EUROLYGA 2023

Bokso treneris norėtų pasikalbėti su Jonu Kazlausku

Vido Bružo pergalė prieš Joną Kazlauską per 2015 metų Lietuvos sporto apdovanojimų ceremoniją buvo staigmena daug kam, bet ne garsųjį krepšinio strategą įveikusiam kauniečiui bokso specialistui.

V.Bružas (dešinėje) geriausio Lietuvos sporto trenerio rinkimuose įveikė J.Kazlauską.<br>M.Kulbio nuotr.
V.Bružas (dešinėje) geriausio Lietuvos sporto trenerio rinkimuose įveikė J.Kazlauską.<br>M.Kulbio nuotr.
V.Bružas pripažintas geriausiu 2015 metų sporto treneriu.<br>M.Kulbio nuotr.
V.Bružas pripažintas geriausiu 2015 metų sporto treneriu.<br>M.Kulbio nuotr.
V.Bružas pripažintas geriausiu 2015 metų Lietuvos sporto treneriu. Apdovanojimą jam įteikė A.Zadneprovskis ir A.Bumblauskas (dešinėje).<br>M.Kulbio nuotr.
V.Bružas pripažintas geriausiu 2015 metų Lietuvos sporto treneriu. Apdovanojimą jam įteikė A.Zadneprovskis ir A.Bumblauskas (dešinėje).<br>M.Kulbio nuotr.
V.Bružo aukėltinis E.Stanionis pernai tapo Europos čempionu.<br>M.Kulbio nuotr.
V.Bružo aukėltinis E.Stanionis pernai tapo Europos čempionu.<br>M.Kulbio nuotr.
V.Bružas pripažintas Metų treneriu, o E.Stanionis pelnė Metų proveržio titulą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
V.Bružas pripažintas Metų treneriu, o E.Stanionis pelnė Metų proveržio titulą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
J.Kazlausko vadovaujama Lietuvos krepšinio rinktinė pernai Europos pirmenybėse iškovojo sidabrą ir bilietą į olimpines žaidynes.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
J.Kazlausko vadovaujama Lietuvos krepšinio rinktinė pernai Europos pirmenybėse iškovojo sidabrą ir bilietą į olimpines žaidynes.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)

Jan 7, 2016, 7:50 PM, atnaujinta Jun 11, 2017, 4:40 PM

Kai istorijos profesorius Alfredas Bumblauskas užlipo į Operos ir baleto teatro sceną paskelbti pretendentų į geriausio Lietuvos trenerio titulą, neabejojo, kas nugalės rinkimuose.

„Jeigu žinočiau visą psichologiją, būčiau Dievas, bet dabar esu tik treneris“, – J.Kazlausko mintį iš praėjusių metų Europos krepšinio čempionato pacitavo žymusis istorikas, neabejodamas, kad geriausiu sporto treneriu vėl bus išrinktas 61 metų vilnietis.

Tačiau kartu su A.Bumblausku į sceną įteikti apdovanojimo užlipęs buvęs penkiakovininkas Andrejus Zadneprovskis paskelbė kitą laimėtoją: „Vidas Bružas.“

Auksas nusvėrė sidabrą

Bokso treneris ir biomedicinos mokslų daktaras V.Bružas nėra toks populiarus Lietuvoje kaip J.Kazlauskas, bet 52 metų kaunietis turėjo argumentų tikėtis pergalės vienoje sporto apdovanojimų nominacijų ne vien dėl didesnio aktyvumo socialiniame tinkle „Facebook“.

Gruodžio mėnesį V.Bružas savo paskyroje 30 kartų įkėlė nuorodą į balsavimą, bet jo pripažinimą lėmė ne tik tai.

V.Bružo auklėtinis Eimantas Stanionis pernai Bulgarijoje tapo Europos čempionu – antruoju per mūsų šalies bokso istoriją Lietuvai atkūrus nepriklausomybę ir pirmuoju nuo Vitalijaus Karpačiausko triumfo 1993 metais.

„Manau, kad mano įvertinimas yra už rezultatus. Šiuo atveju Eimanto rezultatas geresnis už krepšininkų, kurie Europos pirmenybėse laimėjo sidabrą, – sakė V.Bružas. – Aišku, krepšinis Lietuvoje labai populiarus – aš pats vertinu krepšininkų pastangas ir pasiekimus.

Bet Europos čempiono titulas yra aukštesnis. Tad vilties laimėti turėjau.“

Darbus derino su mokslais

Skirtingai nei J.Kazlauskas, kuris tapo žinomas Lietuvoje dar pats žaisdamas krepšinį Vilniaus „Statybos“ komandoje, o kaip treneris iškilo nuo 1994 metų, kai ėmėsi treniruoti Kauno „Žalgirį“, V.Bružas ilgai ir tyliai ėjo pripažinimo link. Šilutės rajone, Piktupėnuose, gimęs vyras pats nebuvo žymus sportininkas.

„Kažkiek boksavausi, bet išskirtinių rezultatų nepasiekiau. Daugiau nuveikiau kaip treneris“, – neslėpė V.Bružas.

Baigęs tuometį Lietuvos kūno kultūros institutą jis ilgai dirbo bokso treneriu Kaune, darbą derindamas su mokslais.

2004 metais V.Bružas apgynė daktaro disertaciją apie krūvio poveikį atletams, yra parašęs dvi knygas apie boksą.

„Dirbant treneriu privalu ne tik skirti sportininkams krūvius, bet ir suprasti, kodėl reikia taikyti vieną ar kitą treniravimosi metodiką. Ieškodamas ir analizuodamas gauni žinių ir patirties“, – pažymėjo V.Bružas.

Tarp jo auklėtinių buvo ne vienas perspektyvus boksininkas – tokie kaip Europos jaunimo pirmenybių prizininkai Deividas Nekrašas ir Laimonas Orintas.

Iki šiol garsiausias V.Bružo auklėtinis buvo Vitalijus Subačius – net 16 kartų Lietuvos čempionu tapęs boksininkas, pernai sukirtęs rankomis su Maroko bokso klubu „Atlas Lions“.

Tačiau auksinė sėkmė aplankė prieš aštuonerius metus, kai į treniruotę, atvestas patėvio, atėjo E.Stanionis.

Moko boksininką mąstyti

Kovos meno kudo pratybas į bokso ringą paauglystėje iškeitęs E.Stanionis yra tikra dovana treneriui.

„Iš karto buvo matyti, kad vaikas labai gabus ir turi tikslą, – apie E.Stanionį sakė V.Bružas. – Jis gyvena šia sporto šaka, visas jo gyvenimas susijęs su boksu.

Jam boksas tiesiog labai patinka. Treniruojasi, žiūri geriausių boksininkų kovų vaizdo įrašus, analizuoja.

Eimanto charakteris išskirtinis. Jis – tikras kovotojas. Visada eina tik laimėti. Bokse yra tokių, kurie vis svarsto: ai, bus kaip bus. O Eimantas yra nugalėtojas.

Be to, jis turi labai gerus duomenis – yra greitas, gerai jaučia varžovą, turi staigią reakciją.

Aš jį mokau analizuoti ir mąstyti ringe, ir jis tai sugeba. O tai labai svarbu.“

Tikėjosi auklėtinio sėkmės

E.Stanionis ir pats buvo arti svarbiausio titulo per Metų apdovanojimus.

Tarp vyrų jį aplenkė tik Ramūnas Navardauskas, pernai pasaulio dviračių čempionato plento lenktynėse iškovojęs bronzos apdovanojimą.

Trečias tarp trijų pretendentų, tarp kurių nebuvo nė vieno krepšininko, liko pasaulio irklavimo čempionato bronzos laimėtojas Mindaugas Griškonis.

„Tikėjausi, kad Eimantas laimės, – kalbėjo V.Bružas. – Bet balsų skirtumas nėra ryškus.

Jei, kaip anksčiau, būtų renkamas vienas geriausias atletas, aukščiausių rezultatų 2015-aisiais pasiekė Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė, laimėjusi Europos čempionato ir pasaulio taurės finalo auksą (penkiakovininkė rinkimuose buvo pirma tarp moterų, pralenkusi Rūtą Meilutytę. – Red.).

Eimantas pagal rezultatus eitų po Lauros – jis ne tik tapo Europos čempionu, bet ir buvo penktas pasaulyje.“

Vis dėlto E.Stanionis neliko be prizo – 21 metų boksininkui atiteko Metų proveržio titulas.

Po metų E.Stanionis ir jo treneris V.Bružas vėl turės galimybę pasigrumti rinkimuose, bet pirmiausia jų laukia rimti reikalai bokso ringe.

Nė vienas Lietuvos boksininkas dar neturi olimpinio bilieto į Rio de Žaneirą.

Kad nukeliautų į tolimąją Braziliją, E.Stanionis ir pernai Europos čempionate bronzos apdovanojimą laimėjęs Evaldas Petrauskas turės tris galimybes trijuose atrankos turnyruose.

Jei juose Lietuvos boksininkai pasirodys sėkmingai, 2016 metų olimpinėse žaidynėse V.Bružui pasitaikys proga įgyvendinti dar vieną norą.

„Labai norėčiau pabendrauti su J.Kazlausku. Iki šiol jis man pažįstamas tik iš televizoriaus, – sakė bokso treneris. – Norėčiau pabendrauti, kad pasidalytų patartimi, juk jis – labai aukšto lygio treneris.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.