EUROLYGA 2023

Karatistei G. Gudeliauskaitei gatvėje teko ginti draugę

„Vietoje garantuoto medalio renkuosi galimybę“, - pasakė jauniausioji Lietuvos kiokušin karatė rinktinės narė Gabija Gudeliauskaitė, kuri rengiasi Europos absoliučios svorio kategorijos čempionatui, šį savaitgalį vyksiančiam Kauno Sporto halėje.

Mažiausias Gabijos tikslas Europos čempionate – medalis.
Mažiausias Gabijos tikslas Europos čempionate – medalis.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 7, 2014, 2:44 PM, atnaujinta Jan 22, 2018, 1:45 AM

Pirmą kartą 21 metų sportininkė kovos Europos absoliučios svorio kategorijos čempionate, nors galėjo rinktis ir kitas varžybas – Europos jaunimo (U-22) čempionatą, kuriame, tikėtina, ji būtų iškovojusi dar vieną aukso medalį. Tačiau išskirtinio kovingumo merginai tokių pergalių nebereikia – jai reikia didesnių iššūkių. Gabijos treneris Ričardas Poška kitokio auklėtinės sprendimo ir nesitikėjo.

G. Gudeliauskaitei nereikėjo laiko adaptuotis suaugusiųjų varžybose – ji iškart pademonstravo savo galimybes. Pirmą kartą ji drąsiai save pristatė 2013 m. Vilniuje vykusiame pasaulio čempionate, kai į priekį ėjo nepaisydama jokių autoritetų ir iškovojo bronzos medalį tarp vidutinio svorio kovotojų. Po to Europos čempionate iškovotas vicečempionės titulas patvirtino – Gabija žino, kaip siekti tikslo.

Pasirengimas paskutiniajam labai svarbiam 2014 metų startui, Europos absoliučios svorio kategorijos čempionatui, pasak G. Gudeliauskaitės, vyksta normaliai. Geras jėgų patikrinimas buvo turnyras spalį Kroatijoje, kuriame ji iškovojo pirmąją vietą.

Pirmą kartą absoliučios svorio kategorijos turnyre Gabija jėgas išbandė pernai Lenkijoje, ir, sako, ten nebuvo taip baisu, kaip ji tikėjosi. Pusfinalyje jai teko kautis su tituluota vengre Csenge Szepesi. Laimėti nepavyko, tačiau supratimas apie tokias kovas ir motyvacija labai padidėjo.

„Kovodama su savo svorio priešininkėmis esu įpratusi, kad jos nuo manęs bėga, bet kovojant be svorio apribojimų jau man reikia pasinaudoti greičiu, privalau išmokti apeiti sunkesnes varžoves“, - kalba G. Gudeliauskaitė.

Ji yra greitesnės baigties kovų šalininkė – mėgsta tikslius smūgius, už kuriuos teisėjai skiria „wazari“ - tašką.

„Man nepatinka kovoti visą kovos laiką ir laimėti tik todėl, kad buvau tik šiek tiek stipresnė už varžovę. Aišku, negaliu visų kovų laimėti aiškia persvara anksčiau laiko, tenka kovoti ir iki pabaigos“, - sako karatistė.

Jos teigimu, tokia kovos taktika – taškus uždirbantys stiprūs tikslūs smūgiai - turėtų ypač pasiteisinti kovojant be svorio apribojimų.

Gabijai treneris jau seniai įkalė į galvą – jai neturi rūpėti, su kuo teks kovoti pirmajame, antrajame ar trečiajame rate. Kiekvienoje kovoje karatė meistras turi būti susitelkęs svarbiausiam tikslui – pergalei. Vis dėlto su favoritais niekas nenori susikauti pirmoje kovoje, Gabija – ne išimtis.

Psichologiškai tvirta ir ambicinga karatistė, jau tapusi rimta varžove visoms stipriausioms pasaulio kovotojoms, mano, kad jos dar laukia ilgas kelias į viršūnę: „Manau, man reikia bent dvejų metų su stabiliais ir aukštais rezultatais, kad galėčiau jaustis kylanti į viršūnę. O šis Europos čempionatas iš tiesų bus sunkus ir fiziškai, ir psichologiškai. Tačiau pasirinkau galimybę išbandyti save su pačiomis geriausiomis Europos karatistėmis ir pabandyti iškovoti kelialapį į kitų metų pasaulio čempionatą. O jaunimo pirmenybės, jeigu jas ir laimėčiau, iš esmės man nieko nebeduotų.“

Mažiausias Gabijos tikslas Europos čempionate – medalis. Tačiau maksimali užduotis – tapti Europos čempione. Tik ar yra galimybių?

„Žinoma“, - nė akimirką nedvejodama pareiškia ji.

Lietuvos sporto universiteto studentė tikisi, kad sunkiomis kovų akimirkomis mūsų šalies kovotojams labai padės ir savi žiūrovai, kurie jau ne kartą parodė, kaip moka palaikyti sportininkus.

Europos absoliučios svorio kategorijos čempionatas, Europos jaunių ir jaunimo čempionatai lapkričio 8-9 d. vyks Kauno Sporto halėje.

Europos kiokušin karatė čempionatą lapkričio 8-9 dienomis transliuos interneto televizija lrytas.tv ( šeštadienį ( nuo 17 val. iki 21 val.) ir sekmadienį (nuo 16 val. iki 20 val.), o įspūdingiausias akimirkas galėsite pamatyti lapkričio 16 d. per „Lietuvos ryto“ televiziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.