EUROLYGA 2023

Plaukimo kare su dopingu – ir Julijos Jefimovos vardas

Amerikiečiai užsimojo sukurti skydą nuo dopingo plaukimo sporte. JAV aktyviai siekia užtikrinti, kad plaukimo neištiktų toks didelis skandalas, koks supurtė lengvąją atletiką. Amerikiečiai jau žengė pirmuosius žingsnius.

J.Jefimova ir Kazanėje iškovotas aukso medalis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.Jefimova ir Kazanėje iškovotas aukso medalis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.Jefimova Kazanėje iškovojo auksą, R.Meilutytę palikdama antrojoje vietoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J.Jefimova Kazanėje iškovojo auksą, R.Meilutytę palikdama antrojoje vietoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J.Jefimova Kazanėje iškovojo auksą, R.Meilutytę palikdama antrojoje vietoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J.Jefimova Kazanėje iškovojo auksą, R.Meilutytę palikdama antrojoje vietoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 3, 2015, 2:05 PM, atnaujinta Oct 1, 2017, 1:07 PM

Jie kreipėsi į žmogų, nuvertusį praeityje garsų dviratininką Lance'ą Armstrongą, kurio istorija greitai buvo pavadinta amžiaus sporto apiplėšimu.

JAV atstovai pabrėžė norintys, kad Michaelas Phelpsas ar Katie Ledecky Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse varžytųsi tik su švariais sportininkais.

Prisiminė ir R.Meilutytės varžovę

Nors didieji dopingo maro vėjai skambiai siaučia lengvojoje atletikoje ir jau spėjo išretinti tarptautinę bendruomenę – sustabdyta Rusijos lengvosios atletikos federacijos veikla, dabar jau buvęs Tarptautinės lengvosios atletikos federacijos (IAAF) prezidentas kaltinamas kyšių ėmimu ir sukčiavimu, o italai patys prašo nušalinti 26 savo sportininkus – plaukimas jaučia nerimą.

Nerimą kelia anksčiau nuaidėjusios dopingo bylos, kuriose yra ir olimpinis kinų plaukikas Sunas Yangas, australų atstovė Kylie Palmer. Buvo paminėta ir Lietuvai geriausiai žinoma užsienio plaukikė – pagrindinė Rūtos Meilutytės konkurentė iš Rusijos J.Jefimova.

Jos dopingo skandalo bylą lietuviai sekė akylai, o R.Meilutytė J.Jefimovą yra tiesiai šviesiai pavadinusi nešvaria.

„Yra du didžiausi tikslai Rio de Žaneire. Mes norime švarių varžybų ir kad atvirų arenų varžybose vanduo būtų sveikas“, – sakė JAV plaukimo federacijos vykdomasis direktorius Chuckas Wielgusas.

Jis kartu su JAV plaukimo federacijos prezidentu Jimu Woodu kitą mėnesį Šveicarijoje susitiks su FINA vykdomuoju direktoriumi Corneliu Marculescu bei JAV antidopingo agentūros vadovu Travisu Tygartu.

Tačiau pokalbyje nebus kalbama apie vandens kokybę. Dopingo skandalai verčia sutelkti visą dėmesį į šią problemą.

Istorijos verčia spausti FINA

S.Yangas 2012-ųjų Londono žaidynėse triumfavo 400 ir 1500 m plaukimo laisvuoju stiliumi varžybose. Pernai jis buvo nušalintas tris mėnesius, nes buvo pričiuptas vartojęs uždraustus stimuliuojamuosius preparatus. Bausmės laikas pradėtas skaičiuoti iškart, kai jį 2014 metų gegužę pričiupo antidopingo agentai.

Šioje istorijoje dėmesį atkreipė ne tik dopingo vartojimo atvejis. Kinijos atstovai šešis mėnesius niekam nepranešė apie teigiamą testą. FINA irgi laukė iki pat lapkričio.

2008 metų 4x200 plaukimo laisvuoju stiliumi estafetės olimpinį auksą iškovojusi K.Palmer įkliuvo prieš dvejus metus per pasaulio čempionatą Barselonoje. Tačiau apie teigiamą testą ji žinių sulaukė tik šiemet.

Sportininkė neigė vartojusi draudžiamus preparatus, bet sutiko su bausme, kuri sutrukdė dalyvauti pasaulio čempionate Kazanėje. FINA tribunolas pasigailėjo K.Palmer ir pagrūmojęs pirštu galiausiai leido jai siekti kelialapio į Rio.

J.Jefimova į varžybas grįžo kovo mėnesį. Po šešiolika mėnesių trukusios bausmės ji buvo stipri. Sportininkė buvo pričiupta vartojusi DHEA steroidus. Ji ir toliau tvirtina, kad draudžiamos medžiagos į organizmą pakliuvo per maisto papildus. Los Andžele besitreniruojanti J.Jefimova teigė, kad jos anglų kalba buvo gana prasta, tad ji nesuprato, jog ant papildų pakuotės nurodyti draudžiami preparatai.

FINA patikėjo J.Jefimovos istorija, todėl neskyrė standartinės dvejų metų bausmės, kuri būtų sutrukdžiusi varžytis Kazanėje. Čia ji laimėjo 100 m plaukimo krūtine auksą – sutrukdė triumfuoti R.Meilutytei.

Nori nepriklausomų tyrimų

L.Armstrongą išvertęs ir dviratininkui septynis „Tour de France“ titulus kainavęs T.Tygarto pranešimas buvo tikra bomba. Dabar T.Tygartas pasirengęs savo dėmesį skirti kitiems atvejams, tad jo žvilgsnis nukrypo į plaukimą.

„Įvykiai patraukė mūsų dėmesį ir mes ėmėme svarstyti, kas negero nutiko priimant tam tikrus sprendimus, – sakė Ch.Wielgusas. – Apie tai ir norime pakalbėti su C.Marculescu. Tačiau svarbiausia – judėti pirmyn. Svarbu suprasti praeities klaidas, bet svarbiausia – užtikrinti, kad sistemoje neliktų vietos tokiems dalykams.“

FINA tik prasidėjus garsiajam Rusijos dopingo skandalui pranešė, kad išveža iš Rusijos 645 mėginius, kurie buvo paimti per pasaulio čempionatą Kazanėje ir laikyti Maskvos laboratorijoje. Pastaroji jau prarado WADA akreditaciją.

Tačiau jokių žinių apie teigiamus testus iš Barselonos išgirsti niekam neteko. Antrą kartą tirti mėginių niekas nesiima.

„Nebent bus ypatinga situacija“, – sakė C.Marculescu.

Jis išgirs ir JAV plaukimo federacijos prašymą. Amerikiečiai prioritetu laiko spaudimą FINA organizacijai, kad ši įkurtų nepriklausomą tarybą, kuri rūpintųsi kova su dopingu. Tarptautinio olimpinio komiteto prezidentas Thomas Bachas praėjusį mėnesį pasiūlė, kad tyrimai būtų perduoti nepriklausomam WADA padaliniui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.