EUROLYGA 2023

Nauja Julijos Jefimovos nuodėmė nuvylė Rūtą Meilutytę

Rūta Meilutytė šį sezoną turėtų likti be pavojingiausios varžovės. Rusė Julija Jefimova gali būti diskvalifikuota iki gyvos galvos, nes jos organizme antrą kartą rasta draudžiamų preparatų. Šįkart – Rusijos sportininkus skandinančio meldoniumo.

J.Jefimova pernai aplenkė R.Meilutytę pasaulio čempionate, bet daugiau tokios galimybės Rusijos plaukikė neturėtų gauti – ji antrąkart įkliuvo dėl dopingo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.Jefimova pernai aplenkė R.Meilutytę pasaulio čempionate, bet daugiau tokios galimybės Rusijos plaukikė neturėtų gauti – ji antrąkart įkliuvo dėl dopingo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.Jefimova pernai aplenkė R.Meilutytę pasaulio čempionate, bet daugiau tokios galimybės Rusijos plaukikė neturėtų gauti – ji antrąkart įkliuvo dėl dopingo.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
J.Jefimova pernai aplenkė R.Meilutytę pasaulio čempionate, bet daugiau tokios galimybės Rusijos plaukikė neturėtų gauti – ji antrąkart įkliuvo dėl dopingo.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
J.Jefimova pernai aplenkė R.Meilutytę pasaulio čempionate, bet daugiau tokios galimybės Rusijos plaukikė neturėtų gauti – ji antrąkart įkliuvo dėl dopingo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J.Jefimova pernai aplenkė R.Meilutytę pasaulio čempionate, bet daugiau tokios galimybės Rusijos plaukikė neturėtų gauti – ji antrąkart įkliuvo dėl dopingo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)

2016-03-18 12:42, atnaujinta 2017-06-01 09:05

Prieš pat 19-ąjį gimtadienį atskriejusi žinia turėjo nudžiuginti R.Meilutytę.

Keturis kartus pasaulio čempionė ir olimpinio bronzos medalio laimėtoja J.Jefimova ne kartą buvo greitesnė plaukimo baseine, bet nuo šiol lietuvei nereikės sukti galvos, ar Rusijos plaukikė varžėsi skaidriai.

Ne varžybų metu JAV 23 metų rusę patikrinę dopingo kontrolieriai jos organizme atrado meldoniumo – Latvijoje gaminamo cheminio preparato, kuris itin paplitęs Rusijoje ir sportininkams uždraustas nuo šių metų.

Pasaulio antidopingo agentūra (WADA) atskleidė, kad užfiksuota jau per 100 teigiamų testų dėl meldoniumo, kuris platinamas mildronato prekės pavadinimu.

J.Jefimovos atvejis yra išskirtinis, nes Rusijos plaukikė jau bausta 16 mėnesių diskvalifikacija, kai 2014 metų gruodį per Europos pirmenybes jos organizme rasta dehidroepiandrosterono. Tuomet Rusijos plaukikė teisinosi supainiojusi maisto papildus, tačiau iš jos buvo atimti visi pirmenybėse Danijoje laimėti apdovanojimai, tarp jų ir aukso medalis, kuris turėjo būti perduotas R.Meilutytei, bet Rusijos plaukimo federacija jį kažkur pradangino.

J.Jefimova pernai grįžo į varžybas ir dalyvavo pasaulio čempionate, savo karjeros vingius prilyginusi Kelių eismo taisyklių pažeidimams: „Aš buvau praradusi teises, bet dabar jas atgavau.“

Antrą kartą pažeidus antidopingo taisykles gresia diskvalifikacija visam gyvenimui, tad realu, kad J.Jefimovos plaukiančios varžybose neišvysime.

Vis dėlto Plimute, kur darbuojasi R.Meilutytė ir jos treneris Johnas Ruddas, džiaugsmas dėl nesąžiningos varžovės atskleidimo buvo sumišęs su nusivylimu.

– Kaip reagavote į žinią, jog J.Jefimovos organizme rasta meldoniumo? – vakar „Lietuvos rytas“ pasiteiravo R.Meilutytės trenerio J.Ruddo.

– Mums tai buvo staigmena, bet ne tokia didelė, kaip pirmuoju atveju, kai ji buvo pagauta dėl dopingo.

Jaučiame nusivylimą, nes J.Jefimova yra viena geriausių atlečių pasaulyje.

Pasirinkimas eiti prieš taisykles ir sąžiningumą liūdina.

Rūta irgi sako: noriu varžytis su švariais ir sąžiningais sportininkais.

Bet dabar turime atvejį, kai plaukikė pagauta antrąkart. Tai nusivylimas visam sportui, nes J.Jefimova turėjo puikią galimybę būti plaukimo ambasadorė, nes yra žinoma ir tiek daug pasiekė.

– Ar Rūta yra labiau patenkinta, kad tikriausiai nebeteks varžytis su J.Jefimova, ar labiau pikta dėl to, kad pavojingiausia jos varžovė sukčiavo ne pirmą kartą?

– Nepasakyčiau, kad Rūta patenkinta ar pikta. Labiau liūdna.

Prarastas pasitikėjimas tuo, kad varžomasi su nesusitepusiomis varžovėmis, nevartojančiomis preparatų, kurių mums negalima vartoti.

Visi jaučiamės apkvailinti, nes rodydavome pagarbą, o vėliau paaiškėjo, kad ji tos pagarbos neverta. Todėl ir Rūta jaučia nusivylimą.

– Kaip paaiškinti tai, jog nuo 2011 metų JAV gyvenanti J.Jefimova vartojo meldoniumą, kuris populiarus tik Rytų Europoje?

– Negaliu pasakyti, kas kaltas, nes nežinau. Tačiau WADA ir FINA (Tarptautinė plaukimo federacija) padarė viską, kad sportininkai žinotų, jog ši cheminė medžiaga bus laikoma dopingu nuo 2016 metų sausio 1 dienos.

Vartoti meldoniumą kovo mėnesį, kai ši medžiaga uždrausta jau tris mėnesius, – nepateisinama.

Nežinau, kodėl kai kas nutaria nesilaikyti taisyklių. Tai beprotiška situacija, ir aš nesuvokiu, kaip tai būtų galima padaryti netyčia.

– Ar Rūta yra vartojusi meldoniumą iki tol, kol jį vartoti buvo teisėta?

– Aš paklausiau jos, kad tvirtai žinočiau. Ji niekada nevartojo meldoniumo. Rūta nevartoja jokių panašių produktų.

Nesvarbu, ar jis būtų legalus, ar taptų nelegalus vėliau.

Rūta – labai skaidri plaukikė. Ji vartoja tik natūralius produktus, kokių galima įsigyti prekybos centruose.

Jos vartojami maisto papildai yra labai paprasti.

Ji niekada nevartoja produktų, kurie sukurti laboratorijose. Rūta yra labai sąžininga ir aš ją labai gerbiu už tai.

– Ar meldoniumas buvo populiarus tarp Didžiosios Britanijos plaukikų?

– Nesu girdėjęs, kad Didžioje Britanijoje kas nors vartotų šį preparatą. Pažįstu visus aukšto lygio britų plaukimo trenerius. Nė vienas nėra užsiminęs, kad jų atletai būtų vartoję šiuos preparatus.

Esame įsitikinę, kad ant starto bokštelio atletas turi stoti švarus ir geros sportinės formos. Viską turi lemti talentas ir įdirbis per treniruotes. Organizmui reikalingų medžiagų galima gauti su įprastu maistu nevartojant cheminių medžiagų.

Tokios filosofijos turi laikytis visi mūsų treneriai ir plaukikai. Rūta tai ir darė nuo tada, kai atkeliavo pas mane būdama 12-os.

– Ar manote, kad J.Jefimova bus nubausta diskvalifikacija visam gyvenimui ir jos karjera bus baigta?

– Norėčiau tikėti, kad WADA ir FINA laikysis savo sukurtų taisyklių ir neatsitiks taip, kaip pirmąkart J.Jefimovos atveju.

Tuomet taisyklės ir bausmių terminai buvo vienokie, o išvados buvo kitokios.

– Jūs apie tai, kad J.Jefimovai buvo skirta 16 mėnesių diskvalifikacija vietoj dvejų metų ir ji pernai galėjo varžytis pasaulio čempionate Kazanėje?

– Taip. Buvo aiškios taisyklės, nurodančios, kaip turėjo viskas vykti. Tačiau jų nebuvo laikomasi.

Tikiuosi, kad šįkart taisyklės nebus pažeistos. Jei kitaip – kam tos taisyklės?

– Kiek išaugs Rūtos galimybės iškovoti auksą šių metų olimpinėse žaidynėse, kai Rio de Žaneire nebus jos pavojingiausios varžovės?

– Niekas per daug nesikeis, nes J.Jefimova yra tik viena iš geriausių krūtine plaukiančių atlečių. Nesvarbu, su kuo reikės varžytis finale, – mums reikės susitelkti į asmeninį Rūtos pasirodymą.

Norime, kad ji parodytų geriausią savo rezultatą, o jos geriausias rezultatas yra pasaulio rekordas. Todėl mūsų noras yra plaukti taip greitai, kaip niekada anksčiau.

Jei taip ji laimės aukso medalį – puiku. Jei ji plauks rekordiniu greičiu, bet kas nors plauks dar greičiau – ką gi, mes tam įtakos negalime daryti.

J.Jefimovos pasaka baigėsi

Nuskambėjus žiniai, jog J.Jefimova antrą kartą įkliuvo dėl antidopingo taisyklių pažeidimo, Rusijos plaukikė nepateikė pasiaiškinimų. Tačiau šios šalies sporto bendruomenėje kilo didelis sujudimas, nes plaukikė buvo viena iš vilčių laimėti olimpinių medalių Rio de Žaneire.

„Tai diskvalifikacija visam gyvenimui. Graži pasaka baigėsi, ir baigėsi ne olimpinėmis žaidynėmis. Tai katastrofa. Esu šokiruotas dėl visko. Tai gėda visiems – Julijai, funkcionieriams, visam Rusijos plaukimui. Kaip galima kalbėti, kad kas nors nebuvo informuotas? Toks elgesys – neprofesionalus“, – portalui „R-Sport“ sakė buvęs Rusijos plaukimo rinktinės treneris Andrejus Voroncovas.

„Esu nusivylęs. Nuo tada, kai atvyko į JAV treniruotis, ji žinojo, kad visi besitreniruojantys čia bus nuolat tikrinami. Julija, kaip ir visi mano „Trojan“ plaukimo klubo nariai, buvo tikrinami kone kiekvieną savaitę“, – Swimmingworldmagazine.com teigė J.Jefimovos treneris amerikietis Dave’as Salo.

Įkliuvo ir lietuvis

Dopingo banga neaplenkė ir Lietuvos – rutulio stūmikas Rimantas Martišauskas dėl teigiamo testo rezultato nušalintas nuo varžybų dar vasario 22 dieną. Tokį sprendimą priėmė Lietuvos lengvosios atletikos federacija (LLAF), remdamasi Lietuvos antidopingo agentūros (LAA) pranešimu. Tačiau sausio 30 d. Vilniuje vykusių LLAF taurės varžybų metu R.Martišausko organizme rasta ne mildronato, o kito draudžiamojo preparato – klomifeno.

Nors anksčiau ne vienas Lietuvos atletas vartojo mildronatą, dėl šio preparato lietuviai kol kas neįkliuvo. Dalis mėginių dar neištirti. „Apie WADA sprendimą uždrausti šį preparatą pranešėme sportininkams visais įmanomais būdais“, – sakė LAA vadovė Ieva Lukošiūtė-Stanikūnienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.