EUROLYGA 2023

Rusiją drebina dar vienas skandalas: Vladimirą Putiną išdavė jo patikėtinis

Vladimiras Putinas puikiai žinojo apie Rusijos sportą nuodijantį dopingo skandalą. Nemažiau nei buvęs sporto ministras, o dabar premjero pavaduotojas Vitalijus Mutko. Tiek V.Putinas, tiek V.Mutko ne tik žinojo, bet buvo aktyvūs šios sistemos kūrėjai ir prižiūrėtojai.

V.Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V.Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 22, 2017, 2:19 PM, atnaujinta Apr 11, 2017, 5:05 PM

Tokie kaltinimai jiems buvo mesti naujame dokumentiniame filme, kuris turėtų dar labiau sukrėsti sporto pasaulį, nespėjantį atsigauti po naujų žinių apie tai, kaip Rusija sukūrė dopingo sistemą, sukčiavo per olimpiadas ir vertė taisykles pažeisti savo sportininkus, rašo dailymail.co.uk.

V.Putiną ir V.Mutko skambiai paminėjo Grigorijus Rodčenkovas, buvęs Maskvos antidopingo laboratorijos vadovas. Maskvos laboratorija tapo centrine Rusijos dopingo skandale, organizavusi daugiau nei 1000 Rusijos sportininkų mėginių klastojimą.

G.Rodčenkovas 2011 metais buvo sulaikytas dėl prekiavimo neleistinomis medžiagomis. Tada jis mėgino nusižudyti ir buvo išsiųstas į psichiatrijos kliniką.

Naujajame filme jis cituoja V.Putiną, kaip žmogų, kuris padėjo jam ištrūkti iš kalėjimo tam, kad G.Rodčenkovas galėtų prižiūrėti Sočio olimpiados dopingo programą.

„V.Putinas manęs paprašė“, – sakė G.Rodčenkovas ir pabrėžė, kad Rusijos prezidentas tokį jo žingsnį būtų laikęs „nuodėmių išpirkimu“.

Pasaulis neseniai sulaukė į sporto istoriją įsirašysiančio dokumentinio filmo „Icarus“, tačiau apie jį kalbama labai daug.

Jau dabar žinoma, kad Rusija per Sočio žaidynes šalia dopingo kontrolierių laboratorijos įrengė slaptą kambarį, skirtą per skylę sienoje keisti nešvarių sportininkų mėginius.

Tačiau „Icarus“ kūrėjai įsitikinę – filme išgirsime gerokai rimtesnių kaltinimų.

G.Rodčenkovas prasidėjus Rusijos dopingo skandalui prarado V.Putino pasitikėjimą. Rusija pareiškė, kad jis veikė vienas, o V.Putinas teigė, kad „skandalingos reputacijos“ žmogus „į šalį vilko narkotikus, draudžiamus vaistus ir visokį purvą.“ V.Putinas pridūrė, kad G.Rodčenkovas taip siekė suteršti šalies vardą.

Šiandieną G.Rodčenkovas yra kreipęsis į JAV teisėsaugą. 2013 metais praradęs užnugarį Rusijoje jis pabėgo į JAV ir nusprendė papasakoti viską, ką žino.

G.Rodčenkovui teko paaiškinti savo žmonai, kodėl jis nori dalyvauti liudytojų apsaugos programoje. Paaiškėjo, kad jo žmona Veronica tik neseniai suvokė, kad G.Rodčenkovas nusprendė tapti vienu didžiausių Rusijos priešų.

„Icarus“ filmas filmuotas 2016 metų vasarą. Tik keletas žmonų dabar žino, kur yra G.Rodčenkovas. To nežino net kūrėjas Bryanas Fogelis, kuris ir pasakojo G.Rodčenkovo istoriją.

„Daily Mail“ pabrėžė, kad filmas prasideda gan mėgėjiškai. Pradžioje G.Rodčenkovas kone apsijuokia. Iš pradžių tarsi ignoruojamas faktas, kad G.Rodčenkovas turėjo labai svarbų vaidmenį Rusijos dopingo sistemoje, tačiau vėliau viskas pasisuka į gerokai rimtesnę pusę.

„Aš esu mafija. V.Putinas mane žino“, – pripažino G.Rodčenkovas.

Filmo premjera įvyko Jutos „Sundance“ filmų festivalyje penktadienį. Pora dienų po jo Vokietijos olimpinis komitetas pareikalavo išmesti Rusiją iš 2018 metų žiemos ir 2020 metų vasaros olimpinių žaidynių.

19 pasaulio antidopingo agentūrų reikalavo to paties ir pirštu badė į Richardo McLareno pranešimą. Pasaulinė antidopingo agentūra (WADA) išsiaiškino, kad Rusijoje dopingo sistemą prižiūrėjo valdžia, o per Sočio žaidynes veikė net ir valstybės saugumo agentai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.