EUROLYGA 2023

Izraelio kovos menas Krav maga: be taisyklių, bet efektyvus

Kol Holivudo filmuose kariai priešus niokoja pasitelkdami rytų kovos menus, ar Jasonas Stathamas BMW automobiliu važinėja per traukinį, o tada gražiais įmantriais judesiais tarsi šokyje doroja blogiuką, kariai pasaulyje juokiasi.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius

Aug 4, 2014, 12:36 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 1:34 PM

Akiai patraukli kova visuomet užburia kino mėgėjus, bet ne visus amato profesionalus. Jie spiria į tarpukojį, pirštu spaudžia akis ir negalvoja apie taisykles. Holivudo ir kovos meno kuriamas kovotojo-džentelmeno paveikslas realybėje blėsta, kai kalba pasisuka apie tikrąją savigyną.

„Tai kovos sistema, skirta išgyventi“, - sako Joelis Bennettas, patogiai įsitaisęs vienoje Vilniaus kavinių. Jis gurkšnoja šaltą kavą – gėrimas skirtas atvėsinti po parodomosios treniruotės. Kovos menų jis mokosi bene 20 metų, tačiau dabar jo gyvenimas - „Krav maga“.

Menų mišinys

Galbūt jums teko girdėti apie šį stilių. Jeigu taip – pirmiausia turėtumėte pagalvoti apie Izraelį. Būtent čia kiekvienas karys praktiškai tobulai yra įvaldęs išgyvenimui skirtą sistemą.

„Krav-maga paėmė visus kovos menus, atskyrė svarbiausius elementus ir sukūrė bendrą sistemą. Ji skirta artimai kovai ir prieš neginkluotą užpuoliką, ir prieš žmogų, laikantį peilį, lazdą ar kokį kitą ginklą. Kadaise Samurajai kovojo ant žirgų ir puikiai žinojo, kaip apsiginti ir įveikti varžovą. Krav-maga pasiėmė dalį sistemos iš senovės ir iš dabar egzistuojančių sporto kovų menų“, - aiškino J.Bennettas.

Pažiūrėjęs iš šalies nepagalvočiau, kad jis galėtų rimtai mane sužaloti. Esu 193 cm ūgio ir šis treneris iš pirmo žvilgsnio grėsmės nekelia – jis gerokai žemesnis.

„Mes išmokome mažesnį kovoti su didesniu. O tai, kad atrodai lengviau pažeidžiamas – gerai. Tai yra tavo pranašumas“, - antrino jam iš Izraelio kilęs instruktorius Raz Levi. Jis panašaus ūgio, kaip ir J.Bennettas.

Mėgsta kariškiai

Įdomi detalė – R.Levi fotografuoti buvo negalima. Kodėl? Tikslaus paaiškinimo negavau. R.Levi 20 metų mokosi Krav-maga, yra gimęs Izraelyje ir kovos sistemą tobulino nuo penkerių. Išvadas darykite patys.

„Krav-maga – efektyvi kovos priemonė ir ją dažniausiai renkasi kariniai daliniai, kurie neturi daug laiko ruošiant būrį. Pagrindus išmokti galima greitai, o tada pereiti prie taktinio pasirengimo. Dėl to šia sistema daugiausia domisi jėgos struktūros“, - mintis nuvijo trečiasis mūsų pokalbio dalyvis „Krav Maga Haim Zut Lithuania“ vyriausias inspektorius Vaidas Jokubauskas.

Izraelio kariuomenė, jos garsusis slaptasis būrys „Mossad“ ir sukurta kovos sistema, nepripažįstanti jokių taisyklių sukuria įdomią paslapties aurą. Ar prieš mane sėdėjęs R.Levi – iš kariuomenės sistemos? Atsakyti negaliu, bet šios minties ilgai nenuvijau. Galų gale – tai nėra svarbiausia.

Krav-maga pasaulyje yra labai populiari kovos sistema. Vis daugiau valstybių nori savo karius išmokyti šios technikos. Tačiau mokyti krav-maga gali ne kiekvienas.

„Lietuvoje tai nauja, bet ne pasaulyje. Daug žmonių nori mokyti šios sistemos, bet ne kiekvienam suteikiama garbė atstovauti „Krav Maga Haim Zut“ organizacijai. Gauti leidimą treniruoti – kaip tai nutiko Vaidui – didelė garbė“, - paaiškino J.Bennettas. Britas šią sistemą išbandė 26-erių.

Pirmiausia – taika

„Įsivaizduokite labai gerą, mielą ir malonų žmogų. Staiga jam prireikia ginti savo šeimą, savo paties gyvybę. Tokioje situacijoje tu nepradėsi šokti, atlikti įvairių filmuose matytų judesių. Čia tu gali panaudoti krav-maga, kuris ir sukurtas, kad apsigintum nors ir beviltiškoje situacijoje“, - paveikslą piešė J.Bennettas.

Jis pabrėžė, kad kalbėdamas apie kovos sistemą man stengiasi nupasakoti blogiausią scenarijų. Suprask – prikibus žmogui bare staiga pirštu jam į akį nedursi ir neimsi galvos talžyti į stalą.

„Pirmiausia reikia pačiam nesivelti į konfliktą ir pamėginti viską spręsti taikiai. Jėgą naudoji tada, kai tampi auka – turi būti puolamas, pajusti grėsmę. Kitu atveju pats tapsi užpuoliku“, - pabrėžė R.Levi.

Save gerbiantis žmogus pirmiausia mėgins išvengti nemalonumų.

Svarbiausia sustoti

Ko gero kiekvienam yra tekę pajusti adrenalino pliūpsnį, kai atrodo, kad gali nuversti kalnus, o jėga imi prilygti superherojams. Jeigu pridėsite agresiją – pavyks itin pavojingas kokteilis. Treneriai neslepia, kad itin daug pastangų kainuoja išmokyti jaunuosius kovotojus nepasinerti į svaigulį.

„Privalome išmokyti žmogų, kad jeigu jis sustabdo agresorių – privalo nebetęsti atakos. Tu esi auka ir neturi tapti smurtautoju. Jeigu tapai saugus – nueik, bėk, nes yra nedidelė riba iki to, kad pats tapsi užpuoliku. Jeigu atimsi peilį ir staiga juo dursi, gali tapti žudiku“, - vaizdingai rankomis mojuodamas sakė J.Bennetas.

Jis pabrėžė, kad treneriai privalo nuolat priminti, kas yra pagrįsta jėga. Tai sakydamas J.Bennetas sustojo, pažiūrėjo į akis ir dramatiškai tarė: „ Bet jeigu tau reikia žengti tą paskutinį žingsnį, tau teks tai padaryti. Juk belieka du scenarijai – arba patirsi didžiulę traumą, arba mirsi.“

Pirmieji žingsniai

Lietuvoje Krav-maga - dar egzotinis kovos menas, tačiau V.Jokubauskas tiki, kad su kiekviena diena jis populiarės. Treneris yra pats išbandęs įvairius kovos menus, tačiau apsistojo būtent ties šiuo.

„Lietuvoje sambo (savigyna be ginklų) yra geriau žinoma, nes ilgą laiką naudojomės šia sistema. Krav-maga mums yra naujovė, todėl stengiamės tinkamai ją pristatyti. Aš keletą metų treniravau sambo, turiu įvairių atestatų. Tarp jų – ir brazilų džiudžitsu“, - pasakojo V.Jokubauskas.

Susidomėjusių šiuo kovos stiliumi ratas vis plečiasi. „Impuls“ klubo salėje sportininkai ir susidomėję vienas kito stipriai netalžo. Treniruočių partneriai viską daro atsargiai – juk išgyvenimui sukurta kovos sistema galėtų pridaryti daug žalos.

Tiesa, per treniruotes įvyksta visko. „Visai maža mergina man tiesiog įspyrė į galvą, - juokėsi R.Levi. - Suprantama, kad aš nesigyniau visa jėga, neatakavau jos, bet tai įrodymas, kad pasitreniravus galima atlikti įvairius veiksmus.“

R.Levi tiki, kad Lietuvoje Krav-maga atras savo nišą ir populiarės taip, kaip visame pasaulyje.

Svarbu kūno taškai

Tad kaip veikia Krav-maga?

„Mes mokome panaudoti užpuoliko kūną prieš jį. Visur yra taškai, kurie išmuš žmogų iš vėžių. Gali kiekvieną dieną treniruotis ir būti labai raumeningas, bet tai dar nieko nereiškia. Juk yra akys, kirkšnis. Taikiniu gali tapti kelis, koja. Kūne yra taškų, kuriuos gali panaudoti ir be didelės fizinės jėgos“, - teigė J.Bennetas.

Savo darbą jis palygino su amatininko – mokydamas būsimą kovotoją treneris tarsi nukala įrankį, kurį žmogus gali panaudoti tada, kai pajunta pavojų.

„Labai svarbu suvokti, kad gyvenime niekas nėra tobula. Tau kartais reikia daryti viską, ko tik prireiks. Krav-maga nėra choreografija. Tai – ne šokiai, - pasakojo J.Bennetas. - Jeigu esi mažas – išmoksi apsiginti nuo didelio žmogaus, jei moteris – nuo pikto vyro ar atvirkščiai.“

Išmokti lengva

Pasak J.Benneto, Krav-maga suteikia vieną geriausių galimybių apsiginti – ar plėšikų auka tapusiam jaunuoliui, ar iškrypėlių taikinyje atsidūrusiai merginai. Jis tikina, kad apsiginti turi mokėti visi – įgytas pasitikėjimas vėliau pasitarnaus gyvenime, o ir fizinė forma bus geresnė.

Lengva kalbėti profesionaliam kovotojui, pasakysite, tačiau J.Bennetą gyvenimas į kovos menus pastūmėjo pats.

„Aš visada buvau neaukštas, tad prie manęs mokykloje kabinėdavosi peštukai. Kai taip nutinka, turi kažko imtis ir geriausia išmokti apsiginti“, - sakė J.Bennetas.

Krav-maga sistemą krimsti jis ėmėsi 26-erių, tačiau greitai ją perprato.

„Ji yra labai paprasta. Čia nėra jokių įprastų taisyklių. Tu mokaisi tam tikrus kūno taškus ir kaip juos pasiekti. Pradžioje mokytis būna lengva, o jeigu nori gilintis – tada reikia labiau pasistengti“, - sakė R.Levi.

Į filmus patenka sunkiai

Veiksmo filmuose kovos menų elementų – apstu, tačiau Krav-maga pamatyti galime itin retai. Pasirodo ši sistema nėra tokia patraukliai akiai, nes kovotojai nemoka, kaip J.Bennetas sako, šokti.

„Tai per greita. Pernelyg chaotiška. Tiesiog Krav-maga per daug remiasi realiu gyvenimu, todėl ne visada malonu ir gražu stebėti. Juk gyvenimo situacijos ne visada gražios“, - aiškino treneris.

„Juk ne visada viskas būna tik pokšt, pokšt, - rankomis imituodamas smūgius įsiterpė R.Levi. - Įprastam vaizdui gali būti per daug smurto.“

J.Bennetas teigė, kad režisieriai mėgina Krav-maga pakeisti, idant vaizdas būtų tinkamas kinui.

„Ar galėčiau viename iš populiaresnių filmų pamatyti Krav-maga? - paklausiau.

„Enough“ filme su Jenifer Lopez“, - pirmą pavadinimą šovusį į galvą pasakė J.Bennetas. Šis filmas – apie engiamą moterį, kuri mokosi duoti atkirtį.

„Taip pat „Munich“, - prisiminė J.Bennetas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.