EUROLYGA 2023

Dopingo kontrolieriai sekė ir Lietuvos lengvaatlečius

2014 šlapimo ir 989 kraujo mėginiai – tiek mėginių praėjusiais metais buvo ištirta Tarptautinės lengvosios atletikos federacijų asociacijos (IAAF) užsakymu įvairiose varžybose. Dar beveik tiek pat mėginių iš lengvaatlečių paimta ir ne varžybų metu.

Airinę Palšytę kontrolieriai tikrino ir po kvalifikacinių varžybų Rio de Žaneire.<br>Alfredo Pliadžio/LTOK nuotr.
Airinę Palšytę kontrolieriai tikrino ir po kvalifikacinių varžybų Rio de Žaneire.<br>Alfredo Pliadžio/LTOK nuotr.
Kontrolieriai į B.Virbalytės namus pasibeldė 6 val. ryto.<br>A.Pliadžio/LTOK nuotr.
Kontrolieriai į B.Virbalytės namus pasibeldė 6 val. ryto.<br>A.Pliadžio/LTOK nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Robertas Trakys

2016-09-03 13:44, atnaujinta 2017-05-14 03:44

IAAF patikrino ir šešis Lietuvos lengvaatlečius: bent vienas mėginys buvo paimtas iš maratonininkės Monikos Juodeškaitės, šuolininkės į aukštį Airinės Palšytės bei ėjikų Mariaus Šavelskio, Tado Šuškevičiaus, Brigitos Virbalytės-Dimšienės ir Neringos Aidietytės.

Tiesa, tikrintų sportininkų ir paimtų mėginių skaičius dar padidintų Lietuvos antidopingo agentūra. Aukšto meistriškumo lengvaatlečiai turi nurodyti nuolatinę buvimo vietą ir laiką, kai jie gali būti tikrinami.

„Jei kontrolieriai tavęs neranda deklaruotoje vietoje, gauni skambutį ir jei per deklaruotą valandą nespėji prisistatyti į deklaruotą vietą, gauni įspėjimą. Trys įspėjimai – diskvalifikacija“, – antidopingo taisyklių niuansus aiškino A.Palšytė.

Praėjusiais metais A.Palšytė buvo tikrinama ne mažiau nei šešis kartus, o 2016-aisiais – jau keturis: po varžybų Vokietijoje žiemą, po iškovoto Europos čempionato sidabro, Lietuvoje prieš Rio de Žaneiro olimpines žaidynes bei po šuolių į aukštį kvalifikacijos olimpiadoje.

Prieš porą metų dopingo kontrolierė į ėjikės B.Virbalytės namus pasibeldė 6 val. ryto. Sportininkė juokėsi, kad nesitikėjo sulaukti tokių svečių savo namuose, todėl nekreipė dėmesio rinkdamasi patikrai galimą valandą.

„2014 metais, kai pasiekiau Lietuvos uždarųjų patalpų 3000 m rungties rekordą, jau kitą dieną grįžus kontrolieriai prisistatė į namus. 6 val. sulaukiau skambučio į telefoną, nes gyvenu už Vilniaus, nelengvai randamoje vietoje. Kontrolierė paklausė, kaip mane rasti, ir po penkių minučių jau buvo prie mano durų“, – prisiminė B.Virbalytė.

Praėjusiais metais IAAF dažniausiai tikrino Kenijos (386 šlapimo ir 140 kraujo mėginių) bei Etiopijos (228 ir 86) sportininkus, o į dopingo skandalą įsipainioję rusai buvo tikrinami gana retai (46 ir 35).

Nepriklausomi kontrolieriai stebėjo Jeleną Isinbajevą, Mariją Kučiną bei Aną Čičerovą, tačiau joms, skirtingai nei šuolininkei į tolį Darjai Klišinai, durys į Rio de Žaneiro olimpines žaidynes neatsivėrė. Visos šios sportininkės, neskaičiuojant varžybų, kurias rengė Europos lengvosios atletikos asociacija, buvo patikrintos bent po keturis kartus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.