EUROLYGA 2023

J. Šuklino prognozė: „H. Žustautas Rio varžysis dėl aukso“

Trečiadienį olimpines kovas pradėsiantis vienvietės kanojos irkluotojas Henrikas Žustautas – vienas pretendentų į Rio de Žaneiro žaidynių medalį. Tuo neabejoja ir 2012 m. Londono olimpinis vicečempionas, neatsilaikęs prieš H.Žustautą Lietuvos kanojininkų olimpinėje atrankoje.

H.Žustautas.<br>D.Umbraso nuotr.
H.Žustautas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marytė Marcinkevičiūtė, sportas.info

Aug 16, 2016, 7:25 PM, atnaujinta May 15, 2017, 6:13 PM

„Henrikui, žinoma, pranašauju auksą. Jeigu jau jis nuvažiavo į olimpines žaidynes, tai tegul nepasiduoda, o laimi“, – sako J. Šuklinas. - Ar ne per drąsu iš olimpinių žaidynių debiutanto tikėtis auksinio medalio?, – sportas.info paklausė J.Šuklino.

-Kodėl? Kiekvienas sportininkas, kuris atiduoda viską, to nusipelno. Mačiau per treniruotes, kiek Henrikas atiduoda jėgų ir sveikatos. Jis – jau rimtas kanojininkas, daug pasiekęs, iš niekur neatsirado. Tikrai Henrikui jau laikas laimėti aukso medalį ir jis tą gali padaryti. - Jums teko daug bendrauti su H. Žustautu, sakykite, ar jis yra gerai pasirengęs olimpinėms žaidynėms, įgijęs gerą sportinę formą?

– Jeigu jis mane aplenkė, vadinasi yra ypač geros sportinės formos. - Puikiai žinote šios distancijoje rungtyniaujančius kanojininkus, kurie jų yra patys stipriausi?

– Favoritai tie patys: Rusijos, Ispanijos, Kinijos, Brazilijos, kitų šalių irkluotojai. Yra penki kanojininkai, tarp jų ir H.Žustautas, kurie pretenduos laimėti aukso bei kitų spalvų medalius. Tačiau tokio rango varžybose ne paskutinį vaidmenį vaidins ir psichologija, daug kas priklausys nuo oro sąlygų: koks bus vėjas – kairys ar dešinys, priešinis ar bus irkluojama pavėjui. - Koks oras yra palankiausias mūsų kanojininkui?

– Visiems sąlygos bus vienodos, o Henrikui palankiausias – silpnas, nestiprus vėjas, priešinis ar pučiantis į nugarą. Jeigu pūs stiprus vėjas, aukštaūgiui Henrikui bus sunkiau. Aš už tai, kad būtų ramu, tada kiekvienas sportininkas galės parodyti maksimaliai ką jis sugeba ir sąžiningai nugalės. - Prakalbote apie psichologiją, kaip galvojate, ar trenerio Kazimiero Rėksnio auklėtinis yra psichologiškai tvirtas?

– Henrikas debiutuos olimpinėse žaidynėse, tačiau, manau, jis tikrai nepalūš, nes yra psichologiškai tvirtas ir stiprus sportininkas. Esu įsitikinęs, kad jam nėra jokio skirtumo, kokios varžybose dalyvauja: Europos ar pasaulio čempionatuose, olimpinėse žaidynėse. Jis važiuoja nugalėti, o kaip bus – sudėtinga spėlioti.

- Mūsų olimpinė viltis vis dažniau prabyla apie silpną savo vietą – startą. Kokia jūsų nuomonė?

– Nepasakyčiau, kad startas – Henriko silpna vieta. Tuoj pat po starto vilnietis nepaleidžia varžovų į priekį, o ir finišuoja ganėtinai stipriai. Mano finišas – irgi stipriausia pusė, antrą distancijos pusę irkluodavau greičiau. Kai gerai įsibėgėji, greitis didelis, galingais yriais belieka tik palaikyti tą greitį. - Stebėsite visas baidarių ir kanojų irklavimo varžybas olimpiniame Rio irklavimo kanale, be abejo, jaudinsities?

– Aišku. Irkluoti lengviau nei jas žiūrėti iš šono. Irkluodamas viską darai, o stebėdamas nieko negali padaryti. - Ar dabar irkluojate?

– Šiuo metu ne, stiprėju fiziškai. Laukiu Tarptautinės baidarių ir kanojų irklavimo federacijos bei Tarptautinio olimpinio komiteto sprendimo, ar Tokijo olimpinių žaidynių programoje liks 200 m distancija irkluojant vienvietę kanoją. Jeigu nebeliks, o bus tik 1000 m nuotolis, tada gal teks baigti savo sportinę karjerą, nes man jau 30 metų, norisi kurti šeimą, turėti savo gyvenimą. Kalbama, kad olimpine rungtim gali tapti 500 m distancija, tai joje būtų labai įdomu pabandyti jėgas. Tada pagalvočiau ir toliau sportuočiau dar vieną olimpinį ciklą.

Būtų galima irkluoti ir vienvietę, ir formuoti dvivietę kanoją, nes stiprūs ir Henrikas Žustautas, ir Vadimas Korobovas. - Esate Visagino savivaldybės tarybos narys, kaip juda jūsų irklavimo bazės statybos reikalai?

– Statome, judame į priekį. Buvo atvažiavęs Kūno kultūros ir sporto departamento generalinis direktorius Edis Urbanavičius, aptarėme rūpimus klausimus. Jis rudenį pažadėjo truputį padidinti šių metų finansavimą, nes buvo numatyta labai mažai – 200 tūkst. eurų. Su tokia pinigų suma nieko nepadarysi, neužbaigsi net ir naujojo elingo, po stogu nesudėsi valčių. KKSD generalinis direktorius E. Urbanavičius suprato mūsų idėją ir ją palaiko. Bazės statyba domisi ir Premjeras Algirdas Butkevičius, kuris rugsėjo mėnesį žadėjo pas mus apsilankyti. Gal tada bus peržiūrėtas visas finansavimas, kuris dabar mums kelia nemažą rūpestį. Mūsų savivaldybė tokių pinigų negali skirti, ji gali tik prisidėti prie projekto. Tai bus ne vien Visagino irklavimo bazė, o Jaunių ir jaunių pasirengimo centro bazė, kurioje rengsime rezervą, būsimuosius naujus čempionus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.