EUROLYGA 2023

Afera Ignalinoje: sukišo 2,5 mln. eurų, bet naudotis neįmanoma

Lietuvos žiemos sporto centro (LŽSC) Ignalinoje rekonstrukcija truko penkerius metus, tačiau jos pabaigos kantriai laukę biatlonininkai liko it musę kandę. Darbams išleista du su puse milijono eurų, bet treniruotis čia neįmanoma: šaudykloje nesimato taikinių, trasos posūkiai pavojingi gyvybei, o slidžių ruošimo patalpose galima nusinuodyti.

Lietuvos biatlonininkai penkerius metus laukė, kol bus baigta rekonstrukcija.<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos biatlonininkai penkerius metus laukė, kol bus baigta rekonstrukcija.<br>T.Bauro nuotr.
A.Bučelis juokavo, kad Ignalinoje pastatė ne sporto bazę, o paminklą.<br>T.Bauro nuotr.
A.Bučelis juokavo, kad Ignalinoje pastatė ne sporto bazę, o paminklą.<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos biatlonininkai penkerius metus laukė, kol bus baigta rekonstrukcija.<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos biatlonininkai penkerius metus laukė, kol bus baigta rekonstrukcija.<br>T.Bauro nuotr.
A.Daugirdo teigimu, naudotis tokia šaudykla neįmanoma.<br>T.Bauro nuotr.
A.Daugirdo teigimu, naudotis tokia šaudykla neįmanoma.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Donatas Gribauskas („Lietuvos ryto“ televizija)

Nov 29, 2015, 8:20 PM, atnaujinta Oct 2, 2017, 5:20 AM

Kūno kultūros ir sporto departamento (KKSD) vadovas Edis Urbanavičius tikino, kad projektas buvo derintas su Biatlono federacija ir žada taisyti smulkius trūkumus, bet pripažįsta, jog šaudyklos trūkumų artimiausius penkerius metus pašalinti nepavyks.

Biatlono federacija atšovė nieko apie žioplas klaidas nežinojusi ir suka galvą, kur reikės treniruotis ir rengti varžybas.

„Atsirado Ignalinoje naujas paminklas, – ironizavo Lietuvos biatlono rinktinės treneris Aurimas Bučelis. – Gal tai paminklas Lietuvos biatlonui? O gal Algimantui Šalnai, olimpiniam čempionui.“

Biatlonininkai penkerius metus laukė žiemos sporto centro rekonstrukcijos pabaigtuvių, bet džiaugsmo nėra. Projektavimo klaidos priverčia gūžčioti pečiais – čia sportuoti negalima. Kulkų gaudyklių konskrukcijos užstoja taikinius.

„Vytautas Strolia, kurio ūgis 185 ar 186 cm, atsistojęs nemato taikinio. Turbūt dėl jo reiktų pakeisti taisykles, kad pritūpus šaudyti būtų galima. Galėsime šaudyti tik gulėdami“, – kalbėjo A.Bučelis.

LŽSC direktorius Bronislavas Cicėnas bėdų dėl šaudyklos neįžvelgia.

„Šiame etape nieko nepakeisime. Šaudykla įrengta mieste. Tam, kad būtų užtikrintas saugumas, įrengta apsauga. Visi tie atitvarai ir stulpai tai yra tam, kad nenušautų žmonių, aplink vaikščiojančių. Kitaip būt negali“, – kalbėjo ilgametis LŽSC vadovas.

Nepasirūpinta ir sirgaliais. Požeminio išėjimo į ugnies liniją stogelis užstoja vaizdą į taikinius vienintelei žiūrovams skirtai tribūnai.

Slidžių ruošimo patalpos netinkamai ventiliuojamos, nors dirbama su cheminėmis medžiagomis. Pavojinga ir dalis trasos, kurioje lengva nusisukti sprandą.

Laiko klaidų taisymui nėra, nes iš 2,5 mln. eurų 1,5 mln. rekonstrukcijai skyrė Europos Sąjunga. 2010–aisiais pradėtą projektą baigti ir priduoti būtina iki šių metų pabaigos. Kitaip lėšas teks gražinti.

„Mes tikrai negalėsime dabar paimti ir nuversti to, kas buvo pastatyta. Tai buvo pastatyta pagal projektą, kuris buvo suderintas su federacijomis. Kadangi panaudotos Europos Sąjungos lėšos, daryti esminių keitimų neįmanoma“, – teigė E.Urbanavičius.

KKSD vadovas tvirtino, kad projektas buvo suderintas su federacijomis, tačiau Biatlono federacijos vadovas Arūnas Daugirdas atšovė, jog paskutiniame jo matytame projekte gaudyklių ir kitų klaidų matyti nebuvo.

„Jei šaudykla priduota tokia, kokia dabar yra, ji netinkama naudojimui. Tie gaudytuvai gadina visą reikalą. Galima šaudyti iš kampoį taikinius, bet ar tai darbas? Dar pastebėjau, kad už taikinių nėra balto fono“, – trūkumus vardijo A.Daugirdas.

Tad daug metų treniruotes ir šalies čempionatus Latvijoje rengę Lietuvos biatlonininkai gali būti priversti vėl važinėti į kaimyninę šalį.

Tačiau jie tikisi, kad išsigelbėjimu taps Nemenčinėje statoma nauja šaudykla, kuri iškils Vilniaus rajono savivaldybės sporto mokyklos iniciatyva.

Šis projektas bus įgyvendintas per mažiau nei metus ir taps gyvu priekaištu KKSD ir LŽSC aferai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.