EUROLYGA 2023

Antidopingo kontrolei įkliuvęs R. Martišauskas prakalbo atvirai

Rusiją drebinantys dopingo skandalai neaplenkė ir Lietuvos. Vos keletą valandų prieš paskelbiant apie antrą kartą sučiuptą Rūtos Meilutytės pagrindinę konkurentę Juliją Jefimovą Lietuvoje nuaidėjo lengvaatlečio vardas.

R.Martišauskas pabrėžė, kad dopingo sąmoningai nevartojo.<br>A.Pliadžio nuotr.
R.Martišauskas pabrėžė, kad dopingo sąmoningai nevartojo.<br>A.Pliadžio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-03-19 09:28, atnaujinta 2017-06-01 07:14

Rimantas Martišauskas po ilgo laukimo galiausiai skaitė savo pavardę Lietuvos žiniasklaidoje, kai Lietuvos antidopingo agentūra po jo prašymo ištyrė „B“ mėginį ir konstatavo tą patį verdiktą, kaip ir anksčiau – rutulio stūmiko organizme buvo draudžiamo klomifeno.

Perskaitęs šią naujieną lrytas.lt portale jis iškart į rankas paėmė telefoną ir paskambino.

„Norėjau, kad visuomenė mane pažintų ir suprastų koks aš esu. Aš nesu iš tų žmonių, kurie slapstytųsi ir vengtų nemalonaus dėmesio. Su problema susiduriu akis į akį ir ją sprendžiu“, – sakė 2010, 2011, 2012 ir 2014 metų Lietuvos čempionas.

Jo likimas paaiškės vėliau. Dėl sausio 30 dieną per Lietuvos lengvosios atletikos federacijos (LLAF) varžybas Vilniuje patikrinto sportininko bausmės tariasi speciali LLAF drausmės komisija.

29 metų lengvaatlečio naudotą klomifeną geriausiai pažįsta moterys. Tai – registruotas hormonų moduliatorius, skirtas ovuliacijai palengvinti. R.Martišauskas teigė, kad daug laiko praleido internete ir aiškinosi, kas tai per medžiaga.

„Ilgame antidopingo draudžiamų medžiagų sąraše neradau jos nei tarp anabolinių steroidų ar augimo hormonų, kurie dirbtiniu būdu skatina raumenų auginimą ar tarp maskuojančių preparatų, kurie klaidina mėginio rezultatus. Išties šmaikštu ir nesuvokiama kaip man galėtų padėti ši medžiaga, juo labiau, kai šis vaistas yra skiriamas tik moterims dėl nevykstančios ovuliacijos gydyti ir pastojimui palengvinti. Tad aš nerandu jokių sąsajų su sportu ir mano pasiekimais, kad ir nežymiais“, – tikino R.Martišauskas.

Klomifenas yra sportininkų vartojama medžiaga, bet ji skirta ne jėgai pridėti. Apie jo poveikį atletams vėliau skaitykite portale lrytas.lt.

Vilties teikia nesėkminga dviratininko istorija?

Išskirtiniame interviu R.Martišauskas pabrėžė, kad nėra kaltas. Sportininkas sakė, kad aiškinasi, kaip į jo organizmą galėjo patekti medžiaga. Jam įstrigo dviračių lenktynių „Tour de France“ žvaigždės Alberto Contadoro skandalas, kuomet jo organizme buvo atrasta klenbuterolio.

A.Contadoro teisininkai ilgai varstė teismų duris ir mėgino įrodyti, kad ši medžiaga į organizmą pateko per maistą. Esą viename restorane patiekto kepsnio mėsoje ir buvo draudžiamos medžiagos, kurią pažeisdami įstatymus kartais naudoja ūkininkai.

Tačiau A.Contadoro istorija nebuvo sėkminga.

2012 metų vasario mėnesio pradžioje Sporto arbitražo teismas (CAS) paskelbė, kad dviratininkui skiriama dvejų metų diskvalifikacija.

Bandė pagrįsti savo teisumą

R.Martišauskas netgi atrado 1973 metų tyrimą, susijusį su vartotu klomifenu, bet vargu, ar atletui ši sena medžiaga gali padėti.

„Per eksperimentą buvo įrodyta, kad klomifeno pagalba viščiukai augo sparčiau negu auginami įprastu būdu. Jeigu daugiau nei prieš 40 metų buvo žinoma klomifeno nauda auginant vištas, tai man yra labai įtartina, kad šis metodas nebūtų naudojamas šiomis dienomis siekiant pasipelnyti“, – svarstė lengvaatletis.

R.Martišauskas dar viliasi, kad išvengs nušalinimo arba šis bus trumpas.

„Bausmė dvejiems metams būtų sunki našta siekiant sportininko karjeros aukštumų. Aš viliuosi, kad komisijos nariai išnagrinės mano faktus ir mintis ir kartu priimsime teisingą sprendimą“, – sakė R.Martišauskas.

– Rimantai, trečiadienį viešai buvo paskelbta, kad sausio 30 dieną jūsų mėginyje buvo aptikta dopingo. Kaip reagavote į žiniasklaidoje pasirodžiusius pranešimus?, – „Lietuvos rytas“ paklausė R.Martišausko.

– Šie pranešimai man nebuvo naujiena. Tikėjausi, kad šis įvykis bus viešinamas ir publikuojamas.

– Sporto pasaulyje būna įvairių istorijų – kokiu būdu dopingas pateko į jūsų organizmą?

– Kiekvienam sportininkui yra labai svarbu vartoti atstatomąsias medžiagas, nes krūviai yra milžiniški. Vartoju įvairius papildus tik iš licencijuotų parduotuvių. Ne paslaptis, kad daugelis papildų yra importuojami iš JAV ar buvusių Sovietų Sąjungos šalių. Neretai yra nuslepiamos kai kurios sudedamosios medžiagos. Manyčiau, kad reikia visą tą šūsnį papildų, kuriuos vartojau, ištirti laboratorijose.

Mano sąžinė yra švari, galiu daryti tik prielaidas, kad ši medžiaga atkeliavo arba su sporto papildais, arba su maistu. Ėmiau domėtis, ar yra įmanoma, kad tai pateko su maistu.

– Tad net neįtarėte apie tokius dopingo kontrolierių rezultatus?

– Jokiu būdu. Esu sąžiningas atletas. Nekiltų net tokių minčių vartoti uždraustus preparatus. 15 metų užsiimu lengvąja atletika. Tai yra mano hobis, mano gyvenimo būdas. Nuolat dalyvauju tarptautinėse varžybose ir sportuoju Lengvosios atletikos mokykloje.

Tai darau nesislapstydamas, tad žinau, kad bet kada galiu būti patikrintas antidopingo kontrolės. Jokių problemų su tuo neturiu.

– Yra sportininkų, kurie sako, kad juos pakišo. Ar yra tokia galimybė?

– Atmesčiau versiją, kad galbūt kas nors įpylė kažko draudžiamo į mano gėrimą, nes mane supanti aplinka yra draugiška ir taip kiauliškai nepasielgtų.

– Drausmės komisija dar tik svarsto, kokią nuobaudą skirti. Ketinate prisiimti kaltę?

– Šioje situacijoje esu klaidingai kaltinamas ir lyginamas su garbės neturinčiais sportininkais, kurie siekia naudos ir pranašumo neleistinais būdais. Deja, faktai kalba patys už save ir sporto teisėje esi kaltas, kol neįrodai kitaip.

Įrodinėti kitaip yra be galo brangu ir emociškai sunku, tiek federacijai, tiek ir sportininkui. Nei vienas sportininkas nėra apsaugotas nuo atsitiktinumų, kurių jie patys nekontroliuoja.

– Kaip manote, kas laukia?

– Ėmiau domėtis, negi visiems bausmės yra vienodos ir tolygios neatsižvelgiant į rastos medžiagos sudėtį ir savybes. Primenu, jog pirmą kartą aptikus organizme draudžiamą medžiagą, sankcijos siekia nuo pusmečio iki ketverių metų. Ilgame 7 puslapių Antidopingo agentūros draudžiamų medžiagų sąraše įrašytos ir kanapės, ir netgi kai kurios medžiagos naudojamos vaistams nuo peršalimo. Didelis kiekis kofeino yra taip pat traktuojamas kaip dopingas.

Kai pasaulio antidopingo agentūra patikrino 500 sportininkų, pas tris iš jų buvo aptikta klomifeno. 500 Pasaulio antidopingo agentūros patikrintų atletų pas tris asmenis buvo aptikta klomifeno medžiaga. Gabriella Lemos Garcia (džiu džitsu kovotoja ir graplingo pasaulio čempionė, – Red.) ir Shannon Okeefe (JAV moterų boulingo profesionalė, – Red.) sulaukė tik įspėjimo.

Jillian Camarena-Williams (JAV rutulio stūmikė, dalyvavusi 2008 ir 2012 metų olimpaidose, – Red.) sulaukė 6 mėnesių nušalinimo bausmės.

Sunku daryti išankstines išvadas kas manęs laukia, tačiau manau, kad gerbiami komisijos nariai priims teisingą sprendimą.

– Kaip šis faktas, kad jūsų organizme rasta draudžiamo preparato palies sportinį gyvenimą?

– Bausmė pusmečiui ar metams būtų skaudi žinia, tačiau ištveriama ir priimama. Tuomet turėčiau dar vilties ruoštis būsimiems startams. Bausmė dvejiems metams būtų nepakeliamas smūgis, po kurio sunku būtų tęsti sportinę karjerą, siekiant olimpinio kelialapio.

– O asmeninį?

– Bet kokiu atveju tai jau yra juoda dėmė. Kitų atžvilgiu mano visos pastangos sportuojant ir garsinant Lietuvos vardą užsienyje nueis veltui ir aš būsiu linksniuojamas ir lyginamas su garbės neturinčiais sportininkais.

Visuomet atsiras kritikų ir smerkiančių, kurie vertins šitą situaciją primityviu būdu. Tačiau mano šeima, draugai ir mane supantys žmonės supranta ir žino, kad aš esu sąžiningas ir siekiu savo tikslų ambicingai ir legaliais būdais.

– Kokia buvo jūsų reakcija, kai sužinojote, kad organizme rasta draudžiama medžiaga?

– Tai įvyko vasario 22 dieną. Atlikau rytinę treniruotę ir ruošiausi vakarinei treniruotei, kai sulaukiau oficialaus elektroninio laiško iš Lietuvos antidopingo agentūros. Buvau šokiruotas ir suglumęs, buvo protu sunku suvokti, kas įvyko. Buvau įsitikinęs, kad įvyko klaida.

– Iškart kreipėtės su prašymu, kad būtų tiriamas B mėginys?

– Taip, mano prašymu ir palaiminimu buvo tiriamas B mėginys. Dėkoju Lietuvos antidopingo agentūrai, kurie sutiko finansuoti B mėginio tyrimo išlaidas. Net neabejojau, jog B mėginį yra būtina ištirti, nes esu klaidingai kaltinamas ir blaiviai mąstant nieko draudžiamo nevartojau. B mėginys yra tiriamas subtilesne technologija. Ne visi sportininkai sutinka, jog būtų tiriamas B mėginys, taip dalinai pripažindami savo kaltę.

– Ką apie situaciją sako artimieji ir treneriai?

– Tiek trenerių, tiek šeimos narių reakcija yra lygiai tokia pat kaip ir mano. Man patarė gerai apsvarstyti kokius papildus esu vartojęs, su kuo esu bendravęs, kas galėjo mane pakišti koją siekiant asmeninės naudos.

– Lietuvoje esate naujausias dėl dopingo vartojimo kaltinamas sportininkas. Kaip manote, ar Lietuvoje sudėtinga gauti dopingo?

– Niekuomet nesidomėjau ar lengva ar sudėtinga gauti draudžiamus preparatus. Tai yra nelegalus verslas, tačiau nebūkime naivūs, kas nori, tas gauna.

. – Kaip manote, kiek dopingas paplitęs tarp Lietuvos sportininkų?

– Šiais laikais savo nuomonę reikėtų reikšti labai atsargiai, nes bet koks šmeižtas gali nueiti labai toli teisiniu keliu. Galiu teigti, kad niekuomet nesu pakliuvęs į draudžiamų preparatų vartojimo sistemą ir niekas nėra pasiūlęs joje sudalyvauti.

– Dabar pasaulį, ypač Rusiją krečia dopingo skandalai. Ką manote apie šiuos įvykius?

– Tai yra politika ir išpūstas burbulas. Kas pakliūna į šį verpetą yra sistemos auka.

– Ar po visos šios istorijos ketinate tęsti sportininko karjerą?

– Bausmė dvejiems metams būtų sunki našta siekiant sportininko karjeros aukštumų. Aš viliuosi, kad komisijos nariai išnagrinės mano faktus ir mintis ir kartu priimsime teisingą sprendimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.