EUROLYGA 2023

Rusijos dopingo skandalas: ką ir kaip apraizgė sporto nuodai?

Dopingo skandalai Rusijos sportą drebina ne vienus metus, bet griausmingai nuaidėję pastarieji kaltinimai gerokai purto šalies pamatus. Lietuviams vienas įsimintiniausių rusų dopingo skandalų – Rūtos Meilutytės pagrindinės konkurentės plaukikės Julijos Jefimovos įkliuvimas, tačiau pasaulis garsiausiai kalba apie Rusijos lengvaatlečius ir svarbiausius sporto asmenis.

Rusijos sportininkė O.Kaniškina Londono žaidynėse laimėjo sidabrą, o vėliau buvo nušalinta.<br>AP nuotr.
Rusijos sportininkė O.Kaniškina Londono žaidynėse laimėjo sidabrą, o vėliau buvo nušalinta.<br>AP nuotr.
Rusė J.Zaripova džiaugiasi pergale Londono žaidynėse. Ji – irgi dopingo skandalo dalyvė.<br>AP nuotr.
Rusė J.Zaripova džiaugiasi pergale Londono žaidynėse. Ji – irgi dopingo skandalo dalyvė.<br>AP nuotr.
S.Kirdiapkinas 2012 metų olimpiadoje laimėjo auksą. Vėliau jis buvo nušalintas.<br>AP nuotr.
S.Kirdiapkinas 2012 metų olimpiadoje laimėjo auksą. Vėliau jis buvo nušalintas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

AP ir lrytas.lt inf.

2015-11-09 10:43, atnaujinta 2017-10-05 05:15

Vokiečių dokumentiniame filme jau anksčiau kalbėta apie Rusijos sporto valdžios aparatą, kuris esą dangsto dopingą vartojančius sportininkus ir nepaiso tarptautinės pasaulio antidopingo agentūros (WADA) nurodymų.

Pirmadienį WADA išplatins nepriklausomo tyrimo rezultatus. Agentūra tyrė  Rusijos sportui metamus  kaltinimus korupcija ir sistemingu dopingo vartojimu.

WADA tyrimas jau privedė prie to, kad buvęs Tarptautinės lengvosios atletikos federacijos (IAAF) prezidentas Lamine'as Diackas pateko į Prancūzijos pareigūnų akiratį. Šie L.Diacką kaltina korupcija ir pinigų plovimu. Įtariama, kad jis iš Rusijos atstovų gavo kyšių.

Siūlome pažvelgti į Rusijos dopingo skandalą.

Skaičiai

Rusija pirmauja pasaulyje pagal dopingo bylas. WADA statistikoje užfiksuota, kad 2013 metais įkliuvo 225 Rusijos sportininkai. Tai – 37 sportininkais daugiau nei Turkijoje. Per pastaruosius dvylika mėnesių buvo nušalinti keturi rusų atletai, triumfavę olimpinėse žaidynėse. Visi jie – lengvaatlečiai.

Tai – 2012 metų olimpinių aukso medalių laimėtojai Julija Zaripova (bėgimas su kliūtimis) bei ėjikai Sergejus Kirdiapkinas, Olga Kaniškina ir Valerijus Borchinas.

Nerimą kelią ir vasarį Rusijos sporto ministro pareiškimas, kad šalies treneriai duoda dopingą jauniesiems sportininkams, kad galėtų uždirbti daugiau pinigų per jaunimo varžybas.

Kaltinimai

WADA tiria informaciją, kurią paviešino viena Vokietijos televizija. 2014 metų gruodį vokiečiai dokumentinėje laidoje pateikė įtarimus Rusijos lengvosios atletikos federacijai. Esą ši turėjo sisteminę dopingo programą, kokia dar buvo taikoma Rytų Vokietijoje.

Filme pateikiami slapti vaizdo įrašai iš sportininkų ir sporto atstovų susitikimų. Be to, pridedamas ir buvusio Rusijos antidopingo agentūros atstovo Vitalijus Stepanovo ir jo žmonos, bėgikės, Julijos Stepanovos liudijimai.

Laidoje taip pat teigiama, kad Rusijos antidopingo agentūra slėpė teigiamus sportininkų dopingo testus.

Rusijos lengvosios atletikos federacija ir antidopingo agentūra turi glaudžių ryšių su Rusijos valdžia. Šalies sporto ministras prižiūri abiejų organizacijų veiklą.

Tyrimas dėl papirkimo

Ilga Rusiją drebinančio dopingo saga naują pagreitį įgavo trečiadienį, kai Prancūzijos teisėsauga paskelbė, jog L.Diackas pateko į tyrimą dėl kriminalinio nusikaltimo. Buvęs IAAF vadovas įtariamas paėmęs daugiau kaip 1 JAV milijono dolerių kyšius iš Rusijos lengvosios atletikos federacijos, kad nuslėptų žinias apie teigiamus dopingo testus.

Įtariama, kad dalis tų pinigų buvo išmokėta grynaisiais.

Pernai vokiečių dokumentinėje laidoje buvo tikinama, kad Rusijos maratonininkė Lilija Šobuchova savo šalies atstovams sumokėjo 450 tūkstančių eurų, nes šie jai prieš 2012-ųjų olimpiadą grasino nušalinimu. Tiesa, neaišku, ar šis atvejis yra susijęs su prancūzų tyrimu, bet WADA atskleidė, kad sportininkė sutiko duoti mėginį.

L.Diackas ilgą laiką gerai atsiliepdavo apie Rusijos lengvaatlečius. Balandį jis lankėsi Sočyje ir pareiškė, kad kaltinimai, jog beveik visi rusų lengvaatlečiai vartojo dopingą, juokingi.

Dopingo bylos

Apie 300 tūkstančius gyventojų turintis Saranskas – palyginti nedidelis Rusijos miestas, tačiau jo vardas skamba garsiausiai šalies dopingo skandaluose. Mažai žinomas miestas yra Rusijos ėjikų namai.

Rusijos ėjikai dominuoja olimpiadose ir pasaulio čempionatuose. Bet per pastaruosius metus nuaidėjo bent 33 dopingo bylų aidai, kuriuose skambėjo ir ėjikų pavardės. 26 iš šių sportininkų jau yra nušalinti.

Rusija taip pat stebi IAAF tyrimą, kuriuo mėginama atskleisti, ar Rusijos sporto vadovai manipuliavo nušalinimais ir bandė apsaugoti ėjikų šansus olimpiadose siekti aukštų rezultatų. Esą kai kurie iš jų galėjo ignoruoti draudimus ir toliau sėkmingai varžėsi ir treniravosi.

Dabar Saransko ateitis sporte nėra aiški, nes ilgametis treneris Viktoras Čeginas liepą atsistatydino. Būtent jis treniravo daugelį nušalintų sportininkų.

Už lengvosios atletikos ribų

Dopingo skandalai Rusijoje neapsiriboja tik lengvąja atletika. Pastaraisiais metais tarp į dopingo skandalą patekusių sportininkų yra ir plaukikė J.Jefimova, du žiemos olimpiados dalyviai bei buvęs Europos sunkiosios atletikos čempionas. Vokiečių dokumentika dopingo šešėlį metė ant Rusijos sporto atstovų, plaukikų, dviratininkų, biatlono dalyvių, sunkiosios atletikos sportininkų bei slidininkų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.