EUROLYGA 2023

Didysis Rusijos dopingo skandalas: septyni svarbiausi žmonės

Vladimiras Putinas ragino ieškoti kaltų, Rusijos sporto ministras Vitalijus Mutko iškeikė britus, o tada sušvelnino toną, o pasaulinė antidopingo agentūra WADA griežtai laikosi savo principų. Rusijos dopingo skandalas sukėlė didžiulį drebėjimą sporte ir pasėjo nepasitikėjimo jausmą rusais.

V.Mutko ir V.Putinas – puikūs bičiuliai.<br>AP nuotr.
V.Mutko ir V.Putinas – puikūs bičiuliai.<br>AP nuotr.
L.Diackas neramiai laukia Prancūzijos teisėsaugos tyrimo išvadų.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
L.Diackas neramiai laukia Prancūzijos teisėsaugos tyrimo išvadų.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Antidopingo laboratorijoje Maskvoje prieš atvykstant nepriklausomiems tyrėjams buvo sunaikinta mėginių.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Antidopingo laboratorijoje Maskvoje prieš atvykstant nepriklausomiems tyrėjams buvo sunaikinta mėginių.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Rusijos antidopingo agentūra prisidėjo prie dopingo vartojimo tarp Rusijos lengvaatlečių.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Rusijos antidopingo agentūra prisidėjo prie dopingo vartojimo tarp Rusijos lengvaatlečių.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Antidopingo laboratorijoje Maskvoje prieš atvykstant nepriklausomiems tyrėjams buvo sunaikinta mėginių.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Antidopingo laboratorijoje Maskvoje prieš atvykstant nepriklausomiems tyrėjams buvo sunaikinta mėginių.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
V.Mutko ir V.Putinas sutaria puikiai.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
V.Mutko ir V.Putinas sutaria puikiai.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
V.Mutko ir V.Putinas – puikūs bičiuliai.<br>AP nuotr.
V.Mutko ir V.Putinas – puikūs bičiuliai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

lrytas.lt

2015-11-13 11:37, atnaujinta 2017-10-04 15:09

WADA apkaltino Rusijos valdžią prisidėjus prie šalies Antidopingo agentūros ir Lengvosios atletikos federacijos sąmokslo slėpti prasižengusių sportininkų mėginius ir ragina neleisti Rusijos lengvaatlečiams dalyvauti Rio de Žaneiro žaidynėse.

Skandalas išmušė Tarptautinės lengvosios atletikos federacijos (IAAF) prezidento Lamine'o Diacko kėdę. Jį teisėsauga tiria dėl pinigų plovimo ir sukčiavimo.

Dopingo skandalas ritasi ir į plaukimo pusę, o vis daugiau sporto visuomenės veikėj5 prakalbo, kad sporto vėžys gali būti užnuodijęs dar daugiau šakų.

Pasaulio sportas mėgina apsivalyti ir kirsti galvas visiems, kurie kalti dėl nusižengimo.

Bet kas išdrįso paviešinti skandalingą informaciją? O kas iš vidaus skandina Rusiją?

lrytas.lt pateikia 7 svarbiausius skandalo žmones pagal businessinsider.com, kurie iš Rusijos gali atimti olimpines viltis.

Vitalijus Stepanovas ir Julija Stepanova

Rusijos dopingo skandalą išgarsino vyras ir žmona. V.Stepanovas yra buvęs Rusijos antidopingo agentūros atstovas, o jo žmona – viena geriausių Rusijos bėgikių, kuri varžėsi 800 m rungtyje. Jie kartu surinko nenuginčijamų įrodymų, kaip Rusijoje naudojamas dopingas.

V.Stepanovas pateikė informaciją apie tai, kaip manipuliuojama mėginiais, kad būtų užtikrinta sistema, leidžianti Rusijos sporto žvaigždėms neįkliūti. O jo žmona slapta nufilmavo, kaip sportininkai ir treneriai diskutuoja, kaip reikėtų vartoti dopingą.

Šie įrodymai buvo kertinė vokiečių dokumentinės laidos dalis. Ji dienos šviesą pasiekė praėjusių metų gruodį ir įskėlė kibirkštį. Netrukus WADA pradėjo rimtą tyrimą, o dokumentinė laida ne kartą buvo minėta pirmadienio pranešimuose.

Valentinas Balachničiovas

Vasarį V.Balachničiovas paliko Rusijos lengvosios atletikos federacijos prezidento postą, o iki tol organizacijai vadovavo daugiau nei 20 metų. Pranešime pabrėžiama, kad būtent jis atsakingas už Rusijos sporte išplitusią dopingo kultūrą, nes tai nutiko būtent per jo vadovavimo laikotarpį.

WADA pranešime taip pat teigiama, kad V.Balachničiovas ir vienas federacijos trenerių Aleksejus Melnikovas galėjo prisidėti prie dar vieno nusikaltimo. Įtariama, kad jie iš sportininkų imdavo pinigus, kad jų teigiami dopingo testai nepasiektų dienos šviesos.

Šios schemos detalės pranešime skylėtos, nes WADA atsisakė išsamiau leistis į detales. Vėliau turėtų paaiškėti daugiau, nes šiuo metu tyrimą atlieka Prancūzijos teisėsauga. Tarp žmonių, kurie tiriami dėl galimų sąsajų, yra buvęs Tarptautinės lengvosios atletikos federacijos (IAAF) prezidentas Lamine'as Diackas. Būtent jo byla ir guli ant prancūzų pareigūnų stalo.

Grigorijus Rodčenkovas

Rusijos dopingo laboratorijos Maskvoje vadovas. Į jo rankas pateko visi testai iš praėjusių metų žiemos olimpinių žaidynių Sočyje. Dabar G.Rodčenkovas yra kaltinimas prieš atvykstant WADA inspektoriams sunaikinęs 1417 mėginių.

Dar prieš Sočio žaidynes WADA grasino atimti iš G.Rodčenkovo laboratorijos akreditaciją, bet galiausiai leido jai veikti, nes Rusija sutiko su reformomis.

Dabar WADA tvirtina, kad per Sočio olimpiadą Rusijos vidaus saugumo tarnybos (FST) atstovai pateko į laboratoriją ir vienas iš FST agentų nuolat susitikinėjo su G.Rodčenkovu. WADA pranešime pabrėžiama, kad tokie veiksmai pažeidė statutą, nes atskleidė Rusijos valdžios įtaką laboratorijai Maskvoje.

Vitalijus Mutko

Rusijos sporto ministras prižiūri visas sporto federacijas, bet WADA pranešime pareikštas nerimas, nes V.Mutko turi įtaką ir Rusijos antidopingo agentūrai, preparatų tyrimų laboratorijai. V.Mutko šias sportui svarbias sritis pavertė Rusijos valdžios dalimi, nors jos turėjo likti nepriklausomos organizacijos.

Įtaka tokia didelė, kad ministerija, pasak liudininko, davė nurodymus manipuliuoti dopingo testų rezultatais. V.Mutko asmeniškai nėra kaltinamas, bet jo reakcija po pranešimo buvo skambi. Jis grasino, kad Rusija neskirs jokių lėšų antidopingo organizacijai.

Po Vladimiro Putino sparnu esantis V.Mutko turi bendrų visame sporto pasaulyje. Jis yra FIFA vykdomajame komitete ir vadovauja Rusijos pasirengimui 2018 metų pasaulio futbolo čempionatui.

Viktoras Čeginas

Prie V.Čegino Rusijos sportinio ėjimo atletai nuolat įkliūdavo dopingo kontrolieriams. Sportinio ėjimo treneris stebėjo, kaip daugiau nei 25 ėjikai per pastaruosius metus sulaukė nušalinimų, o tarp jų – 2008 ir 2012 metų olimpinių žaidynių aukso laimėtojai.

WADA pranešime teigiama, kad birželį turėjo rimtų nesklandumų, kai norėjo V.Čegino treniruočių bazėje paimti mėginius iš sportininkų. Pasak WADA, buvo vilkinamas laikas, o treneriai mėgino trukdyti tyrimams.

Dalis pateiktų sportininkų telefonų numerių buvo neteisingi, o kiti tiesiog neatsiliepė. Vienas trenerių kaltinimas mėginimu paveikti WADA darbuotojus. Jie komisijai teigė, kad sportininkai buvo išsigandę arba veikė ne savo valia.

Tačiau galiausiai medikams pavyko gauti mėginius ir iš 10-ies tą dieną bazėje tirtų sportininkų 6 buvo vartoję dopingą. Dabar jie nušalinti.

V.Čeginas praėjus dienai po to, kai jį suspendavo Rusijos lengvosios atletikos federacija, paliko savo postą. WADA pranešime rekomenduojama jam skirti nušalinimą iki gyvenimo pabaigos.

Sergejus Portugalovas

Vienas geriausių Rusijos sporto mokslininkų yra kaltinamas už pinigus aukščiausio lygio sportininkams tiekęs dopingo produktus. S.Portugalovo sąsajos su sportu prasidėjo dar sovietų laikais. Dabar jis vadovauja valdžiai priklausančiam Sporto medicinos tyrimų centrui ir yra ilgametis Rusijos lengvosios atletikos federacijos medikų vadovas.

WADA pranešime teigiama, kad S.Portugalovas nekreipė dėmesio į sportininkų sveikatą ir dėl pažeidimų rekomendavo jį nušalinti iki gyvenimo pabaigos.

Dickas Poundas

Buvęs WADA prezidentas gavo postą nepriklausomoje komisijoje, kuri domėjosi Rusijos dopingo skandalu. D.Poundas vadovauja komisijai, kuri kaltina V.Putiną prisidėjus prie dopingo kultūros Rusijoje, ir reikalauja Rusijos lengvosios atletikos federacijos veiklos sustabdymo. Komisija taip pat nori suspenduoti Rusijos antidopingo agentūrą, atleisti jos direktorių ir kaltina V.Mutko padedant slėpti informaciją. D.Poundo komisijos pranešimu rėmėsi savo tyrimą pradėjęs Interpolas.

D.Poundas yra Kanados teisininkas ir buvęs olimpinis plaukikas. Jis Tarptautiniam olimpiniam komitetui priklauso nuo 1978 metų.

Lamine'as Diackas

Jis IAAF vadovavo 16 metų, tačiau šiemet buvo nušalintas. Buvęs sportininkas dabar neramiai laukia Prancūzijos teisėsaugos tyrimo išvadų. Jis įtariamas korupcija ir pinigų plovimu. Po WADA pranešimo prancūzai aiškinasi, ar L.Diackas iš tiesų su savo vaikais imdavo pinigus iš sportininkų, kuriuos pričiupdavo vartojus dopingą.

Į teisėsaugos akiratį pateko ir L.Diacko patarėjas teisiniais klausimais Habibas Cisse bei buvęs IAAF antidopingo departamento vadovas Gabrielis Dolle.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.