EUROLYGA 2023

Aistrų katilas: kaip lietuviai dalijasi sporto pinigus?

Kūno Kultūros ir Sporto Rėmimo Fondo (KKSRF) taryba baigė skirstyti 2016 metų fondo biudžeto lėšas. Dvi visuomeninės organizacijos šiemet vėl pateko į labiausiai valstybės finansuojamų sporto federacijų trejetą.

„Sportas visiems“ vadovas A.B.Vasiliauskas (kairėje) ir Sporto federacijų sąjungos prezidentas R.Kveselaitis tvirtina sporto rėmimo fondo projektus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Sportas visiems“ vadovas A.B.Vasiliauskas (kairėje) ir Sporto federacijų sąjungos prezidentas R.Kveselaitis tvirtina sporto rėmimo fondo projektus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus

Feb 4, 2016, 9:46 AM, atnaujinta Jun 9, 2017, 7:38 AM

KKSRD banke 2016 metams guli 6,1 mln. mūsų valstybės eurų, surinktų iš tabako bei alkoholio akcizų bei loterijų.

Sprendimus kaip padalyti šiuos milijonus tvirtino fondo taryba, kurią sudaro jos pirmininkas Lietuvos sporto federacijų sąjungos prezidentas Rimantas Kveselaitis, Lietuvos savivaldybių sporto padalinių vadovų asociacijos pirmininkas Albinas Grabnickas, Lietuvos tautinio olimpinio komiteto viceprezidentas ir dviračių sporto federacijos prezidentas Romualdas Bakutis, Kūno kultūros ir sporto departamento generalinis direktorius Edis Urbanavičius bei Lietuvos asociacijos „Sportas visiems“ ir „Žalgirio“ sporto draugijos prezidentas Algis Bronislovas Vasiliauskas.

Iš viso pateikti 724 projektai, iš jų patenkinti 326.

Sporto šakų federacijoms tenkanti dalis buvo padalyta ir paviešinta pernai gruodžio 28 dieną, antroji dalis įvairioms visuomeninėms organizacijoms ir projektams praėjusį penktadienį.

Antrojoje dalyje daugiausia pinigų numatyta skirti Sporto federacijų sąjungai, kuriai vadovauja R.Kveselaitis ir asociacijos „Sportas visiems“ projektams, kuriuos pristatė kitas tarybos narys A.B.Vasiliauskas.

70 projektų – vienose rankose

„Sportas visiems“ sąjūdžio plėtotei šiais metais skirta 139 tūkst., bet skaičiuojant visus A.B.Vasiliausko pristatytus projektus suma išsipūstų kelis kartus ir užtikrintų jam antrąją vietą pinigų dalybų varžybose, į priekį praleidžiant tik Lietuvos krepšinio federaciją.

KKSRF taryboje patyręs visuomenininkas pristatė beveik 70-ies organizacijų projektus.

Nuo praėjusių metų A.B.Vasiliauskas vadovauja ne tik „Sportas visiems“, bet ir pakeitė Vytą Nėnių sporto draugijoje „Žalgiris“ (37,5 tūkst. eurų), kuriai iš fondo atiteko panašiai lėšų kaip teniso, regbio ar tinklinio federacijoms.

Skirstant KKSRF lėšas B.Vasiliauskas pristatė ir daugelio kitų visuomeninių organizacijų – tokių, kaip sveikuolių, studentų, mokinių, keliautojų sąjungos, kaimo sporto ir kultūros asociacijos „Nemunas“, sporto klubo „Makabi“ projektus.

Jis atstovavo ir penkioms dešimtims šalies miestų ir miestelių savivaldybių, kurių daugumai skirta po 600 eurų už organizavimą Lietuvos seniūnijų žaidynių 1-ojo etapo varžybų. Jos yra „Sportas visiems“ renginių dalis.

„Aš palaikau savivaldybių projektus, norime, kad jos būtų aktyvios, – sakė KKSD direktorius E.Urbanavičius. – Bet keista, kad asociacija „Sportas visiems“ dar ir pati gauna atskirą sumą.

Kėliau klausimą – ar tos pinigų sumos nesidubliuoja?“

Dviejų sporto šakų federacijos – sportinių šokių ir greitojo čiuožimo – sulaukė papildomo finansavimo už pasirengimą ir dalyvavimą „Sportas visiems“ renginiuose.

A.B.Vasiliauskas mano, kad bendra suma galėtų būti ir didesnė.

„Šiai veiklai skirta ne pilni 7 proc. viso fondo lėšų – nežinau, ar tai svarbi tema, – sakė A.B.Vasiliauskas. – Galima būtų ir daugiau paremti.

Tos sumos nesidubliuoja, nes „Sportas visiems“ vykdo žaidynių 2-ąjį, 3-iąjį etapą, finalines varžybas. Mūsų varžybose dalyvauja 150 tūkst. žmonių, o finalinėse – 1000-1500. O reikia sumokėti už maitinimą, teisėjus ir bazių nuomą.

Norint rengti tokius stambius renginius, negalima lėšų išmėtyti. Reikia valdyti centralizuotai.“

Federacijų sąjungai – 300 tūkst.

R.Kveselaičio vadovaujamai Sporto federacijų sąjungai skirta 245 tūkst. eurų Lietuvos jaunučių sporto žaidynėms, Lietuvos sporto vilčių žaidynėms ir 55 tūkst. nacionalinių rinktinių ekipiravimui.

Šiam tarybos sprendimui nepritarė E.Urbanavičius. „Aš manau, kad sporto federacijų sąjungos projektai neturėtų būti finansuojami iš fondo, – sakė E.Urbanavičius, kurį KKSRF nariai pernai nušalino iš fondo pirmininkų pareigų, palikdami vienu iš penkių narių. – Sporto šakų federacijos pačios turėtų nuspręsti, kokiose varžybose dalyvauti ir kokią aprangą pirkti. Apie tai kalbėjau ir pernai, ir šiemet.

Taip, kai pasiūlo apmokėti dalyvavimą varžybose, sportininkai varžosi noriai arba tik formaliai. Bet sporto federacijos pačios turėtų nuspręsti, kaip rengti savo vaikų ar jaunimo varžybos.“

Sporto fedaracijų sąjunga atstovauja 80 mūsų šalies sporto federacijų ir asociacijų.

Tarp jų nėra kelių populiariausiųjų – krepšinio, lengvosios atletikos, o taip pat ir plaukimo federacijos – pastaroji apie pasitraukimą pranešė praėjusį mėnesį.

Iš fondo sulaukusi 300 tūkst. eurų paramos, Sporto federacijų sąjunga gavo 17 tūkst. eurų mažiau nei pernai, bet liko dosniausiai finansuojamų sporto organizacijų trejete.

Politikui daug kas neaišku

„Šiemet paraiškų vertinimas pakilo į kokybiškai naują lygį. Skaidrumui ir viešumui skirta tiek dėmesio, kiek niekada iki šiol. Todėl esame tikri, kad sporto pinigai buvo paskirstyti tikslingai ir pasieks tuos, kas jų iš tikrųjų labiausiai nusipelnė“, – išplatintame pareiškime sakė KKSRF pirmininkas R.Kveselaitis.

Kitokį įspūdį susidarė Seimo Antikorupcijos komisijos narys Eduardas Šablinskas.

„Mano nuomonė – neigiama, – pareiškė į KKSRF tarybos posėdį svečiu pakviestas socialdemokratas. – Kai ministerijose dalinamos lėšos, ten prižiūrima atidžiai ir atsakingai, o čia?

Skaidrumo prasme man daug kas buvo neaišku – nuo pradžios iki pabaigos.“

Seimo Antikorupcijos komisijos narys teigė, jog teikia užklausimus ir renka informaciją apie sportui panaudojamas valstybės lėšas, nes klausimų jam kyla daug.

„Dažnai prašo paramos įvairios sporto intitucijos, bet jos projektus parašo ne ypač gražiai ar tiesmukai – dėl to pinigų joms neduoda, – kalbėjo E.Šablinskas. – Reikėtų surasti kriterijus, kaip skaidriai galima būtų padalyti paramą. B.Vasiliauskas neetiškai pakalbėdavo komisijos narių atžvilgiu.“

A.B.Vasiliauskas pripažino, kad kalbų būta karštų, bet „Sportas visiems“ vadovas jas pavadino diskusijomis.

KKSRF tarybos nariai pasinaudojo E.Šablinsko pasiūlymu nusišalinti per jų atstovaujamų sričių pinigų skyrimo balsavimą, bet Seimo Antikorupcijos komisijos narį sistema vis tiek stebino.

„Vienas visuomeninkas išeidavo, bet likdavo dar trys, – sakė E.Šablinskas. – Kitose ministerijose vyksta kautynės, kiekvienas komisijos narys turi visas paraiškas ir žino, kaip jas vertinti pagal įvairius kriterijus. Čia to pasigedau.“

E.Šablinskas ketina siūlyti politikams rimčiau peržiūrėti sporto lėšų skirstymo sistemą, galbūt net keičiant įstatymus.

„Mano nuomone, sporto departamentas galėtų pavirsti jaunimo ir sporto ministerija, nes šiuo metu išlenda ir kultūros reikalų.

Tokiu atveju, sporto klausimus būtų lengviau spręsti ir derinti su Švietimo ir mokslo ar Aplinkos ministerijomis.“

* * * Kas gavo didžiausią paramą?

1. Lietuvos krepšinio federacija – 532,58 tūkst. eurų

2. Sporto federacijų sąjunga – 300 tūkst.

3. Lietuvos plaukimo federacija – 291,48 tūkst.

4. Lengvosios atletikos federacija – 217,28 tūkst.

5. Šiuolaikinės penkiakovės federacija 210,18 tūkst.

6. Aeroklubas – 197,38 tūkst.

7. Dviračių sporto federacija – 140,38 tūkst.

8. Asociacija „Sportas visiems“ – 139 tūkts.

9. Irklavimo federacija – 136,28 tūkst.

10. Baidarių ir kanojų irklavimo federacija 106,68 tūkst.

11. Šaudymo sporto sąjunga 106,08 tūkst.

12. Rankinio federacija – 101,58 tūkst.

13. Bokso federacija 100,28 tūkst.

14.Imtynių federacija – 93,78 tūkst.

15. Buriuotojų sąjunga – 89,080 tūkst.

16. Kyokushin karatė federacija 89,080 tūkst.

17. Gimnastikos federacija – 84,38 tūkst.

18. Sportinių šokių federacija – 75,68 tūkst.

19. VŠĮ „Sporto leidinių grupė“ – 75 tūkst.

20-22. Antidopingo agentūra – 75 tūkst.

KKSD (nusipelnusių sportui asmenų pagerbimas ir parama) – 75 tūkst.

Mokinių neformaliojo švietimo centras – 75 tūkst.

23. Orientavimosi sporto federacija – 74,08 tūkst.

24. Studentų sporto asociacija – 70 tūkst.

25. Stalo teniso asociacija – 68,48 tūkst.

26. Tinklinio federacija – 68,4827.

27. Automobilių sporto federacija 60,48 tūkst.

28. UAB VIP Viešosios informacijos partneriai 60 tūkst

29. Sunkiosios atletikos federacija 57,88 tūkst.

30. Futbolo federacija – 54,98 tūkst.

Pastaba. Iš viso gauta 724 paraiškos, iš jų patenkintos 326.

Rėmimo paraiškos finansuojamos pagal penkias kryptis – didelio sportinio meistriškumo plėtotės, sporto inventoriaus ir įrangos įsigijimo, sporto mokslo ir sporto specialistų rengimo, „Sporto visiems“ sąjūdžio plėtotės bei sporto bazių priežiūros ir statybų plėtotės.

Paraiškas vertino 26 ekspertai, kurie skyrė balus, o tvirtino penki tarybos nariai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.