EUROLYGA 2023

Rusija gina J. Jefimovą: arba juos puola, arba padarė klaidą

Julija Jefimova antrą kartą įkliuvo vartojusi draudžiamų preparatų ir šis kartas gali būti paskutinis, bet Rusijoje jau sklando keletas teorijų, kurios, pasak jų kūrėjų, galėtų išgelbėti pagrindinę Rūtos Meilutytės varžovę.

Pagrindinė R.Meilutytės konkurentė J.Jefimova gali sulaukti nušalinimo visam gyvenimui.<br>lrytas.lt montažas
Pagrindinė R.Meilutytės konkurentė J.Jefimova gali sulaukti nušalinimo visam gyvenimui.<br>lrytas.lt montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 17, 2016, 7:52 AM, atnaujinta Jun 1, 2017, 12:10 PM

J.Jefimova buvo patikrinta ne per varžybas ir dopingo kontrolieriai jos organizme aptiko meldoniumo, dar vadinamu mildronatu. Medžiaga buvo uždrausta nuo sausio 1-osios ir per šį laikotarpį spėjo įkliūti daugiau nei šimtas sportininkų.

Itin skambiai nuaidėjo vienos garsiausių pasaulio tenisininkių Marijos Šarapovos skandalas, bet J.Jefimovos įkliuvimas – ne ką menkesnis įvykis.

2013 metų spalį J.Jefimovos organizme buvo rasta įprastai sunkiai aptinkamo anabolinio steroido dehidroepiandrosterono, kuris padeda atsigauti po krūvių ir augina masę. Rusijos sportininkė tuomet išvengė įprastos dvejų metų diskvalifikacijos ir po 16 mėnesių sugrįžo į tarptautines varžybas.

R.Meilutytė tuomet pareiškė, kad nebelaiko J.Jefimovos švaria varžove.

„Aš ją labai gerbiau. Tarp mūsų vyko puiki kova, bet dabar nelaikau jos tikrai nuoširdžia varžove“, – tuomet BBC kalbėjo R.Meilutytė.

Daugiau R.Meilutytei apie J.Jefimovą kalbėti gali netekti – rusei gresia nušalinimas iki gyvos galvos, bet sovsport.ru dar nesudeda ginklų.

„J.Jefimova – naujoji mildronato auka“ pavadintame straipsnyje rusai iškėlė keletą sąmokslo teorijų, kurios galėtų išgelbėti sportininkę.

Sovsport.ru žurnalistas Andrejus Simonenko svarsto, kas galėjo nutikti, kad per trumpą laikotarpį vienas po kito įkliūva Rusijos sportininkai. Jis pabrėžė, kad sprendimas nepaisyti draudimo ir toliau vartoti mildronatą – tarsi sportinė savižudybė, tad iškėlė dvi neįtikėtinas sąmokslo teorijas.

„Pirmasis variantas – konspiracijos teorija. Galbūt kažkas vykdo masinę Rusijos sporto ataką“, – rašė sovsport.ru.

Šią teoriją žurnalistas grindžia 2015 metais Vokietijos ARD kanalo išleista dokumentine laida, kurioje pasakojama daugybė faktų apie Rusiją ir dopingą. Būtent po dokumentinio filmo ir kilo didysis Rusijos dopingo skandalas, po kurio Rusijos antidopingo laboratorija prarado licenciją, o šalies lengvaatlečiai – teisę dalyvauti olimpiadoje. (Ją dar gali atgauti – Red.).

Sovsport.ru priduria, kad šią mildronato kampaniją ir finansuoja ARD televizija, bet teoriją laiko ne itin realia.

„Globaliai operacijai reikėtų, kad kažkas į kiekvieno sportininko arbatą piltų mildronatą. Tam reikėtų į skirtingas pasaulio puses siųsti savo žmones, bet tam reikia didžiulio finansavimo“, – rašė A.Simonenko, pridūręs, kad ši teorija – mažai tikėtina.

Bet yra ir antroji, „labiau tikėtina“ teorija.

„Organizmas gali kaupti meldoniumą ir ši galimybė anksčiau tiriama nebuvo. Tai buvo išaiškinta per neseniai atliktą testą, apie kurį trečiadienį per susitikimą kalbėjo Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, ir Federalinės medicinos-biologijos agentūros vadovas Vladimiras Uiba. Gali būti, kad meldoniumas organizme lieka iki šešių mėnesių“, – rašo sovsportu.ru.

A.Simonenko mano, kad patvirtinus šią teoriją visi dėl mildronato vartojimo sučiupti sportininkai būtų išteisinti.

„Tarptautinė antidopingo agentūra (WADA) negalėtų ginčytis, kad praėjo pakankamai laiko, kad medžiaga pasišalintų iš sportininkų kūnų. Ir apskritai svarstant, būtų gražu, jeigu draudimai varžytis būtų panaikinti, o nuobaudos – nepritaikytos. Sankcijas taikyti reikėtų liepą ar rugpjūtį, kai bus praėję šeši mėnesiai“, – rašė sovsport.ru

Be M.Šarapovos ir J.Jefimovos dopingo kontrolieriams yra įkliuvę ir daugiau Rusijos sportininkų: čiuožėja Jekaterina Bobrova, tinklininkas Aleksandras Markinas, čiuožėjai trumpuoju taku Semionas Jelistratovas ir Jekaterina Konstantinova, greitojo čiuožimo atstovas Pavelas Kuližnikovas, biatlonininkas Eduardas Latypovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.