EUROLYGA 2023

Pasaulio čempionate R. Navardauskas neišvengė griūties

Pasaulio čempionato grupinėse lenktynėse Ispanijoje dalyvavo trys Lietuvos dviratininkai: Ramūnas Navardauskas, Ignatas Konovalovas ir Žydrūnas Savickas.

Pasaulio čempionu tapio lenkas M.Kwiatkowskis.<br>AP nuotr.
Pasaulio čempionu tapio lenkas M.Kwiatkowskis.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 28, 2014, 3:18 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 9:00 AM

Sėkmingiausiai iš lietuvių sekmadienį pasirodė R.Navardauskas, po daugiau kaip 6 valandas trukusių lenktynių užėmęs  15-ą vietą tarp 203 startavusių dviratininkų.

Lietuvos rinktinės lyderis 254,8 km trasoje lyjant lietui neišvengė griūties, tačiau kovojo su lenktynių favoritais iki pat paskutiniųjų distancijos metrų.

Pasaulio čempionu tapo lenkas Michalas Kwiatkowskis. R.Navardauskas nuo nugalėtojo atsiliko 7 sekundėmis.

24-erių lenkas 254,8 km trasą Ponferadoje nuvažiavo per 6 val. 29 min. 7 sek. Sidabras atiteko australui Simonui Gerransui, o bronza - ispanui Alejandro Valverde, kurie nuo čempiono atsiliko 1 sekunde.

Komandos užduotis įvykdę Ž.Savickas ir I.Konovalovas nebaigė lenktynių.  Du Lietuvos rinktinės nariai pasitraukė iš trasos, įveikę 11 iš 14 trasos ratų. Ž.Savickas apie 190 km iš 254,8 km pirmavo kartu su kitais trimis bėgliais, kol juos pasivijo pagrindinė grupė.

Rezultatai:

Pasaulio čempionatas. Grupinės lenktynės. Ponferada (Ispanija). 254,8 km (14 ratų po 18,2 km). 1.M.Kwiatkowskis (Lenkija) - 6 val. 29 min. 7 sek., 2. S.Gerransas (Australija), 3. A.Valverde (Ispanija), 4. M.Breschelis (Danija), 5. Gregas van Avermaetas (Belgija), 6. T.Gallopinas (Prancūzija) - visi atsiliko 1 sek., 7. Ph.Gilbert'as (Belgija) - atsiliko 4 sek., 8.A.Kristoffas (Norvegija), 9. J.Degenkolbas (Vokietija), 10. N.Bouhanni (Prancūzija), ...15. R.Navardauskas  - visi atsiliko 7 sek.

Lenktynių eiga

El Bierzo apylinkėse į šiaurės vakarus nuo Madrido 203 dviratininkams iš 44 valstybių teko apsukti 14 ratų po 18,2 km, kad po daugiau kaip šešių valandų pasiektų 254,8 km distancijos finišą.

Oro sąlygos dviratininkams Ponferadoje buvo labai sudėtingos, nes nuo pat lenktynių starto trasą merkė lietus.

Ispanijoje dar vienos pergalės siekė net keturi buvę pasaulio grupinių lenktynių čempionai: belgai Tomas Boonenas (2005) ir Philippe'as Gilbert'as (2012), australas Cadelas Evansas (2009) ir titulą ginantis portugalas Rui Costa (2013).

Jau lenktynių pradžioje, kai iki finišo buvo likę 234 km, į priekį pabėgo keturių dviratininkų grupė, kurioje buvo ir Žydrūnas Savickas.

Kartu su 23 metų lietuviu bėglių grupėje važiavo kroatas Matija Kvasina, kolumbietis Carlos Quintero ir ukrainietis Oleksandras Polivoda.

Po trijų ratų Ž.Savickas pirmasis kirto finišo liniją, o bėglių pranašumas prieš pagrindinę grupę siekė daugiau negu 14 minučių.

Važiuojant ketvirtąjį ratą R.Navardauskas pateko į griūtį ir atsidūrė ant asfalto. Greitai pakilęs nuo žemės lietuvis susirado šalia nukritusį savo dviratį ir toliau tęsė lenktynes. Bet Lietuvos rinktinės lyderis, regis, neišvengė techninių problemų, nes po griūties iš pradžių sunkiai perjunginėjo bėgius.

Likus 10 ratų (204 km) iki finišo keturi bėgliai pirmavo net 15 min. 10 sek. Juos vytis pagrindinėje grupėje ėmėsi Lenkijos rinktinė, kurios lyderis Michalas Kwiatkowskis buvo minimas tarp pretendentų laimėti lenktynes.

Likus 152 km iki finišo Ž.Savickas vis dar buvo priekyje, lenkdamas pagrindinę grupę 12 min. 10 sek.

Likus 100 km iki finišo bėglių pranašumas jau sumažėjo iki 10 min. Likus iki finišo 80 km Ž.Savickas su savo palydovais lenkė pagrindinę grupę tik 5 min. 30 sek.

Likus iki finišo 76 km tempą pagrindinei grupei jau diktavo Italijos dviratininkai, perėmę iniciatyvą iš lenkų.

Bėgliai paskutinį kartą pirmieji kirto būsimą finišo liniją, likus 4 ratams iki lenktynių pabaigos. Likus 64 km iki finišo pagrindinė grupė pagaliau pasivijo Ž.Savicką ir kitus bėglius.

Likus trims ratams iki finišo nuo visų pabėgo vokietis Tony Martinas. Triskart asmeninių atskiro starto lenktynių pasaulio čempionas įrodė, kad gali sėkmingai važiuoti vienas ir grupinių lenktynių trasa.

Likus iki finišo 50 km T.Martinas prieš artimiausius persekiotojus buvo sukaupęs 30 sek. pranašumą. Supratę, jog su vokiečiu negalima juokauti, jo gaudynes pradėjo Australijos rinktinės vadovaujama pagrindinė grupė.

Likus 40 km iki finišo varžovai pasivijo T.Martiną, ir lenktynės vėl prasidėjo iš naujo.

Dviratininkai vienas po kito atakavo, stengdamiesi atitrūkti nuo pagrindinės grupės. Likus 25 km iki finišo nuo pagrindinės grupės trumpam pabėgo penkių dviratininkų grupė, kurioje buvo  ir R.Navardauskas. Lietuvis su likimo draugais stengėsi pagauti prieš tai atakavusius kelis varžovus.

Likus paskutiniajam ratui iki finišo priekyje važiavo keturi dviratininkai: baltarusis V.Kirijenka, danas A.Andersenas, prancūzas C.Gautier ir italas A. de Marchi. Likus 6 km bėglių grupę pasivijo nuo pagrindinės grupės atitrūkęs vienas lenkas M.Kwiatkowskis.

Likus 3 km lenkas pirmavo 8 sek. prieš artimiausius persekiotojus.

Lenką puolė vytis australas Simonas Gerransas, ispanas Alejandro Valverde, belgas Philippe'as Gilbert'as ir prancūzas Tony Gallopinas, bet po galingo spurto M.Kwiatkowskis pirmasis kirto finišo liniją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.