EUROLYGA 2023

Kiokušin karatė K. Krivicką išmokė nešvaistyti laiko

Vienuoliktą kiokušin karatė diržą išsikovojęs TV laidų prodiuseris ir vedėjas Kristupas Krivickas (37 m.) prisipažino, kad dėl to jam teko atsisakyti ilgų vakarų su draugais, medžioklės, slidinėjimo, laisvalaikio su šeima. Bet vyro gyvenime jau atsirado stabilumas.

K.Krivickas (kairėje) pastebėjo, kad sportuojant sustiprėjo ne tik fizinė būklė, bet ir išaugo savivertė.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
K.Krivickas (kairėje) pastebėjo, kad sportuojant sustiprėjo ne tik fizinė būklė, bet ir išaugo savivertė.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Egzamino metu teko padaryti ir 30 atsispaudimų ant dviejų pirštų bei 30 – ant išorinės riešų dalies.
Egzamino metu teko padaryti ir 30 atsispaudimų ant dviejų pirštų bei 30 – ant išorinės riešų dalies.
Daugiau nuotraukų (2)

Vykintė Budrytė („Lietuvos rytas“)

Feb 21, 2016, 12:56 PM, atnaujinta Jun 7, 2017, 5:22 AM

Prodiuseris K.Krivickas baigė svarbų kiokušin karatė kelio etapą.

Praėjusį savaitgalį Kėdainių arenoje jis išlaikė egzaminą, po kurio gavo teisę užsijuosti rudąjį diržą su juoda juostele.

Tai paskutinis diržas iki juodojo diržo pakopos, kurioje galima iš eilės siekti 10 skirtingų danų. Tačiau pastarosiomis dienomis K.Krivickas apie naujus iššūkius galvoja mažiausiai.

Iš pradžių jam reikia susigrąžinti jėgas.

„Prireiks savaitės, kad atsigautų raumenys. Po egzamino aš ne tik negaliu sportuoti – aš sunkiai paeinu. Raumenys labai pavargę. Tad geriau neskubėti, nes jie gali persitempti ar plyšti ir tuomet keletą mėnesių visai negalėsiu sportuoti.

Tuo labiau kad man ne 20 metų“, – praėjus porai dienų po egzamino pasakojo televizijos prodiuseris.

Egzaminą, siekiant rudojo diržo su juoda juostele, sudarė 25 kovos su skirtingais priešininkais, teorija apie teisėjo darbą ir kiokušin karatė technikos išmanymas. Išbandymas truko keturias valandas.

Be to, K.Krivickas turėjo būti pasiruošęs padaryti 100 pritūpimų, 100 atsilenkimų, 30 atsispaudimų ant dviejų pirštų, 30 – ant išorinės riešų dalies.

„Egzaminas vyksta tokiu principu: aikštėje eilėmis išsirikiuoja apie 200 žmonių, turinčių nuo geltonojo iki rudojo diržo.

Stovėjome gale ir egzaminą laikėme paskutiniai, nors prieš tai turėjome atlikti viską, ką darė egzaminus laikantys žemesnių pakopų diržus turintys sportininkai.

Buvo sunku. Kai atėjo mūsų eilė, mano kimono jau buvo šlapias. Buvau pasiruošęs 8 gertuves“, – įspūdžiais dalijosi vyras.

K.Krivickas tikino, kad kiekvienam kiokušin karatė egzaminui jis visuomet būna pasiruošęs padaryti kur kas daugiau – mat jis juos laiko tik dėl savęs.

Kai vaikai pradeda lankyti kiokušin karatė treniruotes, juodojo diržo pakopą paprastai pasiekia per 8–10 metų.

Iki tol jie turi išmanyti kiokušin karatė filosofiją, turėti teorinių žinių.

Kiekvienas savo kelią pradeda užsirišęs baltąjį diržą, o pirmasis diržas, kurį pelnai laikydamas egzaminą, – oranžinis. Kito amžiaus žmonės, siekdami juodojo diržo, gali sugaišti ir trumpiau, ir ilgiau.

Pavyzdžiui, K.Krivickas 11 diržų pelnė vos per 4 metus.

„Mano pirmoji pažintis su kiokušin karatė įvyko 1994 metais buvusios Policijos akademijos (dabar – Mykolo Romerio universitetas) patalpose su pirmuoju treneriu Vytautu Markevičiumi.

Tačiau siekti diržų pradėjau tik 2012 metais – po 2011 metų kiokušin karatė pasaulio čempionato Japonijoje, į kurį vykau su Lietuvos rinktine.

Sugrįžęs iš jo pradėjau ruoštis pirmam egzaminui. Iki tol turėjau tvirtus technikos pagrindus, dėl to tai dariau greičiau nei kiti“, – paaiškino K.Krivickas.

Pasak televizijos prodiuserio, neįmanoma apibrėžti laikotarpio, per kurį gali pasiruošti egzaminui, nes kiekvienam jų jau pradedi rengtis vos tik užsirišęs pirmąjį diržą.

Iki egzamino likus porai mėnesių ar mėnesiui treniruojiesi šešis kartus per savaitę.

„Pavargsti ne tik fiziškai, bet ir psichologiškai. Po kiekvieno egzamino turi pamąstyti ir išsiaiškinti, ar esi savo vietoje. Mat daugelio žmonių kelionė baigiasi ties kažkuriuo diržu.

Turi suvokti, kad gyvensi kitokį gyvenimą. Tavo pasirinkimas turi būti aiškus ir logiškas, nes norėdamas garbingai kilti kiokušin karatė laiptais turėsi laikytis sportinio režimo, aiškaus požiūrio, gyvenimo disciplinos.

Tai dažną žmogų vargina, jis neatlaiko, neatranda pakankamai motyvacijos“, – kalbėjo TV laidų prodiuseris.

K.Krivickas pripažino, kad jam reikėjo labai pasistengti, kol atrado pusiausvyrą tarp kiokušin karatė, darbo, šeimos ir laisvalaikio.

„Turėjau atsisakyti to, kas nesuderinama su režimu. Pavyzdžiui, medžioklės, išvykų, kai būna neaišku, kiek jos gali trukti, ilgų pasisėdėjimų su draugais prie vyno taurės, išėjimų į naktines pasilinksminimo vietas, filmų žiūrėjimo iki išnaktų, netgi ilgesnių pasibuvimų savo sodyboje, kalnų slidinėjimo, kur yra didelė tikimybė gauti traumą. Turi būti aiškiai apibrėžtas poilsio laikas“, – aiškino K.Krivickas, kartu su žmona Jurgita auginantis tris dukras.

Savo gyvenimą vyras galėtų palyginti su vienuolio, kuris yra davęs įžadus ir įžvelgia prasmę veikloje, gyvenimu.

„Jį toli gražu ne visi supranta, bet jis po truputį tampa kitu žmogumi, keičiasi jo santykiai su aplinka ir kitais žmonėmis. Man yra panašiai.

Pirmiausia sustiprėjo mano fizinė būklė, sveikata, ištvermė, išaugo savivertė ir pasitikėjimas savimi. Aš stabiliai stoviu ant žemės, nes remiuosi tvirtomis pamatinėmis vertybėmis, patikrintomis amžių.

Manęs neveikia pasaulį sukantis greitis, jokios pagundos. Streso, žinoma, nė vienoje srityje neišvengsi, bet mano pasaulis stovi ant keturių tvirtų atramų“, – kalbėjo laidų prodiuseris.

K.Krivickas yra beveik atsisakęs alkoholio. Alaus gurkšteli nebent tada, kai nesiruošia varžyboms ar egzaminams, taip pat po pergalių.

„Atšvęsti pergales ir pasiekimus – tiesiog privaloma ciklo dalis. Bet žinau ribas, jos išryškėja savaime. Juk kai tiek pastangų įdedi į kiokušin karatė kelią, būtų gaila viską sugadinti.

Kita vertus, nesu fanatikas ir į kitą pusę lazdos neperlenkiu, visur ribodamas save. Jei metų metus laikysi save užspaudęs, tavo sistema gali ir sulūžti“ , – nusišypsojo K.Krivickas.

Prieš kelerius metus K.Krivickas dalyvavo atnaujintose Lietuvos kiokušin karatė taurės varžybose.

Absoliučioje svorio kategorijoje K.Krivickas liko antras, finale nusileidęs 130 kg sveriančiam kovotojui, kuris sportuoja visą gyvenimą.

„Didžiavausi savo pasiekimu – tai buvo puikus savęs įvertinimas, tačiau yra ir kita medalio pusė – pusmetį po to gydžiausi traumas. Kovojome be jokių apsauginių priemonių, o smūgiuojant į kitą žmogų labai nukenčia ranka – išnyra sąnariai, traumuojami pirštai.

Mano ranka atrodė kaip sugelta bičių. Taip pat nuo priešininko spyrių buvo stipriai sumušta vidinė šlaunies dalis“, – pasakojo K.Krivickas.

Apie kiokušin karatė treniruotes, pasiekimus ir gerą įtaką jo gyvenimui K.Krivickas papasakojo ne veltui. Savo pavyzdžiu jis nori įkvėpti kitus išbandyti kiokušin karatė ar padrąsinti jau esančius šiame kelyje.

„Patikėkite, kiokušin karatė gali padėti kokybiškai pakeisti žmogaus gyvenimą, suteikti jam papildomos prasmės, o jaunimą atitraukti nuo klystkelių“, – tikino TV prodiuseris.

4

Tiek valandų tęsėsi Kėdainių arenoje surengtas kiokušin karatė egzaminas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.