EUROLYGA 2023

Ramūno Navardausko laukia lenktynės aukso kasyklose

Ispanijoje gyvenantys dviratininkai Ramūnas Navardauskas ir Ignatas Konovalovas trečiadienį šioje šalyje gins Lietuvos garbę pasaulio pirmenybėse. Du lietuviai startuos asmeninėse atskiro starto lenktynėse.

Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Janonis

Sep 24, 2014, 7:46 AM, atnaujinta Jan 29, 2018, 10:18 PM

Po visų didžiųjų turų: „Giro d'Italia“, „Tour de France“ ir „Vuelta e Espana“ -- finišo pajėgiausi planetos dviratininkai savo sezoną baigia 2014-ųjų pasaulio pirmenybėse.

Daugelis ryškiausių dviračių sporto žvaigždžių: britai Chrisas Froome'as ir Bradley Wigginsas, šveicaras Fabianas Cancellara, australas Cadelas Evansas ir ispanas Alejandro Valverde šią savaitę Ispanijoje varžosi įvairiose rungtyse dėl pasaulio čempionato medalių.

El Bierzo apylinkėse į šiaurės vakarus nuo Madrido šiandien vyks asmeninės atskirto starto varžybos, kuriose dalyvaus ir du Ispanijoje gyvenantys Lietuvos dviratininkai.

Į 47,1 km trasą Ponferradoje Ignatas Konovalovas („MTN-Qhubeka“) išvažiuos 38-as 15 val. 22 min. Lietuvos laiku, o Ramūnas Navardauskas („Garmin“) – 22-as 15 val. 54 min.

Asmeninėse atskiro starto lenktynėse iš viso startuos 64 dviratininkai.

„Konkurencija bus milžiniška, nes čia dalyvaus visi šios rungties pasaulio lyderiai. Nesiruošiame favoritų aplenkti, bet bandysime su Ignatu padaryti viską, ką galim“, –  „Lietuvos rytui“ sakė R.Navardauskas.

Per savo karjerą 28-erių I.Konovalovas penkis kartus (2006, 2008, 2009, 2010 ir 2013 metais) tapo šios rungties Lietuvos čempionu, o 26-erių R.Navardauskas šįmet pridėjo antrąjį šalies čempiono titulą po pirmosios sėkmės 2012-aisiais.

Favoritas – vokietis

Pagrindiniu šiandienos lenktynių favoritu vadinamas „Omega Pharma-Quick Step“ dviratininkas Tony Martinas.

29-erių vokietis per šios rungties etapą 2014-ųjų „Tour de France“ lenktynėse artimiausią savo varžovą buvo aplenkęs net 1 minute 39 sekundėmis.

T.Martinas sieks iškovoti jau ketvirtąjį pasaulio čempiono titulą paeiliui, tačiau Londono olimpinis čempionas britas B.Wigginsas ir amerikietis Tayloras Phinney nusiteikę sumaišyti vokiečio kortas.

B.Wigginsas jau du kartus (2011 ir 2013 metais) laimėjo sidabrą, todėl norėtų pagaliau užlipti ant aukščiausiojo pakylos laiptelio.

Keturis kartus šios rungties pasaulio čempionas šveicaras F.Cancellara šį kartą nedalyvaus asmeninėse atskiro starto lenktynėse, nes visas savo jėgas nusprendė sutelkti grupinėms lenktynėms.

Australų ir ispanų dvikova

Grupinėse 254,8 km lenktynėse sekmadienį dviratininkai suks 14 ratų per buvusių aukso kasyklų teritoriją besidriekiančią trasą su pora trumpų, bet aukštų įkalnių, todėl čia savo šansą tikisi išnaudoti ir „kalnų ožiai“, ir sprinteriai.

Dviračių sporto ekspertai prognozuoja, jog tokia El Bierzo apylinkių topografija palankiausia Australijos dviratininkams.

Pasaulio čempionato išvakarėse Simonas Gerransas („Orica-GreenEdge“) laimėjo panašaus profilio Kvebeko ir Monrealio lenktynes, tapęs pirmuoju dviratininku, kuriam Kanadoje pavyko apginti čempiono titulą.

Favoritu vadinamam patyrusiam 34-erių australui ne tik padėti, bet mesti iššūkį gali 23-ejų komandos draugas Michaelis Matthewsas, kuris puikiai kyla į kalnus.

„Ispanijos dviratininkai namų trasoje taip pat turi savų privalumų. Jie stengsis anksčiau pabėgti nuo pagrindinės grupės ir sumaišyti australų išankstinius planus“, – prognozavo R.Navardauskas.

Užkliuvo kolumbiečių uniforma

Pasaulio čempionato išvakarėse daugiausia apkalbų sukėlė ne būsimos elitinių dviratininkų kovos, o Kolumbijos moterų rinktinės apranga.

Spalvingi kolumbiečių kostiumai nuo krūtinės ląstos iki šlaunų yra kūno spalvos, ne vienam vyrui sukeldami dviprasmiškų minčių. Per „Tour of Tuscany“ lenktynes Italijoje žiūrovai tiesiog spoksote spoksojo į „IDRD-Bogota Humana-San Mateo-Solgar“ komandai atstovaujančias merginas.

Tarptautinės dviračių sąjungos (UCI) prezidentas Brianas Cooksonas socialiniame „Twitter“ tinkle pareiškė, jog kolumbiečių apranga yra „nepriimtina“ ir kompromituoja dviračių sportą.

Po šio pareiškimo visus dviračių sporto gerbėjus dar labiau suintrigavo, ar Kolumbijos rinktinė išdrįs apsivilkti to paties dizaino aprangą ir Ispanijoje.

Trasos – aukso kasyklose

Geriausi pasaulio dviratininkai Ispanijoje mina pedalus buvusių aukso kasyklų teritorijoje. Prieš 2000 metų El Bierzo apylinkės buvo pagrindinis Romos imperijos aukso šaltinis.

Ponferrada savivaldybei tas auksas tikrai būtų pravertęs, finansuojant šių metų pasaulio pirmenybes. Lėšų trūkumas du pastaruosius metus ypač slėgė varžybų organizatorius, todėl UCI vienu metu net ruošėsi perkelti čempionatą į kitą vietą dėl Ispaniją krėtusios ekonominės krizės.

Pasaulio čempionato sostinė vien už teisę organizuoti varžybas privalo UCI sumokėti 5 mln. eurų. Visas šių metų pasaulio pirmenybių biudžetas sieks apie 14 mln. eurų. (AP).

Lietuvių startai

Rugsėjo 24 d. Asmeninėse atskiro starto lenktynėse (47,1 km) dalyvaus Ignatas Konovalovas ( į trasą išvažiuos 38-as 15 val. 22 min. Lietuvos laiku) ir Ramūnas Navardauskas (22-as 15 val. 54 min.). Šioje rungtyje pasaulio čempionate iš viso startuos 64 dviratininkai.

Rugsėjo 28 d. Grupinėse vyrų lenktynėse (254,8 km, 14 ratų po 18,2 km) Lietuvos rinktinei pasaulio čempionate atstovaus R.Navardauskas, I.Konovalovas ir Žydrūnas Savickas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.