenimo kryžkelėje.

Pradėjusi studijas prestižiniame Kolumbijos universitete amerikietė rimtai svarstė, ar verta toliau tęsti mokslus, ar profesionalios sportininkės karjerą.

„Aš noriu būti aukšto lygio anglų kalbos mokytoja“, – neslėpė I.Tobias, iki šiol papildomai besimokanti internetu pagal vieną Harvardo universiteto programą.

Bet kelionė į Indiją kartu su tėvais ir per kraustymąsi namuose netikėtai rastas vaikystės piešinys ją pastūmėjo likti ant ledo. Šį kartą – jau apsikabinusi lietuvį.

Trečioji lietuvio partnerė

I.Tobias tapo trečiąja partnere per D.Stagniūno karjerą.

Tylomis nurijęs nuoskaudas po neįvykusio olimpinio debiuto kaunietis ilgai svarstė, ką jam daryti toliau.

182 cm ūgio čiuožėjas net pamėgino šokti su 2009-ųjų Europos čempione Jana Chochlova. 24 metų rusė lyg tyčia taip pat ieškojo naujo partnerio, nes iš didžiojo sporto dėl sveikatos problemų pasitraukė senasis.

Bet šokių ant ledo madas pasaulyje diktuojantis treneris Igoris Špilbandas įžvelgė, kad daugiau perspektyvų gali turėti D.Stagniūno ir I.Tobias duetas.

„Jau patys pirmieji mūsų bandymai buvo nuostabūs. Mūsų asmenybės puikiai papildo viena kitą, – džiaugėsi I.Tobias. – Aš esu akivaizdus charakterio tipas A, o Deividas – tipiškas B, todėl mūsų pusiausvyra tiesiog ideali“.

„Isabella lankė baletą, turi fantastišką klausą ir yra labai muzikali. O tai šokiuose – nepaprastai svarbu, – pripažino L.Vanagienė. – Nėra abejonių, kad ji daug gabesnė už K.Copely ir Deividui ypač tiko“.

Šlovę nustelbė rūpesčiai

Nenustygstanti, emocinga, energija tiesiog kunkuliuojanti atviraširdė amerikietė ir santūrus, mažai kalbantis, bet juodo humoro jausmu pasižymintis lietuvis ant ledo negalėjo ilgai likti nepastebėti.

Kontrastų kupina pora jau po metų sulaukė savo šlovės valandos.

Prestižinėse „Skate America“ varžybose 2011-aisiais I.Tobias ir D.Stagniūnas užėmė trečiąją vietą – pirmąsyk per pastarąjį dešimtmetį nuo Povilo Vanago ir Margaritos Drobiazko laikų Lietuvos ledo šokėjai vėl užlipo ant garbės pakylos.

Bet vilčių kupiną naujos poros startą netrukus pristabdė šeimyninės čiuožėjų bėdos, traumos ir vėl auganti nervinė įtampa dėl pilietybės.

2011-aisiais Isabella spėjo palaidoti jai ypač artimą močiutę, kol Deividas po treniruočių iš Detroito nuolat skubėdavo į ligoninę Čikagoje slaugyti mamos.

2012-ųjų pasaulio čempionate Nicoje Lietuvos pora liko tik 18-a, bet šis rezultatas visiškai nenustebino tų, kurie gerai žinojo, kokią dramą tuo metu išgyveno čiuožėjai.

„Šios poros jėga – ypač stiprios emocijos ir energija. Bet Nicoje nebuvo nei tos dūšios, nei to jiems būdingo atsidavimo, nes galvos buvo užimtos kitais dalykais“, – neslėpė L.Vanagienė.

Nelaimės suvienijo porą

Vos palaidojęs mamą beveik pusę 2012-2013 m. sezono D.Stagniūnas buvo priverstas praleisti dėl staiga paūmėjusių nugaros skausmų, kol jų tikrosios kilmės nenustatė Lietuvos olimpiečių gydytojas Dalius Barkauskas.

2013-ųjų pasaulio čempionate lietuvis jau čiuožė su specialiai jam pagaminta ir į batą įstatyta plokštele. Nors šių varžybų išvakarėse D.Grybauskaitė buvo atmetusi pirmąjį I.Tobias prašymą pilietybei gauti, D.Stagniūnas su amerikiete būtent Kanadoje išplėšė savo bilietą į olimpines žaidynes.

„Aš net neįsivaizduoju, iš kur jie sugebėjo rasti tam jėgų“, – iki šiol stebisi L.Vanagienė.

„Kai susiduri su skaudžiais išgyvenimais, supranti, kad svarbiausia gyvenime yra šeima, sveikata, laimė ir meilė, – įsitikinusi I.Tobias. – Po Deivido šeimos nelaimės aš pati pasikeičiau. Mes tapome labai vieningi“.

Užsispyrusi kaip tėvas

Pasiturinčioje šeimoje užaugusi amerikietė padarė viską, kad D.Stagniūnas dabar galėtų šypsotis.

Jie kartu Detroito čiuožyklose treniravo lietuvių emigrantų vaikus, o siekdama Lietuvos pilietybės I.Tobias daugiau kaip metus po tris kartus per savaitę mokėsi ir lietuvių kalbos.

Niujorkietė dar pernai gruodį Lietuvos prezidentūroje viena laikė lietuvių kalbos testą ir tuomet atsakė į 58 iš 60 čia jai pateiktų lituanistų klausimų.

„Ant ledo ji – stipri, greita, emocinga ir lanksti, o už ledo – protinga, suprantanti ir užsispyrusi viską padaryti iki galo“, – partnere džiaugėsi D.Stagniūnas.

Regis, jog šį užsispyrimą Isabella pirmiausiai paveldėjo iš savo tėvo.

Stuktelėjus penkiasdešimtmečiui Stephenas Tobias nusprendė, jog privalo penkis kartus įveikti Niujorko maratoną ir netrukus įgyvendino šį tikslą. Sulaukęs 55-erių jis įstojo į Kolumbijos universitetą ir po septynių metų studijų rankose laikė anglų kalbos žinovo diplomą.

Nors akcijų biržose prekiaujantis 65-erių amerikietis nieko negailėjo savo vienturtei, asmeniniu pavyzdžiu jis pirmiausiai pasistengė dukrai įrodyti, kad gyvenime už pinigus yra svarbesnių dalykų.

„Tai jis mane išmokė pamilti knygas, klausytis klasikos ir džiazo“, – prisipažino I.Tobias.

Ant ledo – M.Monroe ir J.Bondas

Šį sezoną Lietuvos šokėjų pora ant ledo persikūnijo į Merilyn Monroe ir Jamesą Bondą.

Savo trumpajai programai Isabella ir Deividas pasirinko fokstrotą („A Fine Romance“) ir kvikstepą („Diamonds Are a Girl's Best Friends“) pagal legendinės amerikietės aktorės dainas, o laisvajai programai – neįveikiamo filmų herojaus temą pagal kino filmo „Skyfall“ garso takelį.

„Isabella labai panaši į M.Monroe. Kai šį sezoną trumpai programai buvo numatyti tokie ritmai, ji pati pasiūlė šią idėją, – šypsodamasis aiškino D.Stagniūnas. – O J.Bondas man yra tikrai geras personažas. Jis toks nieko nebijantis ir visada išlieka kietas, kad ir kas benutiktų blogai“.

Olimpiados žiūrovai netrukus turės galimybę ant Sočio ledo pamatyti jau trispalve paženklintas žvaigždes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.