EUROLYGA 2023

Amerika ragina: Rusija turi būti išmesta iš Rio olimpiados

Slaptoje laboratorijoje tvarkomi dopingą vartojusių sportininkų mėginiai. Antidopingo specialistai pro oficialioje laboratorijoje įrengtas skyles perduoda „švarius“ šlapimo mėginius, kuriais keičiami tikrieji. Daugybę metų kuriamas planas, kurio rezultatas – mažiausiai šimtas pradangintų suterštų mėginių ir mažiausiai 15 olimpinių medalių laimėtojų, kurie išsisuko, nors ir sukčiavo.

Įtariama, kad V.Putinas galėjo palaiminti visą dopingo sistemą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Įtariama, kad V.Putinas galėjo palaiminti visą dopingo sistemą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Sočio olimpiados kovas stebi Rusijos sporto ministras Vitalijus Mutko ir V.Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Sočio olimpiados kovas stebi Rusijos sporto ministras Vitalijus Mutko ir V.Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Čempiono titulu Sočyje džiaugiasi ir Aleksandras Zubkovas, su komanda triumfavęs bobslėjaus varžybose.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Čempiono titulu Sočyje džiaugiasi ir Aleksandras Zubkovas, su komanda triumfavęs bobslėjaus varžybose.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Aleksandras Legkovas džiaugiasi Sočyje iškovotu aukso medaliu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Aleksandras Legkovas džiaugiasi Sočyje iškovotu aukso medaliu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Sočio olimpiados kovas stebi Rusijos sporto ministras Vitalijus Mutko ir V.Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Sočio olimpiados kovas stebi Rusijos sporto ministras Vitalijus Mutko ir V.Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Lietuvos antidopingo agentūros vadovė Ieva Lukošiūtė-Stanikūnienė.<br>M.Kulbio nuotr.
Lietuvos antidopingo agentūros vadovė Ieva Lukošiūtė-Stanikūnienė.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

May 13, 2016, 4:06 PM, atnaujinta May 25, 2017, 5:51 PM

Tai nėra Holivudo filmo scenarijus apie sporto sukčius. Šias Rusijos sporto detales atskleidė vienas prestižiškiausių dienraščių „The Times“, prakalbinęs buvusį Rusijos antidopingo agentūros vadovą Grigorijų Rodčenkovą.

Su dopingu dirbo ir FSB

Kai Lietuvos žurnalistai kalbino šalies sportininkus 2014 metų Sočio žaidynėse, Rusijos valdžia jau vykdė juodąjį savo sporto planą. G.Rodčenkovas atskleidė, kad būtent iš Rusijos sporto ministerijos vadovybės gavo į dopingo programą įtrauktų sportininkų sąrašą ir maitino juos su alkoholiu maišytu metenolonu, trenbolonu ir oksiandrolonu.

O šį sporto skandalą nuo pasaulio akių slėpė Rusijos FSB pareigūnai. Pasak G.Rodčenkovo, FSB nešdavo dar „švarius“ sportininkų mėginius, o agentūra juos apkeisdavo su naujaisiais. Bent 15 Rusijos sportininkų Sočio žaidynėse sukčiavo ir laimėjo olimpinius medalius bei džiugino Vladimirą Putiną, norėjusį pasipuikuoti asmenine švente.

Greitai G.Rodčenkovas pabėgo iš Rusijos. Į Los Andželą jis atvyko po to, kai sulaukė kaltinimų dopingo testų klastojimu per didįjį Rusijos skandalą. V.Putinas jį greitai pakeitė kitu žmogumi, o pats G.Rodčenkovas spruko, išsigandęs, kad Rusijos valdžia vien įprastu nušalinimu neapsiribos.

Padėtį taisyti mėgina ir lietuvė

Kai tai vyko, pasaulis jau skaitė Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) Nepriklausomos komisijos tyrimo Rusijoje išvadas. Tiesiai šviesiai buvo pareikšta, kad Rusijos valdžia prisidėjo prie sisteminio dopingo vartojimo.

Netrukus Tarptautinė lengvosios atletikos federacija (IAAF) pareiškė, kad sustabdo Rusijos lengvosios atletikos federacijos veiklą. Rusijos lengvaatlečiai dar ir šiandieną neturi teisės dalyvauti Rio žaidynėse.

O WADA atėmė licencijas iš rusų antidopingo specialistų. Šiandieną ten reikalus tvarko WADA deleguota Lietuvos antidopingo agentūros direktorė Ieva Lukošiūtė-Stanikūnienė.

Faktų – daugiau, nei reikia

Dabar pasaulyje pasigirdo aiškūs raginimai neleisti nė vienam Rusijos sportininkui dalyvauti Rio olimpiadoje.

„Ar neužtenka išvardytų faktų, kad suprastume, jog Rusijos sportininkai rizikuoja suteršti visų žaidynių vardą? Ar tai nėra pakankami įrodymai, kad jiems būtų uždrausta dalyvauti Rio žaidynėse? Jeigu ne, tuomet net nežinau, ko reikia. Jau dabar užtenka ženklų, kad Rusijai būtų uždrausta dalyvauti ir 2018 metų žiemos olimpiadoje“, – rašė „New York Times“ sporto žurnalistė Juliet Macur.

Ji pabrėžė, kad Rusijai reikės labai daug laiko, kad atgautų pasitikėjimą ir išvalytų visą purvą.

„Griežta bausmė? Taip. Gėdinga? Žinoma. Bet bausmė yra atitinkama, žinant, kad Rusija ir kai kurie jų sportininkai gavo naudos iš valstybės remiamos dopingo sistemos, kurią galima lyginti, o gal ji ir pranoko tą, kuri klestėjo Rytų bloko šalyse septintajame dešimtmetyje, – rašė „New York Times“. – Išvalyti Rusijos sportą prireiks daug laiko ir per keletą savaičių tai nenutiks. Netgi per mėnesius. Galbūt neužteks ir daugiau nei metų.

Reikalauja mesti iš sporto

Amerikos bobslėjaus žvaigždė Stevenas Holcombas Sočyje laimėjo du medalius. Tarp jų – pirmasis JAV olimpinis medalis šioje sporto šakoje per 62 metus. Išgirdęs „The Times“ atskleistas naujienas, jis įtūžo. Juk tai reiškia, kad šis sportininkas buvo apgautas bent dėl dviejų sidabro medalių, jau nekalbant apie tai, kas vyko anksčiau.

„Nesijaučiu maloniai, ruošdamasis kitoms žaidynėms ir žinodamas, kad ten bus rusai. Jie šitaip sukčiauja. Aš siūlau juos šalinti iš sporto, olimpiadų ir neleisti jiems dalyvauti, kol neįrodys, kad visiškai išvalė purvą ir dabar gali kovoti garbingai“, – sakė S.Holcombas.

Ketvirtadienio atradimai nėra iš niekur. 18 metų sportui skyręs S.Holcombas teigė, kad yra kalbėjęs su rusų sportininkais, kurie atvirai sakė, jog dopingas per pačias žaidynes turėtų būti leidžiamas.

Toks požiūris nestebina. Rusijos dopingo problemos jau daug metų buvo vieša paslaptis.

Elgėsi minkštai

Kai Rusiją supurtė WADA atliktas tyrimas ir skandalas, ši ėmėsi garsiai kalbėti, kad valosi. Tarptautinės bendruomenės vadovai tai sutiko plojimais. O ir per patį skandalą tiek WADA, tiek Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) elgėsi minkštai.

Kai slaptoji laboratorija „tvarkė“ Sočio mėginių reikalus, WADA prezidentas Craigas Reedie garsiai gyrė rusų kovą su dopingu. Jis sakė, kad jeigu rusai patobulino antidopingo sistemą, veikiausiai išmoko ir pamokas.

„Visada stengiausi būti žmogumi, kuriam stiklinė – pusiau pilna“, – sakė C.Reedie.

Tokį požiūrį jis išlaikė ir tada, kai sportininkai per pastaruosius mėnesius jam rašė ir maldavo atlikti išsamesnį tyrimą dėl Rusijos lengvosios atletikos atletų veiksmų.

Nori rimtų veiksmų

Beckie Scott, olimpinė aukso medalininkė slidinėjimo sporte ir WADA patarėjų sportininkams valdybos pirmininkė, sakė, kad ji ir kiti atletai buvo gerokai sumišę dėl didžiausios organizacijos vangumo, siekiant sustabdyti Rusiją.

„Po pranešimo lapkritį nieko nenutiko. Jeigu WADA ir IOC turėtų didžiulį norą, viskas jau dabar būtų kitaip“, – sakė ji.

B.Scott įsitikinusi, kad Nepriklausomos komisijos atradimai turėjo sukelti didesnę veiksmų bangą. Dabar ji mano, kad Rusija turėtų būti pašalinta iš olimpiados.

„Kaip be to rimto veiksmo galima į viską žiūrėti rimtai?“ – kėlė klausimą ji.

Žurnalistė J.Macur pritarė sportininkams.

„Rusija pašėlo. Daugiau įrodymų net nereikia“, – rašė jis ir pabrėžė, kad kova nevyks, kol WADA ir IOC gražiai žais su Rusija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.