EUROLYGA 2023

Sumaištis Didžiosios Britanijos sporte: finansavimo neteko net olimpiniai prizininkai

Peržiūrėdama pasirengimo 2020-ųjų Tokijo olimpinėms žaidynėms biudžetą Didžiosios Britanijos sporto asociacija (UK Sport) nusprendė penkioms sporto šakoms nutraukti finansavimą. Tarp jų ir badmintonui, nors iš Rio de Žaneiro britai parsivežė šio sporto olimpinį bronzos medalį, rašo BBC.

Marcusas Ellis ir Chrisas Langridge'as.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Marcusas Ellis ir Chrisas Langridge'as.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 10, 2016, 11:20 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 11:27 PM

Finansavimo neteks keturios olimpinės ir viena parolimpinė sporto šaka. Be dotacijų liks badmintonas, šaudymas iš lanko, fechtavimasis, sunkioji atletika ir vežimėlių regbis.

Dviračių sportui, kurio atstovai iš Rio de Žaneiro parvežė 12 olimpinių medalių, finansavimas sumažintas daugiau nei 4 mln. svarų sterlingų (4,77 mln. eurų), iki 25,98 mln. svarų sterlingų (30,95 mln. eurų).

Praėjusio pasirengimo ciklo metu šiam sportui buvo skirta 5,74 mln. svarų sterlingų (6,84 eurų), o Marcusas Ellis ir Chrisas Langridge'as iškovojo bronzos medalį vyrų dvejetų varžybose.

Šalies badmintono federacijos vadovas Adrianas Christy sakė buvęs pakirstas tokio „nesuvokiamo“ sprendimo. Jis prasitarė, kad po tokio sprendimo olimpiniai prizininkai gali baigti karjerą, o federacija šį sprendimą skųs.

„Tie du atletai rimtai svarsto balandį paskelbti apie karjeros pabaigą. Kokį pavyzdį tai rodo? Jaunimas gerai pagalvos prieš rinkdamasis badmintoną. Iš mūsų atimta galimybė tobulėti, galimybę siekti svajonių. Toks sprendimas turės didžiulės neigiamos įtakos šiam sportui. Privalome jį skųsti“, – piktinosi A.Christy.

„Prieš tris mėnesius laimėjau olimpinę bronzą, o dabar iš mūsų atima finansavimą! Kas vyksta?“, – socialiniame tinkle nepasitenkinimą reiškė M.Ellis.

Iš viso į olimpines ir parolimpines sporto šakas šio ciklo metu žadama investuoti 345 mln. svarų sterlingų (411 mln. eurų). 2 mln. svarų sterlingų (2,38 mln. eurų) mažiau, nei prieš Rio de Žaneiro žaidynes.

Sprendimas mažinti biudžetą sukėlė ir kitų sporto šakų nepasitenkinimą. Prieš kelerius metus finansavimo netekusios krepšinio, rankinio ir tinklinio asociacijos išleido jų nepasitenkinimą pabrėžiantį pranešimą.

„Pasirodo, kad šalies sporto vadovams nerūpi komandinis sportas ir jie nenori prisiimti pareigos finansiškai prisidėti prie atletų tobulėjimo“, – rašoma pranešime.

Viena Didžiosios Britanijos sporto vadovių Liza Nicholl patikino, kad toks sprendimas nebuvo priimtas lengva ranka.

„Mes norėtume investuoti į kiekvieną sportą, tačiau realybė yra tokia, kad turime susidėlioti prioritetus ir kuo smarkiau remti potencialius medalininkus“, – sakė ji.

Planus rinktinėms dėliojantys britų sporto vadovai olimpiečiams iškėlė tikslą iš Tokijo parvežti 51-85 medalius, o parolimpiečiams – 115 – 162 medalius.

Rio de Žaneire britai iškovojo 67 olimpinius ir 147 parolimpinius apdovanojimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.