EUROLYGA 2023

Švedijoje – rankininkių kova dėl Europos pirmenybių medalių

Ar Norvegijos rankininkių nesėkmė olimpiniame turnyre buvo tik atsitiktinumas? Ar Švedijos rinktinė žaisdama namie gali iškovoti dar vieną medalių komplektą? Ar Rusijos komandos triumfas Rio de Žaneire tikrai yra šios šalies rankinio prisikėlimo pradžia? Ar olandžių ir prancūzių pirmieji medaliai pasaulio pirmenybėse ir olimpinėse žaidynėse buvo tik pavienė sėkmė?

Švedijoje žais 16 komandų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Švedijoje žais 16 komandų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Dec 3, 2016, 10:23 AM, atnaujinta Feb 10, 2018, 1:01 AM

Atsakymų į šiuos ir daugelį kitų klausimų nekantriai laukia visa rankinio bendruomenė, o kas yra kas paaiškės per dvyliktąsias Europos pirmenybes, kurios vyks gruodžio 4-18 dienomis Švedijoje.

Sistema. Dėl Europos pirmenybių medalių penkiuose Švedijos miestuose kovos 16 komandų. Jos pirmajame etape suskirstytos į keturias grupes.

A grupėje Stokholme žais Švedija, Serbija, Ispanija ir Slovėnija, B grupėje Krištianstade – Nyderlandai, Prancūzija, Vokietija ir Lenkija, C grupėje Malmėje – Juodkalnija, Vengrija, Danija ir Čekija, D grupėje Helsingborge – Norvegija, Rusija, Rumunija ir Kroatija.

Po tris geriausias visų grupių komandas pateks į antrąjį etapą, kuriame bus sudarytos naujos grupės. Geriausios pirmojo etapo A ir B grupių ekipos žais 1-ojoje grupėje Gioteborge, C ir D grupių komandos – 2-ojoje grupėje Helsingborge. Antrajame etape komandos rungtyniaus tik su tomis varžovėmis, su kuriomis dar nežaidė pirmajame etape.

Po dvi stipriausias antrojo etapo grupių komandas pateks į pusfinalį. Pusfinalio rungtynės bus žaidžiamos gruodžio 16 d., finalo – gruodžio 18 d. Lemiamų mačų vieta – 12 tūkstančių vietų turinti Gioteborgo „Scandinavium“ arena.

Kelialapiai. Europos čempionate bus kovojama ne tik dėl medalių, bet ir dėl trijų kelialapių į 2017 metų pasaulio pirmenybes. Teisę žaisti geriausių planetos komandų turnyre jau turi Vokietija (šeimininkė) ir Norvegija (2015 m. pasaulio čempionė), o prie jų prisidės visos trys šių Europos pirmenybių prizininkės. Jei Švedijoje tarp geriausiųjų pateks vokietės ir norvegės, kelialapius gaus kevirtoji ir penktoji žemyno čempionato komandos.

Permainos. Palyginti su praėjusiu Europos čempionatu pasikeitė tik dvi komandos. Kelialapių į Švediją neiškovojo užpernai Vengrijoje ir Kroatijoje žaidusios Slovakijos ir Ukrainos rinktinės (įdomu, kad būtent su šiomis ekipomis praėjusį savaitgalį pasaulio čempionato atrankos turnyre kovojo Lietuvos rankininkės).

Slovakes ir ukrainietes pakeitė po neilgos pertraukos grįžusios Čekijos ir Slovėnijos ekipos. Čekės praėjusį kartą Europos čempionate žaidė 2012 metais, slovėnės – 2010 metais.

Dauguma komandų yra nuolatinės Europos pirmenybių dalyvės, o Danijos, Vokietijos, Vengrijos, Norvegijos ir Rusijos rinktinės nepraleido nė vieno čempionato (jie rengiami kas antrus metus nuo 1994 m.).

Lietuvės. Lietuvos rinktinė šiuo metu smarkiai atsilieka nuo Europos rankinio lyderių. Lietuvės Europos čempionato atrankos turnyre pralaimėjo visas šešerias rungtynes ir grupėje užėmė paskutinę ketvirtąją vietą.

Grupės nugalėtoja tapo Norvegija, o antrąjį kelialapį iškovojo Rumunija. Toje pačioje grupėje dar žaidė, bet už borto liko trečiąją vietą užėmusi Baltarusija.

Įdomu, kad buvusios lietuvių varžovės norvegės ir rumunės traukiant baigiamojo turnyro burtus vėl pateko į vieną grupę ir dar sykį susigrums jau pirmajame Europos čempionato ture.

Lietuvos rankininkės Europos čempionate kol kas žaidė tik vieną kartą. 1996 metais Danijoje vykusiame turnyre mūsų šalies komanda pralaimėjo visas šešerias rungtynes ir užėmė paskutinę 12-ąją vietą.

Teisėjos. Nors Lietuvos rinktinė Europos čempionate nežais, mūsų šalies atstovių Švedijoje bus. Teisėjauti pirmenybėse pakviestos kaunietės Viktorija Kijauskaitė ir Aušra Žalienė. Iš viso čempionate dirbs 12 teisėjų porų.

Favoritės. Pasaulio moterų rankinio madas šiame amžiuje diktuoja Norvegijos rinktinė. Norvegės nuo 2006 metų per 13 didžiųjų turnyrų (olimpinių žaidynių, pasaulio ir Europos pirmenybių) laimėjo net 12 medalių komplektų. Ant garbės pakylos norvegių nebuvo tik kartą – per 2013 metų pasaulio pirmenybes.

Norvegijos rankininkės laimėjo 2014 metų Europos ir 2015 metų pasaulio pirmenybių auksą, bet šių metų Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse tenkinosi bronzos medaliais. Norvegės pusfinalyje netikėtai pralaimėjo Rusijos rinktinei, kuri ir tapo olimpine čempione.

Olimpinio turnyro finale rusės pranoko prancūzes.

Pernai pasaulio čempionato finale norvegės nugalėjo olandes, o bronzos medalius iškovojo rumunės. Užpernai Europos čempionato finale norvegės įveikė ispanes, o bronzos medalius laimėjo švedės.

Konkurencija už norvegių nugaros visą laiką buvo didelė, o Švedijos arenose dabartinėms Europos ir pasaulio čempionėms bus ypatingai sunku, nes jų gretose nėra vienos geriausių planetos rankininkių Heidi Loke. Ilgametė Norvegijos rinktinės lyderė prieš kelias savaites paskelbė, kad laukia antro kūdikio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar perrinktas G. Nausėda turėtų galių pakeisti Vyriausybę?