EUROLYGA 2023

Kas nesužavėjo mūsų medikų Rio ir kaip kovojama su Zikos virusu

Olimpinės žaidynėms – išbandymas ne tik sportininkams. Mūsų šalies medikų komanda, įsikūrusi olimpiniame kaimelyje, kiekvieną akimirką pasirengusi pulti į pagalbą atletams

Dalius Barkauskas<br>ltok.lt
Dalius Barkauskas<br>ltok.lt
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Grinbergas (sportas.info)

Aug 5, 2016, 7:39 AM, atnaujinta May 16, 2017, 8:27 PM

Tiesa, būna ir nenumatytų atvejų. Ketvirtadienį olimpinio kaimelio būste, kuriame įsikūrusi Lietuvos delegacija, pasigirdo šaiži sirena, įspėjantį apie gaisrą ir kitą grėsmingą pavojų. Visiems, buvusiems pastate, teko skubėti į lauką.

„Įdomu, ar grįžę rasime savo kompiuterius“, – šyptelėjo Lietuvos olimpinės rinktinės vyriausiasis gydytojas Dalius Barkauskas, prisiminęs australų bėdas – šie po evakuacijos kambariuose nerado įvairios technikos ir kitų daiktų, kuriuos pasiglemžė ilgapirščiai. Lietuvos delegacija ketvirtadienį savo daiktus rado kur ir buvo palikę, o pavojus buvo mokomasis. Tačiau jis kiek sutrikdė įprastą olimpinį ritmą, į kurį jau įsisuko mūsų šalies medikai.

„Sukamės kaip bitutės. Pirmoje dienos pusėje būna kiek laisviau, bet maždaug nuo 16 val., kai visi grįžta iš treniruočių, tenka dirbti iš peties. Be to, kol kas mūsų komanda ne visa, dabar jau pajėgus gausėja“, – pasakojo D.Barkauskas. Prieš žaidynes kaimelyje didžiausias krūvis teko jam ir Almai Kajėnienei.

Kokios bėdos atgena sportininkus pas medikus? „Visi turi kažkokių nedidelių skaudulių, kurie prieš kiekvienas rimtas varžybas padidėja, viskas užaštrėja. Mes sprendžiame tas problemas. Artėjant startams auga stresas, įtampa. Ją jaučia ne tik sportininkai, bet ir treneriai“, – teigė D.Barkauskas.

Į Pietų Ameriką atskridusiems sportininkams tenka praeiti ir aklimatizacijos išbandymus. Vieniems jie visiškai nesunkūs, kiti normaliai ant kojų atsistoja tik po kelių dienų. Bet ilgas, daugiau nei 11 valandų skrydis į Braziliją atsiliepia visiems. Prisitaikyti prie pasikeitusių sąlygų olimpiečiams padeda ir prieš žaidynes gydytojų parengti išsamūs nurodymai, kaip elgtis kelionės metu ir po jos.

„Padedame ir mes. Aišku, neturime kažkokios stebuklingos piliulės, bet yra kompleksas įvairių priemonių: naudojame limfodrenažo įrangą, savo rankas, paskiriame ir adaptogenų“, – paaiškino medikas.

Neretai sportininkai vasarą peršala dėl nuolat veikiančių kondicionierių. Ar čia nėra tokios grėsmės?

„Ji visada yra. Kondicionieriai čia ne visur normaliai sureguliuoti. Vieną kartą jautiesi kaip pirtyje, kitą sykį toje pat patalpoje šalta lyg šaldytuve. Bet tai kasdieniai dalykai, kuriuos privalai įvertinti. Nes jei neįvertinsi, mažos bėdos gali virsti didelėmis. Susidės kelionės nuovargis, įtampa, pasikeitusi mityba ir prikibs kokia virusinė infekcija, kuri sugadins visą ketverių metų darbą“, – sakė patyręs sporto medikas.

Jis neslėpė – pirmosiomis dienomis atvykus į Rio maistas olimpinio kaimelio valgykloje nesužavėjo. Nors ir atrodė kokybiškas, bet labai trūko įvairovės. Dabar situacija gerėja, tad sportininkai jai turi iš ko rinktis.

Ne visiškai išspręstos ir higienos problemos. Kai kur patalpose dar yra statybinių šiukšlių liekanų. Vandenį visa Lietuvos delegacija geria tik iš plastikinių butelių, bėgančio iš čiaupo nenaudoja net virinto.

„Yra ir kitokių problemų, kai kur vis užsikemša santechnika. Juk viskas statyta paskubomis. Bet nedarome iš to tragedijos, nes šeimininkai stengiasi spręsti nesklandumus. Jų būna įvairių. Nuėjęs į kaimelio polikliniką pastebėjau, kad labai trūksta normaliai angliškai kalbančio personalo. Man reikėjo pasidaryti kraujo tyrimą. Bet mane iš pradžių kažkodėl nuvežė į vaistinę. Prireikė apie 45 minučių, kol išaiškinau, ko išties reikia. Tada jau reikalai pajudėjo“, – šyptelėjo D.Barkauskas.

Ne vienas sportininkas neatvyko į Rio vien dėl to, kad išsigando uodų pernešamo Zikos viruso. Tačiau D.Barkauskui tai atrodo išpūstas reikalas.

„Amerikiečiai įbauginti tiek, kad pamatę autobuse uodą rėkia ir sprunka į šalį. Tada atsistoja rami vokietė ir nutrėškia tą uodą. Pasirodo, kad jis pasiurbęs kraujo. Tada amerikiečiai visi rėkia: „Zika!“ Situacija kiek komiška. Bet tai rodo, kaip veikia propaganda. Išties, uodų yra, bet didelės problemos jie nekelia“, – mano Lietuvos olimpiečių gydytojas.

Lietuvos medikų komanda olimpiniame kaimelyje turi apie 30 kvadratinių metrų patalpa. Čia telpa reikalingiausia įranga, masažo stalai, sudėti vaistai, kurių lietuviai atsigabeno du konteinerius.

„Kaip visada, kruopščiai apgalvojome, ko gali prireikti, kad nebūtų per daug, bet ir nepritrūktume. Turime vaistų įvairiems atvejams. Manau, esame pasirengę žaidynėms“, – tikino jau dešimtose olimpinėse žaidynėse dirbantis D.Barkauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.