EUROLYGA 2023

Lemiamo šuolio laukianti A. Palšytė atsispyrė vienai pagundai

Rio de Žaneiro olimpiniame stadione Airinė Palšytė naktį iš šeštadienio į sekmadienį (2.30 val. Lietuvos laiku) stos į lemiamą kovą šuolių į aukštį varžybų finale. Jame lengvaatletė pirmiausia tikisi pagerinti savo pirmųjų žaidynių Londone rezultatus.

A.Pliadžio nuotr.<br>A.Palšytė svajoja apie asmeninį rekordą.
A.Pliadžio nuotr.<br>A.Palšytė svajoja apie asmeninį rekordą.
A.Palšytė yra viena favoričių šuolių į aukštį rungties finale, kuris Rio de Žaneiro stadione vyks naktį į sekmadienį.<br>A.Pliadžio nuotr.
A.Palšytė yra viena favoričių šuolių į aukštį rungties finale, kuris Rio de Žaneiro stadione vyks naktį į sekmadienį.<br>A.Pliadžio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)

Aug 20, 2016, 9:20 PM, atnaujinta May 15, 2017, 8:31 AM

A.Palšytė stipriai pasikeitė nuo tada, kai Londono olimpinėse žaidynėse pravirkdė savo tėvą – buvusį Kauno „Žalgirio“ ir Vilniaus „Lietuvos ryto“ krepšininką Aurimą Palšį.

Prieš ketverius metus lietuvei tebuvo dvidešimt, kai ji daug kam netikėtai įskriejo į žaidynių finalą, atrankos varžybose peršokusi 193 cm.

Būdama jauniausia finalo dalyvė A.Palšytė Londone užėmė 11-ąją vietą, tuomet įvykdžiusi trenerės Tatjanos Krasauskienės prašymą finale įveikti pradinį aukštį (189 cm).

Rekordas būtų fantastika

Viskas yra kitaip Rio de Žaneire, kur 24 metų A.Palšytė atvyko ne dalyvauti, bet kovoti dėl aukščiausių vietų.

„Kiekvienas sportininkas turi tikslų. Bet aš nedrįstu garsiai skelbtis apie vietas, nenoriu prisirišti prie rezultatų, – Rio de Žaneiro olimpiniame stadione įveikusi 194 cm atrankos varžybų normatyvą kalbėjo A.Palšytė. – Tiesiog noriu, kad mano vieta būtų kitokia nei praėjusiose olimpinėse žaidynėse.

Be abejo, labai džiaugčiausi, jei pagerinčiau savo rekordą. Tai būtų fantastika.“

A.Palšytės asmeninis rekordas – 198 cm – buvo pasiektas prieš dvejus metus, bet buvusiai jaunimo pirmenybių prizininkei ne iškart pavyko sklandžiai įžengti į moterų šuolių į aukštį elitą.

2013 m. pasaulio čempionate lietuvė buvo trylikta, 2014 m. uždarųjų patalpų planetos pirmenybėse – dešimta.

Pernai pasaulio čempionate Pekine ji liko tik keturiolikta, po varžybų paaiškinusi, kad nugarą rakino stiprūs skausmai.

„Tada į Kiniją vykau kentėdama nugaros skausmus, kurių niekam nelinkėčiau, – prisiminė A.Palšytė. – O vakar kineziterapeutei sakiau: „Ačiū Dievui, nieko neskauda.“

Dabar esu pasirengusi neblogai. Stovykla prieš olimpines žaidynes praėjo gerai, aukštai šokinėjau per pratybas.

Dabar tereikia sėkmingai atgauti jėgas ir pasirengti morališkai – vis dėlto šuoliai į aukštį yra psichologinė rungtis.“

Finale – 16 varžovių

Regis, A.Palšytė dabar daug labiau pasitiki savimi.

Jos rezultatai svarbiausiose šių metų varžybose buvo stabilūs – metų pradžioje ji peršoko 196 cm pasaulio uždarųjų patalpų pirmenybėse Portlande, kur buvo ketvirta.

Tiek pat iškeltą kartelę Airinė įveikė Europos čempionate Amsterdame, kur pirmą kartą per karjerą iškovojo sidabrą suaugusiųjų elito varžybose.

A.Palšytė nusimetė įtampą nuo savęs Rio de Žaneire per atrankos varžybas ketvirtadienį, kur antruoju bandymu įveikė 194 cm ir kartu su dar šešiolika atlečių įvykdė finalo normatyvą.

Į finalą pateko ir aukščiausius rezultatus šį sezoną pasiekusios atletės: amerikietė Chaunte Lowe (201 cm), vokietė Marie Laurencie Jungfleisch (200 cm), lenkė Kamila Licwinko (199 cm), taip pat 37 metų ispanė Ruth Beitia (198 cm), Rio de Žaneire iškart šiltai pasveikinusi A.Palšytę sėkmingai įveikus atranką.

Finale dalyvaus ir kroatė Blanka Vlasič, kuriai priklauso antras rezultatas pasaulyje – 208 cm. Jis vos centimetru žemesnis nei planetos rekordas, tolimais 1987-aisiais pasiektas bulgarės Stefkos Kostadinovos.

Į varžybas nevaikščiojo

A.Palšytė tvirtino, kad nesidairė į varžoves ir nenagrinėjo jų rezultatų prieš kelionę į Rio, bandydama išsaugoti šviesią galvą prieš svarbiausią metų startą.Tai už ją padarė trenerė T.Krasauskienė.

Prieš trylika metų aukštą merginą, anksčiau lankiusią krepšinį, baletą, pianino pamokas, į lengvąją atletiką atviliojusi specialistė mano, kad Rio de Žaneire į medalius pretenduos 5–6 sportininkės.

A.Palšytė yra tarp jų.

Lengvaatletei teko atlikti dopingo testą iš karto po atrankos varžybų, bet laukiant kontrolės kambaryje gydytojas Mantas Lesnickas spėjo atlikti ledo procedūrą ir padėti atsigauti A.Palšytei po karštos dienos olimpiniame stadione.

Lengvaatletė Rio de Žaneire lieka susitelkusi, olimpiniame kaimelyje sekdama naujienas, atsispyrė pagundai pasidairyti plačiau.

„Girdėjau, kad baidarininkams sekėsi gerai, užjaučiu krepšininkus. Gyvenu žinodama naujienas, bet pati į varžybas neinu – reikia likti susikaupusiai“, – sakė A.Palšytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.