EUROLYGA 2023

Lietuvos rankininkės pradeda kovą dėl vietos pasaulio čempionate

Kaip vyks atrankos turnyras?

Asociatyvi nuotr.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Asociatyvi nuotr.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Nov 25, 2016, 11:44 AM, atnaujinta Apr 17, 2017, 3:46 AM

Kaip vyks atrankos turnyras?

23-asis pasaulio čempionatas bus surengtas 2017 metų gruodį Vokietijoje. Dėl medalių kovos 24 komandos, o teisę žaisti baigiamajame turnyre jau turi šeimininkė Vokietija ir 2015 metų pasaulio čempionė Norvegija.

Dėl kitų kelialapių bus kovojama žemynų pirmenybėse ir Europos atrankos turnyre. Visų keturių žemynų (Europos, Azijos, Afrikos ir Amerikos) pirmenybėse bus atiduota po tris kelialapius (kitaip tariant, juos iškovos visos trys prizininkės ir (arba) ketvirtoji bei penktoji Europos komandos, jei tarp prizininkių pateks vokietės ir norvegės).

Europos atrankos turnyre kovojama dėl devynių kelialapių.

Europos atrankos turnyrą sudaro du etapai. Pirmajame etape žaidžia 15 silpnesniųjų komandų, kurios yra suskirstytos į keturias grupes.

Į pirmąją grupę pateko Lietuva, Ukraina, Slovakija ir Graikija, į antrąją – Baltarusija, Turkija, Šveicarija ir Kosovas, į trečiąją – Austrija, Islandija, Makedonija ir Farerų Salos, į ketvirtąją – Italija, Portugalija ir Izraelis. Iš trijų didesniųjų grupių į kitą etapą pateks po dvi komandas, iš mažesniosios – viena.

Pirmosios ir ketvirtosios grupių varžybos vyks lapkričio 25-27 d. (Slovakijoje ir Italijoje), antrosios ir trečiosios grupių – gruodžio 2-4 d. (Baltarusijoje ir Farerų Salose). Septynios pirmojo etapo nugalėtojos pateks į atkrintamąjį etapą, kuriame taip pat žais vienuolika stipresniųjų Europos rinktinių.

Stipriausios Senojo žemyno šalių rinktinės artimiausiomis savaitėmis taip pat nepoilsiaus. Gruodžio 4-18 d. Švedijoje vyks Europos moterų rankinio pirmenybės.

Subūrė visas geriausias

Lietuvos moterų rinktinė rankinio gerbėjus pergalėmis džiugina labai retai. Šį dešimtmetį lietuvės pasaulio ir Europos pirmenybių atrankos turnyruose žaidė 26 rungtynes ir per jas iškovojo tik dvi pergales. Mūsų šalies rankininkės nugalėjo turkes (2012 m. kovą Panevėžyje) ir azerbaidžanietes (2014 m. lapkritį Olomouce). Tarp šių dviejų pergalių įsiterpė net 15 iš eilės pralaimėjimų.

Vis dėlto į Šalią lietuvės iškeliavo nusiteikusios optimistiškai. Pagrindinė geros nuotaikos priežastis – komandos sudėtis.

Praėjusiais metais per visas oficialias varžybas Lietuvos rinktinei nuolat trūkdavo bent kelių geriausių šalies rankininkių.

Tačiau šįkart, pirmą sykį po ilgos pertraukos, pavyko suburti visas pajėgiausias žaidėjas. Be to, rengiantis pasaulio pirmenybių atrankos kovoms šį rudenį buvo surengtos dvi kelių dienų treniruočių stovyklos (pirmoji – spalį, antroji – lapkritį, prieš pat kelionę į Slovakiją), per kurias naujieji treneriai galėjo geriau susipažinti su rankininkėmis ir atskleisti joms savo žaidimo viziją. Prieš atrankos turnyrą Lietuvos rinktinė sužaidė draugiškas rungtynes su Baltarusijos komanda, kuriai Minske pralaimėjo 25:31 (13:15).

Stipriausios varžovės – šeimininkės

Aiški atrankos turnyro grupės favoritė – šeimininkė Slovakijos rinktinė. Tiesa, ji irgi stipriai atsilieka nuo žemyno lyderių ir šiame amžiuje tik vieną kartą pateko į Europos ar pasaulio pirmenybes. Prasiveržti į geriausiųjų draugiją slovakėms pavyko 2014 metais, kai jos iškovojo kelialapį į Europos čempionatą.

Šių metų Europos čempionato atrankos turnyre slovakės dukart sutriuškino suomes, dukart triuškinamai pralaimėjo vengrėms ir taip pat dukart po gana lygios kovos nusileido lenkėms. Ukrainos komanda amžiaus pradžioje buvo nuolatinė Europos ir pasaulio pirmenybių dalyvė. Bet pastaruoju metu ukrainietės vis labiau atsilieka nuo geriausiųjų ir šiais metais pirmą kartą nuo šalies Nepriklausomybės paskelbimo nepateko į žemyno čempionatą. Jo atrankos varžybose Ukrainos rankininkės po du kartus pralaimėjo serbėms bei čekėms ir dukart nugalėjo itales.

Grupės autsaiderė – Graikijos komanda, kuri net nedalyvavo 2014 ir 2016 metų Europos pirmenybių atrankos turnyruose, o pastarąją pergalę oficialiose varžybose iškovojo 2012 metais, kai pasaulio čempionato atrankos rungtynėse nugalėjo Suomijos ekipą.

Lietuvės su ukrainietėmis pastarąjį kartą kovojo 2014 metų Europos čempionato atrankoje. Tuomet varžovės laimėjo abejas rungtynes 30:27 (Zaporižėje) ir 36:25 (Kaune). Su graikėmis ir slovakėmis mūsų šalies komanda pastarąjį kartą žaidė dar praėjusį dešimtmetį.

Lietuvos rankininkės atrankos turnyrą penktadienį pradės rungtynėmis su graikėmis. Šeštadienį Lietuvos rinktinė žais su ukrainietėmis, sekmadienį – su slovakėmis.

Lietuvos rinktinės sudėtis

Renata Jatulevičė (Haselto „Initia“, Belgija), Kristina Kvedarienė (be klubo), Amanda Vareikienė (Kauno „Žalgiris“), Živilė Jurgutytė (Lėverkuzeno „Bayer“, Vokietija), Marija Gedroit (Kišvardos „Master Good“, Vengrija), Diana Šatkauskaitė (Reikjaviko „Valur“, Islandija), Daiva Aleksandravičiūtė („Sony SM“, Japonija), Laima Bernatavičiūtė („Garliava“), Greta Rinkevičiūtė („Garliava“), Audinga Kniubaitė („Žalgiris“), Inesa Verbovik“ („Žalgiris“), Simona Jaškūnaitė („Žalgiris“), Dovilė Ilčiukaitė („Žalgiris“), Klaudija Šidlauskytė („Žalgiris“), Roberta Ivanauskaitė (Klaipėdos „Dragūnas-Viesulas“), Auksė Sviderskienė (Vilniaus „Šviesa-Eglė“), Greta Sadauskaitė („Šviesa-Eglė“), Jūratė Žilinskaitė („Bnei Herclija“, Izraelis).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.