EUROLYGA 2023

Austros Skujytės viltys atgauti olimpinių žaidynių bronzą didėja

Oficialu: nuosprendžius dėl aštuonių dopingą vartojusių Rusijos lengvaatlečių paskelbs ne Rusijos lengvosios atletikos federacija, o Tarptautinis sporto arbitražo teismas (CAS). Viena iš šių bylų itin aktuali Lietuvai: CAS svarstys bronzos medalį Londono olimpinėse žaidynėse iškovojusios daugiakovininkės Tatjanos Černovos likimą. Diskvalifikavus rusę, olimpiados bronza atitektų lietuvei Austrai Skujytei.

Austra Skujytė gali pasidabinti antru olimpiniu medaliu.<br>A.Pliadžio nuotr.
Austra Skujytė gali pasidabinti antru olimpiniu medaliu.<br>A.Pliadžio nuotr.
Tatjana Černova 2011 metais tapo pasaulio čempione.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Tatjana Černova 2011 metais tapo pasaulio čempione.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Jessica Ennis-Hill viliasi atgauti „pavogtą“ aukso medalį.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Jessica Ennis-Hill viliasi atgauti „pavogtą“ aukso medalį.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2016-03-26 10:01, atnaujinta 2017-05-31 12:51

Londono olimpinių žaidynių septynkovės varžybose triumfavo britė Jessica Ennis (6955 tšk.), aplenkusi vokietę Lilli Schwarzkopf (6649 tšk.) bei T.Černovą (6628 tšk.). Asmeninį rekordą pagerinusi A.Skujytė tada užėmė penktą vietą (6599 tšk.), nusileidusi ir ukrainietei Liudmilai Josipenko (6618 tšk.). Vis dėlto pastaroji sportininkė už dopingo vartojimą buvo diskvalifikuota dar prieš trejus metus, o 2012-aisiais pasiekti jos rezultatai buvo panaikinti.

„Visi L.Josipenkos rezultatai panaikinti nuo 2011-ųjų rugpjūčio 25-osios. Sprendimą priėmė Ukrainos lengvosios atletikos federacijos (UAF) Vykdomasis komitetas ir jis buvo patvirtintas IAAF“, – patvirtino UAF atstovė spaudai Olga Nikolajeva.

Tuo tarpu T.Černova dėl draudžiamų preparatų vartojimo diskvalifikuota nuo 2009-ųjų rugpjūčio 15 dienos iki 2011-ųjų rugpjūčio 14-osios bei dar dvejiems metams nuo 2013-ųjų liepos 22 dienos. Daugiakovininkė galėjo dalyvauti 2011-ųjų pasaulio čempionate, kur iškovojo aukso medalį, bei po metų vykusiose Londono olimpinėse žaidynėse.

Apskundus T.Černovai skirtą bausmę siekiama, kad būtų panaikinti visi 2011-2012 metais pasiekti Rusijos lengvaatletės rezultatai. Teigiamo sprendimo laukia ir britai: anuliavus rusės rezultatus, 2011 metų planetos čempione būtų paskelbta J.Ennis.

„Laukėme žinių apie praeities diskvalifikacijas ir medalių perskirstymą bei klausėme Didžiosios Britanijos lengvosios atletikos federacijos, kodėl viskas vyksta taip tyliai ir ilgai – praėjo daugiau nei metai, – sakė J.Ennis agentė Jane Cowmeadow. – Jessica džiaugiasi, kad kažkas kažką daro. Smagu, jog ratai vėl sukasi.“

CAS nepateikė tikslios datos, kada bus priimtas sprendimas dėl T.Černovos bausmės.

„Tikimės tolesnio judėjimo šioje byloje, bet žiūrėti į medalius ir daryti kažką dėl jų yra du skirtingi dalykai. Nežinau, kiek ilgai tai gali tęstis, jau ir taip laukėme labai ilgai“, – teigė J.Ennis treneris Toni Minichiello.

Įdomu tai, kad antrasis T.Černovos diskvalifikacijos periodas jau baigėsi ir ji galėtų dalyvauti šių metų Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse. Startuoti penktoje karjeroje olimpiadoje tikisi ir A.Skujytė.

„Istorija keista. Dar niekas neaišku dėl T.Černovos, jei bus aišku, tada ir bus galima sakyti, jog iš manęs buvo pavogta bronza. Tikiuosi, kad viskas išaiškės. Turiu vilties, būtų „faina“, po ketverių metų pertraukos... Rio ant nosies ir opa – gauni dar vieną bronzą“, – vylėsi A.Skujytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.