EUROLYGA 2023

A.Kabajevos varžovei neleista tapti žvaigžde: „Niekur nevyksi!“

A.Kabajeva.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A.Kabajeva.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A.Kabajeva.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A.Kabajeva.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A.Kabajeva ir V.Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A.Kabajeva ir V.Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A.Mustafina.<br>„youtube.com“ nuotr.
A.Mustafina.<br>„youtube.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

championat.com

Jul 17, 2016, 6:36 PM, atnaujinta May 18, 2017, 3:36 PM

Assel Mustafina pateko į Rusijos meninės gimnastikos rinktinę kartu su Alina Kabajeva, kuri, kaip kalbama, vėliau tapo Vladimiro Putino meiluže ir net pagimdė jam vaiką. A.Mustafina buvo laikoma daug talentingesne už A.Kabajevą, bet buvo pašalinta iš meninės gimnastikos rinktinės taip ir nespėjusi tapti žvaigžde.

Londono olimpiados aukso medalis, Mustafinos – bet kitos, bendrapavardės vardu Alija – laimėtas lygiagrečių rungtyje tapo simbolišku. 2012-ųjų žaidynėse tai buvo vienintelis Rusijos aukščiausias apdovanojimas sportinėje gimnastikoje ir nutraukė nesėkmių seriją – Pekino olimpiadoje rusės liko išvis be aukso. Bet mažai kas žino, kad pirmoji olimpinė čempionė pavarde Mustafina galėjo atsirasti gerokai anksčiau. Tiesa, ne sportinėje, o meninėje gimnastikoje.

Teko įrodinėti savo vertę

Apie Assel Mustafiną kaip apie būsimąją žvaigždę imta kalbėti dar tada, kai ji atstovavo gimtajam Kazachstanui. Jaunoji gimnastė pavergė teisėjus, įspūdingai laimėjusi Azijos jaunimo čempionatą.

Ją pastebėjo garsioji trenerė Irina Viner ir 1996-aisiais pakvietė ją persikelti į Maskvą. Panašiu laiku į Rusijos sostinę iš Uzbekijos persikėlė ir būsimoji olimpinė čempionė A.Kabajeva.

1982-aisiais gimusi A.Mustafina tada buvo vadinama gerokai perspektyvesne nei metais jaunesnė būsimoji konkurentė. Rusijos meninės gimnastikos rinktinės vyriausioji trenerė I.Viner pritarė specialistams: A.Mustafina į nacionalinę komandą buvo pakviesta iškart, o A.Kabajevai teko įrodinėti savo vertę.

A.Kabajevai buvo duota bandomoji savaitė. Per tą laiką ji beveik nieko nevalgė, kad numestų svorio, gyveno kukliomis sąlygomis ir treniravosi, treniravosi, treniravosi... Ji buvo apsėsta meninės gimnastikos. A.Kabajevą pasiliko rinktinėje.

„Paleiskite mane namo!“

Tuo tarpu A.Mustafina taip ir neįstengė apsiprasti naujoje aplinkoje. Ji visada buvo namų žmogus, kuriam sunku prisitaikyti prie buvimo grupėje. Tie patys pratimai, tie patys įtempti veidai. Ir geležinė I.Viner drausmė, kurią pažeidusios galėjo akimirksniu atsisveikinti su didžiuoju sportu.

Ir taip A.Mustafina pamažu ėmė pasiduoti. Pralaimėdavo toms, kurios pradžioje net nelaikytos jos galimomis varžovėmis. O A.Kabajeva tada jau ėmė įsitvirtinti kaip Rusijos meninės gimnastikos lyderė, pradėjusi laimėti didelius turnyrus. 1998 m. ji tapo Europos čempione, paskui triumfavo pasaulio jaunimo žaidynėse.

1998 m. į Geros valios žaidynes A.Kabajeva skrido nugalėti. A.Mustafina išvis neturėjo vykti į šias varžybas, bet dėl komandos draugės traumos ją paskutinę akimirką įtraukė į rinktinę.

Galimybė liko neišnaudota: A.Kabajeva susižėrė krūvą medalių, o A.Mustafina liko penkta.

Nors I.Viner jautė jai palankumą, su prastu pasirodymu susipynęs namų ilgesys tapo nepakeliamas A.Mustafinai. Kitą sezoną per pasirengimo stovyklą sportininkė pasiprašė išleidžiama kelioms dienoms į Kazachstaną pas artimuosius. Trenerė suprasdama, kad tokia išimtis sugriaus grupėje taip ilgai kurtą geležinę drausmę, kategoriškai atsisakė.

Kiekvienam savas kelias

Bet A.Mustafina vis tiek išskrido namo. Tas trumpa laikas, kurį ji praleido su mylimais žmonėmis, gimnastei buvo laimingiausias. Bet kelio atgal neliko – nepaklusimas I.Viner reiškė atsisveikinimą su menine gimnastika.

A.Mustafina iškart buvo pašalinta iš rinktinės ir visam laikui grįžo į gimtinę, ten baigė universitetą. Dabar buvusi sportininkė, kuriai – 34-eri, Kazachstane treniruoja vaikus ir, atrodo, dėl nieko nesigaili. Kiekvienam savo kelias.

Kartais kai rašoma apie praeities žvaigždes, vartojamas šablonas: „Jis buvo sutvertas savo sporto šakai“. Kaip įrodymas pateikiamas ilgas apdovanojimų sąrašas. Ir tik pats čempionas, jau būdamas pensininkas, perskaitęs tekstą ir prisiminęs, kaip kažkada buvo laikytas neperspektyviu ir kone išvytas iš komandos, tik pasijuoks iš eilučių apie savo genialumą. Vis dėlto daugeliu atveju darbas yra svarbiau už įgimtą talentą. A.Kabajevos ir A.Mustafinos istoriją tą dar kartą patvirtina.

A.Kabajeva, kuriai dabar – 33-eji, 2004-aisiais tapo olimpine čempione, daugybę sykių laimėjo planetos ir Europos pirmenybes.

Artimas ryšys su V.Putinu lėmė, kad 2007 m. karjerą baigusi gimnastė iškart buvo išrinkta į Rusijos dūmą, o šiuo metu yra milžiniško žiniasklaidos koncerno „Nacionalinė Media Grupė“ vadovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.