EUROLYGA 2023

Už Rusijos sporto sukčių priedangą – milijono eurų reikalavimas

Buvęs Tarptautinės lengvosios atletikos federacijos (IAAF) prezidentas Lamine Diackas Prancūzijos teisėsaugai atskleidė skandalingą faktą. Pranešama, esą L.Diackas prancūzams prisipažino, kad iš Rusijos už susitepusių sportininkų dengimą prašė 1,5 milijono eurų, kurie turėjo padėti jam vykdyti politinę kampaniją gimtajame Senegale.

Rusija dosniai atsilygindavo už susitepusių sportininkų slėpimą.<br>AP nuotr.
Rusija dosniai atsilygindavo už susitepusių sportininkų slėpimą.<br>AP nuotr.
L.Diackas teigė, kad iš Rusijos prašė pinigų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
L.Diackas teigė, kad iš Rusijos prašė pinigų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2015-12-19 09:50, atnaujinta 2017-09-28 12:53

L.Diackas šiemet pateko į teisėsaugos akiratį ir galiausiai pasitraukė iš IAAF prezidento posto.

L.Diackas kaltinamas prisidėjęs prie plataus Rusijos lengvaatlečių, kurie vartojo dopingą, slapstymo. Esą IAAF slėpė susitepusius sportininkus.

Rusija dėl didžiojo dopingo skandalo jau sulaukė kirčio. Rusijos antidopingo agentūros veikla sustabdyta, o laboratorija prarado licenciją. Rusijos lengvosios atletikos federacija (ARAF) taip pat šiuo metu negali vykdyti veiklos ir dalyvauti tarptautiniuose turnyruose.

Teisėsauga taip pat įtarė, kad L.Diackas ėmė pinigus už tai, kad nuslėptų susitepusių rusų sportininkų vardus.

Prancūzų laikraštis „Le Monde“ teigė gavęs L.Diacko pokalbio su policija išrašus. Esą juose užfiksuota, kad L.Diackas prisipažino, jog 2011 metais kalbėjo su ARAF prezidentu ir IAAF iždininku Valentinu Balachničevu apie tai, kad jam reikia pinigų.

L.Diackas norėjo pinigus skirti opozicijai, kuri siekė pakeisti tuometį prezidentą Abdoulaye Wade'ą.

„Aš sakiau jam, kad norint laimėti rinkimus reikia apie 1,5 milijono eurų. Jis man sakė: „Pamėginsime juos rasti, jokių problemų.“ Tuo metu buvo problemų dėl rusų sportininkų nušalinimo likus keletui mėnesių iki pasaulio čempionato Rusijoje (2013 metais, – Red.). Mes susitarėme. Rusija sumokėjo. V.Balachničevas viską organizavo.

V.Balachničevas „Le Monde“ laikraščiui teigė, kad tokio pokalbio niekada nebuvo.

Penktadienį baigėsi IAAF etikos komisijos sesija. Per tris dienas buvo apklaustas V.Balachničevas, L.Diacko sūnus Papa Massata Diackas, buvęs IAAF antidopingo agentūros direktorius Gabrielis Dolle ir buvęs ARAF vadovas bei treneris Aleksejus Melnikovas. Šie žmonės išklausė kaltinimus ir sužinojo bausmes už tai, kad slėpė dopingą vartojusius sportininkus.

Visi keturi vyrai už įvairius IAAF etikos normų pažeidimus turėtų sulaukti nušalinimo iki gyvos galvos. Sprendimas paaiškės sausio pradžioje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.