EUROLYGA 2023

Rankininkės nesėkmių prakeiksmą bandys nutraukti Čekijoje

Pustrečių metų laimėti negalinti Lietuvos moterų rankinio rinktinė nutraukti ilgą nesėkmių seriją bandys Olomouce. Šiame Čekijos mieste savaitgalį vyks pasaulio čempionato atrankos turnyras, kuriame dėl vienintelio kelialapio į kitą atrankos etapą Lietuvos rankininkės kovos su šeimininkių ir Azerbaidžano komandomis.

Lietuvos moterų rinktinė oficialiose varžybose patyrė jau 15 pralaimėjimų iš eilės.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Lietuvos moterų rinktinė oficialiose varžybose patyrė jau 15 pralaimėjimų iš eilės.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Nov 28, 2014, 12:59 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 10:21 AM

Treneris tiki komanda

„Ne vienerius metus treniruoju rinktinę ir galiu pasakyti, kad Lietuvoje žaidžiančios rankininkės labai sustiprėjo“, – prieš kelionę į Čekiją tvirtino Lietuvos rankinio federacijos prezidentas ir moterų rinktinės treneris Antanas Skarbalius.

Kad treneris neklydo, rankininkėms reikės patvirtinti Olomouco miesto Palacky universiteto sporto salėje, kurioje trys komandos kovos dėl vienintelio kelialapio į pasaulio čempionato atkrintamąjį atrankos etapą.

Varžybos prasidės penktadienį Čekijos ir Azerbaidžano komandų rungtynėmis. Lietuvos rinktinė šeštadienį susigrums su azerbaidžanietėmis, o sekmadienį – su turnyro šeimininkėmis ir favoritėmis čekėmis.

„Negaliu tvirtinti, kad azerbaidžanietės yra silpnos, bet jos įveikiamos, – varžoves įvertino A.Skarbalius. – Čekijos rinktinė – stipresnė. Galbūt mūsų galimybės nugalėti čekes mažesnės, tačiau vilčių nelaidojame. Jei trykšime noru, galime padaryti viską“.

Lietuvos rinktinė šįkart sudaryta beveik vien iš mūsų šalies klubuose rungtyniaujančių žaidėjų. Iš užsienio atvyko tik Laima Bernatavičiūtė, kuri žaidžia Prancūzijos antrosios lygos Sent Moro „Stella“ klube.

Stipriausios vyks į Daniją

Pasaulio čempionatas vyks 2015 metų gruodžio 5-20 dienomis Danijoje. Turnyre dalyvaus 24 komandos, o Europai yra skirtos net 11 vietų. Pirmąjį kelialapį gavo šeimininkė Danija, vienas kelialapis atiteks šių metų Europos pirmenybių čempionėms arba vicečempionėms, jei auksą laimės danės (žemyno čempionatas bus surengtas gruodžio mėnesį Vengrijoje ir Kroatijoje), o dar devynios komandos paaiškės per du atrankos etapus.

Pirmajame atrankos etape žaidžia 14 komandų, suskirstytų į keturias grupes. Keturios grupių nugalėtojos pateks į atkrintamąjį etapą, kuriame taip pat varžysis 14 šių metų Europos pirmenybių dalyvių.

Žaidžia keturiose grupėse

Pirmajame atrankos etape sudarytos dvi grupės po keturias komandas ir dvi grupės po tris komandas. Į 1-ąją grupę pateko Slovėnija, Baltarusija, Šveicarija ir Graikija, į 2-ąją – Turkija, Austrija, Portugalija ir Izraelis, į 3-ąją – Makedonija, Islandija ir Italija, į 4-ąją – Čekija, Lietuva ir Azerbaidžanas.

Europos rankinio federacija (EHF) leidžia nacionalinėms federacijoms pačioms nuspręsti ar varžybos bus rengiamios dviem ratais komandoms su visomis varžovėmis po kartą žaidžiant namie ir svečiuose, ar komandos susirinks vienoje vietoje ir sužais vieno rato turnyrą.

Ilgąjį variantą pasirinko tik 3-osios grupės ekipos. 1-osios grupės varžybos vyks Šveicarijoje, 2-osios – Austrijoje, 4-osios – Čekijoje.

Favoritės – šeimininkės

Aiški 4-osios grupės favoritė yra Čekijos rinktinė.

Tiesa, Olomouce negalės žaisti geriausia Čekijos rankininkė Iveta Luzumova iš Čempionių lygoje rungtyniaujančio Erfurto „Thuringe“ klubo. I.Luzumova nuo vasaros gydosi sudėtingą ir vis atsinaujinančią kelio traumą.

Tačiau ir kitos Čekijos rinktinės žaidėjos – Romana Chrenkova (Olomouco „Zora“), Hana Kutlvašrova (Prahos „Slavia“), Jana Knedlikova („Mosonmagyarovar“, Vengrija), Michaela Hrbkova (Zagrebo „Lokomotiva“, Kroatija), Helena Šterbova ir vartininkė Barbora Ranikova („Cannes“, Prancūzija) – yra aukštesnio lygio rankininkės negu Lietuvos ar Azerbaidžano komandų lyderės.

Čekijos komanda tik per plauką nepateko į 2014 metų Europos pirmenybes. Atrankos turnyro grupėje čekės surinko tiek pat taškų, kiek Lenkijos rinktinė, bet kelialapį iškovojo lenkės, kurios per tarpusavio rungtynes įmetė daugiau įvarčių svečiuose.

Pirmoje šių ekipų akistatoje čekės sensacingai laimėjo svečiuose 22:19. Antrose rungtynėse lenkės atsirevanšavo 25:22.

Šioje grupėje taip pat žaidė Juodkalnijos ir Portugalijos rankininkės. Čekės abukart nedideliu skirtumu pralaimėjo grupės nugalėtojoms juodkalnietėms 23:24 ir 22:25, bet abukart sutriuškino autsaideres portugales 35:20 ir 33:23.

Geriausi laikai – praeityje

Iki šiol Čekijos rinktinė penkis kartus dalyvavo pasaulio čempionate ir keturis kartus – Europos čempionate. Tačiau aukštų pozicijų čekės niekada neužėmė, o geriausias jų rezultatas yra aštuntoji vieta 1994 ir 2002 metų Europos pirmenybėse.

Praėjusiose Senojo žemyno pirmenybėse (2012 metais) Čekijos komanda finišavo 12-oji, praėjusiose pasaulio pirmenybėse (2013 metais) – 15-oji.

Čekijos moterų rankinio autoritetas daug didesnis buvo vieningos Čekoslovakijos laikais. Tada iš Čekijos ir Slovakijos rankininkių sudaryta komanda po sykį laimėjo visų spalvų pasaulio pirmenybių apdovanojimus (1957 metais – aukso, 1962 metais – bronzos ir 1986 metais – sidabro).

Su Čekoslovakijos rinktine dar spėjo sužaisti ir nepriklausomybę atgavusios Lietuvos moterų rankinio rinktinė. Ši dvikova vyko 1992 metų pabaigoje Vilniuje surengtame pasaulio pirmenybių B pakopos turnyre, o lietuvės pasiekė pergalę 26:21.

Lietuvos ir Čekijos rinktinės žaidė ketverias oficialias rungtynes ir per jas pasidalijo po dvi pergales. 1996 metų Europos čempionato atrankos turnyre lietuvės namie laimėjo 29:19, o išvykoje pralaimėjo 18:19. 2009 metų pasaulio pirmenybių atrankoje mūsų šalies rankininkės iškovojo pergalę 35:32 (varžybos vyko Nyderlanduose), o 2011 metų pasaulio pirmenybių atrankoje stipresnės buvo čekės 37:21 (Italijoje).

Buvo tarp stipriausių SSRS

Geriausi Azerbaidžano rankinio laikai irgi jau tolimoje praeityje. O sovietmečiu Azerbaidžano sostinė Baku turėjo labai stiprią moterų komandą, kuri žaisdama įvairiais pavadinimais (ilgiausiai „Spartak“, FST ir „Avtomobilist“), net 16 kartų laimėjo SSRS pirmenybių medalius. Pirmą kartą Baku rankininkės tarp prizininkių pateko 1965 metais, paskutinį – 1992 metais.

Baku komandai nepavyko laimėti tik aukso, kurį daug metų buvo rezervavusi Kijevo „Spartak“ ekipa. Sidabro medaliai į Azerbaidžano sostinę iškeliavo devynis kartus, bronzos – septynis.

Azerbaidžanietės sėkmingai žaidė ir Europos turnyruose. 1977 metais „Spartak“ pateko į Taurių laimėtojų taurės finalą (jame pralaimėjo Berlyno TSC ekipai 15:18), o 1983 metais „Avtomobilist“ iškovojo IHF taurę (finale nugalėjo Rostoko „Empor“ komandą 20:14 ir 18:15).

Subyrėjus SSRS nepriklausomo Azerbaidžano rinktinė nė karto neiškovojo kelialapio nei į Europos, nei į pasaulio pirmenybes. Azerbaidžanietės tik pirmaisiais metais sugebėjo priešintis Europos rankinio vidutiniokėms ir pamažu nugrimzdo tarp autsaiderių.

Lietuvos rinktinė su Azerbaidžano komanda žaidė trejas oficialias rungtynes. 1997 metų pasaulio čempionato atrankos turnyre lietuvės nugalėjo 29:18 ir 25:20, 2006 metų Europos čempionato atrankos turnyre laimėjo 28:27.

Pateikė staigmeną Belgrade

Nors pastaraisiais metais azerbaidžanietės laimi labai retai, jų komanda nėra visiškai bejėgė.

Praėjusio pasaulio čempionato atrankos turnyre Azerbaidžano rinktinė laimėjo vienerias rungtynes prieš Portugaliją, bet dukart nusileido Turkijai ir tarp trijų komandų užėmė paskutiniąją vietą.

Geriausia Azerbaidžano rankininkė Marina Tankackaja rungtyniauja viename stipriausių Turkijos klubų Ankaros „Yenimahalle“, kita rinktinės lyderė Jekaterina Peče atstovauja Čempionų lygoje žaidžiančiai Volgogrado „Dinamo“ komandai.

Dauguma kitų pagrindinių žaidėjų (Marta Abassova, Giunel Alijeva, Irana Gasimova) atstovauja nuolat Europos turnyruose dalyvaujančiam Baku ABU klubui. Tiesa, šis klubas visada iškrenta pirmajame arba antrajame etape, bet šį rudenį jau pateikė didelę staigmeną. Nors Iššūkio taurės pirmajame etape ABU rankininkės abejas rungtynes žaidė išvykoje, jos įveikė Belgrado „Crvena Zvezda“ komandą (31:29 ir 23:23).

Nelaimi pustrečių metų

Lietuvos moterų rinktinė oficialiose varžybose patyrė jau 15 pralaimėjimų iš eilės. Pastarąją pergalę mūsų šalies rankininkės iškovojo 2012 metų kovo 21 dieną, kai Europos čempionato atrankos rungtynėse Panevėžyje nugalėjo Turkiją 35:31.

Po to lietuvės trimis nesėkmėmis baigė 2012 metų Europos pirmenybių atrankos ciklą (žaidė su Turkija, Makedonija ir Prancūzija) ir po šešis kartus nusileido varžovėms 2013 metų pasaulio (po dukart Baltarusijai, Italijai ir Lenkijai) bei 2014 metų Europos (po dukart Ukrainai, Danijai ir Austrijai) pirmenybių atrankos turnyruose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.