EUROLYGA 2023

Kovotojas kūdikio veidu tramdo ir varžovus, ir chuliganus

Dukart Europos kiokušin karatė čempionui su priešininkais varžytis padeda ne tik kovos technika, bet ir kartais apgaulinga išvaizda. „Baby face“ (anglų k. - "kūdikio veidas")“, - nusijuokia Andrius Draugelis atskleisdamas darbe jam prigijusią pravardę. 

A.Draugelis (dešinėje) su treneriu G.Varkala.<br>M.Patašiaus nuotr.
A.Draugelis (dešinėje) su treneriu G.Varkala.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Motužytė

Nov 2, 2014, 4:11 PM, atnaujinta Jan 23, 2018, 4:44 PM

Jau 17 metų kiokušin karatė sportuojantis A.Draugelis dukart tapo Europos sunkaus svorio (per 90 kg) čempionu, tačiau dar nė karto nedalyvavo absoliučios svorio kategorijos varžybose.

Tokios patirties jis įgaus lapkričio 8-9 dienomis Kaune vyksiančiame Europos čempionate. Žemyno pirmenybės - vienas iš atrankos etapų į kitų metų spalį Japonijoje vyksiantį pasaulio čempionatą.

„Tai stipriausias Europos čempionatas, jo dalyviai – buvę ir esami čempionai, prizininkai. Pirmą kartą dalyvausiu varžybose be svorio kategorijų, bus nauja patirtis.

Noriu į pasaulio čempionatą nuvažiuoti, pamatyti, pajusti, stovėti tarp 120 dalyvių. Kelis kartus turėjau galimybę, bet vis pritrūkdavo kažko. Dabar tai mano svarbiausias tikslas. Jeigu pateksiu – norėsis ir kažko daugiau siekti“, - kalbėjo A.Draugelis.

Sportininkas viliasi, kad sėkmė lydės traukiant Europos čempionato burtus. Jis tikisi pirmajai kovai gauti varžovą iš savo svorio kategorijos, vėliau – lengvesnį. Fortūna šypsosis, jeigu su tituluotu bulgaru Valerijumi Dimitrovu teks susikauti tik finale.

„Jis yra labai patyręs kovotojas ir labai tituluotas. Todėl norėčiau finale įsitikinti kuo jis toks geras.

Prieš čempionatą – ramu. Neapkraunu savęs mintimis, laiko iki varžybų neskaičiuoju. Ruošiuosi. Kai ateis kovos diena – padarysiu viską, kad laimėčiau“, - tikino kovotojas.

Paskatino klasės draugai

„Buvau penktokas, tai iš pradžių lankiau baseiną, tačiau plaukimas neužkabino. Išmokau plaukti, bet supratau, kad geru plaukiku nebūsiu.

Tėtis pasakojo, kad vaikystėje mėgau žiūrėti kovinius filmus, mėgdžioti jų herojus“, - prisiminė A.Draugelis.

Kiokušin karatė treniruočių duris sportininką praverti paskatino klasės draugai.

„Klasėje buvau jauniausias, o keli vaikinukai lankė treniruotes, sustiprėjo, pasiekė kelis diržus. Nusprendžiau, kad ir man reikia pabandyti.

Nuėjau į treniruotę, pabandžiau, užsikabinau, o to ir tereikėjo. Mano zodiako ženklas – avinas, esu užsispyręs, todėl ir žengiau į priekį“, - šypsodamasis aiškino karatistas.

Atsispiria pagundoms

Valia ir užsispyrimas A.Draugeliui padėjo atsispirti pagundoms ir siekti sportinių rezultatų.

„Su amžiumi pagundos keičiasi. Kai buvau jaunas, draugai gundydavo savaitgalius leisti ne namie, o su jais išeiti. Reikėdavo atsispirti, nes šeštadieniais vykdavo treniruotės, o draugams tekdavo pasakyti „ne“.

Suaugus, vėlgi tenka atsisakyti pasiūlymų su draugais krepšinį kartu žiūrėti. Jie, žinoma, rungtynes nori stebėti su alaus bokalu, o aš ruošdamasis varžyboms verčiau lieku namie su žmona ir dukra“, - pasakojo sportininkas.

Jis prasitarė, kad ne kartą buvo kilusi mintis mesti sportą, tačiau tvirta valia neleido to padaryti.

„Kai būna labai sunku, atrodo, kad nebegali, bet vis tiek randi savyje jėgų, atsistoji ir sieki tikslo. Tas sportas tuo ir gražus, kad kartasi reikia perlipti save, surasti motyvacijos, net ir pralaimėjus eiti pirmyn.

Kai pasiruošimo metu treniruojantis kūnas jau sako „ne“, bet žinau, kad trūksta dar dešimt sekundžių - ir kovoju su savimi. Tuomet ir varžybose būna lengviau. Nes jei treniruotę nutrauksiu, galvodamas, kad man per sunku, tai ir kovos galiu neištverti“, - aiškino A.Draugelis.

Gatvėje sugebėjimų nerodo

Sportininkui kiokušin karatė įgūdžiai padeda ir darbe. Anksčiau klubuose apsaugos darbuotoju dirbusiam A.Draugeliui ne kartą teko tramdyti įkaušusius lankytojus.

„Visko yra tekę: ir ginti, ir skirti tarpusavyje besimušančius. Man praverčia tai, ką moku, aš nenukentėdavau ir kitus apgindavau. Tokiose situacijose viskas vyksta greitai, o tie kovos įgūdžiai jau įaugę į kraują, todėl elgiuosi automatiškai, negalvodamas“, - pasakojo sportininkas.

A.Draugelis kritiškai vertina profesionalius sportininkus, jėgą ir kovos įgūdžius naudojančius gatvėje.

„Juk ne vieta ir ne laikas rodyti sugebėjimus prieš žmones, kurie tą sportą tik per televizorių yra matę. Kurie nežino jokių gynybos elementų. Tokiais veiksmais tik parodo savo neišprusimą. Įgūdžius reikia rodyti varžybose, treniruotėse. Kam kumščius lieti ant paprastų žmonių?“ - retoriškai klausė kovotojas.

Tvirtas vyras gatvėje jaučiasi saugus. Apsiginti mokėtų, tačiau to daryti jam nereikia.

„Nesu mažas ir nupiepęs, kad kiekvienas norėtų mane pastumti ar paprovokuoti. Nelabai tokių drąsių atsiranda“, - nusijuokė sportininkas.

Europos kiokušin karatė čempionatą lapkričio 8-9 dienomis transliuos interneto televizija lrytas.tv, o įspūdingiausias akimirkas galėsite pamatyti lapkričio 16 d. per „Lietuvos ryto“ televiziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.